Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

De afgelopen dagen was het belachelijk warm voor de tijd van het jaar. In de dalen kwam de temperatuur met enige regelmaat boven de 20 graden uit en dat is toch vrij uitzonderlijk. Een koufront brengt vandaag koelere lucht naar de Alpen, maar daarachter bouwt zich alweer snel hogedruk op met vooral op zondag hoge temperaturen. In de nieuwe week zal kouder weer uiteindelijk de overhand krijgen.

Terugblik

Gisteren was het opnieuw een warme dag in de Alpen. Vooral in de oostelijke Alpen scheen ook met enige regelmaat de zon en was het goed toeven. Vanuit het westen nam echter de bewolking toe en daar begon het in de middag te regenen. Deze regen bepaalt ook een groot deel van deze vrijdag.

Een tweedeling gisteren in de Alpen.

Bij Hans ter Braak in Mittelberg leek het haast wel zomer; met de korte broek een fietstocht maken.

De herfstkleuren verraadden echter dat we inmiddels al een flink eind gevorderd zijn in de herfst.

In de ronde van Italië (wielrennen) moesten de renners gisteren over de Stelviopas. De top ligt daar boven de 2700 meter hoogte. Het was daar 3 graden en er lag uiteraard nog genoeg sneeuw van de laatste sneeuwdump. Tijdens de passage daar was het droog met zelfs wat zon.

Vandaag trekt de eerder genoemde storing langzaam verder de Alpenregio binnen, al golft het front nogal. Dat betekent dat de oostelijke Alpen het in de ochtend nog wel wat droger houden. Daar zal het in de middag ook gaan regenen. Vooral in het westen en in iets mindere mate het noorden krijgen toch flink wat neerslag te verwerken. Lokaal kan er in de Franse en Zwitserse Alpen meer dan 50 mm vallen, op sommige plaatsen misschien nog wel wat meer. De sneeuwvalgrens ligt veelal boven de 2500 meter, maar daar kan lokaal een centimeter of 10 vallen.

Het oosten lijkt pas later op de dag met meer neerslag te maken te krijgen. Ook de temperatuur stijgt daar nog flink. In Innsbruck kan het bijvoorbeeld nog 17 of 18 graden worden.

Een golvend front zorgt voor de nodige regenval. De voorkeur gaat in eerste instantie uit naar de westelijke Alpen.

Lokaal kan er flink wat regen vallen. In de Franse Alpen lokaal meer dan 50 mm in 24 uur tijd.

Zaterdag trekt het front verder door de Alpen. Op zaterdagochtend heeft het oosten daar nog mee te maken, maar in het westen is het dan al droog geworden met geregeld zonneschijn. Dat is de opmaat voor een droge en zonnige zondag. Een heerlijke najaarsdag met ook aangename temperaturen voor de tijd van het jaar. Salzburg en Munchen gaan dan richting de 15+.

Een hogedrukgebied zorgt voor een mooie zaterdagmiddag en een hele mooie zondag, voordat maandag een nieuw front regen en sneeuw brengt.

Na het weekend wordt het geleidelijk minder zacht. Een koufront trekt in de nacht naar maandag vanuit het westen de Alpenregio binnen. Dat betekent opnieuw veel neerslag en tegelijkertijd zal ook de sneeuwvalgrens omlaag gaan. Later op maandag en dinsdag zal het nulgradenniveau zakken tot rond de 1000 meter en dat betekent dat het tot in de dalen weer tot sneeuw van betekenis kan komen. Op maandag vooral in de westelijke en zuidelijke Alpen, en op dinsdag krijgen ook de oostelijke Alpen met serieuze sneeuwval te maken. Hoe dat zich verder gaat ontwikkelen lees je de volgende keer! Voor nu een hele fijne dag!

Na vandaag valt er vooral op maandag veel neerslag. En niet alleen regen, maar ook sneeuw. Het nulgradenniveau daalt en tot in de dalen valt sneeuw.

Het nulgradenniveau zakt tot rond de 1000 meter.

Maandagavond en in de nacht naar dinsdag zal de regen ook in Mittelberg overgaan in sneeuw. Dat is op ruim 1000 meter hoogte.

(Visited 281 times, 1 visits today)

Klik hier voor bijzonder mooie rondreizen door Noorwegen


 

 

 

BBI Travel

Voordelige rondreizen door Noorwegen

BBI Travel biedt rondreizen door Noorwegen aan, waarbij je kunt kiezen uit routes door diverse regio’s. Alle rondreizen hebben gemeen dat de fraaist te rijden trajecten en de meest interessante bezienswaardigheden onderdeel zijn van de reis.
De bergpensions, fjordenpensions en gemoedelijke hotels liggen in een prachtige omgeving met ongerept natuurschoon of in levendige plaatsen. Bekijk hier het scherpe aanbod van BBI Travel. Lees meer

Innsbruck zomer

Beleef de variatie in Innsbruck

Pure levensvreugde voor een onvergetelijke vakantie: tussen cultuur en natuur, hoogtes en dieptes, tradities en trends – geen andere regio combineert extreme tegenstellingen op zo’n charmante wijze als Innsbruck. Hier kun je je vanuit het hart van de hoofdstad van Tirol binnen slechts 20 minuten in luchtige hoogtes op de Nordkette begeven. Lees meer

Isere

Eindeloos wandelen en fietsen in Isère

Isère ligt in het zuidelijke deel van de Franse Alpen en bestaat voor een groot deel uit hooggebergte. Kenmerkend zijn de indrukwekkende bergtoppen, ruige natuur, gletsjers, valleien en bossen. Je kunt er eindeloos wandelen, mountainbiken, klimmen en genieten van de rust.

In het departement liggen verschillende bergmassieven, waaronder de Écrins, de Belledonne, de Vercors en de Chartreuse, allemaal onderdeel uitmakend van de Alpen. De hoofdstad Grenoble is een bezoek ook zeker waard.

Lees meer