Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Na een lange periode van rustig weer is er komend weekend weer sneeuw onderweg! Eerst zullen we nog te maken krijgen met een zuidelijke föhn, maar vanaf vrijdag zal een koufront de Alpen bereiken. Hierdoor zal het vrijdag vanuit het westen uit gaan sneeuwen in de Alpen. Met name aan de noordkant van de Alpen valt er dit weekend 20 tot 50 centimeter aan verse sneeuw.

Een prachtige zonsondergang gisteren in Rosswald. Foto: Johann Geers

Wintersportweer (kort)

De wintersporters krijgen vandaag te maken met een zuidelijke föhn. Hierdoor zal de wind op de toppen van de Alpenhoofdkam duidelijk aanwezig zijn met windstoten tussen de 40-60 km/h. Verder is het zacht met een 0-gradengrens tussen de 2600 en 3100 meter. Alleen in Noordwest Italië ligt de 0-gradengrens lager rond de 1200 tot 1500 meter. Sneeuw valt er (nog) niet, maar wel is er naast wolkenvelden weer ruimte voor de zon.

Bas Laros maakte deze foto in Thyon 2000 (4 vallees)
De laatste sneeuwval en Termen was 27 december 2019. Dankzij de droge lucht heeft de sneeuw zich toch nog goed gehouden. Foto: Johann Geers.

Vandaag: föhn en zachte lucht

Gisteren trokken er al wolkenvelden over een deel van de Alpen. Deze bewolking was afkomstig van afgezwakte fronten. De komende dagen valt er nog even geen sneeuw en krijgen we te maken met dit soort wolkenvelden van afgezwakte fronten. Dit is een voorbode van de afnemende invloed van het hogedrukgebied.

Weerkaart van vandaag (KNMI). Het koufront boven Frankrijk en Nederland gaat het niet halen tot de Alpen. Deze zal in afgezwakte vorm alleen voor wolkenvelden zorgen. Verder neemt de invloed van het hogedrukgebied af. Bron: KNMI

Vandaag is er tussen de wolkenvelden door gewoon weer genoeg ruimte voor de zon. Dankzij een zuidelijke föhn neemt de wind op de Alpenhoofdkam toe. Op de toppen worden windstoten van 40 tot 60 km/h verwacht. Ten westen van de Franse Alpen komen windstoten tot 90 km/h voor. In de bekende föhndalen kan de föhnwind tot in de dalen komen waardoor ook daar de wind toe zal nemen.

Föhndiagram Zwitserland:

Föhndiagram Oostenrijk:

Naast de wind zal de 0-gradengrens ook weer behoorlijk hoog komen te liggen dankzij de föhn. Aan de noordzijde van de Alpen ligt deze rond de 2800 meter in het westen en 3100 meter in Oostenrijk. In Italië ligt de 0-gradengrens met 2400 tot 2600 meter in het noordoosten en 1200 à 1400 meter in het noordwesten wat lager. Vandaag wordt het in de dalen 1 tot 7 graden en daar waar de föhn door kan breken 10 tot 12 graden.

Vanavond kan het in de dalen waar de föhnwind waait nog een tijd zacht blijven met temperaturen tussen de 5 en 8 graden. Elders koelt het af richting het vriespunt.

Deze prachtige panorama op de Metschtand in Lenk (Zwitserland) kregen we binnen via Facebook van Maxine Peeters.

Morgen: föhn, maar sneeuw is onderweg.

Ook morgen zien we nog altijd de invloed van de föhn. Op de Alpenhoofdkam komen weer windstoten van 40 tot 50 km/h voor. In de loop van de middag gaat de wind wel steeds meer afnemen. Wederom kan het in de dalen met föhn zacht worden met temperaturen tussen de 9 en 12 graden. In de overige dalen wordt het 3 tot 6 graden.

De invloed van de föhn zien we ook weer in de 0-gradengrens: aan de noordzijde 2600-2800 meter en 2200-2400 meter aan de zuidzijde. Daarnaast zal er morgen meer ruimte voor de zon zijn, al komen er ook nog wolkenvelden voor. Een uitzondering is Noord-Italië waar bewolking en hochnebel in de dalen voor kan komen.

Volg het weer in de Alpen / Kleinwalsertal ook via deze webcams  met zoekfunctie land, plaats

Weekend: sneeuw en koudere lucht uit het noorden!

Na dagen zonder sneeuw krijgen we vanaf het weekend een weersverandering! Vrijdag arriveert een koufront dat hoort bij een sterke stormdepressie tussen Schotland en IJsland. Dit koufront brengt op vrijdag, naast koudere lucht, ook sneeuw in de westelijke Alpen. Boven de 1400 à 1500 meter valt de neerslag in de vorm van sneeuw. De oostelijke helft van de Alpen moet nog even geduld hebben op sneeuwval.

Vrijdagavond en zaterdag verspreid de neerslag zich verder over de Alpen. Doordat er ook nog een lagedrukgebied vanuit Zuid-Frankrijk richting Noord-Italië trekt valt er aan de zuidzijde ook sneeuw. Hierdoor valt er zaterdag over de gehele alpen sneeuw. Dankzij de koudere lucht uit het noorden zakt de sneeuwvalgrens geleidelijk aan naar zo’n 600 à 800 meter aan de noordzijde van de Alpen, tot 900-1000 meter aan de zuidzijde.

De sneeuwvalgrens laat ook mooi zien hoe de koudere lucht binnenstroomt. Deze kaarten zijn ook te vinden op onze nieuwe weerkaarten pagina (https://www.alpenweerman.nl/weerkaarten):

Dankzij de noordelijke stroming en een lagedrukgebied boven Noord-Italië gaat het in een groot deel van de Alpen sneeuwen zaterdag. Mogelijk wordt het noordwesten van Italië enigszins ‘overgeslagen’. bron wxcharts.

Toenemende invloed hogedukgebied

Vanaf zondag zien we de invloed van een hogedrukgebied boven West-Europa toenemen. Hierdoor zal de ruimte voor de zon weer flink gaan toenemen. Via de oostflank van het hogedrukgebied kan koudere lucht uit het noordoosten de Alpen bereiken.

De weerkaart voor zondag: via de oostflank van het hogedrukgebied kan koudere lucht de Alpen bereiken.

In totaal valt er tussen de 20 tot 50 centimeter aan verse sneeuw dit weekend! De meeste sneeuw zal aan de noordkant van de Alpenhoofdkam vallen, maar ook in het zuiden kan er weer wat sneeuw verwacht worden. Deze sneeuw was ook meer dan welkom na een lange periode zonder sneeuwval.

Naast de sneeuw zal dit weekend de wind ook flink toenemen. Doordat de koudere lucht vanuit het noorden tegen de Alpen wordt ‘gedrukt’ zal het harder gaan waaien. Zo zijn er op zaterdag op de toppen windstoten mogelijk tussen de 70 en 120 km/h. In de komende Alpenweerberichten komen we hier zeker op terug!

Lawinegevaar zal toenemen!

De combinatie van harde wind en verse sneeuwval is geen goede combinatie voor het risico op lawines. Deze zal tijdens het weekend zeker omhoog gaan. Hou de berichten dus in de gaten!

Lawinegevaar, klik op kaart of link en zoek per land / locatie voor info lawinegevaar

Een langere winterse periode in de maak?

De modellen hebben nog verschillende oplossingen hoe lang en waar het hogedrukgebied na het weekend komt te liggen. In ieder geval tot begin volgende week hebben de Alpen te maken met een noordelijke tot oostelijke stroming. Daarna is het even de vraag of de westelijke stroming weer op gang kan komen, of dat het hogedrukgebied op de Atlantische Oceaan kan blijven liggen. In het laatstgenoemde scenario kan er mogelijk weer koude lucht vanuit het noorden richting de Alpen stromen. Tijdens een Nordstau weleens tot veel neerslag en sneeuw kan komen aan de noordzijde van de Alpen.

Waar valt de sneeuw nu precies met een Nordstau? Alle info kun je vinden op onze speciale ‘Alpen indeling’ pagina. Klik op de afbeelding voor meer info of gebruik de volgende link: https://www.alpenweerman.nl/alpen-indeling-valt-sneeuw/

alpenhoofdkam
Klik op de afbeelding om naar de ‘Alpen indeling’ pagina te gaan.
De pluim (GFS) voor de centrale Alpen. Vanaf vrijdag duidelijk koelere lucht en sneeuw. Als de invloed van het hogedrukgebied volgende week toeneemt ook sterk dalende neerslagkansen. Bron: Meteociel

Kortom: na (prachtige) dagen vol zonneschijn, krijgen we vanaf het weekend te maken met een weersverandering met koudere lucht en sneeuw! Het is even afwachten hoe de weerkaarten zich daarna gaan ontwikkelen, maar via Alpenweerman blijf je op de hoogte en voor nu een fijne dag.

Het Alpenweerman 2019 jaaroverzicht:

We hebben de mooiste en meest memorabele momenten van het weerjaar 2019 bij elkaar genomen in ons jaaroverzicht. Er is van alles voorbij gekomen: föhnstormen, lichtende nachtwolken en meters sneeuw in de Alpen. Je leest alles in het jaaroverzicht 2019:

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  Instagram en/of Twitter. Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Alpenweerman Team zoekt versterking

Geïnteresseerd ? – meer info  HIER 

(Visited 2.502 times, 1 visits today)
Advertentie

5 Reactie op “Alpen: vandaag föhn, in weekend sneeuw en kouder!”

 • Bertil Blaas
  15 januari 2020 at 08:51

  Goedemorgen Maarten,

  Bedankt voor je uitgebreide weerbericht 👍👍 ben eens benieuwd over cm we in Paznauntal scoren op ongeveer 1300 meter ?
  Groeten Bertil.

  • Maarten Minkman
   15 januari 2020 at 19:25

   Beste Bertil,

   Bedankt! Voor die regio komen de modellen met waarden tussen de 10 tot 20 centimeter sneeuw. Wellicht dat de komende dagen als de wat meer gedetailleerde modellen (met een kortere verwachtingstermijn) met de berekeningen komen dat we dan wat meer details hebben.

   Groeten Maarten

 • Remco Mienis
  15 januari 2020 at 08:54

  Mooi uiteengezet weerbericht Maarten. Hopen voor de Alpen dat er wat verse sneeuw zal bij gaan vallen. Is broodnodig. Met name de lager gelegen gedeeltes. Zie hier Soll in de Wilder Kaiser….

 • Johann
  15 januari 2020 at 12:55

  Mooie uiteenzetting Maarten en scherp vwb de Föhn. Om circa 11h30 hier in Termen dan ook plotsklaps krachtige Föhn (doorbraak) en temp. opgelopen graad of 6 opgelopen naar 9.0 graden. Buiten zitten op het balkon zoals dat de laatste tijd gebruikelijk was is er vandaag niet meer bij.

  • Maarten Minkman
   15 januari 2020 at 19:21

   Dat is inderdaad een mooie en scherpe overgang naar de föhn Johann! Toch windstoten van 80 km/h vandaag op diverse toppen op de Alpenhoofdkam.

Comments are closed.

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier