Alpen: vandaag nog mooi, vanaf vrijdag sneeuw

Algemeen: Met een strakke west oost stroming met flink wat wind wordt nog altijd relatief warme lucht aangevoerd. Komende nacht trekt er een koufront vanuit het noorden richting de Alpen die koudere temperaturen en wat neerslag zal meebrengen.

Gisteren was het een prachtige dag in de Alpen met veel zonneschijn. Af en toe dreven er enkele wolkenvelden over, maar veel had dit niet te betekenen. In de lagere delen van de Italiaanse Alpen hadden ze wel te maken met hardnekkige hochnebel die lang is blijven hangen en deels zelfs niet weg is gegaan.

Genieten op de pistes in La plagne, hier bij het dorp Belle Plagne op zo’n 2100 m

Ook in het Oostenrijkse Salzburger land bij Zell am See prachtig weer gisteren. Goed te zien, is de koudere ”plaklaag” in de dalen. Het was erg zacht, en dan zijn de plekken die in de volle zon liggen het eerst sneeuwvrij, zoals deze zuidhelling op de voorgrond. In de bergen ligt er echter nog meer dan genoeg sneeuw om goed te wintersporten!

Hogerop in Oostenrijk zijn de condities nog altijd geweldig, zoals hier in het gebied van Serfaus-Fiss-Ladis

Alpenweerman collega Esther meldt ook dat het volop genieten is in de zon in Snowspace Flachau in Salzburgerland in Oostenrijk

Nog een plaatje van Esther uit Oostenrijk, genieten!

De dag begint vandaag met mooi weer in het grootste gedeelte van de Alpen. Over het algemeen is het zonnig met in de zuidelijke Alpen flinke hochnebel velden. Ook in de noordelijke Alpen is wat hogere bewolking aanwezig die voor iets diffuser licht zorgt. De temperaturen zijn behoorlijk zacht in de bergen. In de dalen is het iets kouder op dit moment met temperaturen rond en iets boven het vriespunt. Echt lage temperaturen zien we eigenlijk nergens.

Prachtige hochnebel velden in de Italiaanse Dolomiten bij Bolzano/Bozen vanochtend. 

Vandaag is het in het gehele Alpengebied prima weer met veel zon in de bergen met wat hogere bewolking die in met name de oostelijke Alpen wat dichter kan zijn. Het blijft aan de warme kant vandaag met een sterke west tot zuidwestelijke wind. Alleen in de zuidoostelijke Alpen is het zicht wat slechter met meer bewolking waar hier en daar wellicht ook wat lichte sneeuw uit kan vallen boven de 1500 tot 1700 m. Deze sneeuwval kan in de loop van de dag wat meer worden. De nul-gradengrens ligt vandaag rond de 2500 m. In de loop van de avond en nacht trekt een koufront vanuit het noordwesten de Alpen binnen. Deze wordt vooraf gegaan door steeds meer bewolking.  Uiteindelijk gaat het in de noordwest stau-gebieden sneeuwen met een sneeuwgrens van rond de 1000 m in het noordoosten tot zo’n 1600 m in de westelijke Alpen.

Vandaag liggen de Alpen nog in een strakke westelijke stroming waarmee zacht lucht wordt aangevoerd

Op vrijdag overdag is het zwaar bewolkt en valt er sneeuw in grote delen van de Alpen. In de noord en west Alpen daalt de sneeuwvalgrens langzaam richting de 800 m. In de westelijke Alpen valt tot zaterdagochtend zo’n 10-20 cm. In de noordelijke stau-gebieden valt meer met zo’n 30 tot 50 cm verse sneeuw met de meeste sneeuw langs de oostelijke Alpenhoofdkam bij de gebieden rondom de Tauern. In de zuidoostelijke Alpen waaronder Karinthië valt zo’n 10-15 cm sneeuw.

In de nacht naar vrijdag draait de stroming naar noordwest tot noord en kunnen ze in de noord(west)elijke staugebieden rekenen op wat verse centimeters sneeuw!

In de nacht naar zaterdag neemt de neerslag langzaam af en begint het steeds meer op te klaren. Het belooft zaterdag een mooie winterdag te worden met veel koudere temperaturen dan de dagen ervoor en veel zonneschijn. Wel kan de stevige noordenwind behoorlijk koud aanvoelen.

Voor wie vrijdag al de weg op gaat naar de wintersport gebieden moet dus rekening houden met slecht weer onderweg. Wees hier dan ook goed op voorbereid! Beter is het om op zaterdag te rijden met meer zon en beter zicht wat voor meer zicht, veiligheid en vooral minder files zorgt.

Op zondag en maandag is het ook droog en laat de zon zich veel zien. In de noordelijke Alpen kan er wel wat meer bewolking aanwezig zijn die voor wat meer diffuus licht kunnen zorgen. Verder zal het wel gewoon droog blijven.

In de nacht naar dinsdag nadert een nieuwe storing de Alpen die in zowel de noord- als de zuid- Alpen voor verse sneeuw kan gaan zorgen. Met name de west- en zuid- westelijke Alpen kunnen dan rekenen op zeer grote hoeveelheden verse sneeuw. In de franse Alpen hoeveelheden van zo’n 20 tot 50 cm sneeuw en in de Zwitserse Alpen Alpen nog veel meer met op uitgebreide schaal 50-70 cm verse sneeuw!

Delen van de westelijke Alpen lijken volgende week deels te gaan insneeuwen met grote hoeveelheden vers poeder!

Tot slot nog een plaatje van zogenaamde Kelvin Helmholz wolken (of ”golf” wolken) die ik zelf gisteren tijdens het skiën in Oslo heb gemaakt. Deze ontstaan als er een verschil is in de temperatuur en vochtigheid van twee luchtlagen én een verschil in windsnelheid tussen die lagen. Hierdoor krijg je een soort golfstructuur in de wolken.

De zogenaamde Kelvin Helmholz wolken, ”golvende” wolk, gisteren in Oslo

Voor nu een hele fijne dagen voor de mensen die morgenochtend richting de wintersportgebieden trekken, een hele fijne vakantie toegewenst! Groeten vanuit een zeer zonnig en sneeuwrijk Oslo!

Zie ook onze nieuwe Alpenweerman PROMO (via YouTube)

rehall-logo-2015
Winter is coming – be prepared –

 

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

Meer (Alpen)weer en updates ook via Alpenweerman Facebook of Twitter

 

 

Abonneer
Abonneren op
guest

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

5 Reacties
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties