klik hier voor de voordeelaanbiedingen


 

Vandaag is er meer bewolking en aan de noordkant van de Alpen valt neerslag. Een warmtefront trekt van west naar oost over de Alpen, maar grote neerslag hoeveelheden worden niet verwacht. Op maandag neemt de invloed van hoge druk toe en lopen de temperaturen flink op richting de 20 graden in de dalen. Dinsdag trekt een koufront over en zorgt flinke afkoeling. Na een korte kou-inval gaan de temperaturen richting volgend weekend weer omhoog. 

Prachtige zonsopkomst vanochtend bij Heiligenblut, Oostenrijk. (foto-webcam.eu)
Prachtige dag gisteren op de Stubaier Gletsjer, Oostenrijk. Veel zon, maar hoge bewolking nam snel toe met het naderende front.

Vandaag begint de dag met op veel plekken nevel in de dalen. In de loop van de dag trekt een zwak warmtefront van west naar oost over de Alpen. De wind en bewolking neemt toe in vergelijking met gisteren. Aan de noord- en westkant van de Alpen de meeste bewolking en met name in Zwitserland vallen verspreid ook buien.

Weerkaart zondag 1 november. Een zuidwestelijke hoogtestroming brengt warme lucht richting de Alpen.
Actueel radarbeeld via Wetteronline.de

Maandag wordt het zeer zacht. De zon schijnt volop en de vorstgrens stijgt naar 4000m. In de Alpendalen kan ’s ochtends nog veel Hochnebel zijn. In de loop van de middag neemt de hoge bewolking toe en tegen de avond kan het vanuit de West-Alpen beginnen met regenen dankzij het naderende koufront.

Dinsdag trekt het koufront van west naar oost over de Alpen. Vooral aan de noordkant van de Alpen koelt het flink af en valt door de stuwing de meeste neerslag. De sneeuwvalgrens ligt aanvankelijk nog hoog rond de 3000 m, maar daalt in de loop van de dag naar 1800-1500 m.

Temperatuurafwijking 850 hPa voor dinsdag 3 november (WXCharts.com)

Vooruitzichten

Woensdag is het op de meeste plaatsen bewolk en blijft het aan de koude kant. Vanaf donderdag neemt de hoge druk weer toe ten noordoosten van de Alpen. Zwitserland krijgt hierdoor te maken met een Bise stroming. Dit gaat vaak gekenmerkt met veel Hochnebel in de dalen. Ook in de andere Alpendalen blijft het nevelachtig, maar veelal droog. Tegen volgend week komt een nieuwe krachtige zuidelijke stroming opgang. Mogelijk opnieuw met hoge temperaturen in het volgende weekend. Na een korte kou-inval op dinsdag en woensdag, lijkt het echte winterweer voorlopig nog niet door te zetten.

Winterverwachting 2020-2021

Houd de website in de gaten. Later vandaag komt onze jaarlijkse winterverwachting online.

(Visited 315 times, 1 visits today)

3 Reactie op “Alpen: Vandaag en morgen zeer zacht, dinsdag koufront”

 • Maurice
  1 november 2020 at 19:52

  Nog geen winterverwachting?

  • Johann
   1 november 2020 at 22:55

   Ik had van Sander begrepen dat de weermannen die dit verzorgen nog laatste feedback met elkaar uitwisselen en daarna zullen publiceren. Dus nog even geduld

 • Erwin
  2 november 2020 at 12:01

  Kabinet volgt OMT en geeft negatief reisadvies voor de kerstvakantie.
  Dat zal rustig worden op de pistes (als gebieden al open zijn)

Comments are closed.

 

Val d'Aosta

Wintersport in Valle d’Aosta

Het bergdecor van Valle d’Aosta in Noord-Italië is adembenemend. Het dal wordt omringd door de hoogste toppen, door de Mont Blanc, de Monte Cervino, de Monte Rosa. Skiën tot 3000 meter en zelfs hoger betekent sneeuwzekerheid tot eind april. Lees hier de reistips en reisverhalen. Lees meer

Ortovox

Ortovox: duurzame veiligheid in de bergen

Ortovox produceert volledig klimaatneutraal de allerbeste buitensportkleding en bijbehorende accessoires, ook voor wintersport. Wat in 1980 begon met een revolutionaire lawinepieper heeft dit jaar geleid tot ontwikkeling van een hightech airbagsysteem. Dat natuurlijk naast de kleding en gear die comfortabel, stijlvol zijn en altijd gericht op veiligheid.


Wil je meer weten over Ortovox, bijvoorbeeld over de klimaatneutrale collectie, de Safety Academy met lawinetrainingen of natuurlijk de kleding, klik dan hieronder. In Nederland koop je Ortovox bij TwinSeasons. Lees meer

BBI Travel

Voordelige rondreizen door Noorwegen

BBI Travel biedt rondreizen door Noorwegen aan, waarbij je kunt kiezen uit routes door diverse regio’s. Alle rondreizen hebben gemeen dat de fraaist te rijden trajecten en de meest interessante bezienswaardigheden onderdeel zijn van de reis.
De bergpensions, fjordenpensions en gemoedelijke hotels liggen in een prachtige omgeving met ongerept natuurschoon of in levendige plaatsen. Bekijk hier het scherpe aanbod van BBI Travel. Lees meer