Alpen: van rustig weer naar storm en veel neerslag
Dinsdag is voorlopig de laatste “mooiweer dag” voor de Alpen. In de aanloop naar kerst gaat het weerbeeld er namelijk compleet anders uitzien. De wind gaat flink toenemen en aan de noordkant worden grote hoeveelheden neerslag verwacht. Helaas voor de wintersporters ligt de sneeuwvalgrens niet tot in de lagergelegen dalen. Wat de komende week op het programma staat in de Alpen. Dat lees je in dit nieuwe weerbericht.
Vandaag is het opnieuw “Kaiserwetter” in de Alpen dankzij de invloed van een hogedrukgebied. Het weerbeeld is rustig met blauwe luchten, al komt in sommige dalen soms nog bewolking voor in de vroege ochtend (“Hochnebel”). Op de meeste plaatsen zal deze in de ochtend oplossen. Net als voorgaande dagen begint de dag in de dalen relatief koud met temperaturen rond of onder het vriespunt. De dalen zijn in de ochtend dan ook een van de koudste locaties in de Alpen.
De vorstgrens ligt namelijk ook vandaag boven de 3000 meter. Hierdoor vriest het op veel hellingen overdag niet of nauwelijks. Lang zal de kou niet in de dalen blijven, in de middag komen de temperaturen alweer ruim boven het vriespunt uit: 5 tot 10 graden. Ondanks dat de wind al iets meer is toegenomen blijft het nog altijd een goede wintersportdag. Wel zal de sneeuw op de lagergelegen pistes het steeds zwaarder gaan krijgen. Het verval zal op de hoger gelegen hellingen nog enigszins meevallen dankzij de droge lucht.
Richting kerst veel neerslag en storm in de bergen
Het weerbeeld gaat in de dagen voor kerst compleet anders worden. De invloed van het hogedrukgebied verdwijnt en maakt plaats voor een behoorlijk dynamisch weertype. De eerste stap is dat de wind uit een meer noordwestelijke tot noordelijke richting gaat waaien. Een zwak front brengt woensdag wat sneeuwval aan de noordkant van de Alpen. Doordat ook koelere lucht wordt aangevoerd zakt de sneeuwvalgrens gedurende dag naar zo’n 800 à 1000 meter. Om grote hoeveelheden zal het niet gaan: 1 tot 5 centimeter. Ten zuiden van de Alpenhoofdkam blijft het droog en is er ruimte voor de zon.
Wel zal de wind woensdag al merkbaar toe gaan nemen in de bergen. Dit is een voorbode van meer wind. Vanaf donderdag zal deze namelijk nog meer in kracht toenemen. Dan waait er een stormachtige wind met windstoten van 75 tot 90 km/h in de bergen. Lokaal op de hogere toppen zijn uitschieters van meer dan 90 km/h mogelijk. Naast de toename van de wind trekt een nieuw neerslaggebied over de noordkant van de Alpen. Door de aanvoer van zachtere lucht gaat de sneeuwvalgrens stijgen naar 1200 tot 1400 meter. Opnieuw blijft de neerslag weg ten zuiden van de Alpenhoofdkam.
Op vrijdag zal het weerbeeld er nog “dynamischer” uit gaan zien. De wind zal nog krachtiger zijn en op grote schaal komen in de bergen windstoten voor van 100 tot 130 km/h. Op de hoogste toppen zijn windstoten van meer dan 150 km/h niet uitgesloten. De reden voor deze wind moeten we zoeken in een krachtig windveld die loodrecht op de Alpenhoofdkam komt te staan. Alle lucht wordt als het ware met geweld over de Alpen heen geduwd. Niet alleen de wind is een aandachtspunt voor vrijdag. Ook de neerslag wordt nog intensiever wanneer een “Nordstau” op gang komt.
Wil je weten hoe de indeling van de Alpen eruit ziet en waar de sneeuw valt? Lees dan dit artikel over “waar valt de sneeuw”.
Grote neerslaghoeveelheden, maar ook relatief hoge sneeuwvalgrens
De vraag is vooral: hoeveel neerslag gaat er vallen en waar komt het zwaartepunt precies te liggen? Diverse weermodellen berekenen voor zowel vrijdag en zaterdag perioden van intensieve neerslag aan de noordkant van de Alpen. Dit zou dan in deze regio op grote schaal neerslaghoeveelheden van 75 tot 100 millimeter op kunnen leveren tot en met zaterdag. Lokaal, in de ‘gunstige gebieden’ bij Nordstau, zijn neerslaghoeveelheden van meer dan 100 millimeter mogelijk. Het Amerikaanse GFS model laat het vooral op vrijdag tot neerslag komen en komt zaterdag met een droge dag. In dit scenario valt er nog altijd op grote schaal tussen de 30 en 75 mm neerslag tot en met zaterdag. Ten zuiden van de Alpenhoofdkam blijft het juist in de meeste regio’s droog en is er zelfs ruimte voor de zon. Daarbij staat ook in deze regio’s een stormachtige wind.
Doordat de windrichting meer noordwestelijk is gericht, wordt niet al te koude lucht aangevoerd. In ieder geval niet zo koud zoals we dat eind november en begin december zagen. Hierdoor komt de sneeuwvalgrens niet tot in de lager gelegen dalen te liggen. Van donderdag tot en met zaterdag schommelt deze tussen de 1200 à 1400 meter in de Franse Alpen, tot 800 à 1200 meter in Salzburg. In veel dalen zal dus voornamelijk (veel) regen vallen, al dan niet in combinatie met (natte) sneeuw. Boven de 1400 meter zal aan de noordkant van de Alpen een dik pak sneeuw vallen. Afhankelijk van bovengenoemd scenario is dit tussen de 30 tot 100 centimeter verse sneeuw. Lokaal is meer dan 1 meter sneeuw niet uitgesloten.
De combinatie van veel wind, veel neerslag in zowel de vorm van regen en sneeuw zal lokaal voor overlast kunnen zorgen. Ook het lawinegevaar zal toenemen richting het weekend. Komende dagen zullen we met Alpenweerman de verwachtingen in de gaten houden en weerberichten plaatsen op de website. Voor nu is het dus nog even genieten van het rustige weer in de Alpen, want na woensdag zal dat voorlopig even voorbij zijn.
Maarten is afgestudeerd met de specialisatie Meteorologie en Luchtkwaliteit aan de Universiteit van Wageningen. Voor deze master heeft hij ook een half jaar aan de Universiteit van Innsbruck gestudeerd.