Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Algemeen: Na een koudere fase met sneeuwval is het vandaag eerst nog prima herfstweer, met hoge temperaturen. Lokaal kan het nog meer dan 20 graden worden in het dal. Hierbij blijft het vooralsnog droog en vrij zonnig. Er zijn momenteel 2 hogedrukgebieden die de regie in handen hebben met een gemene speler (lagedrukgebied) boven Scandinavië. Een hogedrukgebied ligt boven Oost-Europa en een tweede hogedrukgebied ligt boven de Azoren. Geleidelijk breidt dit hoog zich noordwaarts uit (een uitloper tot aan Groenland), waarbij het lagedrukgebied boven Scandinavië gedwongen is af te zakken naar het zuiden. Zaterdag passeert een koufront met neerslag de Alpen, hierbij zal de sneeuwvalgrens scherp gaan dalen.

Met het afzakken van de koude polaire lucht, ontstaat er zondag boven Noord-Italië een nieuwe depressie. Koude lucht botst namelijk tegen de warme Middellandse Zee. Dit is de ideale cocktail tot het ontwikkelen van dit systeem. Deze pakt veel vocht op vanuit de zee, waarbij een omvangrijk neerslaggebied ontstaat. In de koude lucht zou het dan tot sneeuwval kunnen komen tot in de lager gelegen gebieden. De uiteindelijke positie is belangrijk voor waar de meeste neerslag terecht gaat komen in de Alpenlanden. Zoals het er nu naar uitziet wordt dit de oostelijke Alpen. In het begin van de nieuwe week blijft het onbestendig en vrij koud, later zou opnieuw een weersverbetering kunnen optreden met een uitloper van het Azorenhoog. Hierbij loopt het kwik dan geleidelijk weer op. Het Europees weermodel ECMWF, komt met een andere oplossing en laat het koudere en wisselvallige weertype nog wat langer aanhouden. Met andere woorden, het weerbeeld op de lange termijn is nog erg onzeker. Eerst maar weer eens het winterse intermezzo aanschouwen.

Korte terugblik: Er werd geskied

Gisteren liepen de temperaturen onder een zwak tussenhoog weer wat verder op. Het 0 graden niveau kwam uit tussen de 2200 en 2800 meter. Hierbij smolt de sneeuw in de lagere gebieden als sneeuw voor de zon weer weg. Door aanvoer van wat zachtere lucht en onder invloed van het zwakke hogedrukgebied, was het op veel plaatsen al prima vertoeven. Op 3 oktober gingen de liften open op de Kitzsteinhorn in Kaprun. Perfecte omstandigheden om de pistes te ontdekken, kijkt u hieronder even mee. Wat een plaatje! Met 60 cm sneeuw, veel zon en lichte vorst, zijn dit de ideale condities voor op ons lijstje.

Vandaag is het op de meeste plaatsen wederom zeer zacht, de vorstgrens stijgt tijdelijk naar ongeveer 3000 meter. In de dalen haalt het kwik in het algemeen waardes van 17 tot lokaal 22 graden. Zelfs op 1500 meter hoogte is het rond 12 graden. Ideaal weer om eens een mooie wandeling te maken en te kijken naar de herfst die bezig is met haar intrede.

Golden oktober! Deze kan eigenlijk ook weer zo boven je bed.

Zaterdag koufront met neerslag

Zaterdag passeert van noord naar zuid een koufront de Alpen. Dit gaat gepaard met neerslag, waarbij later de sneeuwvalgrens fors gaat dalen. In de oostelijke Alpen is het eerst nog zeer zacht met wat zon. In de nacht naar zondag keldert overal de sneeuwvalgrens als achter het koufront de polaire lucht binnenkomt.

Goed te zien de tijdelijke blokkade op de Atlantische oceaan, waarmee het lagedrukgebied als het ware met een glijbaan naar beneden zakt. Het koufront gaat zaterdag voor neerslag zorgen in de Alpenregio.
Op het 850 hPa level zien we de koude tong later op zaterdag tegen de Alpen “proeven”.

Zondag serieuze sneeuwval?

Zondag zit de gehele Alpen dan in de koudere polaire luchtsoort. Het koufront heeft de Middelandse-Zee bereikt en met het botsen van de koude lucht tegen het warme zeewater heeft zich er een nieuwe depressie gevormd. Een soortgelijk scenario die we al eerder gehad hebben met dikke sneeuwval tot gevolg. De exacte positie van dit laag bepaalt waar de meeste neerslag gaat vallen. Het laag lijkt wat zuidelijker en iets oostelijker uit te komen dan de vorige keer. De Franse en Zwitserse Alpen kunnen dan de dans grotendeels ontspringen.

Met de sneeuwvalgrens zit het zondag wel snor. Die loopt uiteen tussen de 900 en 1400 meter.
De meeste sneeuw lijkt zondag vooralsnog weggelegd voor de Oostenrijkse en Italiaanse Alpen.
Het Italiaanse lagedrukgebied lijkt volgens het Amerikaans weermodel iets oostelijker uit te komen. De meeste neerslag is zondag gereserveerd voor de oostelijke Italiaanse Alpen, Oostenrijk, maar vooral Slovenië. Afgebeeld de totale hoeveelheid neerslag tot maandagnacht.

Waar dus de meeste neerslag gaat vallen is op dit moment nog steeds wat onzeker. Hieronder nog de ensembles van de kansverwachting op 25 mm neerslag of meer. Hieruit kunnen we opmaken waar de meeste neerslag (sneeuwval) hoogstwaarschijnlijk gaat vallen.

Zwaarte punt van de neerslag lijkt weggelegd op de eerder genoemde gebieden.

Tenslotte nog de ensembles

Prikpunt Kleinwalsertal (Oostenrijk) Hier vooral op zaterdag neerslag met een dalende sneeuwgrens.
Meer neerslag wordt er verwacht in de Oostelijke Italiaanse Alpen. Dit vooral op zondag.

Er zijn dus toch wel wat verschillen te verwachten in de neerslagverwachting komend weekend in de Alpen. De Franse Alpen lijken er het beste vanaf te komen met weinig neerslag. Hier is het stabieler met meer zon. Wel wordt het overal gevoelig kouder. Hoe het dan volgende week verder gaat en of er nog meer sneeuwval gaat komen komen we later weer op terug.
Blijf volgen en tot de volgende keer.

(Visited 1.142 times, 1 visits today)

Klik hier voor bijzonder mooie rondreizen door Noorwegen


 

 

2 Reactie op “Alpen – Vandaag mooi en zacht, daarna temperatursturz en sneeuwval”

  • HansS
    9 oktober 2020 at 09:15

    Heerlijk hoor! ik zal met veel plezier de ontwikkelingen volgen, bedankt voor de updates weer hier!

Comments are closed.

 

BBI Travel

Voordelige rondreizen door Noorwegen

BBI Travel biedt rondreizen door Noorwegen aan, waarbij je kunt kiezen uit routes door diverse regio’s. Alle rondreizen hebben gemeen dat de fraaist te rijden trajecten en de meest interessante bezienswaardigheden onderdeel zijn van de reis.
De bergpensions, fjordenpensions en gemoedelijke hotels liggen in een prachtige omgeving met ongerept natuurschoon of in levendige plaatsen. Bekijk hier het scherpe aanbod van BBI Travel. Lees meer

Innsbruck zomer

Beleef de variatie in Innsbruck

Pure levensvreugde voor een onvergetelijke vakantie: tussen cultuur en natuur, hoogtes en dieptes, tradities en trends – geen andere regio combineert extreme tegenstellingen op zo’n charmante wijze als Innsbruck. Hier kun je je vanuit het hart van de hoofdstad van Tirol binnen slechts 20 minuten in luchtige hoogtes op de Nordkette begeven. Lees meer

Isere

Eindeloos wandelen en fietsen in Isère

Isère ligt in het zuidelijke deel van de Franse Alpen en bestaat voor een groot deel uit hooggebergte. Kenmerkend zijn de indrukwekkende bergtoppen, ruige natuur, gletsjers, valleien en bossen. Je kunt er eindeloos wandelen, mountainbiken, klimmen en genieten van de rust.

In het departement liggen verschillende bergmassieven, waaronder de Écrins, de Belledonne, de Vercors en de Chartreuse, allemaal onderdeel uitmakend van de Alpen. De hoofdstad Grenoble is een bezoek ook zeker waard.

Lees meer