Algemeen: Een hogedrukgebied ligt op de Atlantische Oceaan tussen IJsland en Scandinavië. Een Lagedrukgebied ligt boven Polen, met een zwakke invloed over de Alpen. Donderdag ontwikkeld zich een Genualaag met toenemende neerslaginvloeden. Vandaag is het nog meest droog in de Alpen, met uitzondering van het uiterste oosten. Vanaf morgen wordt het vanuit het zuiden, door de invloed van het Genualaag, onstabieler met sneeuw vanaf 1000-1400 meter hoogte.

Korte terugblik

Gisteren was het ook al vrij rustig in de Alpen. We bevinden ons in koude lucht voor de tijd van het jaar, waardoor de gevallen sneeuw (op enige hoogte) blijft liggen. In de Oostelijke Alpen overheerste de bewolking en viel nog wat sneeuw en regen in de dalen. Ook elders viel nog lokaal een winterse bui.

Op de Kitzsteinhorn in Kaprun werd er weer geskied.

Na een koude start vandaag rustig herfstweer

De dag begon vanmorgen op veel plaatsen koud, met vorst tot in de lager gelegen gebieden. Verder blijft het vandaag overwegend droog, met enkel in het uiterste oosten kans op neerslag.

Koud vanmorgen! Op veel plaatsen vriest het in de Alpen.
Een groot neerslaggebied ligt buiten bereik van de Alpen, maar kan het uiterste oosten nog gaan schampen. Elders is er op veel plaatsen de zon te zien.

Schitterende plaatjes weer vandaag, met mooie contrasten

Zell am See
Zugspitze met strenge vorst.
Andelsbuch

Genualaag brengt sneeuw

Morgen wordt het weer interessant op de weerkaarten. Er ontstaat namelijk een Genualaag. Dit staat vaak gerant voor veel neerslag, vooral in de zuidelijke Alpen. Interessant hierbij is dat de Alpen zich nog steeds bevinden in relatief koude lucht. Vanuit het zuiden dus inzettende neerslag, waarbij de sneeuwgrens pendelt tussen 1000 en 1400 meter.

Goed te zien de ontwikkeling van het Genualaag met Flink wat neerslag in Italië. Morgen breidt dit gebied zich over de Alpen uit.

Vooral in de zuidelijke Italiaanse Alpen valt weer veel neerslag van betekenis.

Vrijdag en zaterdag nog steeds kans op sneeuw

De Alpen blijven onder lagedruk de komende dagen, dat betekent aanhoudend wisselvallig met van tijd tot tijd neerslag. Toch zijn er wel verschillen want niet overal wordt evenveel neerslag verwacht. De Franse Alpen blijven een stuk droger, met wat meer zon. Ook de Zwitserse Alpen blijven wat achter. Totaal valt er tot zondagavond dan 20 tot 40 cm sneeuw. Geen grote dump, wel een mooie opfrisser.

Verse sneeuw in een groot gebied in de Alpen.

Volgende week een stuk zachter?

De weermodellen speculeren al dagen over het inzetten van zachte van origine subtropische luchtmassa’s na het weekeinde. Door een sturend laag boven de Atlantische Oceaan. Aan het winterse sprookjeslandschap komt dan snel een einde. Hierover morgen meer in een nieuw Alpenweerbericht.

Tenslotte nog de ensembles

Ensembles prikpunt Tirol. Goed te zien de inzettende neerslag later op donderdag en vrijdag. Daarna wordt het droger, met in de loop van volgende week de invloed van het sturende laag boven de Atlantische Oceaan. De exacte positie is nu nog onduidelijk.

Innsbruck en NKBV zijn partners van Alpenweerman.

Vorig artikelAlpen: rustig najaarsweer, donderdag toenemende neerslagkansen
Volgend artikelHerfstmomenten in Montafon

4 REACTIES

  1. Thx Arjan! Vannacht weer koud in Oberwallis met lichte en lokaal matig tot strenge vorst. Gisteravond ook nog tijdje wat lichte sneeuw maar dat mocht geen naam hebben. Straks stuk wandelen en frisse neus halen, zonnetje schijnt in afwisseling met wolken(velden)

Comments are closed.