Advertentie 

Algemeen:  hoog – Vera–  houdt vooreerst nog de vingers aan de pols voor wat betreft het weer in Alpen. Na een tijdelijke Südföhn fase gaat  zondag het stromingspatroon van west naar oost drastisch op de schop en krijgen we te maken met een markante Südstau situatie waarbij vooral langs de zuidkant extreme neerslaghoeveelheden worden verwacht met een sterk dalende sneeuwvalgrens.

Südstau, extreme neerslaghoeveelheden verwacht Alpenzuidkant

Grote delen van de Alpen hebben met extreme droogte te maken en vooral in de inner-alpine gebieden en de Alpenzuidkant hebben te maken met een groot neerslag tekort! De komende dagen gaat hier echter aan gesleuteld worden en mogen juist de zuidelijke Alpen zich gaan opmaken voor veel en mogelijk zeer veel neerslag (sneeuw)! Zo meteen meer daarover!

Mogen we begin volgende week dit soort plaatjes verwachten! Kan maar zo. Archief foto Rosswald (1800m) Oberwallis

Eerst nog rustig herfstweer
Vandaag en morgen verandert er echter nog niet veel aan het rustige herfstweer. Tijdelijk stroomt er wat vochtigere lucht binnen wat zich vooral vandaag vertaalt in wat meer (hogere) bewolking.

Radarbeeld 08h30. Via WetterOnline.de

Hoog – Vera – vandaag met kern boven Sicilië kan dan morgen nogmaals de invloed op de Alpenlanden versterken waarbij nog iets zachtere en deels ook weer wat drogere lucht wordt aangevoerd. Dus vooral morgen en zaterdag weer meer zon.

Isobaren en frontenkaart Deutsche Wetter Dienst voor vandaag 12h00

Winter is coming! Al geboekt??

Opkomende Südföhn -Südstau
Zaterdag gaat in het voor-veld van een uitdiepende hoogtetrog en naderend koufront de stroming de zuidhoek opzoeken en begint vochtige en in eerste instantie nog zachte lucht vanuit de Middellandse Zee tegen de Alpenhoofdkam te stuwen.

GFS zaterdag met de nog föhnige en zachte ZW stroming

Als tegenhanger krijgt de noordkant te maken met een opstekende Südföhn. Later op de dag (avond) volgt in de westelijke Alpen dan de neerslag behorend bij het opkomende koufront en gaat maritiem polaire lucht tot over de Alpen en Middellandse Zee uitstromen.

In het noorden de föhn en in het zuiden de opkomende Stau

Genualaag
Door inzetten zogenaamde lij- cyclogenese zal zich boven het warme water van de Golf van Lion en Golf van Genua een apart laag gaan ontwikkelen wat vervolgens ondersteuning krijgt van een vanuit de afzakkende hoogtetrog afsnoerend hoogtelaag (koudeput /upper-level-low).

ECMWF maandag 00h00 met Genualaag en afsnoerend hoogtelaag zuid Frankrijk

Ditmaal volgt geen “neusje” van het Atlantische hoog en ook het Genua laag en koude put blijven quasi stationair boven de Tyrreense Golf “hangen. Juist deze constellatie gaat er voor zorgen dat gedurende 48 tot 72 uur weer zeer vochtige zachte lucht vanuit het zuiden en zuidoosten tegen de veel koudere maritiem polaire lucht vanuit het noorden en westen gaat opglijden.

Gegenstromlage zondag avond (GFS)
24 uurs neerslag maandag 00h00 vlg GFS model

Opglijdings processen staan garant voor (veel) neerslag en met de Südstau en Gegenstromlage boven de Alpen zijn alle ingrediënten aanwezig voor extreme neerslaghoeveelheden. Ook vandaag worden er met de Südstau weer neerslaghoeveelheden van 100 tot 200 m berekend en lokaal ook nog meer!

Meer over de (Süd)Stau en Staugebieden-sneeuw zie – HIER 

Dalende sneeuwvalgrens
Met het instromen van de koudere lucht zal de sneeuwvalgrens geleidelijk gaan dalen naar 1400 tot 1000 meter en bij intensieve neerslag kan het in de grotere wat meer afgesloten dalen door begeleidende neerslag afkoeling tot het Talgrund sneeuwen. Lokaal kan er in de bergen en speciaal hogerop tussen de 80 en 150 cm of zelfs nog meer gaan vallen.

ZAMG / Bergfex met de neerslag (sneeuw) cumulatief tot dinsdag ochtend (ECMWF)
en ter vergelijking die van het WRF (GFS) model

Er moet rekening worden gehouden met overlast in de vorm Schneebruch, kleinschalige overstromingen, modderlawine’s (Muren) en in de bergen zal het lawine gevaar sterk gaan toenemen!

Sneeuwdump of waterballet in de zuidelijke Alpen?! Vooral naar het westen toe zijn de kaarten nog niet geschud v.w.b neerslagvorm. Symobl foto Plöckenpass (Karinthie)

Onzekere Wetterlage
Hoeveel er uiteindelijk zal gaan vallen en hoe de verdeling precies zal zijn zal vooral bepaald gaan worden door de precieze ontwikkelingen en timing. Cruciaal voor de neerslaghoeveelheden en sneeuwvalgrens bij dit soort setting zal het gedrag (koers en verplaatsing) van het Genualaag zijn.

Vanaf zondag zullen de verschillen tussen west en zuid als ook tussen noord en zuid hoe dan ook groot zijn en verder toenemen.

Vanaf zondag grote verschillen in weerbeeld (temperatuur) tussen west en oost ( T850 hPa -4 tot +10 graden)

Na Föhneinde (passage hoogteas laag /koufront) kan de Südstau neerslag dan ook tot in de gebieden aan de Alpennoordkant overgrijpen en kunnen ook daar grotere neerslaghoeveelheden gaan vallen. Dat geldt in het bijzonder voor de aangrenzende inner-alpine gebieden.

Uiteindelijk, en dat zal in de loop van de maandag zijn wint de koude(re) lucht

Hoe het één en ander de komende dagen zal gaan evolueren gaan we natuurlijk op de voet volgen en over berichten! Morgen zal Sander van Engelen zijn kritische visie hierover geven terwijl ik afreis naar het aan de zuidkant gelegen Ticino  (Val Bredetto / Airola – Leventina) om in ieder geval zaterdag nog even van de mooie natuur te kunnen genieten voordat dan de hemelsluizen zich op zondag zullen openen!

ECMWF ensembels centrale zuidkant

Voor nu een fijne dag, blijf volgen en graag weer tot morgen! Ciao vanuit de weerkamer in Termen in Oberwallis.

Weerkamer Termen (1020m)
De sneeuw kan komen, sneeuw-webcam en meetveld Termen (1020m)
en die op het meetveld op Rosswald (1800m) Tot 200cm gaat de meetlat en dat is ook nodig! 

Webcams- meer beelden uit

de Alpen en Oberwallis zie – Meteo-Oberwallis – en onze link – Alpenwebcams

Voor reis -verkeer- informatie van en naar de Alpen zie onze pagina op de site – HIER

Join Alpenweerman community:

JOIN US, wordt sponsor of partner van Alpenweerman.nl.  Neem geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl.

(Visited 1.859 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Val Thorens

Beste skioord 2023: Val Thorens

Val Thorens is zojuist voor de 8e keer uitgeroepen tot beste skigebied ter wereld. Val Thorens ligt op een hoogte van 2.300 m en is daarmee het hoogst gelegen skioord van Europa. Als eerste geopend (in november) en als laatste gesloten (in mei), biedt het skiërs een enorm speelterrein voor een onvergetelijke vakantie. Lees meer

Advertentie

SnowWorld

Wintersport in SnowWorld

Skigebied SnowWorld is hét Nederlandse skigebied met vijf skidorpen. De skiliften draaien tot ’s avonds laat en er valt voor jong en oud veel te beleven. Skiën, snowboarden, klimmen en après-skiën. Skigebied SnowWorld biedt de ultieme wintersportervaring bij jou in de buurt. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier