Alpen – Vandaag veel sneeuw, komende week opnieuw raak

Algemeen: Vanaf de de Atlantische oceaan trekt er een lage drukgebied via de Golf van Biskaje over Frankrijk naar de Middellandse Zee. Daarmee krijgen de Alpen te maken met een zuidelijke hoogtestroming. Daarmee krijgen de Alpen wederom te maken met Südstau neerslag waarbij er in de zuidelijke Alpen weer flink wat neerslag en ook sneeuw kan gaan vallen. Aan de Alpennoordkant is het föhnig met veel wind, maar wel droog. Op zondag wordt het overal tijdelijk wat rustiger.

Gisteren begon de dag op veel plaatsen met wat zonneschijn, maar al snel kwam er bewolking vanuit het (zuid)westen opzetten waarbij het tegen de avond in het zuiden begon met sneeuw en regen. Met de opening van een heel aantal skigebieden dit weekend zijn er een aantal mooie plaatjes geschoten gisteren. Hieronder een selectie.

In het Oostenrijkse skigebied van Serfaus-Fiss-Ladis lopen de voorbereidingen voor het nieuwe skiseizoen op volle toeren. Foto via FB Serfaus-Fiss-Ladis.
Ook in de Dolomieten zijn ze na alle verse sneeuw klaar voor het skiseizoen zoals hier in Seiser Alm/Alpe di Siusi. Foto via FB Seiser Alm/Alpe di Siusi.
Ook in het Franse Tignes ligt het er momenteel winters bij. Foto via FB Tignes
Een prachtige zonsondergang gisteren op de hoogste berg van de Alpen: De Mont Blanc (4810m). Via FB Tignes.
Ook in het Oostenrijkse SkiWelt zijn ze er klaar voor. In Scheffau kunnen vanaf vandaag de eerste bochten geskied worden. Via FB SkiWelt.
Een winters sprookje in Serfaus-Fiss-Ladis. Via FB Serfaus-Fiss-Ladis.

Vandaag hebben de zuidelijke Alpen te maken met flinke hoeveelheden südstau neerslag. De meeste neerslag gaat vallen in het zuidwestelijke deel van de Alpen in Frankrijk, west-Italië en het zuiden van Zwitserland. Het zal een groot deel van de tijd intensief sneeuwen vanaf zo’n 1400 tot 1700 m hoogte. Door neerslag afkoeling kan dit deels ook lager uitvallen. Met name in de inner-alpiene gebieden. Door de stevige wind zal de sneeuw, met name in het hooggebergte, sterk vervracht gaan worden en zal het lawine gevaar weer toenemen.

Radarbeeld vanochtend om 9.15 u. In de zuidelijke Alpen is het al flinke aan het regenen en vanaf 1400-1700 m sneeuwen. Oostenrijk heeft het zonniger door de föhn.

In het noorden van de Alpen is het vandaag meest droog en zal de zon door de föhnige condities ook te zien zijn. Wellicht dat de neerslag vanuit het zuiden nog overgrijpt naar delen ten noorden van de Alpenhoofdkam. Er staat de hele dag wel een flinke wind, die door de föhncondities behoorlijk warm zal zijn. In de zuidwestelijke Alpen is zo’n 50-70 cm neuschnee te verwachten met hogerop tot meer dan 100 cm. Verder naar het zuidoosten zijn de hoeveelheden iets minder, maar ook daar verwacht ik altijd nog zo’n 10-30 cm verse sneeuw.

Er trekt een lage drukgebied vanuit het westen onder de Alpen door richting Griekenland. Daarmee wordt er vandaag vanuit het zuiden vochtige lucht vanaf de Middellandse zee tegen de zuidelijke Alpen gestuwd, die plaatselijk voor zeer veel sneeuw en lager regen kan zorgen.

Zondag trekt het lage drukgebied van noord-Italië weg richting het zuidoosten naar Griekenland. Daardoor komen de Alpen tijdelijk in wat rustiger vaarwater te zitten. Wel kan het met name langs de westelijke Italiaanse Alpenboog nog een tijd doorsneeuwen boven de 1700-2000 m, maar ook hier gaat de neerslag er in de loop van de dag uit. In de noord Alpen komt een einde aan de föhn en lijkt het een erg zonnige dag te gaan worden met mooie vergezichten. In het zuiden wordt het in de loop van de middag ook wat vriendelijker, maar zal er ook nog wel wat bewolking aanwezig zijn. Opklaringen komen echter ook steeds meer door. Het is zacht met een vorstgrens die rond de 2700 m hoogte ligt.

De totale hoeveelheid verse sneeuw t/m morgenochtend 7 uur. Lokaal kan er tot zo’n 150 cm verse sneeuw gaan vallen! Bron: Bergfex.at

Maandag begint de dag op veel plaatsen met vriendelijke weer met een mix van wolken en zon. Met name in het zuiden zal het op wat hochnebelvelden in de dalen na, behoorlijk zonnig zijn. In de loop van de dag neemt de zuidwestelijke wind toe en worden de wolken met name in de noordwestelijke Alpen wat dichter. Tegen de avond kan er dan in de noordwestelijke Alpen wat neerslag gaan vallen die zich in de nacht naar dinsdag langzaam verplaats langs de noord Alpen richting het noordoosten. De hoeveelheden zijn niet groot, maar vanaf 1500 m zal het in elk geval sneeuw zijn.

Dinsdag hebben met name de noordoostelijke Alpen nog te maken met neerslag en neeuw vanaf 1500 m. In de loop van de dag wordt het hier echter ook droger. In het zuiden is het vriendelijker weer en blijft het droog.

Vanaf woensdag krijgen de Alpen met westwind wetter waarbij met name in de bergen van de westelijke Alpen er veel sneeuw kan gaan vallen. Wederom lijken de zuidelijke Alpen ook weer een flinke duit in het zakje te gaan doen voor wat betreft de sneeuw.

Woensdag en de dagen daarna lijkt het onbestendig verder te gaan met mogelijk wederom grote neerslaghoeveelheden met in de bergen veel sneeuw. Met name de Franse Alpen lijken een voltreffer te krijgen, maar ook de zuid Alpen zijn wederom aan de beurt. De Oostenrijkse noordkant blijft meest buiten schot, maar die krijgen de dagen daarna wellicht weer wat nieuwe sneeuw. Het is echter allemaal nog wat onzeker. Voorlopig lijken we in elk geval nog niet verlost te zijn van de depressies en zullen er steeds weer nieuwe neerslaggebieden over de Alpen heen trekken. Met name in de bergen zal het sneeuwdek vanaf zo’n 1500 m steeds verder aan gaan groeien en wordt een goede basis gelegd voor de komende winter!

Lawinegevaar, klik op kaart of link en zoek per land / locatie voor info lawinegevaar

https://www.avalanches.org/

Lees ook de winterverwachting!

Net als voorgaande jaren is er weer een winterverwachting gemaakt voor Europa, met nadruk op de Alpen en Benelux. Lees hier wat je de komende winter kan verwachten en discussieer vooral mee op het forum!

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  Instagram en/of Twitter. Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

1 REACTIE

  1. Extreem weer met de nog in kracht aantrekkende Stau / Föhn. Terwijl de neerslag / sneeuw in de zuidelijke Zwitserse Alpen bij temperaturen rond het vriespunt met bakken uit de hemel komt vallen, is het kwik aan de noordkant met een krachtige Föhn tot bijna 20°C opgelopen! In de bergen met de föhnstorm / sneeuwstorm met blizzard conditions, tot -11 graden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

The maximum upload file size: 3 MB. You can upload: image, other. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.