Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Vanaf vandaag tot en met zaterdag zorgen meerdere storingen voor veel neerslag in de Alpen. De sneeuwvalgrens varieert sterk en gaat flink omhoog de komende dagen. In de bergen gaat veel sneeuw vallen en stijgt het lawinegevaar. In de lagere delen kan door de vele regen en smeltwater ook veel wateroverlast voorkomen.

Stijgend lawinegevaar en wateroverlast

Hochwinter noemen we de periode die loopt van januari tot en met half februari en zijn vaak de koudste dagen van het jaar. Afgelopen tijd was het ook koud en ook kouder dan gemiddeld. Ook gisteren was het weer echt winters aan de noordkant van de Alpen. Het was guur met veel wind en af en toe een paar sneeuwvlokken. Aan de zuidkant was het juist zonnig en droog.

Groot contrast was er gisteren te zien door de Nordföhn/Nordstau op satellietfoto. In het noorden bewolking (Stau) en zuiden de zon (Föhn). Bron: NASA Worldview

Vanaf vandaag zorgen meerdere storingen voor de aanvoer van vochtige lucht vanuit noordwestelijk en noordelijke richting. Morgen en de vrijdag gaat er met name in de Zwitserse Alpen veel neerslag vallen. Ook de rest van de Noord- en West-Alpen krijgt te maken met veel neerslag. Lokaal kunnen neerslaghoeveelheden van ruim 100 mm verwacht worden.

Grote neerslag hoeveelheden van woensdag t/m zaterdag. In de bergen kan lokaal ruim 1 meter sneeuwvallen

 

Op dit moment ligt de sneeuwvalgrens nog laag maar deze gaat in de loop van vandaag stijgen vanuit het westen. In de Oost-Alpen blijft het nog langer koud, maar ook hier kan later de sneeuwvalgrens naar ruim 1500 m gaan stijgen morgen.

Vanuit het westen gaat de sneeuwvalgrens flink omhoog vandaag en morgen. In het oosten blijft deze langer laag liggen, maar gaat uiteindelijk ook omhoog.

De combinatie van regen en smeltwater gaat ook zorgen voor een stijging van de waterstand in de rivieren en kan leiden tot wateroverlast. In de bergen staat een krachtige wind en de verwachting is dat ook het lawinegevaar verder gaat stijgen. Op dit moment is deze op de meeste plekken nog 3, maar de verwachting is dat deze naar 4 gaat.

Bij Johann in Oberwallis sneeuwt het sinds vanmorgen weer stevig door en is inmiddels alweer zo’n 10 cm sneeuw bijgevallen

Op de lange termijn lijkt de westcirculatie aan te houden kunnen meerder storingen verwacht worden. Het blijft een afwisseling van warme en koudere weerfasen met van tijd tot tijd veel neerslag. Op dit moment is de kans op een zachtere weerfase na het weekend groter.

Met dank aan Protest, kledingsponsor Alpenweerman.

Innsbruck Tourismus – Partner Alpenweerman 2020-202

(Visited 3.954 times, 1 visits today)

Klik hier voor bijzonder mooie rondreizen door Noorwegen


 

 

4 Reactie op “Alpen – Veel neerslag en stormachtig in de bergen”

 • Marthijn
  27 januari 2021 at 19:17

  Zit er nog kans op winter in de lage landen of is dit van de weerkaarten verdwenen….

  • Johann
   27 januari 2021 at 21:39

   Zie eerder Alpen-Benelux weerbericht reacties o.a @Erwin

 • Johann
  27 januari 2021 at 21:41

  Oberwallis hele dag sneeuwtot in het dal bij temp van -5 tot -2 graden. Nog een hot vanuit de tuin in Termen (1020m)

 • Johann
  28 januari 2021 at 08:00

  07h00 vanmorgen en al 24 uur sneeuwval. Gemten 52 Neuschnee, SH 82 cm

Comments are closed.

 

BBI Travel

Voordelige rondreizen door Noorwegen

BBI Travel biedt rondreizen door Noorwegen aan, waarbij je kunt kiezen uit routes door diverse regio’s. Alle rondreizen hebben gemeen dat de fraaist te rijden trajecten en de meest interessante bezienswaardigheden onderdeel zijn van de reis.
De bergpensions, fjordenpensions en gemoedelijke hotels liggen in een prachtige omgeving met ongerept natuurschoon of in levendige plaatsen. Bekijk hier het scherpe aanbod van BBI Travel. Lees meer

Innsbruck zomer

Beleef de variatie in Innsbruck

Pure levensvreugde voor een onvergetelijke vakantie: tussen cultuur en natuur, hoogtes en dieptes, tradities en trends – geen andere regio combineert extreme tegenstellingen op zo’n charmante wijze als Innsbruck. Hier kun je je vanuit het hart van de hoofdstad van Tirol binnen slechts 20 minuten in luchtige hoogtes op de Nordkette begeven. Lees meer

Isere

Eindeloos wandelen en fietsen in Isère

Isère ligt in het zuidelijke deel van de Franse Alpen en bestaat voor een groot deel uit hooggebergte. Kenmerkend zijn de indrukwekkende bergtoppen, ruige natuur, gletsjers, valleien en bossen. Je kunt er eindeloos wandelen, mountainbiken, klimmen en genieten van de rust.

In het departement liggen verschillende bergmassieven, waaronder de Écrins, de Belledonne, de Vercors en de Chartreuse, allemaal onderdeel uitmakend van de Alpen. De hoofdstad Grenoble is een bezoek ook zeker waard.

Lees meer