Algemeen: Vandaag komen er enkele sneeuwbuien voor. Daarna volgt een droog weekend met zon. Komende week stroomt ook zachtere lucht de Alpen binnen.

Op veel plaatsen was het afgelopen week perfect weer om sneeuw te produceren, waardoor er nu op de meeste plaatsen prima geskied kan worden. Komende week wordt het wat zachter waardoor de productie met sneeuwkanonnen minder zal zijn.

Vandaag

Gisteren is er een storing vanuit het zuidwesten de Alpen binnen getrokken. Met name in het (zuid)westen en zuiden van de Alpen heeft het intensief gesneeuwd. Vandaag hebben met name de noordelijke en oostelijke Alpen te maken met sneeuwval. Met name in de noordelijke Alpen stroomt vandaag geleidelijk steeds koudere lucht binnen waardoor de sneeuwvalgrens langzaam zal dalen tot in de lagere delen van het gebergte. In het zuiden zal de sneeuwvalgrens iets hoger liggen. De vorstgrens zal vandaag in het noorden rond de 1000 m hoogte liggen. In het zuiden zal deze liggen rondom de 1500 m hoogte. Veel sneeuw wordt er niet verwacht, maar een centimeter of 5 a 10 en lokaal 20 gaat er wel vallen. Er staat daarbij wel een behoorlijk krachtige wind die de sneeuw deels zal gaan vervrachten.

Dit kaartje geeft de totale verwachte hoeveelheid verse sneeuw gerekend van gisterenmiddag t/m zaterdagmiddag.
De sneeuwvalgrens wordt indicatief in dit plaatje weergegeven voor vanmiddag.

Morgen

Morgen trekken de storingen weg en komt de atmosfeer meer tot rust met het inschuiven van een hoge drukgebied. De wind neemt af en de zon zal veel ruimte gaan krijgen. In de dalen kan een groot deel van de dag hochnebel voorkomen, maar hogerop de berg zal de zon de overhand hebben. De vorstgrens ligt tussen de 1000 m in de noordelijke Alpen tot zo’n 1500 m in het zuiden.

Morgen ligt er een hoge drukgebied bij de Alpen in de buurt wat zal zorgen voor tijdelijk rustiger weer.

Zondag

Zondag belooft een meest droge dag te worden waarbij de wind draait naar het zuidwesten. Daarbij neemt de wind weer in kracht toe waarbij in eerste instantie vooral in het westen al zachtere lucht binnenstroomt en de vorstgrens stijgt naar zo’n 2000 tot 2500 m hoogte. Het blijft droog, maar er is wel hogere bewolking aanwezig waardoor het zonlicht enigszins wordt gedempt.

Volgende week wordt er (tijdelijk) vanuit het zuidwesten zachte lucht aangevoerd. Door het föhneffect wordt in de noordelijke Alpen de temperatuur nog wat extra opgestuwd. Dit kaartje geeft de temperatuur weer op zo’n 1500 m hoogte.

Volgende week

Begin volgende week stroomt nog zachtere lucht de Alpen binnen waarbij de vorstgrens zal gaan stijgen naar 2500 tot maarliefst 3500 m hoogte! De wind is daarbij krachtig tot stormachtig. Het zal een mix zijn van dan weer meer bewolking en dan weer meer zonneschijn. In de noordelijke Alpen zullen ze op uitgebreide schaal te maken hebben met een krachtige nordföhn. Later in de week richting de kerstvakantie wordt het (tijdelijk) weer iets koeler, maar zal het wel meest droogblijven. Er zal tot de kerstvakantie waarschijnlijk op vandaag na geen significante sneeuw meer gaan bij vallen.

Hoe het weer zich verder gaat ontwikkelen in de kerstvakantie is nog wat vroeg om iets over te zeggen, Het kan de zachtere kant weer op gaan, maar ook kouder winterweer is zeker nog niet uitgesloten. We houden het voor jullie in de gaten! Voor nu alvast een fijn weekend toegewenst en komende dagen meer over het weer richting de kerstvakantie.

(Visited 1.730 times, 1 visits today)

 

SalzburgerLand

Win een skivakantie naar SalzburgerLand 

Je merkt het overal in SalzburgerLand: de locals en de wintersporter zijn simpelweg verliefd op de winter. Een skivakantie, daar houden we allemaal van toch? Maar het wordt natuurlijk nog veel leuker als die vakantie ook nog eens gratis is! Doe hier mee aan de prijsvraag en maak kans op een van de negen wintersportreizen. Elke reis is voor 2 personen. 7 nachten in een 2-persoonskamer in een hotel, inclusief halfpension. Plus twee skipassen voor 6 dagen. Doe mee!

Voigt Travel

Van de gebaande paden in IJsland

Ontdek het echte IJsland met Voigt Travel. Samen met lokale gidsen beleef je unieke excursies. Je slaapt in kleinschalige hotels en lodges. Zo ontdek je met alle aandacht de ongebaande paden van IJsland. Bekijk de reizen!

Lees meer

CP Helmen

CP Skihelmen met vizier 

Het Zwitserse topmerk CP focust zich als pionier van de Skihelm met Vizier al ruim tien jaar op de ontwikkeling hiervan en niet zonder succes! Inmiddels is CP marktleider in het hogere segment in de Alpenlanden en ook in Nederland groeit dit topmerk onstuimig. Het beste altijd nog beter maken: dat is de missie van CPLees meer