Advertentie 

Algemeen – Met een stevig hogedrukgebied boven het zuidoosten van Europa ligt de luchtdruk in de Alpen momenteel nog op een hoog niveau. Storing worden voorlopig nog afgeblokt waardoor de zon veel ruimte heeft om te schijnen. Morgen en overmorgen zorgt een depressie boven de Britse eilanden voor een intens koufront dat over de hele Alpenboog zal trekken. Dit gaat gepaard met lokaal overvloedige neerslag.

Gisteren was het vaak zonnig in de Alpen. Omwille van de relatief hoge temperaturen hebben de gletsjers het wel zwaar. Bron: webcams Saas Fee

Vandaag – De dag begint meteen zonnig in het overgrote deel van de Alpen. Lokaal komen er in het oosten wat meer wolkenvelden voor maar deze zullen in de loop van de voormiddag oplossen. In het zonnige weer ontstaan er vandaag ook stapelwolken waarvan er namiddag lokaal enkele kunnen uitgroeien tot een bui, vooral in de oostelijke Alpen. De nulgradengrens schommelt rond 4200-4500 meter, in de grote valleien is 30°C aan de west en zuidkant van de Alpen zeker mogelijk.

Brede opklaringen deze ochtend. Het blijft zonnig vandaag. Bron: sat24
De invloed van de depressies komt vandaag niet verder dan de Benelux en het noordwesten van Frankrijk. De Alpen liggen buiten schot. Bron: wetterzentrale.de

Morgen – De dag begint nog zonnig met wel al hoge wolkenvelden die vooral in het oosten wat dikker zijn. Overdag beweegt een intens koufront over Frankrijk en Duitsland naar het zuidoosten maar dit zal pas tegen late namiddag/avond echt in de Alpen arriveren. Net voor het koufront wordt er morgen overdag nog eventjes zeer zachte lucht over de Alpen geblazen waardoor de nulgradengrens overal stijgt tot ruim boven 4000 meter. Overdag blijft het dus op de meeste plaatsen nog droog met zon en stapelwolken.  (een lokale bui is wel mogelijk). De warmste lucht wordt wel naar het oosten gevoerd met 30°C in Oostenrijk en het zuidoosten van Duitsland.

Morgen wordt er voor het koufront nog tijdelijk zeer warme lucht aangevoerd. Bron: wetterzentrale.de

Nacht van vrijdag op zaterdag – ’s Avonds en tijdens de nacht op zaterdag trekt het koufront dan over de Alpen waarbij de neerslag tegen de hoofdkam opbotst en zich dan naar het oosten verplaatst. De meeste neerslag valt dan ook in de centrale en oostelijke Alpen, ten noorden van de Alpenhoofdkam. Aangezien we te maken hebben met een koufront zullen de temperaturen in de loop van de nacht onderuit gaan en daalt de sneeuwgrens tot 2800 meter in het oosten en 3000 meter in het westen. Lokaal kan er in de centrale Alpen meer dan 100 mm neerslag vallen. In het westen en aan de zuidkant van de Alpen blijft het veel droger.

Vanaf morgen avond kan er veel neerslag vallen op 12 uur. De sneeuwgrens daalt tot 3000 meter. Bron: snowforecast.com

Zaterdag – Tijdens de ochtend en voormiddag verdwijnt de laatste neerslag zich naar het oosten. Zoals te verwachten blijft het dan nog langer bewolkt in de oostelijke Alpen met kans op lichte neerslag terwijl het in Frankrijk al snel opklaart. Overdag zorgen drukstijgingen vanaf het zuidwesten voor een geleidelijke weersverbetering met alsmaar meer opklaringen. Die breiden traag uit naar het oosten. De temperaturen zijn wat lager met een nulgradengrens rond 3000 meter in het oosten en 3500 meter in het westen. Door drukverschillen tussen noordelijke en zuidelijke Alpen wakkert de bise in de loop van de dag aan.

Drukstijgingen vanaf het zuidwesten zorgen zaterdag voor opklarend weer van west naar oost. Bron: wetterzentrale.de

Zondag – Zondag heeft de hogedruk zich dan verspreid over de hele Alpen met zonnig en aangenaam zomerweer. De nulgradengrens stijgt terug richting 3500 meter in het oosten en 4000 meter in het westen. In de grote valleien is 25°C mogelijk.

Volgende week – Een stevig hogedrukgebied boven zuidwest Europa lijkt voor een zonnige en droge periode te zorgen. Toch moeten we nog eventjes een slag om de arm houden aangezien orkaan Gert (die zich momenteel voor de VS bevindt) zich naar Europese wateren zal begeven. Mogelijk zorgt deze orkaan (tegen dan een depressie) nog voor meer bewolking.

Na een dip in de temperaturen op zaterdag en zondag wordt het vanaf maandag snel warmer. De neerslagindicatie toont aan dat het ook droog blijft. Pluimverwachting voor de centrale Alpen. Bron: meteociel.fr

Enfin, we houden het voor u in de gaten. Fijne dag en tot ziens vanuit een bewolkt en regenachtig Merksplas.

Webcams- meer beelden uit de Alpen en Oberwallis zie – Meteo-Oberwallis – en onze link – Alpenwebcams

Voor reis -verkeer- informatie van en naar de Alpen zie onze pagina op de site – HIER

Join Alpenweerman community:

JOIN US, wordt sponsor of partner van Alpenweerman.nl.  Neem geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl.

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. 

(Visited 571 times, 1 visits today)

 

Advertentie

Val Thorens

Beste skioord 2023: Val Thorens

Val Thorens is zojuist voor de 8e keer uitgeroepen tot beste skigebied ter wereld. Val Thorens ligt op een hoogte van 2.300 m en is daarmee het hoogst gelegen skioord van Europa. Als eerste geopend (in november) en als laatste gesloten (in mei), biedt het skiërs een enorm speelterrein voor een onvergetelijke vakantie. Lees meer

Advertentie

SnowWorld

Wintersport in SnowWorld

Skigebied SnowWorld is hét Nederlandse skigebied met vijf skidorpen. De skiliften draaien tot ’s avonds laat en er valt voor jong en oud veel te beleven. Skiën, snowboarden, klimmen en après-skiën. Skigebied SnowWorld biedt de ultieme wintersportervaring bij jou in de buurt. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier