Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Algemeen: Vandaag begint de dag op de meeste plaatsen droog. In de middag vanuit het westen een volgend koufront met sneeuwval. De wind is daarbij stormachtig en met name in de noordwestelijke Alpen valt er sneeuw tot vrijdagochtend. In het weekend is het droog en zacht met ruimte voor de zon.

Gisteren was het in de westelijke en zuidelijke Alpen vrij zonnig. In de noordelijke Alpen was er meer bewolking en viel er hier en daar nog een sneeuwbuitje.

In Lermoos was het gisteren ontwaken met een verse laag sneeuw. Foto van Rob Snijders
Altijd leuk wakker worden met zo’n verse laag. Foto van Rob Snijders.
In Karinthië ten zuiden van de Alpenhoofdkam was het gisteren prima wintersport weer met een mix van zon en wolken.
Ook in de Dolomieten bij de Drie Zinnen of Tre Cime in het Italiaans, was het gisteren prima weer.

Na een meest heldere nacht begint de dag vandaag in het zuiden en oosten met zonneschijn. In het noordwesten is al meer bewolking aanwezig door een naderend koufront. Deze bewolking trekt in de loop van de dag vanuit het westen verder de Alpen binnen en het gaat daarbij vanuit het noordwesten sneeuwen. De wind is daarbij krachtig tot stormachtig. De sneeuwvalgrens ligt vandaag tussen de 1500 m in het westen tot 800-1200 meter in het noordoosten. De nul-graden grens ligt daarbij tussen de 1300 en 1800 meter hoogte. De zuidelijke Alpen houden het op een enkele sneeuwbui droog. Met name in de ochtend is er nog veel zon. In de middag hier ook meer bewolking.

In de loop van de middag trekt vanuit het noordwesten een koufront de Alpen binnen die in de noordwestelijke staugebieden voor verse sneeuw gaat zorgen.

Vrijdag begint de dag in de noordelijke Alpen dichtbewolkt en sneeuwt het nog tot rond het middaguur. In de noordelijke Alpen kunnen ze rekenen op zo’n 10 tot 30 cm aan verse sneeuw. Ten oosten van de lijn Innsbruck in de noordelijke Alpen zijn de hoeveelheden minder en is het met 5 a 10 cm verse sneeuw meest wel gedaan. In de loop van de dag wordt het vanuit het westen weer droger met het inschuiven van een hoogterug en laat de zon zich af en toe weer zien. In de zuidelijke Alpen verloopt de dag door de Nordföhn droog en zonnig.

Zaterdag belooft dan onder de vleugels van de hoge druk een mooie dag te worden met veel zonneschijn. Er is daarbij ook hoge sluierbewolking aanwezig waarbij de bewolking in de ochtend met name in de noordelijke Alpen nog wat dichter kan zijn. Het is erg zacht met een vorstgrens die uitkomt tussen de 2500 en 3000 m hoogte.

Zaterdag bevindt het actievere weer zich ten noordwesten van de Alpen en is het tijdelijk wat rustiger met veel zon in de bergen. Door de zuidwestelijke hoogtestroming is het wel zacht.

Op zondag trekt het hoge drukgebied wat naar het zuidoosten weg en neemt de wind in kracht toe. Het is daarbij een mix van bewolking en zon. Het blijft wel droog en het is nog zachter dan op zaterdag. Met name in de noordelijke Alpen kan het door de föhn erg zacht gaan worden.

Zondag is het door een zuidwestelijk aanvoer erg zacht en door een stevige südföhn wordt de temperatuur in de noordelijke Alpen nog wat extra omhoog gestuwd zoals goed te zien is. Vanuit het westen zien we echter ook al weer een koufront naderen waar de Alpen eind maandag/begin dinsdag mee te maken gaan krijgen.

Maandag hebben de Alpen ook nog te maken met een mix van bewolking en zon. Rond het einde van de middag nadert er vanuit het noordwesten weer een nieuw koufront en gaat de temperatuur weer naar beneden. In de avond, in de nacht naar dinsdag en dinsdag overdag gaat het koufront weer voor wat nieuwe sneeuw zorgen vanaf zo’n 800-1000 m hoogte.

Op woensdag en donderdag liggen de Alpen dan onder de vleugels van een hoge drukgebied en is het rustig weer met veel zonneschijn.

Woensdag en donderdag dan weer hoge druk invloeden en meer zonneschijn. Daarna blijft het een komen en gaan van storingen met tussendoor af en toe kortstondig mooi rustiger weer. Het blijft voorlopig dus wisselvallig met dan weer kouder en dan weer warmer weer.

Een fijne donderdag gewenst vandaag!

Discussieer mee op ons Forum
Mocht je overigens vragen hebben of gezellig mee willen kletsen over het weer en klimaat of de polar vortex kijk dan ook eens op ons Forum! Fijne dag en ciao

Lawinegevaar, klik op kaart of link en zoek per land / locatie voor info lawinegevaar

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  Instagram en/of Twitter. Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

(Visited 1.755 times, 1 visits today)
Advertentie

één reactie op “Alpen – Vandaag sneeuwval, weekend droog en deels zonnig”

  • Remco
    13 februari 2020 at 11:50

    Hallo Sander,

    Gaat de wind in de 1e krokusweek ook weer zorgen voor liftafsluitingen, of wordt het duidelijk minder extreem dan deze week?

Comments are closed.

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier