Alpen - Vandaag droog, dit weekend veel neerslag aan de noordkant van de Alpen
Algemeen: De hoge druk boven Centraal-Europa ruimt vandaag terrein voor een naar het zuiden zakkende straalstroom en bijhorende weersverandering. Uiteindelijk komt de straalstroom net ten noorden van de Alpen quasi zonaal te liggen waardoor de berggebieden zich nog steeds in vrij zachte lucht beginnen. Gedurende het hele weekend valt er dan sneeuw aan de noordkant van de Alpen met een sterk variërende sneeuwgrens. Begin volgende week volgt een föhn fase met weerom stijgende temperaturen en veel zon. Woensdag zakt een depressie over het de Britse eilanden naar het zuiden en wordt de weersverwachting erg onzeker.
Vandaag nog droog en zonnig, tijdens het weekend veel neerslag aan de noordkant.
Vandaag: De straalstroom schuift vandaag geleidelijk op naar de Alpen (zakt naar het zuiden) maar vooraleer dit voor neerslag zal zorgen aan de noordkant krijgen de meeste gebieden in de bergen vandaag nog een vrij zonnige dag. Vooral in het westen en aan de zuidkant krijgt de zon alle ruimte om de lucht te verwarmen. Aan de noordkant begint de dag nog erg zonnig maar tegen en na de middag ontstaan er stapelwolken en worden er enkele buien gevormd.
Steeds onstabielere lucht botst op de Alpen en in de loop van de namiddag/avond valt er dan op steeds meer plaatsen neerslag. De meeste neerslag valt vanavond aan de noordkant van de Alpen in Oostenrijk met hoeveelheden tot lokaal 20 mm. Het is zacht weer, vooral in het westen en zuiden, met 12°C op 1500 meter en 0°C op 3000 meter. Meer naar het oosten is het iets frisser met 0°C op 2500 meter. De neerslag en buien die in de loop van de namiddag aan de noordkant zullen ontstaan vallen onder vaste vorm vanaf 2300 meter zakkend richting 1600-1700 meter tijdens de avond.
Morgen: Vannacht en morgen botst de vochtige oceanische lucht verder op de Alpen waardoor er aanhoudend neerslag zal vallen aan de noordkant. De intensiteit is het hoogst in de Oostelijke Alpen en neemt snel af naar het westen. In Frankrijk blijft het op wat lokale stau neerslag helemaal droog. De aangevoerde lucht is nog steeds van zachte origine waardoor de sneeuwgrens in eerste instantie ergens rond 2000 meter terecht komt. Tijdens intense neerslag en in de loop van de dag wordt het wel iets minder zacht waardoor er tegen de avond in de oostelijke gebieden sneeuw kan vallen vanaf 1400-1700 meter. Omwille van de zachte lucht houden we dus best wel rekening met regen tot op hoogte. De neerslaghoeveelheden kunnen oplopen tot lokaal 100 mm. Vooral in Hochkönig gebied kan er boven 2000 meter meer dan een meter sneeuw vallen.
De zuid en west-kant van de Alpen houdt het morgen droog met vooral in Italië veel zon. Het is daar nog wat zachter met 8-12°C op 1500 meter en 0°C op 2500 meter in het westen en 3000 meter in het zuiden.
Zondag: Enkel de noordkant van oostelijke Alpen is nog de hele dag gevoelig aan de nordstau waarbij er bij momenten intense neerslag valt. Elders is het ten noorden van de Alpenhoofdkam wisselend bewolkt met kans op een bui. De zon zal er in de loop van de dag dus ook wel doorkomen. De sneeuwgrens ligt nog wat hoger dan zaterdag, rond 2000 meter, af en toe iets lager. Aan de zuidkant van de Alpen en ook in het westen blijft het weer droog met vaak zon en een nulgradengrens rond 2800 meter in het zuiden en 2500 meter in het westen.
Maandag: Tijd voor een nieuwe lentedag met veel zon en hoge temperaturen. In de loop van de dag ontstaan er ook wel stapelwolken maar de zon blijft overal domineren. Het kwik stijgt tot 6-10°C op 1500 meter en tot 0°C op 2500-3000 meter. Op de zuidflanken zal de sneeuw overdag snel aan kwaliteit inboeten.
Dinsdag: Dinsdag moeten vooral de oostelijke Alpen rekening houden met meer wolken. Op een lokale bui na blijft het wel droog. De lucht komt nog steeds uit dezelfde hoek en is dus ook nog steeds zacht met maxima rond 12°C op 1500 meter in het westen en 7°C in het oosten. in de Franse Alpen vriest het boven 3000 meter, meer naar het oosten vanaf 2500 meter.
Woensdag: Woensdag trekt een lagedrukgebied naar Spanje. Met deze configuratie draait de wind in de Alpen naar het zuiden en krijgen de bergen te maken met een föhnsituatie. In eerste instantie is het nog droog maar na de middag wordt er vochtigere lucht aangevoerd en krijgt de zuidkant te maken met meer bewolking. Veel neerslag zit er nog niet in. De temperaturen zijn het hoogst aan de noordkant van de Alpen met waarden tot 10 à 12°C op 1500 meter. De neerslag die in de loop van de namiddag tot ontwikkeling begint te komen aan de zuidkant valt als sneeuw vanaf 2200 meter. Elders in de Alpen blijft het zonnig.
Trend: Onstabiel weer met mogelijk veel neerslag, vooral aan de zuidkant. Sommige weermodellen berekenen maar liefst meer dan 200 mm over de volgende drie dagen. De temperaturen dalen vanaf het westen waardoor het vanaf vrijdag ook kouder is in de oostelijke Alpen.
Volgende dagen ongetwijfeld meer info over deze mogelijk intense südstau. Eerst maar eens kijken hoeveel neerslag er dit weekend valt.
Zo, dat was het voor vandaag. Tot ziens vanuit een bewolkt Leuven.
Het lawinegevaar is nog steeds aanwezig. Blijf wanneer je niet bekend met de lokale omstandigheden en gebied dus vooral op de gemarkeerde pistes. Juist tijdens code Oranje (3) gebeuren de meeste dodelijke ongevallen met lawine’s!!
Webcams- meer beelden uit de Alpen en Oberwallis zie – Meteo-Oberwallis – en onze link – Alpenwebcams
Voor reis -verkeer- informatie van en naar de Alpen zie onze pagina op de site – HIER –
Join Alpenweerman community:
De meteorologische winter is voorbij, maar niet getreurd. Ook in de meteorologische lente gaan we gewoon verder met elke dag een weerbericht voor zowel de Alpen als natuurlijk voor de Lage Landen en andere updates. Blijf dan ook de ontwikkelingen volgen. JOIN US, wordt sponsor of partner van Alpenweerman.nl en neem geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl.
JOIN US, wordt sponsor of partner van Alpenweerman.nl. Neem geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl.
Zie ook onze nieuwe Alpenweerman PROMO (via YouTube)
Winter or summer – be prepared –
Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis
Meer (Alpen)weer en updates ook via Alpenweerman Facebook of Twitter
Lander is 22 jaar en zit in de tweede master Geography aan de universiteit van Leuven. Als master studeert hij Earth and Climat optie glaciology. Met www.weerturnhout.be heeft hij al een eigen regionale website voor de Belgische Kempen. Voor Alpenweerman verzorgt hij mee de alpenweer berichten. Komend jaar bestudeert hij de Morteratsch gletsjer in Zwitserland voor zijn thesis.