Alpen: veel neerslag, dalende sneeuwvalgrens, maar minder onstuimig
Huur nu je ski’s online bij ALPINRESORTS.com met tot 65% korting. Gebruik code SNOWREPUBLIC5 voor 5% extra korting!
Noodweer is het vandaag in grote delen van de Alpen, vooral de Zuid-Alpen krijgen er fors van langs. Aan de noordzijde is zelfs een heuse föhnstorm ontstaan met niet alleen hoge windsnelheden, maar ook hoge temperaturen. De meest extreme neerslag trekt vandaag weg, maar daarachter wordt het nog niet helemaal droog. Het blijft deze week nog redelijk wisselvallig herfstweer.
Noodweer in Europa
Storm Alex zorgt met al zijn fronten voor het nodige noodweer in Europa. Boven de Alpen ligt een uitgestrekt frontaal systeem die daar afgelopen nacht voor veel neerslag heeft gezorgd, maar ook nu nog veel regen (en ook sneeuw genereert). Overigens niet alleen regen en sneeuw, maar ook veel wind. In de Oostenrijkse bergen zijn windstoten gemeten van meer dan 150 km/uur, zeer gevaarlijke condities in de Alpen dus.
Een mooie krul op de actuele weerkaart.
In de Zwitserse Alpen is tot nu de meeste neerslag gevallen en hogerop ook sneeuw.
Het beeld op de Gornergrat bij Zermatt.
In Oostenrijk was het nog lange tijd droog en daar brak vanochtend de zon zowaar nog even door. Ook daar gaat de nodige neerslag vallen vandaag.
Op de Patscherkofel in Oostenrijk werd een zeer zware windstoot gemeten van 158 km/uur!
T/m 8 uur zaterdagochtend is er al zeer veel neerslag gevallen in de Zwitserse Alpen. Lokaal al meer dan 200 mm en daar komt deze ochtend nog veel meer bij. In Italië zijn zelfs meldingen van meer dan 300 mm met als topper 367 mm in Mosogno. 400 mm moet daar toch zeker mogelijk zijn (zie tweet hieronder).
Ingenti accumuli di precipitazioni in 24 ore, localmente superati i 400mm. Dati misurati: #Mosogno 367mm, #BoscoGurin 275mm. Lo scirocco ha toccato punte di 97km/h a #LocarnoMonti e 95km/h a #Lugano. In quota i venti hanno raggiunto i 181km/h al Pizzo Matro. #MeteoSvizzera pic.twitter.com/ap9rJj7oLg
— MeteoSvizzera (@MeteoSvizzera) October 3, 2020
Vooral in de zuidelijke Alpen is dus veel neerslag gevallen, maar ook in Frankrijk kregen ze de volle laag van storm Alex. Hij trok gisteren Bretagne binnen en leverde een windstoot af van 187 km/uur. Naast de hoge windsnelheden kwam het ook tot zeer veel neerslag; lokaal meer dan 300 mm in 24 uur tijd. Dit huis hieronder overleefde de grote stroomversnellingen niet:
Dans cette maison de Roquebilliere, un couple de personnes âgées que nous aurons vu nous faire des signes jusqu’au bout, à l’aide d’une petite lampe. Peu après cette vidéo leur maison a été emportée avec eux dans la Vésubie en furie. Une catastrophe #Alex06 pic.twitter.com/e61QC3Sfor
— Grégory Leclerc (@GregLeclerc) October 2, 2020
Rust keert terug
De Alpen krijgen weer een adempauze, maar niet voordat er deze ochtend nog even alles uitgeperst wordt. Er kan op een aantal plaatsen nog wel flink wat bijkomen deze ochtend en ook morgen gaat er nog het nodige vallen. De hoeveelheden kunnen lokaal wel oplopen tot boven de 300 mm. En het zal niet alleen regen zijn, maar ook zeker sneeuw nu de sneeuwvalgrens dalende is.
Vanuit het zuidwesten wordt het vanmiddag geleidelijk wat droger en rustiger. Het wordt niet overal droog, want zeker de zuidelijke kam blijft aanhoudend te maken houden met regen en sneeuwval. De sneeuwvalgrens zal na passage van het koufront zakken tot rond de 1800 meter, lokaal in het westen dalend tot 1600 meter hoogte. Naast dat de neerslag minder wordt, zal ook de stevige wind in de bergen afnemen.
Dankzij de passage van een koufront daalt de sneeuwvalgrens sterk.
Om 13 uur vanmiddag zien we droger weer vanuit het westen, maar een groot deel van de Alpen heeft nog te maken met zeer veel neerslag.
Ook op hoogte is het koufront goed zichtbaar. Het was gisterenavond laat nog heel warm in delen van Oostenrijk en het zuiden van Duitsland. Deze warme lucht wordt verdreven.
Ter illustratie de temperatuur in Salzburg voor de komende dagen. Vandaag wordt het nog zomers warm, terwijl de temperatuur twee dagen later is gehalveerd.
De adempauze is van tijdelijke aard, want in de loop van zondag gaat er vanuit het zuiden opnieuw een portie neerslag vallen. De zuidelijke Alpen blijven in de frontlinie zitten en zullen weer neerslaghoeveelheden ontvangen van meer dan 50 mm. Niet zo extreem als vandaag, maar toch weer noemenswaardig te noemen. Doordat de sneeuwvalgrens zo is gedaald, zal er vanaf 1800-2000 meter ook serieuze sneeuwval vallen. Naast de Zwitserse, waar vandaag veel is gevallen, krijgen ook de Italiaanse Alpen en de Oostenrijkse met sneeuwval te maken. In de meeste skigebieden kan er dan wel tussen de 15 en 30 cm verse sneeuw vallen.
Er lijkt geen einde aan te komen, want ook later op zondag en in de nacht naar maandag gaat er opnieuw veel neerslag vallen. Boven de 2000 meter vallen bovendien weer tientallen centimeters verse sneeuw.
Komen en gaan van storingen
In de nacht naar maandag en maandag overdag wordt het dan weer wat droger, maar nieuwe storingen schampen de Alpenregio later op maandag. Het westen en noorden krijgt dan wat neerslag, maar geen grote hoeveelheden. De dagen daarna lijken buiengebieden toch steeds te Alpen te bereiken, maar dat betekent ook droge momenten en af en toe de zon.
Dankzij een laag boven de Noordzee worden geregeld storingen richting de Alpen geduwd.
Donderdag lijkt vooralsnog een drogere dag te worden, maar daarna blijft het toch weer onbestendig herfstweer. Hogedruk krijgt in het volgende weekend iets meer grip op het weer in West-Europa, maar in hoeverre de Alpen daarvan kunnen profiteren is nog even afwachten. Tot die tijd is het genieten van de droge momenten tussendoor, maar sneeuwliefhebbers (en dat ben je al vaak als je van wintersport houdt) komen goed aan hun trekken (zeker boven de 2000 meter hoogte).
Een heel fijn weekend en graag tot een volgende keer!
Afgestudeerd meteoroloog aan de universiteit van Wageningen.
één reactie op “Alpen: veel neerslag, dalende sneeuwvalgrens, maar minder onstuimig”
Comments are closed.
Mooi bericht Maarten! Lokaal meer dan 400mm en het kon niet uitblijven! Inmiddels druppelen de berichten binnen van een hoop ellende en schade door overstromingen en modderstromen. Vooral hier net over de grens is het raak. In de bergen van Wallis en aangrenzende Berneralpen sneeuwt het nu tot 1400 a 1300 meter.