Advertentie

 

Ga met de nachttrein relaxed op wintersport. Nu al vanaf € 79 pp in een 6-persoons slaapcoupé (enkele reis). Klik voor meer informatie.


In de Alpen wordt de komende dagen regionaal veel neerslag verwacht waarbij de sneeuwvalgrens redelijk hoog ligt. In het westen en zuiden van de Alpen wordt regionaal tot 100 millimeter aan neerslag verwacht. Lokaal zelfs meer dan 150 millimeter. Hoe hoog de sneeuwvalgrens komt te liggen en hoe het weer in andere regio’s is? Dat lees je allemaal in dit nieuwe Alpenweerbericht.

De afgelopen dagen was het droog lenteweer in de Alpen. Een hogedrukgebied boven Groot-Brittannië zorgde voor droge condities waarbij de zon vaak veel ruimte kreeg. In de lagergelegen dalen was het geregeld zomers warm met maxima boven de 20 graden. Het weer in de Alpen kan aan het begin van de lente vaak alle kanten op gaan, en dus ook de zachte en droge kant. Toch gaat het weerbeeld vanaf dit weekend veranderen. De hogedrukgebieden die al weken boven Centraal- en West-Europa zijn blijven hangen worden vanaf dit weekend “weggedrukt” door een sterker wordende westelijke stroming.

In de hoger gelegen skigebieden zoals Obertauern (Oostenrijk) ligt nog meer dan genoeg sneeuw. Foto: Edwin Hagenouw (10 april).

Weekend: overgang naar wisselvallig weertype

Op zaterdag begint de dag in de meeste Alpenregio’s nog zonnig. Wel komen er verspreid over de Alpen wolkenvelden voor. In de loop van de ochtend trekt vanuit het westen steeds meer bewolking binnen. Rondom Salzburg blijft de zon het langste schijnen. Het blijft in de meeste regio’s droog, met uitzondering van de Franse en Noord-Italiaanse Alpen. Daar komen in de loop van de ochtend en middag diverse buien voor. De wind is aan het begin van de dag zwak, maar neemt gedurende de dag toe en waait uit een noordelijke richting. Daarbij gaat er een lichte noordelijke föhnwind waaien. Met name rondom de Alpenhoofdkam kan de wind dan merkbaar toenemen op bergtoppen. Verder is het is zacht met een vorstgrens van 2700 meter in het zuiden tot 3200 meter in het noorden van de Alpen. In de lagergelegen Alpendalen wordt het dan 20 tot lokaal 25 graden. Ook de buien die gaan vallen zullen alleen in het hooggebergte winterse neerslag opleveren.

Op de grens met koudere en warmere lucht: veel neerslag op komst

In de nacht naar zondag gaat het weerbeeld in de Alpen toch echt veranderen. Het hogedrukgebied is ondertussen richting het oosten van Europa verplaatst en lagedruk- en neerslaggebieden weten weer invloed uit te oefenen op de Alpen. Dat gaan we in de nacht naar zondag merken. De Alpen liggen de komende dagen op de grens van koelere lucht uit het noordwesten en warmere lucht uit het zuidwesten. Die grens ligt grofweg vanaf Barcelona tot in de Alpen. Op de grens tussen deze luchtsoorten gaan vele buien en neerslaggebieden ontstaan. En die worden dan vanaf zondag richting de Alpen gebracht met een westelijke tot zuidwestelijke stroming.

De weerkaart voor zondag met de temperatuur op 850 hPa (ongeveer 1500 meter hoogte). De pijlen geven grofweg de luchtstroming aan op deze hoogte. De koudere en warmere lucht botst ten zuidwesten van de Alpen, en daar ontstaan vele (intensieve) neerslaggebieden die dan naar de Alpen trekken. Bron weerkaart: ECMWF

Het eerste neerslaggebied trekt de Alpen op zaterdagavond binnen. Deze blijft in de Franse Alpen en de regio’s ten zuiden van de Alpenhoofdkam lang aanhouden. Pas tegen het einde van zondag neemt de neerslag tijdelijk af. In deze regio’s valt tot en met zondagavond 10 tot 25 millimeter aan neerslag. Ten noorden van de Alpenhoofdkam blijft het grotendeels droog met slechts enkele buien. Ook is hier ruimte voor de zon afgewisseld met wolkenvelden. Met een sneeuwvalgrens van zo’n 2400 tot 2600 meter valt alleen in het hooggebergte de neerslag in de vorm van sneeuw.

Hoe zat het ook alweer met die gebieden in de Alpen en de indeling? Dat lees je in dit speciale artikel over de Alpenindeling, en waar valt de neerslag?

Lokaal meer dan 100 millimeter neerslag

Vanaf zondag veranderd er niet zo veel aan de weerkaarten. Dus ook komende week blijven neerslaggebieden vanuit het westen richting de Alpen trekken. In de nacht naar maandag lijkt het tijdelijk redelijk droog te worden, maar al snel trekt een nieuw actief neerslaggebied vanuit het zuidwesten binnen. Met name in het westen van de Alpen en regio’s ten zuiden van de Alpenhoofdkam blijft er neerslag vallen tot en met het einde van de week. Tussendoor zijn er periodes dat de neerslag tijdelijk weg is of afneemt in intensiteit, maar geregeld zal de neerslagintensiteit behoorlijk hoog zijn. Tot en met woensdag liggen de Alpen in de zachtere lucht met een sneeuwvalgrens van 2500 meter of hoger. Na woensdag zijn er kansen dat de koudere lucht tijdelijk de Alpen weet te bereiken.

Omdat het om vele neerslaggebieden en storingen gaat die over de Alpen trekken de komende dagen, zijn er ook nog behoorlijk wat onzekerheden. Bijvoorbeeld, in hoeverre weet koudere lucht in de tweede helft van de week de Alpen te bereiken? Dan zou de sneeuwvalgrens namelijk (tijdelijk) sterk dalen dalen. Wat wel redelijk zeker lijkt te zijn, is in welke regio’s de meeste neerslag verwacht gaat worden: De Franse Alpen, de regio’s rondom de grote meren van Italië zoals het Lago Maggiore en rondom Karinthië en het noordoosten van Italië. Regionaal wordt hier 70 tot 100 millimeter neerslag verwacht tot en met donderdag. In de bergen van Noord-Italië is lokaal 150 millimeter of meer mogelijk. Zo komen de meest extreme verwachtingen uit tot meer dan 200 millimeter aan neerslag tot en met donderdag.

Een voorbeeld van een weerkaart op woensdagmiddag (ECMWF) met neerslag (van de laatste 6 uur) en de luchtdruk op zeeniveau. Aan de kleuren van de neerslag is goed te zien dat het regionaal om intensieve neerslag gaat. Bron weerkaart: ECMWF.

Noordelijke helft veel minder neerslag

In de regio’s ten noorden van de Alpenhoofdkam wordt juist weinig neerslag verwacht. Hier blijft het grotendeels droog en is er geregeld ruimte voor de zon. Zo wordt rondom Salzburg slechts 5 tot 10 millimeter aan neerslag verwacht tot en met woensdag. Wel gaat er een harde tot soms stormachtige wind in de bergen waaien. Zeker op en rond de Alpenhoofdkam. Kortom, na een periode van zonnig lenteweer krijgt met name de westelijke en zuidelijke helft van de Alpen te maken met veel neerslag. Alleen in het hooggebergte dus sneeuwval. De komende week volgen meer details over alle neerslag in een nieuw Alpenbericht, dus blijf het volgen op de site!

Omslagfoto: Obertauern op 10 april (Edwin Hagenouw)

(Visited 3.313 times, 14 visits today)
Advertentie
Innsbruck

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Advertentie

Geef een reactie

 

Advertentie

Sony camera's

Leg elk moment vast

Of je nu op wintersport gaat, door de bergen gaat wandelen of gaat genieten van een luxe vakantie aan zee, Sony biedt voor elke reis foto- en videografie producten om jouw unieke ervaringen vast te leggen en de content naar een hoger niveau te tillen. Zo is de nieuwe Sony A7C II samen met de FE 16-25mm F2.8 G en FE 24-50mm F2.8 G lens bijvoorbeeld een perfecte lichte en compacte kit als je maar weinig bagage mee kan nemen. Ontdek meer

Advertentie

BBI Travel

Veelzijdige wintersport in Gastein 

Eén vallei, vier skigebieden. Met de gondel „non stop to the top“ en genieten van de lange afdalingen. Met de auto of de skibus ben je in een paar minuten in de skigebieden. Ga na het skiën lekker ontspannen in het warme thermale water in de thermen. Heerlijk! Lees meer

Advertentie

SalzburgerLand

Win een wintersportvakantie in SalzburgerLand!

De wereldkampioenen skiën in 2025 in SalzburgerLand. Jij ook? Het WK is in Saalbach in februari, maar SalzburgerLand is de hele winter door een eldorado voor wintersporters. SalzburgerLand biedt de keuze uit meer dan 2.200 kilometer piste in 21 skigebieden. Wil jij 1 van de 7 wintersportvakanties in SalzburgerLand winnen? Doe mee!