Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Het is in eerste instantie nog droog in de Alpen, maar vanuit het westen nadert weer sneeuw! Ook de komende dagen blijven de Alpen in de ban van sneeuwval die geregeld tot in de dalen zal vallen. Dit alles is te danken aan een strakke westelijke tot noordwestelijke stroming. Hierdoor is het in West-Europa een komen en gaan van regenstoringen en lagedrukgebieden die de Alpen ook weten te bereiken. In het weekend gaat dit in het noordwesten 60 tot 100 centimeter sneeuw brengen! Na het weekend lijken we een ander weerbeeld te krijgen die niet voor alle wintersporters goed nieuws is…

Gisteren: van bewolkt naar zon!

Gisteren was het op de meeste plaatsen bewolkt en viel er nog wat sneeuw. Maar in de loop van de dag brak de bewolking vanuit het westen steeds meer open. Zo kwam er ruimte voor de zon en verdwenen de sneeuwbuien geleidelijk naar het oosten. Deze opklaringen hadden de Alpen te danken aan een hogedrukgebied dat tijdelijk boven de Alpen kwam te liggen.

Gisteren prachtige winterse condities in het Kleinwalsertal. Foto: @hansterbraak
Gisteren viel er weer verse sneeuw in de Alpen! Bron: Foto-webcam
De bewolking loste steeds meer op waardoor de zon erbij kon komen. Soms viel er nog een sneeuwbui. Bron: Foto-webcam

Vandaag: eerst nog droog en zon, later sneeuw vanuit het westen

Ook vandaag profiteren de Alpen nog even van dit hogedrukgebied. Maar er is een koufront vanuit het westen onderweg. Dit koufront hoort bij een stormdepressie tussen IJsland en Groot-Brittannië. Deze storm zorgt voor een windkracht 10-11 Bft en heeft een kerndruk van 955 hPa.

De weerkaart voor vandaag: het koufront afkomstig van het lagedrukgebied bij IJsland weet vandaag de westkant van de Alpen te bereiken. Bron: KNMI

Storm zullen we in de Alpen niet krijgen, maar het bijbehorende koufront weet wel aan het einde van de ochtend de westkant van de Alpen te bereiken. Hierdoor zal het vanochtend aan de westkant van de Alpen al bewolkt zijn. In de oostelijke helft is het zonnig, al kan er wel wat “Hochnebel” in de dalen voorkomen.

Voor het koufront uit stroomt er tijdelijk wat zachtere lucht vanuit het zuidwesten binnen. Daarnaast kan er voor het front uit nog een lichte zuidelijke föhn staan. De eerste neerslag bereikt het noordwesten van de Zwitserse en Franse Alpen aan het einde van de ochtend. Gedurende de dag trekt de neerslag langzaam richting het oosten om tegen de avond de Zwiterse-Oostenrijkse grens te bereiken.

In eerste instantie zal de sneeuwvalgrens in het westen rond de 1800 meer liggen. Maar deze daalt overdag uiteindelijk naar zo’n 1000 à 1200 meter. In de avond daalt de sneeuwvalgrens nog iets verder naar zo’n 600-800 meter. Vanaf 2000 meter kan er 15 tot 25 centimeter sneeuw vallen. Daaronder zal geleidelijk aan de hoeveelheid steeds verder afnemen.

Waar het dus gaat sneeuwen in de westelijke helft van de Alpen is het vandaag in de oostelijke helft dus droog met ruimte voor de zon. Dankzij de lichte föhn en zachtere lucht ligt de 0-gradengrens rond de 2200 meter. Toch is het maar de vraag of de föhn invloed zal hebben tot in de dalen dankzij de koudere ‘plaklaag’. Deze laat zich vaak niet zo makkelijk verdrijven door een lichte föhn. Afhankelijk of er nog hochnebel hangt wordt het in de dalen 3 tot 8 graden.

Volg het weer in de Alpen ook via deze webcams  met zoekfunctie land, plaats

Morgen: ook sneeuw in oosten

Vannacht verspreid de sneeuw zich uiteindelijk steeds verder richting het oosten. In de Zwitserse en Franse Alpen is het tijdelijk droog, maar vannacht trekt een nieuw neerslaggebied vanuit het westen binnen. Hierdoor zal het morgenochtend op de meeste plaatsen in de Alpen sneeuwen. Dankzij het koufront dat vandaag overtrok ligt de sneeuwvalgrens rond de 700-800 meter. In de Inner Alpiene gebieden ligt deze met 500-600 meter nog iets lager.

Morgen valt er in de Alpen weer verse sneeuw! Bron: Wxcharts

In de loop van de ochtend en vroege middag klaar het vanuit het westen steeds meer op. De westelijke helft zal de zon steeds meer gaan zien terwijl de oostelijke helft tot in de avond te maken heeft met sneeuw(buien). Hierbij ligt de sneeuwvalgrens rond de 700-800 meter.

Morgen zal het in de dalen dus boven de 700 meter wit bijkleuren waarbij er tussen de 1000 en 2500 meter hoogte 10 tot 20 centimeter sneeuw bij zal vallen. Boven de 2500 meter worden nog iets grotere aantallen verwacht.

Weekend: in noordwesten 70 tot 100 cm verse sneeuw en sterke föhn!

In het weekend komt er weer een nieuw neerslaggebied naar de Alpen toe. Dit keer zal deze veel meer sneeuw gaan brengen. Met het kleine en venijnige lagedrukgebied dat in Nederland vrijdag mogelijk storm en/of (natte) sneeuw gaat brengen trekt ook een flinke hoeveelheid neerslag richting de Alpen.

Over Nederland trekt vrijdag een klein venijnig lagedrukgebied terwijl de Alpen met een noordwestelijke stroming de volle laag krijgen qua neerslag. Bron: Wxcharts

Met noordwestelijke stroming krijgen de ’typische’ Nordwest Stau gebieden veel sneeuw te verwerken. Maar ook de zuidelijke helft van de Alpen krijgt weer sneeuw dankzij een lagedrukgebied dat via Zuid-Frankrijk de Middellandse Zee optrekt.

In de nacht van donderdag op vrijdag en vrijdag overdag ontstaan er grote drukverschillen tussen beide kanten van de Alpenhoofdkam. Hierdoor zijn er op de toppen windstoten mogelijk van 100 tot 140 km/h. Met name in de Zwitserse en Franse Alpen worden de hoogste windstoten verwacht.

Naast de wind zal het ook sneeuwen. De sneeuwvalgrens ligt aan de west- en noordzijde van de Alpen rond de 1200 meter. In het zuiden ligt deze tot in de dalen. Uiteindelijk daalt de sneeuwvalgrens in de noordelijke en westelijke regio’s naar zo’n 800-1000 meter.

Zaterdag valt er in eerste instantie ook nog sneeuw boven de 1000 à 1400 meter, maar wordt het uiteindelijk steeds droger. Zondag valt er aan de noordkant van de Alpen wederom neerslag. Helaas voor de wintersporter zal dit niet altijd meer in de vorm van sneeuw zijn. Vanaf zaterdag trekt namelijk warmere lucht vanuit het zuidwesten richting de Alpen waardoor de sneeuwvalgrens flink gaat stijgen (1600-1800 meter).

De weerkaart voor zaterdag. In eerste instantie nog een westelijke stroming, maar zachtere lucht vanuit het zuidwesten is onderweg. Bron data: DWD

Van vrijdag t/m zondag valt er in het noordwesten hogerop tussen de 70 tot 100 cm aan verse sneeuw! In de oostelijke helft is dit met 30 tot 50 cm wat minder maar nog altijd een behoorlijke hoeveelheid. De komende dagen zullen we in de weerberichten meer details kunnen geven hoeveel er precies gaat vallen. Wel is het even opletten dit weekend. De combinatie van sneeuw en harde wind zal het lawinegevaar in de Alpen doen stijgen.

De verwachte hoeveelheden sneeuw van vandaag t/m zondag. Met name in de (noord)westelijke Alpen veel sneeuw waarbij er 100cm of meer kan vallen. Ook elders in de Alpen meerdere centimeters sneeuw. Bron: Bergfex
Vanaf zondag kan zachtere lucht de Alpen bereiken. Bron data: DWD

Na het weekend: zachtere lucht in aantocht

Om de sneeuwpret maar niet te veel te drukken houden we het nog even kort. Maar vanaf het weekend kan er met een zuidwestelijke stroming duidelijk zachtere lucht naar de Alpen stromen. Hierdoor zal de sneeuwvalgrens flink gaan stijgen. De sneeuw in de lagere delen krijgt het dus zwaar. Aan de noordkant krijgt de sneeuw het nog iets zwaarder als er geregeld een zuidelijke föhn zal zijn.

Voor nu een fijne dag en we houden je op de hoogte van het weer en de sneeuwcondities in de Alpen!

Lawinegevaar, klik op kaart of link en zoek per land / locatie voor info lawinegevaar

Lees ook de winterverwachting!

Net als voorgaande jaren is er weer een winterverwachting gemaakt voor Europa, met nadruk op de Alpen en Benelux. Lees hier wat je de komende winter kan verwachten en discussieer vooral mee op het forum!

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  Instagram en/of Twitter. Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

(Visited 1.891 times, 1 visits today)
Advertentie

4 Reactie op “Alpen: vanuit het westen meer sneeuw onderweg!”

 • Johann
  11 december 2019 at 10:22

  Interessante ontwikkelingen overigens ook weer voor de zuidkant en mn de westelijke zuidkant. Aan de voorzijde van de Atlantische hoogtetrog gaat vochtigere lucht vanuit het zuiden weer Stauen. Vanaf maandag tot donderdag kan het daar ook weer behoorlijk gaan dumpen met 50 tot 100cm of zelfs nog meer ! #ECMWF

 • Richard
  11 december 2019 at 10:47

  Ik heb liever nog wat voor de Noordalpen Leogang ziet er nu perfect uit maar blijft dat zo de webcams zien er geweldig uit.

  • Johann
   11 december 2019 at 11:07

   Er komt nog sneeuw maar vanaf zaterdag helaas dan onherroepelijk een opwarming incl. Föhn. Het is te hopen dat de Föhn situatie niet te lang aanhoudt. Voor de sneeuw in de wat hogere delen en pistes zal het echter allemaal niet veel uitmaken, die blijft gewoon liggen.

  • Martin
   11 december 2019 at 14:34

   Ik ben ook heel benieuwd, Richard! Wij vertrekken 20 december naar Leogang. Ik hoop toch echt vanaf het appartement naar de Steinbergbahn te kunnen glijden 🙂

Comments are closed.

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier