Vanaf vandaag tot en met zaterdag zorgen meerdere storingen voor veel neerslag in de Alpen. De sneeuwvalgrens varieert sterk en gaat flink omhoog de komende dagen. In de bergen gaat veel sneeuw vallen en stijgt het lawinegevaar. In de lagere delen kan door de vele regen en smeltwater ook veel wateroverlast voorkomen.

Stijgend lawinegevaar en wateroverlast

Hochwinter noemen we de periode die loopt van januari tot en met half februari en zijn vaak de koudste dagen van het jaar. Afgelopen tijd was het ook koud en ook kouder dan gemiddeld. Ook gisteren was het weer echt winters aan de noordkant van de Alpen. Het was guur met veel wind en af en toe een paar sneeuwvlokken. Aan de zuidkant was het juist zonnig en droog.

Groot contrast was er gisteren te zien door de Nordföhn/Nordstau op satellietfoto. In het noorden bewolking (Stau) en zuiden de zon (Föhn). Bron: NASA Worldview

Vanaf vandaag zorgen meerdere storingen voor de aanvoer van vochtige lucht vanuit noordwestelijk en noordelijke richting. Morgen en de vrijdag gaat er met name in de Zwitserse Alpen veel neerslag vallen. Ook de rest van de Noord- en West-Alpen krijgt te maken met veel neerslag. Lokaal kunnen neerslaghoeveelheden van ruim 100 mm verwacht worden.

Grote neerslag hoeveelheden van woensdag t/m zaterdag. In de bergen kan lokaal ruim 1 meter sneeuwvallen

 

Op dit moment ligt de sneeuwvalgrens nog laag maar deze gaat in de loop van vandaag stijgen vanuit het westen. In de Oost-Alpen blijft het nog langer koud, maar ook hier kan later de sneeuwvalgrens naar ruim 1500 m gaan stijgen morgen.

Vanuit het westen gaat de sneeuwvalgrens flink omhoog vandaag en morgen. In het oosten blijft deze langer laag liggen, maar gaat uiteindelijk ook omhoog.

De combinatie van regen en smeltwater gaat ook zorgen voor een stijging van de waterstand in de rivieren en kan leiden tot wateroverlast. In de bergen staat een krachtige wind en de verwachting is dat ook het lawinegevaar verder gaat stijgen. Op dit moment is deze op de meeste plekken nog 3, maar de verwachting is dat deze naar 4 gaat.

Bij Johann in Oberwallis sneeuwt het sinds vanmorgen weer stevig door en is inmiddels alweer zo’n 10 cm sneeuw bijgevallen

Op de lange termijn lijkt de westcirculatie aan te houden kunnen meerder storingen verwacht worden. Het blijft een afwisseling van warme en koudere weerfasen met van tijd tot tijd veel neerslag. Op dit moment is de kans op een zachtere weerfase na het weekend groter.

Met dank aan Protest, kledingsponsor Alpenweerman.

Innsbruck Tourismus – Partner Alpenweerman 2020-202

(Visited 3.961 times, 1 visits today)

4 Reactie op “Alpen – Veel neerslag en stormachtig in de bergen”

 • Marthijn
  27 januari 2021 at 19:17

  Zit er nog kans op winter in de lage landen of is dit van de weerkaarten verdwenen….

  • Johann
   27 januari 2021 at 21:39

   Zie eerder Alpen-Benelux weerbericht reacties o.a @Erwin

 • Johann
  27 januari 2021 at 21:41

  Oberwallis hele dag sneeuwtot in het dal bij temp van -5 tot -2 graden. Nog een hot vanuit de tuin in Termen (1020m)

 • Johann
  28 januari 2021 at 08:00

  07h00 vanmorgen en al 24 uur sneeuwval. Gemten 52 Neuschnee, SH 82 cm

Comments are closed.

 

SalzburgerLand

Win een skivakantie naar SalzburgerLand 

Je merkt het overal in SalzburgerLand: de locals en de wintersporter zijn simpelweg verliefd op de winter. Een skivakantie, daar houden we allemaal van toch? Maar het wordt natuurlijk nog veel leuker als die vakantie ook nog eens gratis is! Doe hier mee aan de prijsvraag en maak kans op een van de negen wintersportreizen. Elke reis is voor 2 personen. 7 nachten in een 2-persoonskamer in een hotel, inclusief halfpension. Plus twee skipassen voor 6 dagen. Doe mee!

Voigt Travel

Van de gebaande paden in IJsland

Ontdek het echte IJsland met Voigt Travel. Samen met lokale gidsen beleef je unieke excursies. Je slaapt in kleinschalige hotels en lodges. Zo ontdek je met alle aandacht de ongebaande paden van IJsland. Bekijk de reizen!

Lees meer

CP Helmen

CP Skihelmen met vizier 

Het Zwitserse topmerk CP focust zich als pionier van de Skihelm met Vizier al ruim tien jaar op de ontwikkeling hiervan en niet zonder succes! Inmiddels is CP marktleider in het hogere segment in de Alpenlanden en ook in Nederland groeit dit topmerk onstuimig. Het beste altijd nog beter maken: dat is de missie van CPLees meer