Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Algemeen; zwakke hogedruk invloed – Jana –  bepaalt vandaag en morgen het weerbeeld in de Alpen. Het is zacht en dinsdag wordt het toenemend föhnig (Südföhn). Vanaf woensdag van het westen en zuiden uit inzettende weersverslechtering waarbij in de Südstau van de Alpen (zeer) veel neerslag gaat vallen en het tot in de dalen kan gaan sneeuwen. Vanaf vrijdag keert de rust in de atmosfeer weer terug en gaan de temperaturen weer in de lift.

Zwakke hogedruk, geleidelijk opkomende Südföhn Südstau

Gisteren berichtte ik via Twitter en Facebook dat precies een jaar geleden in de Alpen en ook hier in Oberwallis een dik pak sneeuw viel waarbij het tot in de lagere delen weer even compleet winters werd. Oorzaak van de winterinval destijds een van de Atlantische Oceaan inschuivende hoogtetrog / hoogtelaag gevuld met koude lucht.

Grote kans dat we donderdag in de Südstau van de Alpen door toedoen van eveneens een hoogtetrog en hoogtelaag, opnieuw op een dik pak sneeuw getrakteerd zullen gaan worden. Hoe dat allemaal precies zal gaan verlopen is nog steeds niet geheel duidelijk.

Kaiserwetter op retour
Het afgelopen weekend konden we in de Alpen opnieuw genieten van zeer zacht lenteweer. met volop zon steeg het kwik tot 20 a 24 graden. Het mooie en zeer zachte lentweer hadden we te danken aan hoog – Jana – dat inmiddels met zijn kern alweer doorgeschoven naar de zuidelijke Oostzee.

Op 2000 meter wordt het een graad of 4 en de vorstgrens ligt ergens rond de 2500 meter, in het oosten algemeen wat lagere temperaturen dan naar het westen toe.

Mooie winter / lente contrasten in het Kleinwaslertal – Mittelberg. Via Twitter Haus Walser Berge @HausWalserBerge

Gargellen 🇦🇹 @Gargellen_

Vandaag en ook morgen houden we nog de gunstige invloed van het hoog waarbij de hoogtestroming geleidelijk vanaf de zuidoosthoek de zuidwesthoek gaat opzoeken. Doordat ook de drukverschillen tussen de zuid en noordkant weer wat gaan oplopen (4 tot 6 hPa zuid overdruk) wordt het vanaf dinsdag aan de noordkant ook weer föhnig.

Met de aanvoer van de zachte lucht stijgt het kwik weer naar 16 tot 20 graden en met föhn tot 20 a 22 graden. Dinsdag zal de zon vooral later op de dag steeds meer concurrentie gaan krijgen en kan er in de avond al een buitje gaan vallen. In de westelijke en zuidelijke Alpen in de avond en nacht inzettende neerslag,  vanaf 1800 tot 2000 meter sneeuw.

Volg het weer in de Alpen ook via deze webcams  met zoekfunctie land, plaats

Föhn, Südstau en Gegenstromlage
Vanaf woensdag gaat er op nadering van een hoogtetrog en koufront en ondersteund door inzettende Genua cyclogense vooral in de westelijke en zuidelijke Alpen neerslag vallen waarbij het in de Südstau aanhoudend en intensief gaat regenen en sneeuwen.

GFS woensdagmiddag met de intensiverende neerslag in de westelijke en zuidelijke Alpen

Met het instromen van steeds koudere lucht aan de oostflank van het noord Italië laag en door begeleidende neerslagafkoeling kan het dan tot in de dalen gaan sneeuwen.

Doordat we tevens met een zogenaamde Gegenstromlage te maken gaan krijgen (opglijdings processen) kan er in het overgangsgebied van de zachte en vochtige  luchtmassa’s vanuit het zuidoosten en de koudere luchtmassa’s vanuit het noorden veel neerslag gaan vallen.

