Alpen - Vandaag wat sneeuw, daarna weer zon

Ga met de nachttrein relaxed op wintersport. Nu al vanaf € 79 pp in een 6-persoons slaapcoupé (enkele reis). Klik voor meer informatie.
Algemeen: De hoge druk invloed neemt in met name de oostelijk Alpen tijdelijk wat af. Er stroomt vanuit het noorden wat vochtigere lucht binnen wat wat verse sneeuw kan geven. Daarna neemt de hoge druk het overal weer over en wordt het meest zonnig.
Gisteren begon de dag in de hele Alpen meest zonnig met hier en daar wat bewolking en op een enkele plek wat hochnebel. In de loop van de dag nam de bewolking in met name de oostelijke Alpen wat toe. Het bleef echter wel droog. De temperatuur was wederom vrij zacht voor de tijd van het jaar.
Vandaag begint de dag in de oostelijke Alpen wat koeler dan de afgelopen dagen. De wind waait daarbij ook wat harder uit een noord(oost)elijke richting. De bewolking is vandaag beduidend dikker en op veel plekken is het zicht niet al te best en hebben we te maken met veelal mistige condities. In de noordoostelijke staugebieden gaat het dan ook sneeuwen en kan er zo’n 10 tot 30 cm verse sneeuw gaan vallen. In het algemeen geldt, hoe westelijker, hoe minder sneeuwval. De sneeuwvalgrens ligt daarbij meest tussen de 1000 en 1300 m hoogte.
In de zuidelijke Alpen hebben ze te maken met een vrij krachtige Nordföhn en zijn er opklaringen met af en toe wat zon. De westelijke Alpen hebben op wat hogere bewolking na te maken met meest zonnige condities vandaag. In de oostelijke helft van Zwitserland is er misschien wat meer bewolking aanwezig, maar neerslag wordt hier niet of nauwelijks verwacht. De nul-gradengrens varieert van zo’n 1600 m in de oostelijke Alpen waar het sneeuwt tot maximaal zo’n 2800 m in de westelijke Alpen waar het zonnig zal zijn vandaag.
Op zaterdag klaar het dan in de gehele Alpen weer op en domineert de zon weer het weerbeeld. Wel waait er morgen een stormachtige wind vanuit het noordoosten waardoor het niet altijd even fijn zal zijn om hoog in de bergen te vertoeven.
Op zondag neemt de wind dan weer wat af en wordt het iets rustiger, al is de wind nog zeker aanwezig. De zon schijnt overwegend en alleen in de oostelijke Alpen kan er wat hogere bewolking aanwezig zijn. In de westelijke Alpen zal het een stralende dag worden.
De rest van de week liggen de Alpen onder invloed van een krachtig hogedrukgebied. Dat betekent dat de zonde hele week uitbundig zal gaan schijnen. Er kan af en toe wat hogere bewolking zijn, die het licht af en toe wat diffuser kan maken, maar veel stelt dit niet voor. Op dinsdag kan er tijdelijk iets meer wind zijn, maar over het algemeen speelt deze een kleine rol komende week.
Hoe het weer zich richting volgend weekend gaat ontwikkelen is nog wat onzeker. Het GFS gaat voor het behoud van een blokkade met ten oosten hiervan een noordelijke stroming waarbij er weer koudere lucht richting de Alpen kan stromen. Het ECMWF gaat echter voor een meer (zuid)westelijke stroming.
Op dit moment gaat het ECMWF ook voor een koudeputje wat onderlangs de Alpen trekt en voor wat neerslag kan gaan zorgen. De ervaring leert dat de precieze ontwikkelingen van zo’n koudeputje altijd lastig te voorspellen zijn. We wachten dus af, wat de modellen de komende dagen hierover zeggen.
Waar de modellen het wel over eens zijn, is dat het voorlopig aan de zachte kant blijft voor de tijd van het jaar. Des al niet te min is het genieten in de Alpen komende week met de vele zonneschijn. Fijn voor alle vakantiegangers die in grote getale weer naar de Alpen trekken dit weekend. Voor nu alvast een fijn weekend!
LAWINE gevaar matig (code 2 / geel) Lokaal door de hoge middagtemperaturen kans op Gleitschnee en -of Nassschnee lawine’s!
Lawinegevaar, klik op kaart voor – land / regio
Meer weer en foto’s vind je op Facebook Instagram en/of Twitter. Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.
Alpenweerman forum online.
Alpenweerman bestaat alweer meer dan 4 jaar. Iedere dag krijgen wij vragen binnen van onze bezoekers. Via Facebook, Twitter en Instagram. Wij hebben daarom een forum in het leven geroepen om hier te praten en discussies te voeren over het weer in de Alpen en de Benelux, de weerkaarten, achtergrondartikelen, sneeuw, storm en alles wat daarmee samenhangt.
Heb jijzelf een vraag over het weer of wat daarmee gemoeid gaat of gewoon lekker mee kletsen en discussiëren? Ook daarvoor kun je nu op ons forum terecht.
Join us nu en praat mee.
https://www.alpenweerman.nl/
Mocht je interesse hebben om binnen het Alpenweerman platform te participeren of om ons team te komen versterken (Alpenweer, Benelux-weer, IT, marketing, bloggen, vloggen, sociale media. forum) neem dan contact met ons op via info@alpenweerman.nl
Sander Engelen is afgestudeerd aan de Wageningen universiteit. Hij heeft hier zijn Bachelor en Master opleiding gedaan en veel geleerd op het gebied van het weer en klimaat. Expertise: Alpengebied.
3 Reactie op “Alpen – Vandaag wat sneeuw, daarna weer zon”
Comments are closed.
Wat houdt een koudeputje precies in? Daarnaarst verneem ik graag wel model het meest “betrouwbaar” is, GFS of ECMWF?
Koude putjes zijn kleine lage drukgebiedjes die zich vaak afsnoeren van de straalstroom. Het voorspellen van waar en hoe is altijd lastig bij deze dingen. ECMWF en GFS zijn beide grootschalige modellen met een relatief lage resolutie ten opzichte van sommige lokale modellen, maar ze rekenen dan ook het weer op de hele wereld door tot 2 weken vooruit. Ze zijn allebei betrouwbaar als het gaat om de globale weersvoorspelling, maar als ze uit elkaar gaan lopen wil dat meestal zeggen dat de onzekerheid in de modellen groot is. Het kan in zo’n geval helpen om naar de ensemble verwachtingen te kijken. Die kunnen dat meer duidelijkheid geven welke kant het opgaat. Het is lastig te zeggen welke betrouwbaarder is, maar ik heb zelf het idee dat het ECMWF het iets vaker bij het rechte eind heeft, maar dat is dus lang niet altijd zo. Ik hoop je vraag een beetje te hebben beantwoord.
GR. Sander
Dankjewel Sander. Grotendeels begrijpelijk! Ik wacht weer met smart op de volgende update voor de alpen.