Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Algemeen; hoog – Ramesh -ligt vandaag met zwaartepunt boven oost Europa en de noordelijke Balkan en bepaalt het weerbeeld in grote delen van Europa en ook de Alpen. Terwijl in de bergen de zon volop schijnt en het zeer mild houden de lagere delen en dalen kans op mist en Hochnebel. Ook op de langere termijn verandert er weinig aan het geblokkeerde stomingspatroon en weerbeeld.

Afnemende Hochnebel

Gisteren konden we in de bergen weer genieten van de zon en de voor de tijd van het jaar zeer milde temperaturen. De sneeuw die in oktober is gevallen is inmiddels tot grotere hoogtes ( 2200 meter) weer deels of zelfs compleet weg gedooid. Vooral in de ochtend lokaal weer de mist of Hochnebel die al met al eens tuk minder hardnekkig was dan eergisteren.

Mist/nevel tot ongeveer 1100m gisterochten in Riezlern in het Kleinwalsertal Via Facebook Hans ter Braak)

Dit had te maken met een wat meer zuidelijke stroming waarbij het ook wat föhnig was. Deze zwakke Süd Föhn, in het Duits spreken we van een zogenaamde “seichte Föhn“, werd veroorzaakt door het koude reservoir dat zich ten zuiden van de Alpen bevond. Koudere lucht heeft een hogere dichtheid dan warme lucht en dus ook een hogere druk . De drukgradiënt is dus alleen het gevolg van de verschillen in dichtheid.

Meer zon dus en vooral op de wat middelbare hoogtes (800 -1400m) zeer mild. Onderstaande foto’s zijn van Hans en Odette ter Braak (Haus Walser Berge) in Mittelberg Kleinwalsertal die deze dagen volop genieten van de mooie natuur en bergweer.

Veel zon en zeer zachte weekend

Ook vandaag wordt het in de Vorarlberg evenals ook elders in de Alpen weer zeer zacht met maxima tot 15 graden op 1200 meter en de zon zal volop aan het zwerk te bewonderen zijn.

De meeste kans op mist hebben de lagere voor Alpen en Alpenlaagland. Vorstgrens vandaag tussen de 3200 en 3500 meter.

Na een frisse nacht met stralingsvorst verdwijnt loopt de temperatuur in Mittelberg (1200m) vweer snel op

Volop zon en mild ook in Innsbruck (Tirol) vandaag. Blik Hafelkar 2256m

Na een boterzacht en zonnig weekend gaan vanaf maandag de temperaturen vooral in de hogere Alpen een langzaam dalende trend inzettend. De hoogtestroming blijft echter volledig geblokkeerd (omega blokkade) door de hogedruk boven oost Europa en west Rusland.

GFS oper voor zondag 15 november met het nog steeds geblokkeerde stromings patroon en de anti winterse setting

Atlantische depressies met hun storingen maken geen schijn van kans en ook de hoogtelaagjes zijn weer van de kaarten verdwenen. Met de overwegend zuidelijke stroming en aan de warme kant van de jetstream dus aanhoudend zacht en droog herfstweer.

Goed ontwikkelde Polar Vortex

Boven de pool zien we op 10 hPa (hogere stratosfeer) een krachtig zonaal regime.

Kijken we nog even even naar de hogere atmosfeer (stratosfeer) dan zien we ook daar een onveranderd een vrij krachtige zonaal regime met een bovengemiddeld in kracht ontwikkelde polar vortex. Weliswaar zal deze wat in kracht gaan afnemen maar in het verdere verloop van de maand gewoon weer op volle toeren gaan draaien.

De al goed ontwikkelde stratosferische polar vortex (10 hPa)

Ook in de wat lagere atmosfeer dan wel de hogere troposfeer (tropopauze) zien we de polar vortex krachtig ontwikkelen. Van een aanvankelijke split met 2 kernen is op de wat langere termijn ook niets meer over als zijnde een dus krachtiger wordend signaal van de vortex. Ook hier dus geen signalen richting een ander dan wel afzwakkende zonale stromingspatroon.

Troposferische Polar Vortex vandaag met nog duidelijk de split op 100 hPa. Mooi is ook de omega blokkade boven Europa te zien
vergelijk met 14 november, de hogedruk op grotere hoogte is dan wel wat “glad gestreken”

Kortom ook hier weinig tot geen signalen die richting een meer geblokkeerd strominspatroon (neg NAO – AO) met mogelijke kou of zelfs winter invallen vanaf het noorden wijzen. De komende dagen maar eens verder vervolgen.

GFS ensembles prikpunt Innsbruck. Unaniem aanhoudend (zeer) zacht herfstweer

Vanuit een zonnig Oberwallis een heel fijne dag gewenst. Blijf gezond en volgen en graag weer tot een volgende keer. Ciao

(Visited 727 times, 1 visits today)

Klik hier voor bijzonder mooie rondreizen door Noorwegen


 

 

 

BBI Travel

Voordelige rondreizen door Noorwegen

BBI Travel biedt rondreizen door Noorwegen aan, waarbij je kunt kiezen uit routes door diverse regio’s. Alle rondreizen hebben gemeen dat de fraaist te rijden trajecten en de meest interessante bezienswaardigheden onderdeel zijn van de reis.
De bergpensions, fjordenpensions en gemoedelijke hotels liggen in een prachtige omgeving met ongerept natuurschoon of in levendige plaatsen. Bekijk hier het scherpe aanbod van BBI Travel. Lees meer

Innsbruck zomer

Beleef de variatie in Innsbruck

Pure levensvreugde voor een onvergetelijke vakantie: tussen cultuur en natuur, hoogtes en dieptes, tradities en trends – geen andere regio combineert extreme tegenstellingen op zo’n charmante wijze als Innsbruck. Hier kun je je vanuit het hart van de hoofdstad van Tirol binnen slechts 20 minuten in luchtige hoogtes op de Nordkette begeven. Lees meer

Isere

Eindeloos wandelen en fietsen in Isère

Isère ligt in het zuidelijke deel van de Franse Alpen en bestaat voor een groot deel uit hooggebergte. Kenmerkend zijn de indrukwekkende bergtoppen, ruige natuur, gletsjers, valleien en bossen. Je kunt er eindeloos wandelen, mountainbiken, klimmen en genieten van de rust.

In het departement liggen verschillende bergmassieven, waaronder de Écrins, de Belledonne, de Vercors en de Chartreuse, allemaal onderdeel uitmakend van de Alpen. De hoofdstad Grenoble is een bezoek ook zeker waard.

Lees meer