Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Algemeen; achter een koufront stroomt met een naar west tot noordwest draaiende stroming vochtige en steeds koudere lucht over de Alpen uit. De sneeuwvalgrens daalt tot woensdag tot in de lagere delen en dalen. Na tussenhoog invloed volgt donderdag een volgende storing en weer zachtere lucht. In het weekend en maandag zacht. Vanaf dinsdag vanuit het noorden opnieuw kouder winterweer

Wintersportweer (kort) Diagram prikpunt Riederalp Aletsch (1924m)

Storingen met koudere en vochtiger lucht in hun bagage trekken over de Alpen en zorgen de komende dagen voor zeer onstuimig en onbestendig weer.  Vandaag en morgen valt met zwaartepunt Weststau gebieden intensieve neerslag / sneeuw.  Sneeuwvalgrens van west naar oost dalend naar 700 a 500 meter. In de bergen harde tot stormachtige wind. Op 2000 meter temperaturen dalend naar -9 graden. Algemeen zeer matige tot slechte wintersport condities.  Stijgend lawine gevaar

50 tot 100 cm sneeuw in (Nord)weststau verwacht
Afgelopen nacht is samen met een koufront een eerste portie koudere maritiem polaire lucht de westelijke Alpen binnengetrokken en viel er weer wat verse sneeuw en was het vanmorgen in de wat hogere delen, pak hem beet vanaf 900 a 1100 meter weer een winters ontwaken. Droog en opgeklaard is het nog in de oostelijke Alpen.

Van het westen en later noordwesten uit volgt vandaag nog koudere lucht welke vooral ook op wat grotere hoogte goed vertegenwoordigd is. Hierdoor zal de atmosfeer onstabiel van opbouw gaan worden wat zich vertaald in een meer buiig karakter.

RAdarbeeld Alpen vanmorgen om 09h00
Op Rosswald weer een laagje sneeuw erbij vanmorgen. Beeld AWM Chalet Bergfriede

Daarbij kan ook een klap onweer of hagel voorkomen. In de bergen en met name in de West tot Nordweststau gebieden valt er ook aanhoudend en intensief sneeuw. De sneeuwvalgrens daalt in de loop van de dag tot in de lagere delen en dalen.

Sneeuwvalgrens vanmiddag om 13h00 ICON
Sneeuwval Alpen via het hoogresolutie AWM COSMO model

Naast de sneeuwval zal ook de wind een thema gaan worden, deze trekt aan tot hard of stormachtig met in de berg ook storm met blizzard conditions!

Vooral op hoogte hebben we vandaag te maken met Höhenkaltluft. Op 500 hPa nog slechts 32 tot 35 graden in de min

Vooral woensdag valt op passage van een volgend frontsysteem en met een meer noordwestelijke stroming aanhoudend en in de Staugebieden intensief sneeuwval en sneeuwt het tot in de lagere delen en dalen. Er staat nog steeds veel wind. Op 2000 meter vriest het een graad of 8 tot 10

Sneeuwvalgrens morgenmiddag 13h00 ICON
Het hoog resolutie model Hirlam met de berekende sneeuw tot en met woensdagavond

In de loop van de middag en avond en in de nacht op donderdag van west afnemende sneeuwval en geleidelijk weer droog en vooral op donderdag dan tijdelijk ook weer zonnig. De weersverbetering hangt samen met een overtrekkend tussenhoog.

Overtrekkend tussenhoog donderdag

De weersverbetering zal echter van korte duur zijn want reeds in de middag en avond en nacht op vrijdag volgt de neerslag van een warmtefront. Met het instromen van weer veel zachtere lucht stijgt de sneeuwvalgrens rap naar 1600 tot 1800 meter.

Voor de periode van vrijdag tot en met maandag verblijven we dan weer aan de zachte kant van de polaire jet. Storingen kunnen bij tijd en wijlen voor wat neerslag gaan zorgen. Zaterdag in de meest zachte lucht zal de sneeuwvalgrens algemeen tussen de 1700 en 2200 meter gaan uitkomen. Zondag waarschijnlijk tussen de 1300 en 1700 meter.

Vrijdag tot en met maandag gaan onder invloed van de warme rug van het subtropenhoog zeer zacht verlopen.

Alles behalve winterse toestanden dus en het is te hopen dat de zuidelijke hogedruk de neerslag zo veel mogelijk zal weten te onderdrukken. In detail is dit echter nog onzeker.

Volg het weer in de Alpen / Kleinwalsertal ook via deze webcams  met zoekfunctie land, plaats

Ook de maandag verandert er nog niet veel aan het anti winterse weerbeeld en ook dan hebben we nog steeds te maken met de zeer zachte zuidwestelijke stroming en de warme rug van het subtropenhoog.

Arctic Outbreak
Gisteren lieten de weermodellen al doorschemeren dat we vanaf dinsdag mogelijk evolueren naar opnieuw kouder winterweer. Ook vandaag wordt dit door de meeste modellen weer berekend. Vooral het GFS en een merendeel van de ensemble leden gaan dan voor markante afkoeling vanuit het noorden.

We zien dat begin volgende week op het midden van de Atlantische Oceaan door advectie van warme lucht op hoogte het Atlantische hoog een stevige rug opwerpt richting IJsland. In samenspel met afzakkende depressies boven Scandinavie wordt dan de weg vrijgemaakt voor veel koudere polaire lucht die in snel tempo naar het zuiden gaat uitstromen.

GFS 500 hPa voor woensdag 12h00 met de arctic outbreak van zeer koude luchtmassa’s vanaf de pool

In de loop van de dinsdagmiddag en avond bereikt het koufront wat de voorste begrenzing van de veel koudere luchtmassa^s vormt de Alpen en op woensdag zitten de Alpen dan weer in de veel koudere lucht. De uitwisseling van de luchtmassa’s zal gepaard gaan met neerslag, vrij snel daalt de sneeuwvalgrens woensdag dan tot in de lagere delen en dalen. Voor wat betreft de neerslaghoeveelheden moeten we gezien de nog lange verwachtingstermijn nog even een slag om de arm houden.

GFS 850 hPA – Woensdag avond zit het gehele Alpengebied weer in de koude lucht

De grote vraag is natuurlijk of in het verdere verloop de hoogterug opnieuw wordt gladgestreken door de zonale stroming en we opnieuw met een veel zachtere stroming te maken gaan krijgen. Nog wat ver weg maar het lijkt erop dat het zwaartepunt van de hogedruk ten noorden of ten westen van de Alpen zal blijven liggen.

GFS ensembles centrale noordelijke Alpen

Dat betekent dat we niet opnieuw zullen evolueren naar een zachter scenario. Of dit inderdaad zo zal gaan evolueren zal de komende tijd duidelijk moeten gaan worden en natuurlijk gaan we dat allemaal verder voor jullie vervolgen en in kaart proberen te brengen.

Tot zover voor deze dinsdag ochtend vanuit een guur Termen in Oberwallis. Fijne dag, blijf volgen en graat weer tot een volgende keer, morgen dan weer met Maarten Minkman. Ciao

Blik vanuit de weerkamer in Termen (1020m) Oberwallis

Discussieer mee op ons Forum
Mocht je overigens vragen hebben of gezellig mee willen kletsen over het weer en klimaat of de polar vortex kijk dan ook eens op ons Forum! Fijne dag en ciao

Lawinegevaar, klik op kaart of link en zoek per land / locatie voor info lawinegevaar

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  Instagram en/of Twitter. Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Alpenweerman Team zoekt versterking

Geïnteresseerd ? – meer info  HIER 

(Visited 1.821 times, 1 visits today)
Advertentie

2 Reactie op “Alpen – Vandaag en morgen onstuimig met steeds weer sneeuwval”

 • nico
  28 januari 2020 at 10:42

  hoi johan
  wij vertrekken zaterdag richting valliore hoe gaat het volgende week zijn kwa sneeuwval,temperatuur,en zon natuurlijk ?? voor aankomend weekened lijkt het en waterballet te worden of heb ik het mis?
  grtjs nico en linda

  • Johann
   28 januari 2020 at 13:39

   Valloire (Auvergne-Rhône-Alpes) neem ik aan?! Volgende week dinsdag wrs overgang naar veel kouder winterweer en stijgende sneeuwkansen ivm de mogelijke Arctic Outbreak! (EC/ GFS) Vanaf vrijdag tm maandag idd zeer zacht met regen tot op grote hoogte. Details echter nog onzeker. Gr J

Comments are closed.

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier