Alpen - Veel Neuschnee in de (Nord)weststau verwacht
Algemeen; de komende dagen hebben west Europa en de Alpen te maken met een krachtige zonale hoogtestroming waarbij depressies met hun frontale systemen steeds weer neerslag en ook veel wind brengen. Met de westelijke tot noordwestelijke stroming wordt koudere maritiem polaire lucht aangevoerd en gaat er vooral in de West tot Nordweststau gebieden sneeuw van betekenis vallen waarbij het tijdens de koudere intermezzo’s tot in de lagere delen kan sneeuwen. Tijdens of na het weekend zoekt de hoogtestroming de zuidwesthoek op. De temperaturen gaan dan vooral aan de noordkant weer in de lift
Kouder, sneeuwvalgrens nog zorgenkindje voor de lagere delen
De afgelopen week en ook nog dit weekend konden stonden in het teken van rustig herfstweer. Vooral in de bergen scheen onder de vleugels van de hogedruk de zon volop en was het (zeer) zacht.
Door de droge lucht bleef de sneeuw echter van prima kwaliteit en dat gold ook voor de pistes. In de lagere delen en dalen zorgde de inversie voor veel koudere frostige condities. Gisteren en vandaag hadden vooral de noordelijke Alpen te maken met wat (zwakke) storingsinvloeden en was het met overtrekkende wolken en gisteren vooral ook hogere wolken niet meer zo zonnig. Hieronder nog 2 mooi shots vanuit de zuidelijke Walliser Alpen van dit weekend. Kijk er nog maar even goed naar want voorlopig is het gedaan met de zon en blauwe lucht.
WestwindWetter
Met de start van de nieuwe week gaan we uit een heel ander vaatje tappen en belooft het ronduit onbestendig en ook turbulent te gaan worden. De hogere bewolking die gisteren al begon binnen te stromen is de voorbode van een eerste frontaal systeem (koufront) welke vandaag maandag met neerslag en een toename van de wind van noordwest naar zuidoost over de Alpen trekt.
In eerste instantie wordt er (prefrontaal) nog vrij zachte lucht aangevoerd. Overdag volgt achter het koufront vanuit het noordwesten veel koudere lucht waardoor de sneeuwvalgrens tot de avond daalt naar 1000 tot 700 meter.
In de beschutte dalen en met name de inner-alpine regionen (Wallis) sneeuwvalgrens rond de 700 meter. In de de oostelijke delen van de oostelijke Alpen en Alpenzuidkant ook nog wat hoger (1100 a 1400 meter).
Naast de neerslag (sneeuw) krijgen we ook te maken met een harde tot stormachtige wind. Aanvankelijk is deze nog zuidwest, draait in de middag en avond naar noordwest. In de bergen moet rekening worden gehouden met zware windstoten met op de hogere toppen orkaankracht.
Tot dinsdagochtend kan er in de Weststau gebieden 20 tot 30 cm gaan vallen, lokaal hogerop ook nog meer. In de lagere delen (onder de 1300 a 1000 meter) minder accumulatie.
Tussenhoog
Een tussenhoog (mobiele rug) gaat in de loop van de dinsdag van west naar oost een weersverbetering geven. De sneeuwval trekt zich overdag geleidelijk langs de oostelijke Alpennoordkant terug en neemt ook daar verder in kracht af. In de avond en nacht wordt het dan net als al in het westen droog. De Alpenzuidkant houdt het meest droog en er komt achter het koufront en met de stijgende luchtdruk een krachtige Nordföhn tot ontwikkeling (12 hPa drukgradiënt).
Volg het weer in de Alpen ook via deze webcams met zoekfunctie land, plaats
Na passage van de hoogte-as van de trek-rug gaat vanuit het zuidwesten en in samenhang met een naderend warmtefront(sector) de temperatuur weer omhoog. Neerslag wordt er dan echter niet verwacht dus voor de sneeuwvalgrens heeft dit geen consequenties.
In de loop van de woensdagmiddag begint de bewolking vanuit het westen weer toe te nemen gevolgd door nieuwe neerslag op nadering van het navolgende koufront. Het front is niet bijzonder actief waardoor de neerslaghoeveelheden niet al te veel zullen voorstellen. De meeste neerslag wordt in noordelijke de oostelijke Alpen verwacht. In de weer koudere lucht pendelt de sneeuwvalgrens meest tussen de 1000 en 700 meter.
In het bereik van de jet, nog meer sneeuw
Donderdag volgt onder zwakke tussenhoog invloed een drogere weerfase en gaat de neerslag er tijdelijk overal weer uit, Mocht er nog wat neerslag of een bui vallen dan kan het tot in de lagere delen en dalen sneeuwen. In de loop van de middag of avond neemt in de westelijke Alpen de bewolking weer snel toe en gaat er weer neerslag vallen op nadering van een warmtefront.
Voor wat betreft de sneeuwvalgrens gaat het dan weer spannend worden. Juist dit soort warmtefronten willen nog wel eens neerslag (sneeuw) van betekenis gaan geven doordat de warmere lucht tegen de nog aanwezige koudere luchtmassa’s opglijdt. Daarnaast is het ook nog maar de vraag in hoeverre en hoe snel het de zachtere lucht überhaupt lukt om de koudere luchtmassa’s te verjagen. Dat geldt met name voor de inner-alpine regionen als ook de gebieden die aan de beschutte zuidkant van de Alpenhoofdkam liggen.
Daarnaast gaat het er ook nog om spannen wat de daarmee samenhangende depressie precies gaat doen en hoe de polaire jetstream zal gaan verlopen. De laatste berekeningen van het GFS model (oper) laten het geheel een ietwat zuidelijker koers nemen. Daarbij wordt de warmtefront sector flink geknepen respectievelijk snel overlopen door het navolgende koufront. Vertaald voor de Alpen gaat dit veel neerslag opleveren en waarschijnlijk grotendeels als sneeuw tot in de lagere delen en dalen!
De komende dagen gaat er tot in de lagere delen en dalen van de westelijke en noordelijke Alpen weer veel sneeuw vallen. Videofragment Termen Oberwallis medio december 2018
Sneeuwval
De diverse storingen gaan periodiek weer het nodige aan neerslag opleveren en in de bergen het nodige aan sneeuw. In totaal wordt er in de NordWeststau gebieden boven de circa 1300 tussen de 50 en 100 cm berekend en hogerop lokaal ook nog meer. Onder de 1300 meter al naar gelang de sneeuwvalgrens algemeen minder accumulatie.
Voor wat betreft de sneeuwvalgrens en dus sneeuwval in de periode van donderdag tot en met zaterdag moeten we nog even een slag om de arm houden (verloop jet en koers depressies). Dat geldt met name voor de inner-alpine gebieden die juist van de warmtefront sneeuwval profiteren.
Zolang de wind de koude isotherme luchtlaag niet zal aantasten kan een groot deel van de neerslag ondanks de eventuele positieve temperaturen op wat grotere hoogte tot in de dalen als sneeuw vallen en hier voor verder aangroei van het sneeuwdek zorgen. Hoe dat precies zal gaan “uitpakken” is op dit moment nog niet geheel duidelijk.
Meer over de Weststau en Staugebieden lees je –HIER–
Zachter?
De ontwikkelingen vanaf het weekend zijn eveneens nog niet geheel duidelijk. De afgelopen dagen lieten de modellen steeds weer een overgang zien naar een zuidwestelijk en later zelfs zuidelijk stromingspatroon. Daarmee kan dan veel zachtere lucht van zuidelijke breedtegraden over grote delen van west Europa en de Alpen gaan uitstromen. Tegelijkertijd wordt het dan aan de noordkant van de Alpen föhnig. De vraag is echter of deze verzachting er ook daadwerkelijk van gaat komen. Het GFS model tendeert vanmorgen nog steeds in die richting en al in het weekend zouden dan de temperaturen aan de noordkant flink in de lift gaan.
Het ECMWF is vanmorgen minder overtuigend / progressief met deze verzachting respectievelijk stelt deze alweer wat uit richting start de nieuwe week. Daarnaast zou het dan ook maar een tijdelijke verzachting betreffen van pak hem beet 48 uur!
Ik denk dat het voor dit moment nog niet verstandig is om nader in te gaan op deze langere termijn ontwikkelingen en we eerst de komende dagen moeten afwachten hoe zich het één en ander precies gaat ontwikkelen.
Dreaming of a white christmas?
Daarover dan de komende dagen meer. Tevens gaan we dan kijken wat de eventuele invloed van een zachter scenario op de sneeuw en het het sneeuwdek zal zijn en hoe het staat met de kansen voor wat betreft een “witte kerst“.
Tot zover vanuit een bewolkt Termen in Oberwallis en graag weer tot morgen met meer Alpenweer! Ciao
Alpenweerman Team zoekt versterking
Geïnteresseerd ? – meer info HIER
Lawinegevaar, klik op kaart of link en zoek per land / locatie voor info lawinegevaar
Lees ook de winterverwachting!
Net als voorgaande jaren is er weer een winterverwachting gemaakt voor Europa, met nadruk op de Alpen en Benelux. Lees hier wat je de komende winter kan verwachten en discussieer vooral mee op het forum!
Meer weer en foto’s vind je op Facebook Instagram en/of Twitter. Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.
Woont in het Duits-talige Oberwallis in Zwitserland. Gefascineerd door het weer en met name het winterweer. Volg ook Johann’s dagelijkse updates op x.com/alpenweerman
4 Reactie op “Alpen – Veel Neuschnee in de (Nord)weststau verwacht”
Comments are closed.
Mooi bericht op de vroege ochtend is we al wat zinnig te zeggen voor de eerste kerstweek of vlak daarvoor of zijn de kaarten nu al geschud.
Daar is nog weinig zinnigs over te zeggen en kan nog alle kanten op! Het zou echter heel goed kunnen dat het juist richting de kerstdagen gaat afkoelen! De komende dagen gaan we proberen dat wat nader in kaart te brengen en verder vervolgen 😉 #wittekerst
Mooi uitgebreid bericht, ik blijf het volgen!
Heerlijke nuchtere berichten elke dag weer. Zou wel een keer meer willen zien over de invloed van het rhein dal en de meren bodensee en daar achter zuricher see en walensee hebben op het weer rondom de 3 hoek zwitserland duitsland en oostenrijk.