Na een periode van onbestendig weer komt daar na vandaag tijdelijk verandering in. Hogedrukweer breidt zich aan tot over de Alpen. Het wordt dan droger, zonniger en ook weer wat warmer. Daar komt in het weekend verandering als een koufront voor aanmerkelijk kouder, maar ook weer wisselvallig weer gaat zorgen.

Wisselvallige woensdag

De wisselvalligheid houdt vandaag nog aan. Vooral aan de noordkant van de Alpen vallen geregeld buien. Boven de 2000 meter, in de hooggebergten zit daar ook sneeuw bij. Meer dan 10 cm moet dan zeker mogelijk zijn. In de loop van vandaag wordt de buiigheid minder als gevolg van de invloed van een hogedrukgebied. Dit hoog zal de komende dagen voor rustig najaarsweer zorgen.

Vooral de noordkam krijgt met buien te maken, hier goed zichtbaar. Het zuiden is duidelijk al droger. Goed zichtbaar is ook de neerslag boven de Balkan.

Buien in combinatie met de zon leveren vaak prachtige regenbogen op. Deze werd gisteren door Hans ter Braak vastgelegd in Mittelberg. Mogelijk dat ze vandaag ook weer te zien zijn!

Rustig najaarsweer

Na de enorme neerslaghoeveelheden van de afgelopen week kan er nu even naar adem worden gehapt. Een hogedrukgebied breidt zich uit over het centrale deel van Europa en dat betekent ook stabiel weer voor de Alpen. Het blijft droog en de zon komt er geregeld aan te pas. Daarnaast wordt het ook enkele graden zachter. In de dalen kunnen we dan zomaar boven de 15 graden uitkomen. Rustig najaarsweer dus en ook uitstekend weer om erop uit te trekken.

Hogedrukinvloed boven de Alpen, terwijl de Benelux met storingen te maken heeft.

Vrijdag doen we er nog een stapje bovenop. De zon doet hele goede zaken en de temperatuur kan nog net wat hoger uitkomen. In de dalen zou het zomaar richting de 20 graden kunnen gaan. Het is nog net geen nazomer, maar voor oktoberbegrippen is het goed toeven.

Tegen de avond zijn de eerste tekenen van een weersverandering in zicht. Vanuit het noorden neemt langzaam de bewolking al wat meer toe op nadering van een koufront. In het weekend levert dat kouder en wisselvalliger weer op.

Ook bij onze partner in Innsbruck ziet het weer er voor donderdag en vrijdag heerlijk uit. Prima dus om de bergen in te trekken en een prachtige herfstwandeling te maken.

Koufront zorgt voor nieuwe sneeuwval

Vanuit het noordwesten nadert een koufront in de loop van zaterdag. Dat levert flink wat neerslag op en de sneeuwvalgrens daalt tot rond de 1000 meter. De hoeveelheden kunnen opnieuw flink oplopen en het zou zomaar nieuw noodweer kunnen opleveren. Een nieuwe sneeuwdump dus en dat nog voordat de eerste helft van oktober voorbij is. Dat belooft wat voor de rest van het seizoen.

Zaterdag net na de middag ligt het koufront al over de westelijke Alpen en zal verder het de alpenregio binnentrekken.

Zaterdagavond heeft een groot deel van de Alpen met de neerslag te maken. Met het binnenkomen van koude lucht daalt ook de sneeuwvalgrens.

Dat zien we hier mooi terug. De warme lucht wordt weggedrukt en koude lucht stroomt over de Alpen uit. Uiteindelijk zal de sneeuwvalgrens op zondag dalen tot rond de 1000 meter.

Ook de nieuwe week ziet er bijna winters uit met geregeld neerslag en bij deze temperaturen ook sneeuwval tot rond de 1500 meter hoogte.

Zoals ook te zien in Zermatt blijft het aan het begin van de nieuwe week ook winters in de bergen. Geregeld komt het tot sneeuwval. Een goed begin van het seizoen. Hopelijk gaat corona ook nog een beetje meewerken en kunnen we weer snel door de sneeuw heen zoeven.

Voor nu laten we het hier bij. De details over de sneeuw voor komend weekend volgen de komende dagen. Dus blijf ons vooral volgen, want op weergebied is het uitermate interessant. Hieronder nog wat recente webcamafbeeldingen vanuit de Alpen.

Innsbruck
Kronplatz
Turrach (1800 meter)
Trafoi vanmorgen vroeg! Wauw.
(Visited 707 times, 1 visits today)

3 Reactie op “Alpen: na vandaag droger en zonniger, van het weekend weer sneeuw!”

 • Ricardo
  7 oktober 2020 at 07:33

  Het werd ook wel weer tijd voor wat meer ruimte voor de zon.

 • Johann
  7 oktober 2020 at 10:13

  De dag is begonnen zoals hij gisteren eindigde. Veel bewolking en regen, enige verschil nu ook meer wind! Kortom herfst, sneeuwvalgrens nog zo rond de 1800 meter

  • Slegte
   7 oktober 2020 at 14:52

   SAAS!!

Comments are closed.

 

SalzburgerLand

Win een skivakantie naar SalzburgerLand 

Je merkt het overal in SalzburgerLand: de locals en de wintersporter zijn simpelweg verliefd op de winter. Een skivakantie, daar houden we allemaal van toch? Maar het wordt natuurlijk nog veel leuker als die vakantie ook nog eens gratis is! Doe hier mee aan de prijsvraag en maak kans op een van de negen wintersportreizen. Elke reis is voor 2 personen. 7 nachten in een 2-persoonskamer in een hotel, inclusief halfpension. Plus twee skipassen voor 6 dagen. Doe mee!

Voigt Travel

Van de gebaande paden in IJsland

Ontdek het echte IJsland met Voigt Travel. Samen met lokale gidsen beleef je unieke excursies. Je slaapt in kleinschalige hotels en lodges. Zo ontdek je met alle aandacht de ongebaande paden van IJsland. Bekijk de reizen!

Lees meer

CP Helmen

CP Skihelmen met vizier 

Het Zwitserse topmerk CP focust zich als pionier van de Skihelm met Vizier al ruim tien jaar op de ontwikkeling hiervan en niet zonder succes! Inmiddels is CP marktleider in het hogere segment in de Alpenlanden en ook in Nederland groeit dit topmerk onstuimig. Het beste altijd nog beter maken: dat is de missie van CPLees meer