Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Algemeen; Tussen hoog – Zouhir – met zwaartepunt boven oost Europa en depressie – Xena – met kern boven Sardinië liggen de Alpen wordt vanuit het zuiden zeer zachte lucht vochtige lucht aangevoerd die aan de zuidkant stuwt. De noordkant heeft te maken met een zwakke “Bise” die geleidelijke moet plaatsmaken voor een in kracht toenemende föhn. Volgende week weinig verandering aan het zuidelijke stromingspatroon met het zeer zachte herfstweer.

Zacht tot zeer zacht herfstweer, noordkant föhn, zuidkant nat.

Het stromingspatroon in de hogere atmosfeer is compleet vastgeroest en ook de komende dagen verandert er maar bar weinig aan. Hogedruk boven oost Europa, west Rusland tot over Scandinavie blokt de polaire jetstream en alle depressie activiteit af. Daarbij verblijven grote delen van west Europa als ook de Alpen aan de warme kant van de jetstream en de Atlantische hoogtetrog.

GFS 300 hPa (9 km) Hogedruk boven oost Europa is ook in de hogere atmosfeer prominent aanwezig waardoor de jetstream voor de poorten van west Europa wordt “afgeblokt” en gedwongen wordt om naar het hoge noorden af te buien

Diegenen die wat winterse aspiraties willen opdoen zullen naar de westelijke Alpen moeten afreizen alwaar vooral hogerop (zeer) veel sneeuw is gevallen. Echt koud is het hier echter ook niet en sneeuw valt enkel in het hooggebergte.

Ook in de VS staten is het nog aanmodderen met de winter. Hevige maar ook korte kouinvallen zorgen ook daar periodiek voor wat winterfeelings. Zo viel er in de bergen van Colorad tot 30 cm verse sneeuw.
De vele (record) Neuschnee van ein Oktober in de Wallise Alpen heeft al voor een mooie “Grundlage” gezorgd. Tot Morenia kan weer geskied worden. Foto vanuit Saas-Fee 03-11-18 Via Dominik Kalbermatten Saas-Fee Bergbahnen
Saas-Fee 03-11-18


Ook Verbier in het westelijk gelegen Wallis profiteerde van de vroege sneeuwval en er kan geskied worden.

Gisteren weer het bekende Hochnebel gebeuren aan de noordkant door het instromen van wat koeler en vochtigere lucht vanuit het noordoosten. De föhn zal de Hochnebel de komende dagen weer gaan frustreren! Foto Hans ter Braak @hansterbraak Mittelberg KleinwalsertalPeriodiek

Periodiek zien we de hoogtetrog wat pogingen ondernemen om via de westelijke Middellandse Zee het hogedruk regime aan de zwakkere zuidwest flank te ondermijnen. Hierdoor zien we de depressie activiteit boven de westelijke en centrale Middellandse Zee steeds weer opleven.

Hoogtetrog maandag

De komende dagen zal (zwak) hoogtelaag  wat vandaag met zijn kern boven Sardinië ligt het weer in de Alpen gaan beïnvloeden waarbij de Südstau en Südföhn weer wat gaat opleven.

Isobaren en frontenkaart voor zondag 12h00 DWD
Radarbeeld 09h00 met het laag ingetekend

Met een wat meer zuidoost tot zelfs oost component gaat vooral de zuidelijke westkant weer het nodige aan neerslag krijgen en vooral de westelijke Italiaanse Alpenboog mag zich met de retour d’est “verheugen” op veel neerslag.

Neerslag cumulatief tot en met woensdag

Helaas is de aangevoerde lucht ook zeer zacht waardoor enkele in het hooggebergte, pak hem beet vanaf 2200 tot 2400 meter, sneeuw van betekenis gaat vallen. In de westelijke Stau gebieden kan in de hoogste delen tot woensdag 100 tot 200 mm neerslag gaan vallen, lokaal ook nog meer. In de hogere Alpen tussen de 50 en 100 cm en op de hoogste toppen tot 170 cm.

Sneeuw cumlatief tot en met woensdag voor de high Alps

In de loop van de volgende week zien we de Atlantische hoogtetrog wat uitdiepen richting het Iberische Schiereiland waarbij een portie wat koudere lucht boven de westelijke Middellandse Zee afsnoert. Dit gaat er voor zorgen dat er rond het midden van de week vooral in de westelijke Alpen wat minder zachte lucht gaat binnenstromen.

Rond het midden van de week tijdelijk wat minder zacht en tussenhoog invloed

Een (zwak) koufront zou dan overal voor wat neerslag kunnen gaan zorgen. Tijdelijk daalt de sneeuwval tot 1800 a 1500 meter. Onder invloed van een zwak tussenhoog dan mogelijk wat stralingsvorst wanneer het opklaart.

Daarna met een weer wat meer naar zuid tot zuidwest draaiend stroming aan de noordkant weer de oplevende föhn en ook de zuidkant is nog niet van de bewolking en neerslag verlost.

Kou ver weg
Ook in het verdere verloop zien we we steeds weer die herhaling van zetten en het aanhouden van de zuidelijke hoogtestroming. Het ECMWF voorziet later op de termijn een zonaal (west) stromingspatroon met een vrij noordelijke jet.

Beide oplossingen staan echter garant voor zacht tot zeer zacht herfstweer waarbij de winter geen schijn van kans heeft. Mogelijk dat het ECMWF scenario uiteindelijk een doorbraak van het vastgeroest stromingspatroon kan forceren met een steeds zuidelijker verlopende jet.

Voorlopig zullen we het echter moeten doen met zacht tot zeer zacht herfstweer met föhn aan de noordkant en bewolking en neerslag aan de zuidkant. Fijne zondag en tot een volgende keer maar weer. Actueel in Termen 12 graden en wat gespetter, ciao

Volg het weer in de Alpen ook via deze webcams  met zoekfunctie land, plaats

Join Alpenweerman community:
Alpenweerman.nl is volop groeiende en heeft steeds meer lezers voor de dagelijkse weerpraatjes voor zowel de Alpen als voor de Lage Landen. Verder verschijnen er met regelmaat ook andere zeer interessante artikelen. Bovendien zijn we eerder dit jaar uitgeroepen tot de snelste stijger en staan we op een hele mooie 6e plaats voor ‘meest effectieve en toonaangevende Nederlandse wintersportwebsite’s 2018′.

Mocht je interesse hebben om binnen het Alpenweerman platform te participeren of om ons team te komen versterken (Alpenweer, Benelux-weer, IT, marketing, bloggen, vloggen, sociale media) neem dan contact met ons op via info@alpenweerman.nl 

Wil je sponsor of partner worden van ‘The fastest rising star at the sky’, dan kan ook geheel vrijblijvend contact met ons worden opgenomen via het genoemde mailadres en vraag dan naar de mogelijkheden.

Wij kunnen de volgende diensten leveren:
Weerbericht op maat! Maak je niet druk om het weer, dat doen wij voor u!

 • Eens wat anders!  Excl. compleet verzorgde Ski Safari ‘s” Wallis (Aletsch / Zermatt – Cervinia).
 • Trainingen voor bedrijven, scholen, verenigingen, sponsoren etc..
 • Cursussen tbv weerkunde, meteo, weerstations etc..
 • Kennissessies op locatie (ook in het buitenland)
 • Seminars en Webinars
 • NIEUW Excl. compleet verzorgde “Ski Safari ‘s” Wallis (Aletsch / Zermatt – Cervinia)
 • Wereldwijde weathercard service
 • Ook in de Alpenlanden kan het op locatie geregeld worden.

Wilt u meer informatie of wilt u weten wat wij voor uw kunnen betekenen?
Neem dan contact op met: info@alpenweerman.nl / remco@alpenweerman.nl

(Visited 1.018 times, 1 visits today)

Klik hier voor bijzonder mooie rondreizen door Noorwegen


 

 

één reactie op “Alpen – Vastgeroest stromingspatroon, winterse aspiraties ver te zoeken”

 • Lukas Zwanenburg
  5 november 2018 at 14:00

  Hoi Johann,
  Waar kan ik een goed diagram vinden over de nulgradengrens? In de alpen berichten zie ik ze wellis verbijkomen maar kan ze online niet zo snel viden.

Comments are closed.

 

BBI Travel

Voordelige rondreizen door Noorwegen

BBI Travel biedt rondreizen door Noorwegen aan, waarbij je kunt kiezen uit routes door diverse regio’s. Alle rondreizen hebben gemeen dat de fraaist te rijden trajecten en de meest interessante bezienswaardigheden onderdeel zijn van de reis.
De bergpensions, fjordenpensions en gemoedelijke hotels liggen in een prachtige omgeving met ongerept natuurschoon of in levendige plaatsen. Bekijk hier het scherpe aanbod van BBI Travel. Lees meer

Innsbruck zomer

Beleef de variatie in Innsbruck

Pure levensvreugde voor een onvergetelijke vakantie: tussen cultuur en natuur, hoogtes en dieptes, tradities en trends – geen andere regio combineert extreme tegenstellingen op zo’n charmante wijze als Innsbruck. Hier kun je je vanuit het hart van de hoofdstad van Tirol binnen slechts 20 minuten in luchtige hoogtes op de Nordkette begeven. Lees meer

Isere

Eindeloos wandelen en fietsen in Isère

Isère ligt in het zuidelijke deel van de Franse Alpen en bestaat voor een groot deel uit hooggebergte. Kenmerkend zijn de indrukwekkende bergtoppen, ruige natuur, gletsjers, valleien en bossen. Je kunt er eindeloos wandelen, mountainbiken, klimmen en genieten van de rust.

In het departement liggen verschillende bergmassieven, waaronder de Écrins, de Belledonne, de Vercors en de Chartreuse, allemaal onderdeel uitmakend van de Alpen. De hoofdstad Grenoble is een bezoek ook zeker waard.

Lees meer