Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Algemene situatie: een koufront beweegt vanuit het noordwesten het Alpengebied traag binnen. Daar vooruit ligt nog een convergentielijn. Met de hete (sub)tropische en ook vochtige luchtmassa’s die vooral in het (zuid)oosten nog te vinden zijn, is het een vrij instabiel weertype. Estofex komt voor vandaag dan ook met een level 1 voor de alpen. Citaat van Estofex: “A level 1 was issued across the Alpine range, northern Italy, southern Germany, Slovenia and Austria mainly for (very) large hail, heavy rainfall and severe wind gusts.

De weerkaart van het KNMI. Een convergentielijn en naderend koufront, zorgen in combinatie met vochtige en vooral oosten warme lucht, voor een erg instabiele situatie.

Hoewel er deze ochtend veel ruimte voor de zon is, komen er zeker aan de noordkant en westkant van de Alpen al stapelwolken voor en ook elders zullen snel stapelwolken ontstaan. Zwitserland en het westen van Oostenrijk zijn ook in de ochtend al gevoelig voor regen- en onweersbuien. In het noordwesten van de Alpen (lees: Zwitserland en het westelijke deel van Oostenrijk) is het al een stuk minder heet dan gisteren door de nabijheid/het passeren van het koufront, maar met 20 tot 24 graden in de dalen is het nog altijd niet koel. Met de hoge dauwpunten tussen de 15 en 20 graden in het achterhoofd is het plakkerig warm. In het oosten en zuidoosten, waar de dauwpunten ook vrij hoog liggen, maar de temperaturen nog hoger (25 tot 30 graden) is het al helemaal broeierig. In het zuidelijke en oostelijke deelstaten staat dan ook een code geel uitgegeven voor hitte (en onweer).

Noodweer gisteren in Stallhofen-Steiermark. Foto: Karina Graschi.
Foto van AWM Johann uit Thermen, de dag begon mooi zonnig.

Zelf ook mooie foto’s?
App ons jouw foto 0644978097

In de rest van Oostenrijk staat ook een code geel voor onweersbuien. Want de onweersbuien zullen in de middag talrijker en heviger worden en bovendien op steeds meer plekken ontstaan. Daarmee is er ook steeds minder ruimte voor de zon. In de late avond gaat de (onweers)activiteit geleidelijk uit de buien, maar het blijft gedurende de nacht druilerig dankzij het koufront dat over de Alpen ligt.

Morgen is het vooral in de berggebieden nog wat regenachtig, maar wordt het vanuit het zuidwesten geleidelijk beter weer en laat de zon zich steeds vaker zien. In het zuidoosten van de Alpen, en dus met name de Italiaanse Alpen, neemt de kans op stevige onweersbuien toe, wellicht dat Südtirol daar nog wat van meekrijgt. Elders kan nog een enkele regen- of onweersbui voorkomen, maar niet meer op dezelfde schaal als vandaag. De temperatuur varieert van een graad of 20 aan de noordkant tot 26 graden in het oosten. In de zuidelijke Alpen kan het nog wat warmer zijn.

Mooi zomers weekend

Een uitloper van hogedruk vanaf de Azoren gaat in het weekend voor stabieler weer zorgen. Meer weerkaarten hier.

In het weekend wint een rug van hogedruk terrein over De Alpen. Een hoogtelaagje dat vrijdag nog voor wat instabiliteit zorgt, trekt dan ook weg en zondag komt daar een warme rug op hoogte bij, wat de situatie weer nog stabieler maakt een potentie geeft voor hogere temperaturen, in de dalen van zo’n 20-25 graden en zondag nog iets meer. De oostelijke en zuidelijke Alpen kruipen dan alweer richting de tropische waarden. De zaterdag verloopt al flink zonnig, al zullen er nog wel enkele stapelwolken zijn (onweerskans is wel klein). Zondag is de kans op zon nog wat groter.

Vooral op hoogte wordt er maandag/dinsdag koudere lucht aangevoerd. Het is nog afwachten in hoeverre hogedruk vanuit het westen kan helpen bij het afslaan van deze storing. Vooralsnog moeten vooral de noordoostelijke Alpen rekening houden met neerslag. Bron: Wetterzentrale.

Maandag verloopt het eerste deel van de dag dan nog zonnig, maar op nadering van een koufront (vooral in de bovenlucht) neemt de kans op regen- en onweersbuien toe. Daarvoor kunnen de temperaturen nog gemakkelijk tot zomerse waardes stijgen. Afhankelijk van hoever de hogedruk vanuit het westen zich uitbreidt richting de Alpen, kan de buiigheid ook redelijk onderdrukt blijven.

Het GFS-model voor dinsdag. Waarschijnlijk wordt het, vooral in de noordoostelijke Alpen, een natte dag. Bron: Wetterzentrale

Dinsdag lijkt dan met een noordstroming een behoorlijk natte dag te worden. Vooral het Amerikaanse GFS geeft dan veel neerslag, met het zwaartepunt voor de noordelijke en de oostelijke Alpen. Ook hier geldt weer: als de hogedruk vanaf de Atlantische Oceaan iets sterker is, kan de neerslag in het overgrote Alpengebied meevallen en is het zeker in het westen zonnig.

Na dinsdag lijkt het zomerse weer zich even te herstellen, maar zoals Johann gisteren al vermeldde ligt de straalstroom in de buurt. Vooralsnog lijken we vooral aan de warme kant te blijven liggen, waardoor we na dinsdag weer overwegend zonnige dagen met warme tot zomerse temperaturen kunnen verwachten, maar de onzekerheid blijft in deze situatie wel aanwezig. De komende dagen gaan we zien of het inderdaad het zomerse pad wordt!

Mooie foto’s? stuur ze gerust in en wij plaatsen ze bij de berichten. Let op: hoge resolutie en maak je foto’s landscape. Insturen kan via foto@alpenweerman.nl via Twitter @Alpenweerman of nu ook App ons jouw foto 0644978097

Wil je meepraten over het weer? Meld je geheel GRATIS en gemakkelijk aan op ons Forum via Facebook of mailadres. Praat met ons mee en/of stel vragen.

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  Instagram en/of Twitter. Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS.

(Visited 569 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier