Advertentie 

Een noordelijke stroming in combinatie met een koufront dat richting de Noord-Alpen trekt, zorgt vandaag voor veel regen en sneeuw in de Alpen. Tegelijkertijd bereikt vanuit het zuidwesten een gebied met vochtige lucht de Zuid-Alpen, dat ook hier voor veel neerslag zorgt. Voor het zuiden van Zwitserland geldt een weerwaarschuwing voor extreme regenval. Ook de komende dagen valt er veel neerslag vooral aan de zuidkant van de Alpen. In de bergen kan er ook veel sneeuw gaan vallen. 

Code rood zuiden van Zwitserland voor hevige neerslag

Gisteren was het toenemend föhnig met grote verschillen tussen de Noord-Alpen en Zuid-Alpen. Op de meeste plekken was het nog droog en zonnig zoals ook is terug te zien in de VLOG van Rosswald  gisteren. Sinds vannacht is de neerslag begonnen en op dit moment valt er veel regen en hogerop ook sneeuw in de Alpen.

Sterke sneeuwval bij de Stelvio pass (2757 m), Noord-Italië vanochtend. (via Severe Weather Europe)

Sneeuw in Mittelberg. Nu op 1400m sneeuwval en wit vanaf 1500m. De komende uren zal de sneeuwgrens nog verder dalen. (foto: Hans ter Braak)

Vandaag is het bewolkt en valt er veel neerslag. De meeste hevige regenval wordt verwacht in het zuidelijke deel van Zwitserland. Hier geldt op dit moment code rood en is het niet ondenkbaar dat hier 200 mm tot zelfs 300 mm aan neerslag gaat vallen! Aan de noordkant van de Alpen valt ook neerslag. Een noordelijke stroming in combinatie met een koufront zorgt voor winterse neerslag en een sneeuwvalgrens die in de loop van dag onder de 1000 m komt te liggen. Daarbij is het ook vrij koud en staat er een frisse wind. In het zuiden van de Alpen ligt de sneeuwgrens iets hoger en blijft deze liggen op meer dan 2000 m.

Weeralarm code rood op dit moment in Zwitserland voor sterke regenval. Lokaal kan hier 200 mm tot 300 mm aan neerslag vallen! (Meteoalarm.eu)

Op de weerkaart voor morgen is te zien dat ten zuiden van de Alpen een Genua Laag ligt. Dit lagedrukgebied brengt vochtige lucht richting de Alpen en zorgt voor veel neerslag aan de zuidkant (weerkaart voor 28 okt, DWD)

Morgen valt er eerst nog veel regen. De sneeuwvalgrens ligt in de ochtend aan de noordkant van de Alpen rond de 1000 m en plaatselijk onder 600 m. Dit betekent dat in de meeste dalen er dus sneeuw verwacht worden. Aan de zuidkant van de Alpen ligt de sneeuwvalgrens hoger en zal de meeste neerslag in de vorm van regen zijn. In de loop van de dag gaat de sneeuwgrens weer verder omhoog en neemt de intensiteit van de buien af.

In de nacht naar zondag en op zondagochtend bereikt de intensiteit van de regen aan de zuidkant van de Alpen zijn hoogtepunt. Verschillende weermodellen tonen een uitzonderlijke hoeveelheid regenval. Op grotere hoogten van 2000 tot 2400 m valt er veel verse sneeuw en gaat dit samen met een sterke wind vanuit het zuiden. Aan de noordkant van de Alpen zijn de sneeuwhoeveelheden onzekerder. Wel is het vrij koel en wisselvallig, maar valt er veel minder neerslag dan in het zuiden en rond de Alpen hoofdkam.

Neerslagsom voor dit weekend 26 okt t/m 28 okt voor het hoge resolutie Zwitserse COSMO model. Vooral in de Zuid-Alpen wordt veel neerslag verwacht en kan dit weekend lokaal meer dan 300 mm gaan vallen! (via Kachelmann.de)

Op maandag en dinsdag volgt stormachtige Zuidföhn. Wanneer deze precies gaat inzetten is nog niet geheel duidelijk, maar mogelijk wordt op dinsdag het hoogtepunt bereikt. Tijdens deze weersituatie is het in het noorden vrij droog en liggen de temperaturen aanzienlijk hoger. Daarbij ligt een sterk lagedrukgebied op dinsdag en woensdag ten noordwesten van de Alpen. Dit betekent nog meer regen voor het zuidelijke deel van Zwitserland, het noorden van Italië en ook de Franse Alpen. Over het algemeen vertonen de weermodellen wel een daling van de neerslagintensiteit in het zuiden voor deze dagen, maar bij elkaar opgeteld wordt het de komende dagen erg nat is er en sprake van zware regenval.

Mooie föhnmuur vannacht bij de Goldbergkeer richting het zuidoosten. Een stevige Noordföhn zorgt voor dit soort bewolking. Ook de komende dagen blijft het nog föhnig (fotowebcam.eu)

Dit weekend hebben de Alpen te maken met een Noordföhn. Vanaf maandag gaat dit over in een Zuidföhn en kan het stormachtig worden op veel plekken in de Alpen.

Deze kaart laat de sneeuwverwachting zien voor komende dagen t/m vrijdag. In de hogere delen kunnen sneeuwhoeveelheden verwacht worden van meer 1.5 tot 2 meter. (Bergfex Schneevorhersage)

Vooruitzichten
De komende dagen valt er veel neerslag, met name aan de zuidkant. In de hogere gebieden kan dit oplopen tot 1.5 m en plaatselijk zelf meer dan 2 meter de komende dagen. Ook aan de noordkant en in de Inner-Alpine gebieden valt er winterse neerslag dit weekend. In het weekend is er nog sprake van een Noordföhn, maar na het weekend gaat dit over naar een Zuidföhn. Vooral aan de noordkant zullen de temperaturen weer snel omhoog gaan. Daarbij kan het op maandag en dinsdag stormachtig worden op veel plekken in de Alpen. Vanaf dinsdag wordt het geleidelijk aan steeds droger en klaart het vaker op. De temperaturen liggen iets boven de normaal de rest van de week en blijven de verschillen tussen de Noord-Alpen en Zuid-Alpen groot. Vooral in de Zuid-Alpen blijft het de komende dagen nog erg nat.

Multi-Modell verwacht laat zien dat er op korte termijn grote verschillen zijn in termijn. Een mogelijke oorzaak hiervoor is dat de Alpen op de grens liggen van een zuid en noordelijk aanvoer. Hierdoor kunnen er lokaal groter verschillen zijn. Na het weekend loopt de temperatuur weer iets op in het algemeen. (prikpunt Innsbruck Oostenrijk, Kachelmann.de)

Veel neerslag in het overgrote deel van de Alpen de komende dagen. Na het weekend neemt de neerslagintensiteit af. Aan de noordkant is het vaker droog en aan de zuidkant wordt nog wel neerslag verwacht in de Zuid-Alpen (prikpunt Innsbruck Oostenrijk, Kachelmann.de)

Join Alpenweerman community:
Alpenweerman.nl is volop groeiende en heeft steeds meer lezers voor de dagelijkse weerpraatjes voor zowel de Alpen als voor de Lage Landen. Verder verschijnen er met regelmaat ook andere zeer interessante artikelen. Bovendien zijn we eerder dit jaar uitgeroepen tot de snelste stijger en staan we op een hele mooie 6e plaats voor ‘meest effectieve en toonaangevende Nederlandse wintersportwebsite’s 2018′.

Mocht je interesse hebben om binnen het Alpenweerman platform te participeren of om ons team te komen versterken (Alpenweer, Benelux-weer, IT, marketing, bloggen, vloggen, sociale media) neem dan contact met ons op via info@alpenweerman.nl 

Wil je sponsor of partner worden van ‘The fastest rising star at the sky’, dan kan ook geheel vrijblijvend contact met ons worden opgenomen via het genoemde mailadres en vraag dan naar de mogelijkheden.

Wij kunnen de volgende diensten leveren:
Weerbericht op maat! Maak je niet druk om het weer, dat doen wij voor u!

  • Eens wat anders!  Excl. compleet verzorgde Ski Safari ‘s” Wallis (Aletsch / Zermatt – Cervinia)
  • Trainingen voor bedrijven, scholen, verenigingen, sponsoren etc..
  • Cursussen tbv weerkunde, meteo, weerstations etc..
  • Kennissessies op locatie (ook in het buitenland)
  • Seminars en Webinars
  • NIEUW Excl. compleet verzorgde “Ski Safari ‘s” Wallis (Aletsch / Zermatt – Cervinia)
  • Wereldwijde weathercard service
  • Ook in de Alpenlanden kan het op locatie geregeld worden.

Wilt u meer informatie of wilt u weten wat wij voor uw kunnen betekenen?
Neem dan contact op met: info@alpenweerman.nl / remco@alpenweerman.nl

(Visited 1.376 times, 1 visits today)

 

Advertentie

Val Thorens

Beste skioord 2023: Val Thorens

Val Thorens is zojuist voor de 8e keer uitgeroepen tot beste skigebied ter wereld. Val Thorens ligt op een hoogte van 2.300 m en is daarmee het hoogst gelegen skioord van Europa. Als eerste geopend (in november) en als laatste gesloten (in mei), biedt het skiërs een enorm speelterrein voor een onvergetelijke vakantie. Lees meer

Advertentie

SnowWorld

Wintersport in SnowWorld

Skigebied SnowWorld is hét Nederlandse skigebied met vijf skidorpen. De skiliften draaien tot ’s avonds laat en er valt voor jong en oud veel te beleven. Skiën, snowboarden, klimmen en après-skiën. Skigebied SnowWorld biedt de ultieme wintersportervaring bij jou in de buurt. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier