Advertentie 

Het is inmiddels half maart en de dagelijkse verschillen in temperatuur en weerbeeld nemen steeds verder toe. Zo steeg de temperatuur maandag in het Alpengebied lokaal tot boven 20 graden. In Oostenrijk noteerde Dornbirn 20,7 en Feldkirch 20,4 graden. In Zwitserland noteerde Mosogno 19,2 graden en in Bellinzona werd het 19,1 graden. In Duitsland en dan vooral in het Rijndal in Baden-Württemberg was het nog veel warmer. In Rheinfelden werd het 23,9 graden, Müllheim noteerde 23,3 en Lahr 23,1 22,9 graden.

Ook in ons eigen land was het de warmste dag van het jaar. Op 1 januari werd het in Eindhoven 16,9 graden, gisteren steeg het kwik in het Brabantse Volkel naar 18,2 graden.

Afgelopen nacht trok een front met neerslag over de Alpen. Bron: WXcharts.com

Regen gaat over in sneeuw

Afgelopen nacht bereikte een front de Franse en Zwitserse Alpen. Vooral boven 2000 meter valt vandaag verse sneeuw, maar daaronder is het veelal regen. De sneeuwgrens zal op deze dinsdag geleidelijk wat dalen naar ongeveer 1500 meter. De Oostenrijkse en Italiaanse Alpen krijgen geleidelijk ook met de neerslag te maken, maar eerst is het op veel plaatsen regen.

De sneeuwgrens ligt een groot deel van de dag op zo’n 1600 meter en pas daarboven valt verse sneeuw. Met de passage van een tweede front, later vandaag en komende nacht, zal de sneeuwgrens dalen tot onder 1000 meter.

Uiteindelijk daalt de sneeuwgrens naar 500-700 meter aan de noordkant van de Alpen. Aan de zuidkant komt de sneeuwgrens waarschijnlijk niet onder 1200 meter.

Bekijk alle weerkaarten hier

Winterse woensdag

Morgen zal winters aanvoelen in de Alpen. In vooral Oostenrijk komt het tot sneeuwbuien tot in de dalen en al met al kan 20 tot 30 centimeter vallen aan de noordkant en in de gunstige gebieden met Nordstau. De temperatuur ligt op 1500 meter rond -7 graden. In de Franse en Italiaanse Alpen is het alweer droog en schijnt de zon. In de Zwitserse Alpen valt aan de noordkant nog wat sneeuw, maar vrij snel is het ook in Zwitserland droog met later opklaringen.

Door hogedruk is het vanaf donderdag Kaiserwetter.

Kaiserwetter

Vanaf donderdag schijnt de zon weer volop. De wind draait naar het zuidwesten en daarmee wordt opnieuw zeer zachte lucht aangevoerd. Met föhn kan het kwik in sommige dalen weer oplopen naar 20 graden en meer. De nulgradengrens zal fors oplopen en ergens uitkomen boven 3000 meter. Daarmee zie je ook gelijk dat de winter op z’n end loopt.

Toch wil dit zeker niet zeggen dat er geen sneeuw meer komt, want komend weekend kunnen storingen toch weer voor neerslag zorgen. Het lijkt er echter wel op dat eventuele sneeuw dan alleen op grote hoogte valt van tenminste 2000 meter. In de dalen zal het geleidelijk steeds groener worden.  Toch kunnen tot ver in april nog koude winterse perioden voorkomen, maar vooralsnog staan deze niet op het programma.

Gisteren stond er veel wind en kwam het zelfs tot een officiële storm. Foto via Twitter ingestuurd door Albert Thibaudier.

Nederland: tijdelijk kouder, later zachter

Na een zachte en winderige maandag met zelfs een officiële storm op de meetpunten Vlieland, Houtribdijk en IJmuiden en temperaturen van ruim 18 graden, draait de wind weer naar het noordwesten. Dat levert vandaag en morgen weer duidelijk lagere temperaturen op van hooguit 7-8 graden. Er komen buien voor en tijdens buien is het zelfs nog wat kouder.

Doordat de bovenlucht ook sterk afkoelt neemt in de loop van de dag de kans op winterse neerslag zelfs weer toe. Eerst is vooral hagel en een vlok natte sneeuw, maar komende nacht kan het wat vaker (natte) sneeuw zijn. De temperatuur daalt vannacht naar waarden rond het vriespunt. Woensdag valt er nog een enkele bui en is het niet veel warmer dan een graad of 7. Vooral in de middag schijnt ook de zon en is het prima weer om even je stem uit te brengen voor de provinciale staten.

Flink zachter

Na de passage van een regengebied in de nacht naar donderdag stroomt weer zachte lucht over het land uit. Donderdagmiddag kan het in het zuiden alweer 14 graden worden. Het weerbeeld laat donderdag veel bewolking zien en af en toe wat lichte (mot)regen.


Alles over wintersport lees je op Snowrepublic.nl, de leukste wintersportsite van de lage landen.


Vrijdag en zaterdag warmt de atmosfeer verder op en stijgt het kwik naar 14 tot 18 graden. Het weerbeeld is wisselend met talrijke buien, maar tussendoor schijnt ook even de zon. Bij buien is onweer mogelijk en soms plenst het goed door. Ook de dagen daarna blijft het wisselvallig en is standvastig lenteweer niet in zicht. Wel raken we het koude weertype kwijt en vanaf donderdag is van vorst in de nachten voorlopig ook geen sprake meer.

Dit was het voor vandaag en tot weer een volgende keer.

Foto omslag: Sander Engelen

LEES OOK:

(Visited 2.416 times, 1 visits today)

 

Advertentie

Val Thorens

Beste skioord 2023: Val Thorens

Val Thorens is zojuist voor de 8e keer uitgeroepen tot beste skigebied ter wereld. Val Thorens ligt op een hoogte van 2.300 m en is daarmee het hoogst gelegen skioord van Europa. Als eerste geopend (in november) en als laatste gesloten (in mei), biedt het skiërs een enorm speelterrein voor een onvergetelijke vakantie. Lees meer

Advertentie

SnowWorld

Wintersport in SnowWorld

Skigebied SnowWorld is hét Nederlandse skigebied met vijf skidorpen. De skiliften draaien tot ’s avonds laat en er valt voor jong en oud veel te beleven. Skiën, snowboarden, klimmen en après-skiën. Skigebied SnowWorld biedt de ultieme wintersportervaring bij jou in de buurt. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier