klik hier voor de voordeelaanbiedingen


 

Algemeen: Met een zuidwestelijke hoogtestroming wordt nog altijd warme lucht aangevoerd richting de Alpen die op de meeste plaatsen voor warm en mooi weer zorgt (uitzondering westelijke gebieden). Morgen nadert een koufront de Alpen en met het naderen hiervan wordt het langzaam onstabieler gaat het eerst regenen in de westelijke Alpen en later ook in de oostelijke Alpen. Komende week wordt het weer stabieler met meer zonneschijn.

Vandaag begint de dag in een groot gedeelte van de Alpen met stralend zonnig weer en hoge temperaturen. Alleen in de westelijke Alpen is er meer bewolking aanwezig en zijn er ook al buien aanwezig door het naderende koufront.

Prachtige wakker worden hier in het oosten van Oostenrijk
Heerlijke zomerse plaatjes ook hier bij Berchtesgaden.
Ook in de zuidelijke Alpen bij het Gardameer is het prachtig weer. Het belooft een erg hete dag te worden hier met al ruim 28 graden om half 10 in de ochtend.
In het hooggebergte zijn de gletsjers nog wel bedekt met een flinke laag sneeuw zoals hier in het Ötztal bij de Hintereisgletsjer. Door de hoge temperaturen komt er echter wel behoorlijk veel smeltwater de berg afzetten wat lager voor problemen kan zorgen.
Het radarbeeld van de Alpen vanochtend rond half 10 met een naderend koufront in de westelijke Alpen.

Vandaag hebben de oostelijke Alpen te maken met een zonnige en ook zeer warme dag waarbij de wind (gelukkig) stevig doorwaait. Wel kunnen er af en toe flinke windstoten voorkomen hoger in de bergen. Op grote hoogte trekt er hier wat cirrus bewolking over die het licht iets diffuser kunnen maken. Dit duidt op het naderende koufront en vochtigere lucht die in aantocht is. Het blijft stabiel weer vandaag, dus de kans op het ontstaan van onweersbuien zijn erg klein. In de westelijke Alpen is het echter iets anders. Daar is op nadering van het koufront al veel lagere bewolking binnen gedreven en zijn er ook al buien aanwezig met af en toe een klap onweer erbij. De wind waait daarbij krachtig vanuit westelijke richting. In de loop van de middag en avond neemt de neerslag dan af en wordt het weer wat stabieler. Het is een erg warme dag in de Alpen met een vorstgrens die ligt tussen de 4000 en 4200 m hoogte. In de oostelijke Alpen komen de temperaturen in de dalen op de meeste plaatsen uit tussen de 30 en 35 graden! Uit de zon blijven dus.

Vandaag stroomt er eerst nog zeer warme lucht vanuit het zuiden richting de Alpen alvorens er vanuit het westen een koufront nadert die de temperaturen weer enigszins zal gaan temperen met daarbij ook de nodige neerslag.

Morgen wordt het door het koufront dat de oostelijke Alpen schampt wat labieler met het weer waardoor er in de oostelijke Alpen gemakkelijk (onweers)buien kunnen onstaan, vooral in de middag. De wind neemt in de loop van de dag wel wat af. In de westelijke Alpen trekt het koufront wel echt over de bergen heen waardoor ze hier ook een groot deel van de dag te maken hebben met stevige (onweers)buien waarbij ook flinke windstoten kunnen voorkomen. De hoeveelheid neerslag zal in de westelijke Alpen dan ook hoger uitvallen dan in de oostelijke Alpen. De zuidelijke Alpen krijgen ook te maken met dit labiele weertype waardoor onweersbuien hier ook zeker tot ontwikkeling gaan komen.

Veel neerslag morgen in de Alpen. Met name in de westelijke Alpen krijgen ze stevige (onweers)buien te verduren.

Zondag begint het dan in de westelijke Alpen weer wat op te klaren en wordt het weer wat rustiger weer met zonneschijn. In de middag ontstaan er hier en daar wat stapelwolken, maar in zullen maar in een heel enkel geval uitgroeien tot een buitje. In de Oostelijke Alpen hebben ze een groot deel van de dag echter nog wel last van het labiele weertype met onweersbuien. De temperatuur is ietsje lager met een vorstgrens van rond de 3500 m.

Na het weekend krijgen de Alpen te maken met een zwakke hogedruk invloed waarbij de luchtmassa’s nog wel wat aan de labiele kant zijn. Dat wil zeggen dat in veel gevallen de dagen zullen beginnen met veel zonneschijn met in de loop van de middag steigende kansen op (onweers)buien die in de meeste gevallen in de avond weer in zullen zakken. De temperaturen zijn daarbij rond of iets boven normaal voor de tijd van het jaar. Helemaal geen onaardig weer om op pad te zijn in de bergen dus. Zorg er alleen voor dat je vroeg op pad gaat en weer vroeg terugkeert.

De ensemble verwachting met als prikpunt de centrale Alpennoordkant. Goed te zien is de temperatuurpiek vandaag met morgen een neerslag piek daarbij. Op termijn zien we dat de temperaturen iets boven normaal liggen met daarbij iedere dag wel kans op enkele (onweers)buien in de middag.

Voor nu alvast een heel fijn weekend gewenst allemaal!

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  Instagram en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

(Visited 330 times, 1 visits today)

 

Val d'Aosta

Wintersport in Valle d’Aosta

Het bergdecor van Valle d’Aosta in Noord-Italië is adembenemend. Het dal wordt omringd door de hoogste toppen, door de Mont Blanc, de Monte Cervino, de Monte Rosa. Skiën tot 3000 meter en zelfs hoger betekent sneeuwzekerheid tot eind april. Lees hier de reistips en reisverhalen. Lees meer

Ortovox

Ortovox: duurzame veiligheid in de bergen

Ortovox produceert volledig klimaatneutraal de allerbeste buitensportkleding en bijbehorende accessoires, ook voor wintersport. Wat in 1980 begon met een revolutionaire lawinepieper heeft dit jaar geleid tot ontwikkeling van een hightech airbagsysteem. Dat natuurlijk naast de kleding en gear die comfortabel, stijlvol zijn en altijd gericht op veiligheid.


Wil je meer weten over Ortovox, bijvoorbeeld over de klimaatneutrale collectie, de Safety Academy met lawinetrainingen of natuurlijk de kleding, klik dan hieronder. In Nederland koop je Ortovox bij TwinSeasons. Lees meer

BBI Travel

Voordelige rondreizen door Noorwegen

BBI Travel biedt rondreizen door Noorwegen aan, waarbij je kunt kiezen uit routes door diverse regio’s. Alle rondreizen hebben gemeen dat de fraaist te rijden trajecten en de meest interessante bezienswaardigheden onderdeel zijn van de reis.
De bergpensions, fjordenpensions en gemoedelijke hotels liggen in een prachtige omgeving met ongerept natuurschoon of in levendige plaatsen. Bekijk hier het scherpe aanbod van BBI Travel. Lees meer