Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Algemeen;  na passage van een koufront verblijven de Alpen de komende dagen aan de voorzijde van lage druk (hoogtelaag) boven het Iberische Schiereiland tot over de westelijke Middellandse zee in een overwegend zuidelijke stroming. De noordkant houdt de föhnige condities, de zuidkant de Stau. In het weekend geleidelijk afnemende föhn en stau, volgende week toenemend hogedruk en met veel zon zeer zacht lenteweer.

Eerst nog even aanmodderen met hoogtelaag, Südstau neerslag, In noorden föhnig.

Een koufront is gisteren met (buiige) neerslag over de westelijke Alpen getrokken waarbij lokaal 10 tot 30 mm aan neerslag viel, in het zuiden van Zwitserland werd lokaal zelfs tot bijna 50 mm aan neerslag afgetapt.

Dreigende luchten op nadering van het koufront gisteren boven de zuidelijke Walliser Alpen (Zermatt). Foto RiffelalpResort2222m @RResort2222m

Met het instromen van wat minder zachte luchte daalde de sneeuwvalgrens tot 1600 a 1300 meter en viel er in de bergen 10 tot 30 cm aan sneeuw.

Gevolgd door regen en boven de 1500 a 1300 meter (zuidkant) sneeuw. Foto vanuit Saas-Fee

Voor het front uit liet de föhn het kwik tot 20 a 23 graden stijgen. In de oostelijke Alpen was de invloed van het front veel minder en hier was het vooral weer de föhn de het weerbeeld bepaalde.

Achter het front begon het in de middag en avond van west naar oost weer op te klaren en in de nacht kon het weer flink afkoelen met  lichte en lokaal ook matige vorst.

De dag start nog vriendelijk met zon of opklaringen en het kwik stijgt overdag ondersteund door een weer oplevende föhn aan de noordkant naar 22 tot 24 graden. De zuidkant krijgt toenemend weer te maken met Stau bewolking waaruit ook weer neerslag kan vallen.

Hoogtelaag
De opnieuw weer aantrekkende Südföhn en Südstau heeft te maken met een hoogtelaag dat vandaag met zijn kern (995 hPa) boven het noordwesten van Spanje komt te liggen. Hogedruk vinden we terug met kern boven Finland (1030 hPa) en oost Europa.

Tussen beide druksystemen de overwegend zuidelijke aanvoer van zachte lucht vanuit het Middellandse Zee gebied en noord Afrika. Deze situatie zal tot het weekend aanhouden en per saldo verandert er dan ook niet veel aan het weerbeeld.

In het weekend verplaatst het zwaarte punt van de lage druk (hoogtetrog) onder afsnoering van een apart  hoogtelaag naar de centrale Middellandse Zee en met een geleidelijk naar zuidoost draaiende stroming komt er van west naar oost dan geleidelijk een einde aan de föhn-stau constellatie.

Na aftocht van het hoogtelaag in oostelijke richting kan de opbouw van hogedruk goed gestalte gaan krijgen. GFS 500 hPa voor zondag 15 april

In de loop van de nieuwe week zien we ook vandaag weer de ontwikkeling van een “gezond” en krachtig hogedrukgebied dat zich dinsdag en woensdag uitstrekt vanaf Scandinavie tot over het Iberische Schiereiland. Als tegenhanger zien we een markante depressie boven de Atlantische Oceaan. Het hoogtelaag boven de centrale Middellandse Zee is dan inmiddels onder geleidelijk opvulling doorgetrokken naar de oostelijke Middellandse Zee.

GFS met de hogedruk volgende week dinsdag

Indien de weermodellen gelijk gaan krijgen evolueren we vanaf het weekend geleidelijk naar een stabielere hogedruk weerfase waarbij de stroming continentaal gaat worden. De aangevoerde lucht is een heel stuk droger en relatief warm (5 tot 8 graden boven langjarig klim. gemiddelde) zodat we met veel zon temperaturen mogen verwachten van 20 tot 23 graden.

Temperatuur anomalie op 1500 meter (850 hPa) voor medio volgende week, maar liefst 4 tot 8 graden boven “normaal”

Ook in de bergen is het zacht met een vorstgrens die zo ronde de 3000 meter zal komen te liggen.

GFS ensembles Zwitserse Alpen

Tot het zover is moeten we echter nog afrekenen met wisselvallig weer waarbij vooral aan de zuidkant deze week nog het nodige aan neerslag wordt verwacht. Tot zaterdag gaat er in de Südstau en mede ook door het naar het oosten trekkende hoogtelaag lokaal veel neerslag vallen en vooral de Italiaanse noordkant worden zeer nat met lokaal 100 tot 150 mm aan neerslag of zelfs nog meer. In de Alpen (hooggebergte) gaat tussen de 50 en 100 cm aan Neuschnee vallen (voor verdeling zie kaart hieronder)

Hoe het één en ander in detail gaat verlopen gaan we de komende dagen in kaart brengen. Tot zover vanuit een (nog) opgeklaard Termen in Oberwallis, temperatuur in de weerhut 4.4 graden. Ciao en graat weer tot morgen.

Het is zachte n blijft zacht en volgende week gaat de zon een prominente rol spelen. Het zal echter nog (heel) lang duren voordat alle sneeuw tot een hoogte van 2000 meter is weg gesmolten. Fot Blatten Lötschental Oberwallis / Patrick henzen

Webcams

Meer beelden uit de Alpen en Oberwallis zie – Meteo-Oberwallis – en onze link – Alpenwebcams 

Exclusief en uniek!  compleet verzorgde Ski safari’s met eigen Zwitserse Ski leraar

Alpenweerman; wij leveren de volgende diensten:

  • Weerbericht op maat
  • Trainingen voor bedrijven, scholen, verenigingen, sponsoren etc..
  • Cursussen tbv weerkunde, meteo, weerstations etc..
  • Kennissessies op locatie (ook in het buitenland)
  • Seminars en Webinars
  • NIEUW Excl. compleet verzorgde Ski Safari ‘s” Wallis (Aletsch / Zermatt – Cervinia)
  • Wereldwijde weathercard service
  • Ook in de Alpenlanden op locatie kan geregeld worden.

Wilt u meer informatie of wilt u weten wat wij voor uw kunnen betekenen?
Neem dan contact op met
info@alpenweerman.nl / info remco@alpenweerman.nl

Waarschuwing

Door de vele sneeuw en sterk wisselende condities precair (code ORANJE) Mede ook door de oplopende temperaturen blijft de situatie veelal precair

Lawinegevaar

Blijf wanneer je niet bekend bent met de plaatselijke omstandigheden en terrein dus op de gemarkeerde pistes en volg de (lokale) aanwijzingen.

Lawine informatie Europa / Land. Klik kaart voor gewenste bestemming

Voor reis -verkeer- informatie van en naar de Alpen zie onze pagina op de site – HIER –

Join Alpenweerman community:

Alpenweerman.nl heeft steeds meer lezers voor de dagelijkse weerpraatjes voor zowel de Alpen als voor de Lage Landen en met regelmaat verschijnen er ook andere zeer interessante artikelen. Bovendien staan we na 3.5 jaar al op een hele mooie 6e plaats voor ‘meest effectieve en toonaangevende Nederlandse wintersportwebsite 2018’. Daarnaast zijn we ook nog eens de snelste stijger!

” ‘Alpenweerman – The fastest rising star at the sky’,

Het gehele artikel is te lezen via de website van skiweather.eu op onderstaande link:
THE 10 MOST INFLUENTIAL DUTCH WINTER SPORT WEBSITES IN 2018

Mocht je interesse hebben om binnen het Alpenweerman platform te participeren of om ons team te komen versterken (Alpenweer, Benelux-weer, IT, marketing, bloggen, vloggen, sociale media) neem dan contact met ons op via info@alpenweerman.nl 

JOIN US, wordt sponsor of partner van Alpenweerman.nl.

(Visited 300 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier