Klik hier om mee te doen met de win-actie


 

De alpen zijn ook niet ontsnapt aan het stormachtige weer. Storm Franklin heeft ook in de Alpen gezorgd voor flink onstuimige omstandigheden. Daarnaast hebben sneeuwbuien gezorgd voor een laag verse sneeuw. Lokaal meer dan 40 centimeter. Het stormachtige weer keert de komende dagen niet meer terug in de Alpen, sterker nog, er lonken prachtige skicondities. Ideaal voor de mensen die vanuit de lage landen de Alpen op gaan zoeken in de voorjaarsvakantie.

Tijdelijk droger, vannacht nieuwe sneeuwbuien

Afgelopen nacht zijn er nog wat laatste sneeuwbuien gevallen door de storm Franklin. Vandaag gaat het echter op steeds meer plekken droog worden en de atmosfeer komt steeds meer tot rust. Dit is echter tijdelijk, vanuit het noordwesten nadert een nieuwe storing die de komende nacht weer wat sneeuwbuien gaat opleveren. Tegen de avond gaat de kans op sneeuwbuien toenemen, de meeste sneeuw wordt echter in de nacht verwacht. Het zwaartepunt lijkt te liggen op Oostenrijk en de noordkant van de Alpen. Maar ook in Zwitserland zullen sneeuwbuien gaan vallen. Ook in de bergen is het niet koud en aan de zachte kant. De sneeuwvalgrens ligt dan ook hoog, de zachtste lucht zit in de westelijke kant (Zwitserland) en wat kouder is het in Oostenrijk. In meters vertaald schommelt de sneeuwvalgrens van west naar oost tussen de 1500 en 800 meter. Dit betekent in de lager gelegen delen en dalen gewoon regen vannacht.

Zuid Alpen aanhoudend droog

De meeste sneeuw gaat zoals gezegd vallen in de nacht en is voor Oostenrijk. De hoeveelheden blijven beperkt tot enkele centimeters in Zwitserland tot gemiddeld 15 cm in het Salzburgerland. Opvallend blijft de steeds erger wordende droogte in de Zuid Alpen. Ook komende nacht zit er geen sneeuw in voor bijvoorbeeld Karinthië en de Dolomieten. De sneeuwval stagneert en lost gewoon op ter hoogte van de denkbeeldige lijn op het onderstaande kaartje, het komt de bergen niet over. Oorzaak ligt vooral in de steeds terugkerende druk patronen deze winter met hogedruk in centraal Europa. Ook in het zuiden van Europa (Spanje en Portugal) neemt de droogte steeds erger wordende vormen aan. In een volgend artikel gaat Arjan dieper in op deze ontwikkeling.

Prachtig skiweer op komst

Het terugkerende patroon van hogedruk wat we steeds weer zien deze winter en de droogte in het zuiden veroorzaakt, zorgt er ook voor dat het de rest van de week prachtig weer gaat worden in de Alpen. Het blijft tot vrijdag droog, de wind is rustig en de zon gaat flink schijnen. Wel blijft het zacht, op de meeste plaatsen komt het kwik overdag ruim boven nul. In de nachten houden we lichte vorst. Prachtige omstandigheden lonken op de pistes, en dat precies met de voorjaarsvakantie!

Rustig en zonnig weer op komst met heerlijke ski condities. Foto van Pixabay.

Lawine dreiging neemt toe

De sneeuwval van de afgelopen dagen en de storm Franklin, die ook de Alpen niet heeft overgeslagen, zorgt voor een verhoogd risico op lawines. De wind beukt op de sneeuw en verplaatst deze. Zwakke delen kunnen bloot komen te liggen en de stabiliteit van het pak neemt snel af. In de Franse Alpen, tussen Annecy en Wallis, geldt het op een na hoogste dreigingsniveau. Verder naar het oosten, ten oosten van Salzburg is het lawinegevaar lager. Daar geld niveau 1 of 2. Het is niet ondenkbaar dat deze niveaus vooral ten noorden van de hoofdkam, daar waar de meeste sneeuw is gevallen en de wind het sterkst was, verder gaat oplopen. Iets om goed in de gaten te houden en bewust van te zijn.

Tot zover deze update, vanuit een nat, zacht en grijs Nederland, een hele fijne dag! Geniet ervan als u in de bergen bent of er nog naar toe gaat. Groet Sebastiaan.

(Visited 1.136 times, 1 visits today)

 

SalzburgerLand

Win een skivakantie naar SalzburgerLand 

Je merkt het overal in SalzburgerLand: de locals en de wintersporter zijn simpelweg verliefd op de winter. Een skivakantie, daar houden we allemaal van toch? Maar het wordt natuurlijk nog veel leuker als die vakantie ook nog eens gratis is! Doe hier mee aan de prijsvraag en maak kans op een van de negen wintersportreizen. Elke reis is voor 2 personen. 7 nachten in een 2-persoonskamer in een hotel, inclusief halfpension. Plus twee skipassen voor 6 dagen. Doe mee!

Voigt Travel

Van de gebaande paden in IJsland

Ontdek het echte IJsland met Voigt Travel. Samen met lokale gidsen beleef je unieke excursies. Je slaapt in kleinschalige hotels en lodges. Zo ontdek je met alle aandacht de ongebaande paden van IJsland. Bekijk de reizen!

Lees meer

CP Helmen

CP Skihelmen met vizier 

Het Zwitserse topmerk CP focust zich als pionier van de Skihelm met Vizier al ruim tien jaar op de ontwikkeling hiervan en niet zonder succes! Inmiddels is CP marktleider in het hogere segment in de Alpenlanden en ook in Nederland groeit dit topmerk onstuimig. Het beste altijd nog beter maken: dat is de missie van CPLees meer