Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Algemeen; achter een koufront behorend bij depressie Charlotte met kern boven de noordelijke Noordzee is weer koudere lucht over de Alpen uitgestroomd. Een occlusie front behorende bij een randstoring met kern boven Bretagne volgt in de loop van de zondag. Volgende week gaat het onbestendig met vooral op dinsdag weer neerslag / sneeuw, zwaartepunt Alpenzuidkant. Geleidelijk wordt dan ook weer koudere lucht aangevoerd.

Maandag dinsdag onbestendig. Zuidkant inzettende Stau neerslag

Voor we naar het weer gaan eerst nog 3 heel fraaie winter foto’s genomen op de Bettmeralp en in het Lötschental beide in Oberwallis vrijdag j.l (via FB Rolf Gasser‎, Diny Weemen /Wallis 300 Tage im Jahr Sonne!). Zouden we dit Kaiserwetter de komende tijd nog mogen meemaken?

Gisteren namen op nadering van een koufront de drukverschillen tussen de zuid en noordkant steeds verder toe en daarmee ook de Föhn. Rond het middaguur werden er in de Zwitserse Alpen hogerop al zware windstoten gemeld. Les Diablerets (2964m) in het Zwitserse kanton Vaud piekte toen al met 131 km/h . Ook elders in de bergen en Föhn dalen blies de Föhn met windsnelheden tot 80 a 100 km/h. Met de Föhn was het ook weer bijzonder zacht met maxima die tot 18 graden opliepen.

Onze weerman Sander Engelen gisteren onderweg naar de Alpen. meldde een stevige Föhnwind en 17 graden op de teller!
Altijd weer fotogeniek de Föhnluchten. Sander maakte gisteravond deze mooie foto in Westendorf

In de middag en avond volgde van west naar oost het koufront en na Föhn einde de neerslag. Met het instromen van weer koudere lucht daalde in de westelijke Alpen de sneeuwvalgrens van 1700 meter naar 1400 tot 1000 meter. In de nacht trok het koufront verder over de oostelijke Alpen met ook hier regen en boven de 800 a 1200 meter sneeuw. In de ZW Alpen leverde het front 20 tot 30 cm Neuschnee op, elders minder of bleef het droog

Vandaag zondag gaat het onbestendig verder met vooral in de oostelijke Alpen nog neerslag. De westelijke Alpen krijgen tussen de storing door overdag tijdelijk te maken met wat drogere lucht en ook wat zon.

Terwijl het in de middag en avond in het oosten droog wordt en opklaart neemt in de westelijke Alpen de bewolking weer toe met kans op wat neerslag of een bui. Sneeuwvalgrens meest tussen de  1200 en 800 meter. Vorstgrens tussen de 1100 en 1500 meter. In de bergen staat een harde tot stormachtige wind uit zuidwestelijke richtingen.

Radarbeeld 09h20- Een volgend laagje – Diana – op weg naar het NO van Duitsland gaat later op de dag weer meer bewolking geven en wat neerslag / sneeuw in het westen

Voor wat betreft de verwachtingen voor de komende week zien we ten opzichte van de voorgaande dagen weinig verandering. Om ook niet steeds in herhaling te vallen refereer ik dan ook naar de voorgaande weerberichten. Dat van gisteren zie – HIER

Föhnige wolkenluchten gisteren boven de Aletsch Arena / Gletsjer

Vanmorgen nog wel even extra aandacht voor de depressie die maandag – dinsdag via een zuidelijk koers onder de Alpen doortrekt. Deze wordt in de steigers gezet door een portie maritiem polaire luchtmassa’s die aan de oostflank van een Atlantisch hoog tot over de westelijke Middellandse Zee uitstroomt. Boven het relatief warme water wordt ontwikkelt zich maandag een apart laag boven de Golf van Lion wat vervolgens naar de Golf van Genua trekt en vervolgens tot woensdag naar de zuidelijke Adriatische Zee.

De ontwikeling en koerst van het laag maandag tot woensdag

Aan de oostflank van het laag wordt dan vochtige zachte lucht naar het noorden en tegen de zuidelijke Alpenhoofdkam op transport gezet. Na passage van de hoogte-as zoekt de hoogtestroming via zuidoost de noordoost hoek op en kan de koudere lucht vanuit het noorden weer terrein gaan winnen.

Dit soort ontwikkelingen staan vaak garant voor veel neerslag en ook veel sneeuw. Enerzijds door inzettende Südstau, anderzijds door de navolgende Gegenstromlage en opglijdings processen.

Het is nog even afwachten hoe het één en ander zich precies gaat ontwikkelen maar tot en met dinsdag zijn aan de zuidkant en zwaartepunt de oostelijke Alpenzuidkant grotere neerslaghoeveelheden te verwachten.

Het Europese model ECMWF (EC12) berekent tot dinsdagavond 50 tot 100 mm, het Amerikaanse model GFS (GFS12) berekent tot 140 mm.

ECMWF neerslag tot dinsdagmiddag
en het GFS model

Geheel afhankelijk van de sneeuwvalgrens die meest tussen de 500 en 1000 meter zal liggen, valt er in de bergen 30 tot 80 en lokaal tot een meter sneeuw. Hieronder de sneeuw accumulaties zoals het ECMWF model die berekent tijdens de gehele Südstau neerslagfase tot dinsdagochtend.

Woensdag komt de ingestroomde polaire lucht weer onder invloed van een overtrekken tussenhoog en belooft het vooral in de centrale en oostelijke Alpeneen heel fraaie wintersport dag te gaan worden. De westelijke Alpen krijgen mogelijk in de loop van de dag te maken met meer bewolking en wat sneeuw.

Arpege met de sneeuw accumulaties tot woensdagmiddag met lokaal hogerop 100 tot zelfs 175 cm aan Neuschnee in de Südstau

Even meepakken de betere momenten want een volgende depressie(s) en storing(en)gaan in het verdere verloop van de week voor periodiek onbestendig weer  zorgen. Geen heel actieve dingen maar toch voldoende voor meer bewolking en  periodiek sneeuw of sneeuwbuien.

De koers van deze systemen wordt door de modellen bijna dagelijks anders berekent dus voor de details bestaat dan nog de nodige onzekerheid. Vrij zeker lijkt we dat de temperaturen duidelijk lager zullen gaan uitkomen en vanaf dinsdag zelfs onder het langjarig klimatologisch gemiddelde, gewoon een beetjes winters dus met aanvang van de meteorologische lente. Meer daarover dan de komende dagen.

GFS  woensdag met  tussenhoog gevolgd door volgende storing met neerslag, althanms zo leek het gisteravond. Vandaag wordt deze otnwikkeling al weer duidelijk minder berekend door de modellen

Tot zover voor deze zondagochtend vanuit een bewolkt Termen in Oberwallis na 1 cm sneeuw ( sneeuwhoogte nog 4 cm) en -0.5 graden

Vers laagje sneeuw en opklarend vanmorgen in Termen

Alpenweerman HD webcams in OberwallisHIER

Discussieer mee op ons Forum
Mocht je overigens vragen hebben of gezellig mee willen kletsen over het weer en klimaat of de polar vortex kijk dan ook eens op ons Forum!

Lawinegevaar, klik op kaart of link en zoek per land / locatie voor info lawinegevaar

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  Instagram en/of Twitter. Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Alpenweerman Team zoekt versterking

Geïnteresseerd ? – meer info  HIER 

(Visited 1.560 times, 1 visits today)
Advertentie

4 Reactie op “Alpen – Vanaf dinsdag “winters” met mooie sneeuwopties | Südstau”

 • Wim
  1 maart 2020 at 21:17

  Dag Johann,

  Ik zie morgen windkracht 7 staan bij Axams etc. Windsnelheden tot 70 km / uur. Gaan er dan liften niet? Hoe beoordeel jij morgen het skiweer? Wordt woensdag een betere dag?

  Hope to read, thanks,

  • Johann
   1 maart 2020 at 21:41

   Ik ken de situatie ter plekke niet dus kan daar niet veel over zeggen daar dit soort besluiten ook bij de Bergbahnen liggen. Zoals ik het zie zal het met de wind echter wel meevallen, het sterkste windveld zal daarbij in de nacht op dinsdag doortrekken maar op zich ook niets schokkends of storm. Morgen kans op wat zon maar de bewolking zal overheersen en steeds dikker worden. Woensdag heel aardig dag met mix zon / wolken(velden) Gr J

 • Wim
  1 maart 2020 at 22:31

  Dank je wel Johann! Tof dat je de moeite neemt te antwoorden! Groeten Wim

  • Johann
   1 maart 2020 at 22:39

   Your welcome. Morgen nog wel even afrekenen met de Föhnfase, dinsdagnacht en ochtend sneeuw! Dan geleidelijk stijgende luchtdruk en voor woensdag laten de laatste kaarten heel fraai winterweer zien met volop zon in de bergen!

Comments are closed.

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier