De afgelopen dagen was het belachelijk warm voor de tijd van het jaar. In de dalen kwam de temperatuur met enige regelmaat boven de 20 graden uit en dat is toch vrij uitzonderlijk. Een koufront brengt vandaag koelere lucht naar de Alpen, maar daarachter bouwt zich alweer snel hogedruk op met vooral op zondag hoge temperaturen. In de nieuwe week zal kouder weer uiteindelijk de overhand krijgen.

Terugblik

Gisteren was het opnieuw een warme dag in de Alpen. Vooral in de oostelijke Alpen scheen ook met enige regelmaat de zon en was het goed toeven. Vanuit het westen nam echter de bewolking toe en daar begon het in de middag te regenen. Deze regen bepaalt ook een groot deel van deze vrijdag.

Een tweedeling gisteren in de Alpen.

Bij Hans ter Braak in Mittelberg leek het haast wel zomer; met de korte broek een fietstocht maken.

De herfstkleuren verraadden echter dat we inmiddels al een flink eind gevorderd zijn in de herfst.

In de ronde van Italië (wielrennen) moesten de renners gisteren over de Stelviopas. De top ligt daar boven de 2700 meter hoogte. Het was daar 3 graden en er lag uiteraard nog genoeg sneeuw van de laatste sneeuwdump. Tijdens de passage daar was het droog met zelfs wat zon.

Vandaag trekt de eerder genoemde storing langzaam verder de Alpenregio binnen, al golft het front nogal. Dat betekent dat de oostelijke Alpen het in de ochtend nog wel wat droger houden. Daar zal het in de middag ook gaan regenen. Vooral in het westen en in iets mindere mate het noorden krijgen toch flink wat neerslag te verwerken. Lokaal kan er in de Franse en Zwitserse Alpen meer dan 50 mm vallen, op sommige plaatsen misschien nog wel wat meer. De sneeuwvalgrens ligt veelal boven de 2500 meter, maar daar kan lokaal een centimeter of 10 vallen.

Het oosten lijkt pas later op de dag met meer neerslag te maken te krijgen. Ook de temperatuur stijgt daar nog flink. In Innsbruck kan het bijvoorbeeld nog 17 of 18 graden worden.

Een golvend front zorgt voor de nodige regenval. De voorkeur gaat in eerste instantie uit naar de westelijke Alpen.

Lokaal kan er flink wat regen vallen. In de Franse Alpen lokaal meer dan 50 mm in 24 uur tijd.

Zaterdag trekt het front verder door de Alpen. Op zaterdagochtend heeft het oosten daar nog mee te maken, maar in het westen is het dan al droog geworden met geregeld zonneschijn. Dat is de opmaat voor een droge en zonnige zondag. Een heerlijke najaarsdag met ook aangename temperaturen voor de tijd van het jaar. Salzburg en Munchen gaan dan richting de 15+.

Een hogedrukgebied zorgt voor een mooie zaterdagmiddag en een hele mooie zondag, voordat maandag een nieuw front regen en sneeuw brengt.

Na het weekend wordt het geleidelijk minder zacht. Een koufront trekt in de nacht naar maandag vanuit het westen de Alpenregio binnen. Dat betekent opnieuw veel neerslag en tegelijkertijd zal ook de sneeuwvalgrens omlaag gaan. Later op maandag en dinsdag zal het nulgradenniveau zakken tot rond de 1000 meter en dat betekent dat het tot in de dalen weer tot sneeuw van betekenis kan komen. Op maandag vooral in de westelijke en zuidelijke Alpen, en op dinsdag krijgen ook de oostelijke Alpen met serieuze sneeuwval te maken. Hoe dat zich verder gaat ontwikkelen lees je de volgende keer! Voor nu een hele fijne dag!

Na vandaag valt er vooral op maandag veel neerslag. En niet alleen regen, maar ook sneeuw. Het nulgradenniveau daalt en tot in de dalen valt sneeuw.

Het nulgradenniveau zakt tot rond de 1000 meter.

Maandagavond en in de nacht naar dinsdag zal de regen ook in Mittelberg overgaan in sneeuw. Dat is op ruim 1000 meter hoogte.


Innsbruck en NKBV zijn partners van Alpenweerman.

Vorig artikelLage Landen: Later vanmiddag en vanavond forse windstoten!
Volgend artikelAlpen: afwisselend herfstweer met Hochnebel, regen en zon
afgestudeerd meteoroloog aan de universiteit van Wageningen