Advertentie 

Vandaag is de mooiste dag van de week in bergen. Het blijft droog en er is volop ruimte voor de zon. Vanaf morgen gaat er vooral in het de Franse en Italiaanse Alpen weer ontzettend veel sneeuw vallen. Mogelijk valt er lokaal meer dan 2 meter! Gaat het vanaf volgende week dan weer wat droger worden

Dit blijft het beeld op veel plaatsen in de Alpen. Groene dalen door hoge temperaturen. Hogerop is wel de sneeuw te vinden. In met name de Italiaanse Alpen is het wel prijs met sneeuwdump op sneeuwdump. Foto gemaakt in Zwitserland, via Johanns (Alpen)weer op X.

Mildste winter sinds start van de metingen in de Alpen

Deze winter is, dat zal niemand meer verbazen, zeer zacht. Het gaat zelfs de mildste winter ooit gemeten worden. Onderstaande grafiek is van het Zwitserse KNMI en geeft de normale gemiddelde februari temperatuur (rode lijn) aan ten opzichte van de jaren (zwarte lijnen). Met een landelijk maandgemiddelde van 2,7°C steeg februari 4,6°C boven de norm van 1991-2020. Laten we hopen, en dan ook vooral voor de wintersporters, dat we dit soort temperaturen in de winter niet snel meer zien.

Vandaag mooiste dag van de week

Vandaag blijft het na de sneeuw van de laatste tijd overal eens een dag droog! Ook schijnt de zon veel, en is het een prima dag om lekker de bergen in te gaan. Wel is het, helaas, nog steeds erg zacht. Op 1500 meter kan de temperatuur vandaag oplopen tot 7 of 8 graden in met name Zwitserland en het westen van Oostenrijk. Deze hoge temperaturen komen mede door de föhn die aan de noordkant van de bergen staat. Aan de zuidkant van de Alpen is het iets minder zacht. In de Italiaanse Alpen ligt de temperatuur rond 3 graden op 1500 meter hoogte. In de dalen en lagere gebieden zal het groen snel weer terugkeren. Ook hogerop, tot 2000 meter zullen de pistes in de middag slechter en papperiger worden. Desondanks zal vandaag de dag zijn met de beste condities, dus neem het ervan!

De temperatuur vandaag op 1500 meter hoogte. Door de föhn is deze aan de noordkant van de Alpen extra hoog. Bron: WXCharts.com / ICON.

Nieuwe Südstau

Na vandaag is het weer gedaan met het droge en zonnige weer. Later vanavond en vooral in de nacht naar vrijdag komt er een nieuwe südstau op gang door een depressie boven Italië. Tegelijkertijd komt er vanuit het westen een front over, maar deze lijkt steeds minder actief te worden. Dit front geeft vooral in de Franse Alpen wat neerslag, de südstau zal met name in Zwitserland en het westen van de Italiaanse Alpen neerslag brengen.

Een depressie boven Italië brengt in de nacht naar vrijdag een nieuwe südstau tot stand in met name Zwitserland en het westen van de Italiaanse Alpen. Tegelijkertijd komt een front vanaf de Atlantische oceaan van west naar oost over. Deze geeft vooral neerslag in de Franse Alpen. Bron: KNMI.

De sneeuwvalgrens ligt in eerste instantie nog erg hoog. Rond 1400 meter in Zwitserland en 1600 meter in Italië. Deze gaat gedurende de nacht iets dalen en komt vrijdagmiddag uit rond 1100 meter in Zwitserland tot 1400 meter in Italië. In met name Italië zal dus nog veel als regen vallen. Grote hoeveelheden sneeuw gaan er dan ook (nog) niet vallen: veelal tussen de 10-20 centimeter.

De verwachte sneeuw tot vrijdagmiddag.

Vuurwerk in het zuidwesten van de Alpen

Later op vrijdag gaat het op steeds meer plaatsen droger worden, en gaat de fut uit de neerslag. Enige uitzondering is het grensgebied met Italië en Zwitserland, daar kan het wel wat blijven sneeuwen. De bewolking houdt overal de overhand. Op veel plaatsen nog een kans om even de pistes op te gaan. Het echte vuurwerk gaat losbarsten vanaf zaterdagmiddag tot maandagochtend. Een nieuwe storing zorgt voor een heel actieve südstau en tegelijkertijd trekt wederom een front van west naar oost over de Alpen. Het gaat vooral in het zuiden van Zwitserland en het westen van Italië zwaar sneeuwen. Daarbij komt er in de Alpen een stormachtige wind uit het zuiden te staan. Nee, de condities dit weekend zullen erg slecht zijn.

Pas op maandag gaat het vanuit het westen weer langzaam droog worden. Ook de zuidkant van de Franse Alpen deelt goed mee in de sneeuwhoeveelheden. In Oostenrijk daarentegen zal het tegenvallen. Vooral wat noordelijker en in het Salzburgerland. Onderstaande kaart spreekt boekdelen. Wordt vervolgd!

Tot maandagmiddag lokaal meer dan 2 meter sneeuw in de grensstreek Zwitserland – Italië! En dat nadat de dump die daar de afgelopen dagen al is geweest. Van sneeuwarmoede naar ongekende hoeveelheden in een paar dagen.(Visited 4.840 times, 1 visits today)

 

Advertentie

Val Thorens

Beste skioord 2023: Val Thorens

Val Thorens is zojuist voor de 8e keer uitgeroepen tot beste skigebied ter wereld. Val Thorens ligt op een hoogte van 2.300 m en is daarmee het hoogst gelegen skioord van Europa. Als eerste geopend (in november) en als laatste gesloten (in mei), biedt het skiërs een enorm speelterrein voor een onvergetelijke vakantie. Lees meer

Advertentie

SnowWorld

Wintersport in SnowWorld

Skigebied SnowWorld is hét Nederlandse skigebied met vijf skidorpen. De skiliften draaien tot ’s avonds laat en er valt voor jong en oud veel te beleven. Skiën, snowboarden, klimmen en après-skiën. Skigebied SnowWorld biedt de ultieme wintersportervaring bij jou in de buurt. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier