klik hier voor de voordeelaanbiedingen


 

De Alpen liggen onder invloed van een lagedruk trog. Afgelopen nacht werd veel vochtige lucht richting de Alpen aangevoerd en zorgde dit voor veel winterse neerslag. De weersituatie sloeg om van Südstau naar Nordstau en zorgde voor een noordelijke stroming met opnieuw veel winterse neerslag aan de noordkant van de Alpen. Vanaf morgen is het rustiger weer en overheerst de invloed van hoge druk.

Intensieve sneeuwval noordelijke Alpen. Na het weekend weersverbetering met Kaiserwetter

Afgelopen nacht is er opnieuw veel neerslag gevallen. De sneeuwvalgrens lag rond 700 m aan de noordkant waardoor op de meeste plaatsen opnieuw veel sneeuw viel. De sneeuw zorgde ook voor veel chaos. Zo werd de Brennerpass afgesloten vanwege lawinegevaar en is het niet meer mogelijk via deze route Italië in of uit te gaan richting Oostenrijk.

In Italië is de afgelopen 48 uur veel neerslag gevallen. Deze neerslaghoeveelheden hebben we deze winter nog niet eerder gezien daar. Vooral de afgelopen 2 maanden was daar weinig neerslag van betekenis gevallen. Een krachtige zuidwestelijke stroming zorgde ervoor dat veel neerslag aan de zuidkant viel. In Italië werd op veel plaatsen tussen de 50 en 70 cm gemeten aan nieuwe sneeuw. Ook in de West-Alpen viel veel neerslag in de Franse skigebieden.

Teveel sneeuw… De reuze slalom van de Skiweltcup Garmisch werd gisteren uitgesteld. Vandaag is besloten het helemaal te cancelen vanwege de vele sneeuwval. (foto: FIS Alpine World Cup Tour)
Veel sneeuw viel er de afgelopen dagen aan de zuidkant van de Alpen. In Arabba werd gisteren 60 cm nieuwe sneeuw gemeten #Arabba #Dolomites
De vele sneeuw zorgde voor chaos op de weg. Op de Brennerpass stond veel file en inmiddels is de weg afgesloten vanwege het vele lawinegevaar (foto: Gabriele @Gain65)

Nieuwe neerslag, dit keer aan de noordkant van de Alpen

Afgelopen nacht heeft het flink door gesneeuwd. Inmiddels is de weersituatie omgeslagen en is de Südstau overgegaan in Nordstau. De temperaturen aan de noordkant gingen afgelopen nacht steeds verder omlaag en daarmee ook de sneeuwvalgrens. Aan de noordkant waren nog koudere luchtlagen laag in de atmosfeer. De warme vochtige lucht vanuit het zuiden die daaroverheen ging, zorgde voor een situatie waardoor veel sneeuw kan vallen. Door deze weersituatie viel er op veel plaatsen zware en natte sneeuw.

Aan de zuidkant van de Alpen is de sneeuwval inmiddels afgenomen, maar de de noordkant sneeuwt het ook vandaag nog flink door. Het zwaartepunt wordt verwacht in delen van het noorden van Zwitserland en delen van Oostenrijk hier kan vandaag nog maximaal zo’n 40 cm vallen. Daarbij geldt een lawinerisico van 3. In de loop van de dag neemt de intensiteit van de sneeuwval weer wat af.

Veel sneeuw viel er vanochtend en ook vandaag nog in de Alpen. De meeste sneeuw valt aan de noordkant. In delen van Zwitserland en Oostenrijk valt plaatselijk zo’n 40 cm. (ICON-EU via WXCHARTS)
Nog een plaatje van de vele sneeuwval in Italie op 1800m in Livigno (foto:Livigno is Magic)
Niet alleen in de Alpen, maar ook in de Pyreneeën viel veel verse sneeuw. In het skigebied Baqueira is zo’n 70 cm nieuwe sneeuw gevallen. Ook hier geldt een hoog lawinegevaar van 4 van de 5. (foto: FB Baqueria).
Ook in Termen en Rosswald 8 tot 10 cm Neuschnee afgelopen nacht.

Na het weekend Kaiserwetter

Vanaf morgen komt er iets meer rust in de atmosfeer. De Nordstau neemt af een we krijgen te maken met meer invloeden van hogedruk. Morgen kan er verspreid nog een winterse bui vallen, maar van veel neerslag is geen sprake meer. Vooral de dinsdag, woensdag en donderdag worden een aantal hele mooie dagen met echt Kaiserwetter. Weinig wind, veel zon en hogere temperaturen vergeleken de afgelopen dagen. Wel is het mogelijk dat tijdens deze weersituatie er was mist en Hochnebel in de dalen kan blijven hangen gedurende de dag.

Vanaf morgen neemt de rust in de atmosfeer weer toe en krijgen we te maken met een tussenhoog. Met name de dinsdag, woensdag en donderdag worden een aantal dagen met Kaiserwetter (Weerkaart dinsdag 5 feb, ECWMF)

Later in de week, zonaal weerpatroon

Vanaf donderdag begint de weersituatie langzaam weer te veranderen en neemt de hogedrukinvloed af. In het zuiden van Europa neemt een hogedrukgebied in kracht toe en ten noorden van de Alpen lagedruk. Hierdoor krijgen we te maken met een westelijke tot zuidwestelijke stroming richting de Alpen. Een groot contrast met de noord-zuid weersituaties die we de afgelopen dagen hebben gezien. Tijdens deze zonale weersituatie gaan de temperaturen weer omhoog en wordt het iets zachter voor de tijd van het jaar. Daarbij kan het wat wisselvalliger worden, maar van grote neerslaghoeveelheden lijkt voorlopig nog geen sprake.

Links: Vandaag nog een groot contrast tussen de west en oost Alpen. De de noord-zuid stroming valt verspreid over de Alpen veel winterse neerslag. Relatief hoge temperaturen in het oosten lage in het westen. Rechts: Temperatuur afwijking voor volgende week zondag. In de loop van de week neemt een zonale stroming vanuit het westen toe waarmee de temperaturen overal weer omhoog gaan. (GFS temp anomaly via WXCHARTS)
Richting het eind van de week neemt de hogedruk invloed af. Een Hogedruk gebied in het zuiden en Lagedruk in het noorden brengt een westelijke stroming opgang richting de Alpen (Weerkaart zondag 10 feb. ECWMF)

Vooruitzichten

Vandaag dinsdag veel zonneschijn en kunnen we spreken van een aantal dagen met Kaiserwetter. In de lagere delen kan door de invloed van hogedruk Hochnebel voorkomen, maar lost in de loop van de dag op de meeste plaatsen weer op. De gunstige weersituatie houdt tot ongeveer donderdag aan daarna verandert de weersituatie. Een zonale stroming neemt toe en zorgt voor hogere temperaturen. Veel neerslag wordt nog niet verwacht, maar het zal wel minder winters zijn in de Alpen dan de afgelopen dagen.

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  Instagram en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Alpenweerman forum online.

Alpenweerman bestaat alweer meer dan 4 jaar. Iedere dag krijgen wij vragen binnen van onze bezoekers. Via Facebook, Twitter en Instagram. Wij hebben daarom een forum in het leven geroepen om hier te praten en discussies te voeren over het weer in de Alpen en de Benelux, de weerkaarten, achtergrondartikelen, sneeuw, storm en alles wat daarmee samenhangt.

Heb jijzelf een vraag over het weer of wat daarmee gemoeid gaat of gewoon lekker mee kletsen en discussiëren? Ook daarvoor kun je nu op ons forum terecht.

Join us nu en praat mee.
https://www.alpenweerman.nl/community/

Mocht je interesse hebben om binnen het Alpenweerman platform te participeren of om ons team te komen versterken  (Alpenweer, Benelux-weer, IT, marketing, bloggen, vloggen, sociale media. forum) neem dan contact met ons op via info@alpenweerman.nl 

(Visited 1.230 times, 1 visits today)

 

Val d'Aosta

Wintersport in Valle d’Aosta

Het bergdecor van Valle d’Aosta in Noord-Italië is adembenemend. Het dal wordt omringd door de hoogste toppen, door de Mont Blanc, de Monte Cervino, de Monte Rosa. Skiën tot 3000 meter en zelfs hoger betekent sneeuwzekerheid tot eind april. Lees hier de reistips en reisverhalen. Lees meer

Ortovox

Ortovox: duurzame veiligheid in de bergen

Ortovox produceert volledig klimaatneutraal de allerbeste buitensportkleding en bijbehorende accessoires, ook voor wintersport. Wat in 1980 begon met een revolutionaire lawinepieper heeft dit jaar geleid tot ontwikkeling van een hightech airbagsysteem. Dat natuurlijk naast de kleding en gear die comfortabel, stijlvol zijn en altijd gericht op veiligheid.


Wil je meer weten over Ortovox, bijvoorbeeld over de klimaatneutrale collectie, de Safety Academy met lawinetrainingen of natuurlijk de kleding, klik dan hieronder. In Nederland koop je Ortovox bij TwinSeasons. Lees meer

BBI Travel

Voordelige rondreizen door Noorwegen

BBI Travel biedt rondreizen door Noorwegen aan, waarbij je kunt kiezen uit routes door diverse regio’s. Alle rondreizen hebben gemeen dat de fraaist te rijden trajecten en de meest interessante bezienswaardigheden onderdeel zijn van de reis.
De bergpensions, fjordenpensions en gemoedelijke hotels liggen in een prachtige omgeving met ongerept natuurschoon of in levendige plaatsen. Bekijk hier het scherpe aanbod van BBI Travel. Lees meer