Algemeen: hoog –Uwe– heeft zich met zijn zwaartepunt richting zuidoost Europa en de westelijk Middellandse Zee verplaatst maar behoudt zijn invloed in grote delen van Europa. Door toedoen van een “warme” hoogterug is het vooral in de bergen uitgesproken zacht, in de onderste lagen door een nog wat toegenomen inversie lokaal vochtig en kil. Een zwak warmtefront schampt bovendien de Alpen en zorgt vandaag wat meest onschuldige wolken(velden)

In de bergen tot zondag nog zeer zacht, geleidelijk kouder, eind volgende week sneeuw

Geheel volgens verwachten heeft hoog – Uwe- zijn zwaartepunt wat verlegd naar het zuiden van Europa en de Middellandse Zee. Ook de aangekondigde warme hoogterug heeft zich inmiddels vanaf de Azoren via Spanje tot over west Europa en de westelijk Alpen uitgebreid. Dat het vooral een “warme” rug betreft konden we ook heel fraai aan het temperatuur verloop op middelbare hoogtes en in de bergen zien. Tussen een hoogte van 500 en 1700 meter zagen we het kwik lokaal 12 graden stijgen en tussen 1500 en 3000 meter een graad of 6.

steirmark-haueerkaibling
Wij wachten op sneeuw, voolopig gaat dat nog niet lukken maar tegen het einde van de volgende week kon dat wel eens gaan lukken! – Steiermark
cervvalt
Boven de 2000 meter en hoger prima pistes en sneeuw in Zermatt en Cernvia, de lagere delen smachten naar natuur sneeuw. Foto Cervinia Valtournenche me de afdaling naar Valtournenche
valdisere812
In de Franse skigebieden is het boven de 2300 meter sneeuwtechnisch goed vertoeven, een vers pak is echter ook hier van harte welkom
tignes812
Tignes

Met de warme lucht in de hoogte en door toename van de grootschalige dalende luchtbewegingen binnen het hoog nam ook de inversie nog wat verder toe met deels ook een heel scherpe bovengrens. Daaronder kon zich lokaal vochtigere lucht vastzetten (nachtelijke afkoeling) die door gebrek aan enige stroming voor soms weer die hardnekkige mist en -of Hochnebel zorgde. Onder deze koude deken kwam het kwik niet veel hoger dan rond het vriespunt uit.

uwe812
UKMO fronten en isobaren kaart voor vrijdag 00h00
radr812
Het radarbeeld van vanmogren 09h30. Bron WetterOnline.de

Het is ook niet zo koud meer met slechts nog enkele stations die strenge vorst registreerden. Dit waren ook juist de wat hoger gelegen dalen. De Gornergrat in het zuidelijke Wallis (Zermatt) op 3110 meter meldt nu een temperatuur van 1 graad in de plus, in het niet ver daarvan gelegen Rhonedal vriest het op 1300 meter 10 graden.

De komende dagen verandert er in grote lijnen  helemaal niets aan het rustige en vooral in de bergen zeer zonnige en uitgesproken zachte hogedrukweer. Vandaag hooguit wat meer wolken(velden) die de zon nauwelijks zullen frustreren door toedoen van een zwak warmtefrontje dat de Alpen schampt. Zondag dan wat meer wolken en zelfs mogelijk wat sneeuw in de noordoostelijk en noordelijke Alpen door toedoen van een zwak koufront behorende bij een depressie die van zuid Scandinavië naar oost Europa koerst.

ecma1212
Zondag wordt het achter een koufront(tej) weer wat kouder
begfexmaand
Daarbij kan in de oostelijke Alpen (noordkant) was sneeuw gaan vallen (Bergfex model /EC)

Achter dit laagje bouwt zich een volgend filiaal van hogedruk op en tussen beide systemen kan dan met een noordelijke stroming wat koudere lucht gaan binnenstromen. Door toedoen van de hogedruk die langzaam wat via Scandinavië naar de Baltische Staten trekt wordt de lucht weer snel afgedroogd en deze combi is gunstig voor de productie van kunstsneeuw die dan weer hervat kan worden.

Het ziet er naar uit dat in het verdere verloop van de nieuw week de hoogte as van een volgend verder opbouwend hoog boven Europa over of ten noorden van de Alpen zal blijven liggen. Hierdoor is de stroming continentaal en wordt er vrij koude lucht aangevoerd. Met een volgende portie stralingsvorst kunnen we ons dan weer gaan opmaken voor koude nachten en ochtend. Tevens dan ook weer het spelletje van Oben blau, unten grau.

nudan
Oben blau en unten grau. Het beeld voor de volgende week. Foto Zermatt-Cervinia

In de tweede helft van de week zien we het stromingspatroon en het verloop van de jetstream dan toch wel veranderen. De steeds weer blokkerende hogedruk boven west Europa krijgt het steeds moeilijker door toenemende druk van Atlantische depressies. Deze zullen over een breed front vanuit het noordwesten maritiem polaire luchtmassa’s over west Europa en de Alpen doen uitstromen. De temperaturen gaan  vooral in de bergen verder naar beneden en ook de sneeuwkansen zullen (sterk) gaan toenemen! wanneer die scenario bewaarheid gaat worden mag met name de noordkant van de Alpenhoofdkam zich dan gaan opmaken voor sneeuw van betekenis!

gfs1712
GFS met sterk toenemende sneeuwkansen tegen het einde van de volgende week!
eczat1712
Ook het ECMWF gaat uit een heel ander vaatje tappen met sneeuw voor vooral de west en noordelijke Alpen

Overigens gaat Alpenweerman het komende weekend de pistes in Mittelberg -Kleinwalsertal eens onder de loep nemen en wie weet pakken we dan ook nog dat ene vlokje sneeuw mee. Wellicht gaat er maandag al wat vallen maar veel zal het niet voorstellen. Tegen het einde van de volgende week sterk toenemende sneeuwkansen.

Echter ook zonder natuur sneeuw zullen we ons hier mede door de gastvrijheid van Hans en Odette ter Braak@HausWalserBerg en Elmar Müller (Kleinwalsertal Tourismus eGen) hier prima vermaken.  De komende dagen meer informatie en bewegende beelden vanuit dit zeer mooie “sneeuwgat” in de westelijke Oostenrijkse Alpen!

unnamed


Zowel het GFS als het ECMWF opteren dit scenario waarbij er nog wel laten we zeggen wat nuance verschillen zijn. Maar dat zal ons eigenlijk een zorg zijn, eerst maar eens zien dat we van die verkeerde hogedruk blokkade(s) afkomen en meer dynamiek de lang verwachte sneeuw gaat brengen.

ec12812ens
ECMWF ensembles T850hPa van gisteravond met de al wat koudere trend. De nieuwe volgen in de loop van de ochtend.

De volgende dagen gaan we het allemaal verder voor jullie in kaart brengen en morgen zal Lander hopelijk ook goed winternieuws brengen. Fijne dag vanuit een praktisch onbewolkt Oberwallis

rot812
Visperterminen piste Rothorli West 2311 m (Oberwallis)

Join Alpenweerman community

Het is weer een interessante herfst en één ding is ook zeker “de volgende winter, die komt bestimmt!  JOIN US of wordt sponsor of partner van Alpenweerman.nl. Neem geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl.

rehall-logo-2015
Winter is coming – be prepared –
image1


Alpenweerman is powered by
Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

Meer (Alpen)weer en updates ook via Alpenweerman Facebook of Twitter

(Visited 1.442 times, 1 visits today)

7 Reactie op “Alpen – Vanaf zondag kouder, winterse ontwikkelingen (sneeuw) op de wat langere termijn”

 • Jan
  8 december 2016 at 10:57

  Hallo Johan,
  Weer een fijn bericht. Tot the point zonder het mooier te maken dan het is.
  De signalen voor winter zijn positief. Vergeleken met vorig jaar een heel andere situatie. Ik ben wel beetje bang dat Amerika onze winter alsnog pikt!
  We gaan het beleven. Een kleine week voor Kerst maak ik me pas echt zorgen of juist niet.

 • Henrik
  8 december 2016 at 14:41

  Dag Johann,

  Wat denk jijzelf, gaat er voor de kerst nog sneeuw vallen in de alpen? Hoop dan persoonlijk nog op een zuidkant dump:-)

  Mooi bericht weer trouwens!

  Groeten,

 • Johann
  8 december 2016 at 16:37

  @Henrik, ik heb er nog steeds het volste vertrouwen in. En dan maar hopen dat we geen gemopper krijgen over (te)veel sneeuw, wind, koud en andere minder plezierige winterse toetanden! Laten duimen voor een eerst dump noordkant, dan zuidkant en vervolgens strak blauw met de feestdagen! #Wünschkonzert 😉 #komtgoed

  • Henrik
   8 december 2016 at 20:14

   Teveel sneeuw bestaat niet zou ik dan zeggen:-) Ik ben benieuwd, voorlopig is het hoge druk, ohne Ende bijna. Hoop dat dit snel opgeruimd wordt. Want eerst een dump aan de noordkant, dan aan de zuidkant en dan weer strakblauw is wellicht wat teveel gevraagd. Laat eerst die dumps maar komen!

   • Henrik
    8 december 2016 at 20:38

    De nieuwe runs beloven niet heel veel goeds vanavond geloof ik…

    • Jan
     9 december 2016 at 09:18

     Hallo Henrik,
     Kals dit jaar?

 • Johann
  8 december 2016 at 16:38

  @Jan Laat de VS nu maar even bibberen en ondersneeuwen, wij daarna 😉

Comments are closed.

 

Val d'Aosta

Wintersport in Valle d’Aosta

Het bergdecor van Valle d’Aosta in Noord-Italië is adembenemend. Het dal wordt omringd door de hoogste toppen, door de Mont Blanc, de Monte Cervino, de Monte Rosa. Skiën tot 3000 meter en zelfs hoger betekent sneeuwzekerheid tot eind april. Lees hier de reistips en reisverhalen. Lees meer

Ortovox

Ortovox: duurzame veiligheid in de bergen

Ortovox produceert volledig klimaatneutraal de allerbeste buitensportkleding en bijbehorende accessoires, ook voor wintersport. Wat in 1980 begon met een revolutionaire lawinepieper heeft dit jaar geleid tot ontwikkeling van een hightech airbagsysteem. Dat natuurlijk naast de kleding en gear die comfortabel, stijlvol zijn en altijd gericht op veiligheid.


Wil je meer weten over Ortovox, bijvoorbeeld over de klimaatneutrale collectie, de Safety Academy met lawinetrainingen of natuurlijk de kleding, klik dan hieronder. In Nederland koop je Ortovox bij TwinSeasons. Lees meer

BBI Travel

Voordelige rondreizen door Noorwegen

BBI Travel biedt rondreizen door Noorwegen aan, waarbij je kunt kiezen uit routes door diverse regio’s. Alle rondreizen hebben gemeen dat de fraaist te rijden trajecten en de meest interessante bezienswaardigheden onderdeel zijn van de reis.
De bergpensions, fjordenpensions en gemoedelijke hotels liggen in een prachtige omgeving met ongerept natuurschoon of in levendige plaatsen. Bekijk hier het scherpe aanbod van BBI Travel. Lees meer