GFS donderdag 12h00 met de Gegenstromlage (warme lucht botst en glijdt tegen de koudere lucht op)

Waar precies de grens gaat verlopen en in hoeverre de Südföhn de neerslag zal weten te onderdrukken is nog niet geheel duidelijk. Het ECMWF berekent het zwaartepunt van de neerslag in de Südstau van de westelijke en centrale Alpenhoofdkam, het GFS ook nog een stuk oostelijker.

Veel neerslag / sneeuw zuidelijke Alpen
Vrij zeker tot zeker is wel dat er in de periode van woensdag tot en met donderdag en deels ook nog vrijdag regionaal zeer veel neerslag gaat vallen. Tot vrijdagmiddag wordt er 100 tot 200 mm en deels ook nog meer berekend!

GFS neerslag cumulatief dinsdagmiddag tot vrijdagmiddag

In hoeverre deze neerslag in vaste vorm gaat vallen en hoe precies de verdeling zal zijn is ook nog onzeker. Neuschnee hoeveelheden van 100 tot 150 cm en hogerop bij gunstige Stau ook nog meer zijn zeer goed mogelijk.

WRF-ARW neerslag / sneeuw cumulatief tot en met vrijdag
En Bergfex-ZAMG (ECMWF (in vergelijk met gisteren weer wat teruggerekend en nu ook wat meer oostelijk

De extreme neerslag en zware sneeuwval zullen lokaal voor overlast gaan zorgen. Houd vooral op donderdag rekening met winterse toestanden en een sterk stijgend lawinegevaar. Doordat de sneeuw vooral in de lagere delen zeer vochtig is (zwaar) moet er tevens rekening worden gehouden met  overlast en schade door “Schneebruch” !

Schneebruch tijdens zware sneeuwval januari 2018. Door de hoge sneeuwvalgrens en temperaturen was de sneeuw zeer vochtig en zwaar waardoor in Oberwallis vele bomen tot een hoogte van 1800 meter het moesten ontgelden! Foto Rosswald (1800m)

Meer info over o.a. de Südstau kun je lezen in ons artikel. 
“Alpenindeling / waar valt de sneeuw?” 

Weekend weer zachter / föhnig
In de loop van de vrijdag en zaterdag blaast het noord Italië laag de aftocht richting de Balkan en komen we vanuit het westen geleidelijk onder de invloed van een Atlantische hoogtetrog. Daarbij wordt er met een zuid tot zuidwestelijke hoogtestroming weer veel zachtere maar ook drogere lucht aangevoerd.

GFS vrijdagmiddag met de zachtere zuidwestelijke hoogtestroming

Van west naar oost wordt het dan overal weer droog en gaan de temperaturen weer in de lift. Met name aan de noordkant kan het kwik met een opkomende Föhn weer flink gaan oplopen. Algemeen wat koeler blijf het vooreerst nog aan de zuidkant alwaar ook wat vochtigere lucht tegen de Alpenhoofdkam stuwt.

De ontwikkelingen voor het weekend en daarna zijn onzeker. Het meest waarschijnlijk scenario gaat in de richting van hogedruk in het noorden en lagedruk dan wel een vlakke drukverdeling boven west en midden Europa. De temperaturen liggen dan rond het normale niveau voor de tijd van het jaar waarbij het  (licht) onbestendig zal zijn.

GFS ensembles prikpunt zuidelijke Zwitserse Alpen
GFS ensembles noordelijke oostelijke Alpen

Hoe het met de neerslag en sneeuw vanaf woensdag en donderdag zal gaan gaan we, net als ook de langere termijn de komende dagen verder vervolgen. Voor nu een fijne start van de nieuwe week gewenst, blijf volgen en graag weer tot een volgende keer. Ciao vanuit een nog fris onbewolkt Termen in Oberwallis.

Actuele blik 08h30 vanuit de weerkamer in Termen richting het westelijk Rhonedal en links de Simplon en het Glishorn

LAWINE gevaar matig (code 2) 

Lawinegevaar, klik op kaart voor – land / regio 

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  Instagram en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Alpenweerman forum online.

Alpenweerman bestaat alweer meer dan 4 jaar. Iedere dag krijgen wij vragen binnen van onze bezoekers. Via Facebook, Twitter en Instagram. Wij hebben daarom een forum in het leven geroepen om hier te praten en discussies te voeren over het weer in de Alpen en de Benelux, de weerkaarten, achtergrondartikelen, sneeuw, storm en alles wat daarmee samenhangt.

Heb jijzelf een vraag over het weer of wat daarmee gemoeid gaat of gewoon lekker mee kletsen en discussiëren? Ook daarvoor kun je nu op ons forum terecht.

Join us nu en praat mee.
https://www.alpenweerman.nl/community/

Mocht je interesse hebben om binnen het Alpenweerman platform te participeren of om ons team te komen versterken  (Alpenweer, Benelux-weer, IT, marketing, bloggen, vloggen, sociale media. forum) neem dan contact met ons op via info@alpenweerman.nl 

(Visited 854 times, 1 visits today)

Klik hier voor bijzonder mooie rondreizen door Noorwegen


 

 

5 Reactie op “Alpen – Veel neerslag / sneeuw Südstau verwacht”

 • Kris M
  1 april 2019 at 09:35

  Ziet er goed uit. Zondag vertrek naar La Plagne. Ook daar wordt er behoorlijk wat sneeuw voorspeld maar niet de massa zoals in Zwitserland. Voor mij hoeft dat niet omdat we het ook nog veilig willen houden.
  Dat wordt genieten!

 • Paul
  1 april 2019 at 11:40

  Met Pasen nog 3 dagen skiën in het Aletschgebied.
  De voorspellingen zijn goed 🙂

 • Kristof H
  1 april 2019 at 12:56

  Vanaf zaterdag een weekje in Zermatt, wat sneeuw betreft ziet dat er goed uit!

  Nu nog hopen op wat zon volgende week, hoe zie jij de kansen hierop Johann?

  • Johann
   1 april 2019 at 16:39

   Lagedruk zuiden, hoge druk noorden met daarbij een vlakke drukverdeling in de Alpen en overwegend continentaal (oost) stromignspatroon. Zal geen Kaiserwetter worden maar meestal gaat het dan met de zon in het zonnigste deel van Zwitserse Alpen (meeste zonuren per jaar Kleine Matterhorn) wel lukken. Nog wel even een slag om de arm houden ivm de invloed van de zuidelijke lagedruk richting de zuid. Walliser Alpen

   • Kristof H
    1 april 2019 at 16:56

    Thanks!

    Ik dacht/hoopte zoiets eigenlijk al iets 😉

Comments are closed.

 

BBI Travel

Voordelige rondreizen door Noorwegen

BBI Travel biedt rondreizen door Noorwegen aan, waarbij je kunt kiezen uit routes door diverse regio’s. Alle rondreizen hebben gemeen dat de fraaist te rijden trajecten en de meest interessante bezienswaardigheden onderdeel zijn van de reis.
De bergpensions, fjordenpensions en gemoedelijke hotels liggen in een prachtige omgeving met ongerept natuurschoon of in levendige plaatsen. Bekijk hier het scherpe aanbod van BBI Travel. Lees meer

Innsbruck zomer

Beleef de variatie in Innsbruck

Pure levensvreugde voor een onvergetelijke vakantie: tussen cultuur en natuur, hoogtes en dieptes, tradities en trends – geen andere regio combineert extreme tegenstellingen op zo’n charmante wijze als Innsbruck. Hier kun je je vanuit het hart van de hoofdstad van Tirol binnen slechts 20 minuten in luchtige hoogtes op de Nordkette begeven. Lees meer

Isere

Eindeloos wandelen en fietsen in Isère

Isère ligt in het zuidelijke deel van de Franse Alpen en bestaat voor een groot deel uit hooggebergte. Kenmerkend zijn de indrukwekkende bergtoppen, ruige natuur, gletsjers, valleien en bossen. Je kunt er eindeloos wandelen, mountainbiken, klimmen en genieten van de rust.

In het departement liggen verschillende bergmassieven, waaronder de Écrins, de Belledonne, de Vercors en de Chartreuse, allemaal onderdeel uitmakend van de Alpen. De hoofdstad Grenoble is een bezoek ook zeker waard.

Lees meer