Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Algemeen; tussen een Brits hoog dat zich verder versterkt richting Scandinavie en depressie boven de Middellandse Zee liggen de Alpen in een koude noordoostelijke stroming. Richting het weekend stroomt vanuit het zuidoosten tijdelijk wat minder koud lucht binnen. Zondag stroomt zeer koude droge continentale arctische lucht over de Alpen uit en wordt de koudste fase van deze winter ingeleid.

In zuiden toenemende sneeuwkansen, tijdelijk iets minder koud in aanloop koudegolf

Gisteren profiteerden de westelijke en zuidwestelijke Alpen van de zon, de oostelijke en noordelijke) Alpen hadden opnieuw met meer bewolking te maken.

Door Norstau effecten viel daaruit  lokaal ook weer wat sneeuw. Naast de bewolking hadden ze ook hier weer te maken met Hochnebel dit tot 1500 a 2200 meter reikte. Daarboven scheen vooral naar het westen toe de zon. Hieronder een impressie van de dinsdag;

Crans Montana
Tignes
Ötztal Sölden
Cervino
Sörenberg Entlebuch
Gemmi / Leukerbad

Tussen hogedruk – Gerd –  met kern boven de Britse Eilanden en een laag – Sabina – met kern boven Sicilie verandert er ook vandaag niet veel aan dit weerbeeld. Na een koude nacht en ochtend met op uitgebreide schaal matige tot strenge vorst vandaag dus opnieuw de tweedeling tussen het overwegend zonnige westen en zuidwesten en het bewolkte oosten en zuidoosten.

In de oostelijke Alpen valt uit de bewolking weer wat lichte sneeuw. Ook qua temperaturen verandert er vandaag niet veel. Op 2000 meter vriest het – 6 tot -11 graden en op 3000 meter een graad of – 15. Het nulgraden niveau pendelt met de dagelijkse gang tussen de grond en 900 meter. De wind is zwak tot matig uit overwegend noordoostelijke richtingen.

Sneeuw zuiden
De komende dagen neemt de invloed van het Middellandse Zee laag wat verder toe en gaat er vanuit het oosten vochtigere en later in de week ook wat minder koude lucht vanuit het zuidoosten binnenstromen. Met lichte tot matige Südost tot Oststau gaat er dan in de zuidelijke Alpen sneeuw vallen met als zwaartepunt de westelijke Italiaanse Alpenboog tot aan de zuidelijke Walliser Alpen en het zuidoosten van Oostenrijk.

Het laag woensdag met boven de Tyrreense Zee

Nog meer sneeuw en in de lagere delen ook regen gaat er in de noordwestelijke Balkan,  de Italiaanse Ligurische Alpen en Apennijnen vallen. Hier kan tot het weekend hogerop 50 tot 100 cm gaan vallen. Elders in de Süd(ost)stau wordt 20 tot 40 cm verwacht, lokaal hogerop ook nog meer.

Arctisch front en Siberische diepvries koud
Inmiddels zien we dan ook de opbouw van een krachtig hogedruk met kern boven Scandinavie wat aansluiting zoekt met een ander hoog op de pool. Met lage druk boven west Rusland en tot over de oostelijke Middellandse Zee gaat dan zeer koude continentale arctische lucht helemaal vanuit Siberië tot over grote delen van west Europa als ook de Alpen uitstromen.

Op deze zgn backward tarjectory van het GFS is mooi te zien vanwaar de lucht volgende week gaat komen en in welke richting deze uitstroomt

De voorste begrenzing van deze droge vrieslucht zal de Alpen in de loop van de zondag bereiken en maandag is het arctische front al tot over het zuidwesten van Frankrijk en de Middellandse Zee doorgedrongen.

ECMWF T850 hPa – In de loop van de zondag overspoelt de arctische lucht ook de Alpen

Het wordt dan bitter koud met op 850 hPa (1500 meter hoogte) temperaturen die tot -14 in het westen en tot – 20 in het oosten van de Alpen gaan uitkomen. Nog hogerop worden dan temperaturen van pak hem beet -25 tot -30 verwacht en met de krachtig doorstaande oostenwind is het voor het gevoel nog een heel stuk kouder.

ECMWF T850 hPa voor woensdag 00h00

De meest koude lucht zal gedurende de periode van maandag tot en met donderdag boven de Alpen liggen, vanaf vrijdag wordt het geleidelijk dan weer wat minder koud maar ook dan blijft het in west Europa en de Alpen winters koud.

In de tweede helft van de week verplaatst het noord Europese hoog zijn zwaartepunt richting het zeegebied tussen IJsland en Groenland en door wat zuidelijke invloed van lagedruk en een in kracht afnemende noordoostelijke hoogtestroming gaan de scherpe kantjes van de vorst er dus wat af.

ECMW voor zaterdag 3 maart met nog steeds die mooie winterse setting

Of het in het verdere verloop vanuit het zuiden dan verder gaat verzachten of dat toch de kou blijft hangen of vanuit het noorden weer nieuwe voeding krijgt dat is nog zeer onzeker.

ECMWF ensembles

Zeker is wel dat we aan de vooravond staan van de koudste fase van deze winter en mogelijk dat we afsteven op een memorabel slotoffensief van Thialf zoals we dat in jaren niet meer hebben meegemaakt! Wordt vervolgd zullen we maar zeggen.

Vanuit een onbewolkt maar koud Oberwallis een fijne dag gewenst en graag weer tot morgen of op Facebook en Twitter. Ciao


Webcams- meer beelden uit

de Alpen en Oberwallis zie – Meteo-Oberwallis – en onze link – Alpenwebcams

Exclusief en uniek!  compleet verzorgde Ski safari’s met eigen Zwitserse Ski leraar

 

Alpenweerman; wij leveren de volgende diensten:

 • Weerbericht op maat
 • Trainingen voor bedrijven, scholen, verenigingen, sponsoren etc..
 • Cursussen tbv weerkunde, meteo, weerstations etc..
 • Kennissessies op locatie (ook in het buitenland)
 • Seminars en Webinars
 • NIEUW Excl. compleet verzorgde Ski Safari ‘s” Wallis (Aletsch / Zermatt – Cervinia)
 • Wereldwijde weathercard service
 • Ook in de Alpenlanden op locatie kan geregeld worden.

Wilt u meer informatie of wilt u weten wat wij voor uw kunnen betekenen?
Neem dan contact op met
info@alpenweerman.nl / info remco@alpenweerman.nl

Lawinegevaar

Blijf wanneer je niet bekend bent met de plaatselijke omstandigheden en terrein dus op de gemarkeerde pistes en volg de (lokale) aanwijzingen.

Lawine informatie Europa / Land. Klik kaart voor gewenste bestemming

Voor reis -verkeer- informatie van en naar de Alpen zie onze pagina op de site – HIER –

 Join Alpenweerman community:

JOIN US, wordt sponsor of partner van Alpenweerman.nl.  Neem geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl.

(Visited 2.583 times, 1 visits today)
Advertentie

10 Reactie op “Alpen – Vanaf zondag in Siberische diepvrieslucht”

 • Erik V
  21 februari 2018 at 11:26

  Dat worden ijzige pistes of zie ik dat verkeerd? Ben wel blij dat we nu echt weer ns een echte wintersport met kou en sneeuw krijgen. Heerlijk!

  • Johann
   21 februari 2018 at 12:20

   Met de lage temperaturen en nauwelijks dooi /opvriezen zal dat we meevallen. Bij dit soort lage temperaturen worden de pistes “griffig” (geen idee hoe je dat in Nederlands vertaald ???) 🙂

 • Pieter
  21 februari 2018 at 12:06

  Beste Johann,

  Kun je iets zeggen over het weer in Zuid Tirol het gebied Val Gardena? Voor de periode 23/2-4/3.

  • Johann
   21 februari 2018 at 12:24

   Mix van zon, opklaringen en af en toe sneeuw of sneeuwbuien. Vooral woensdag en donderdag meer bewolking en verhoogde sneeuwkansen.

 • Etienne Mooij
  21 februari 2018 at 13:15

  Grüezi Johan!

  Valt er al iets zinnigs te zeggen over het weer in Zermatt voor de periode vanaf 10 maart? Of is dat nog koffiedik kijken?

  Groet,
  Etienne

  • Johann
   21 februari 2018 at 13:19

   Indien geen Südstau of actieve storingen uit het westen dan hier in Oberwallis (Zermatt) meest prima vertoeven. Verder op deze termijn idd nog koffiedik kijken…. Gr J

 • Bertil Blaas
  21 februari 2018 at 13:55

  Dag Johann,
  Wederom dank voor alle perfect geschreven weersverwachtingen. Jouw ABN is nog goed hoor ! Dagelijks genieten van berichten.
  Zelf ga ik zat. 3 maart tot 17 naar. See/Kappl. Paznaun.
  Je geeft aan vanaf 3 maart koffiedik kijken, snap ik natuurlijk.
  Ik ben zeer benieuwd wat het weer vanaf 3 maart gaat doen, door met diepvries of verzachting.
  Mogelijk zie je morgen al een tipje voor het vervolg weer. We lezen het wel.
  Groeten Bertil.

 • Wim Danhof
  21 februari 2018 at 15:46

  Hi Johann, hoe zit het komende week met zon versus neerslag in de grote Franse skigebieden waaronder Paradiski? Iets over te zeggen. Dank alvast voor je reactie.

  • Johann
   21 februari 2018 at 23:53

   Aanvankelijk zonnig, later toenemende sneeuwkansen (zie diagram)

 • Wim Danhof
  22 februari 2018 at 00:05

  Top, dank je!

Comments are closed.

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier