Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Algemeen; hogedruk bepaalt nog tot in het weekend het weerbeeld in de Alpen. Terwijl in de hoogte zeer droge en zachte lucht het weerbeeld bepaalt kan zich in de lagere delen en dalen regionaal vochtige en koudere lucht vastzetten. In de loop van het weekend neemt vanuit het westen de storingsinvloed weer toe en evolueren we naar onbestendig en vooral in de bergen koeler Westwindwetter met weer verse sneeuw.

Langzaam afnemende hogedruk invloed

Hoog – Sarena – is geheel volgens de verwachting verder naar Oost Europa getrokken en vandaag vinden we het met zijn zwaartepunt boven de Zwarte Zee terug. Tegelijkertijd vormt het via west Europa nog een brug met het Azorenhoog en zowel vanuit het westen als vanuit het zuidoosten wordt er in de hoogte zeer zachte lucht aangevoerd.

Noordelijke zonale hoogtestroming
De polaire jetstream en de Atlantische depressie “trein” met in hun bagage  koelere luchtmassa’s worden daarbij vooralsnog gedwongen een zeer noordelijke koers te volgen.

De polaire jet en depressie trein vinden we deze dagen ver in het noorden terug- Boven het continent is het de hogedruk die de komende dagen nog het weerbeeld zal bepalen

Vooral op wat grotere hoogte zeer zacht
Met het verplaatsen van hoog Sarena  naar de Balkan nam de oostelijke stroming steeds verder in kracht af. Door de westelijke component en een zwakker föhn nam daarmee ook de subsidentie inversie steeds verder af of werd zelfs geheel opgeruimd. Het uitwisselen van de luchtmassa’s op hoogte en in de dalen was ook heel mooi te vervolgen via de waarnemingen van de diverse weerstations. Dinsdag avond meldde de Pilatus (Luzern, 2100 meter) 8 graden in de plus, tegelijkertijd meldde St Moritz  (Graubünden) nog  -18 graden.

Grote verschillen in temperatuur en hoogte door inversie 04-12 rond middernacht. De Pilatus meldde 7 graden in de plus, St Moritz 300 meter lager gelegen -18°C. Bron Kachelmannwetter.com

Gisterochtend registreerden de meeste weerstations nog lichte tot matige vorst en in de hogere dalen strenge vorst. Met de toename van de wind en ondersteund door de föhn kreeg de koude plaklaag het echter steeds moeilijker. Zo steeg bijvoorbeeld hier in Termen op 1020 meter hoogte het kwik van -3 graden in de vroege ochtend naar 13+ graden in de middag.

In Oberwallis Ried-Brig (foto) en Termen steeg het kwik naar 13 graden, op datzelfde moment vroor het iets verder op in het Rhonedal (Obergoms) nog gewoon 8 graden

Daarmee registreerde het Alpenweerman / Meteo-Centrale weerstation in Termen (1020m) gistermiddag de hoogste temperaturen in het gehele Alpengebied. Dat de lucht tevens zeer droog was konden we mooi aan het dauwpunt aflezen dat rond de -6 graden lag.

Het Alpenweerman en MC weerstation in Termen voerde gisteren de hitlijst aan vwb de maximum temperaturen.

Ook elders in de Zwitserse Alpen werden de weerstations gisteren goed door elkaar gehusseld voor wat betreft de temperaturen.

Vandaag donderdag en ook morgen vrijdag zien we dit proces zich verder voltrekken waarbij in de hogere bergen de temperaturen geleidelijk weer een dalende trend volgen. De inversie in de dalen en het laagland krijgt het daarbij steeds moeilijker en op veel plaatsen zal deze door de toenemende westelijke wind worden opgeruimd.

Radarbeeld 09h15

Daar waar dit (nog) niet lukt blijft het kwik een stuk achter en is het met temperaturen van rond of net iets boven het vriespunt en de rijp een beetje winters. Boven de inversie en in de bergen is het ondanks de wat dalende trend van de temperaturen nog steeds (zeer) zacht.

Hochnebelmeer boven het Rheintal gezien vanaf de Hoher Kasten

Op het 850 hPa vlak beweegt het kwik zich vandaag aan de noordkant rond een graad of 8 en de vorstgrens tussen de 3200 en 3000 meter. De zon schijnt volop en in de droge lucht kunnen we genieten van fenomenale vergezichten en prima sneeuwcondities in de hogere bergen en op de pistes.

Veel sneeuw in en Kaiserwetter gisteren ook in Visperterminen (Gibidum) Oberwallis
Winterwonderland ook in het “Kleinwalsertal – Mittelberg. Foto Twitter @hansterbraak

Perfecte wintersport condities gisteren in Ischgl-Samnaun

Toenemende storingsinvloed, afkoeling
In het weekend zien we de hogedruk boven het Europese continent verder verzwakken en kan de frontale zone zich weer naar het zuiden toe uitbreiden. Zaterdag en zondag gaan vooral de noordelijke Alpen dit al merken. Het is echter nog steeds vrij zacht en op zondag stroomt er pre-frontaal nogmaals een portie wat zachtere lucht binnen en krijgt de noordkant te maken met een krachtige Südföhn fase.

GFS 500 hpA Zondag is de frontale zone met jetstream tot over het noorden van de Benelux en Duitsland doorgeschoven

Er zal dan ook meer bewolking zijn en lokaal kan al een spat en boven de 1200 a 1700 meter  een vlok sneeuw gaan vallen. De meeste kans op de zon maken de inner-alpine regionen en de Alpenzuidkant als ook de noordelijke föhnregionen.

Maandag zwenkt de frontale (hoogtetrog) tot over de Alpen uit en gaat er op uitgebreidere schaal neerslag vallen. Met een opkomend koufront en daarachter het instromen van koudere lucht daalt de sneeuwvalgrens  naar 1200 tot 600 meter.

GFS 500 hPa voor maandagochtend, de jet is dan inmiddels tot over de Alpen doorgeschoven en daarmee ook de koudere vochtige Atlantische lucht

Dinsdag overdag verblijven we nog meest in de wat koudere luchtmassa’s en valt er wat regen en boven de 800 a 1200 meter sneeuw. In de loop van de dinsdagavond en in de nacht op woensdag krijgen we in het voorveld van een volgende depressie die net ten zuiden van IJsland de noordelijke Noordzee optrekt en vervolgens naar zuid Scandinavie te maken met een warmtefront en diens neerslag. De meeste neerslag valt dan waarschijnlijk in de noordwestelijke Alpen waarbij de sneeuwvalgrens snel stijgt naar 1200 tot 1600 meter. Meer naar het oosten en zuiden blijft het waarschijnlijk droog.

ECMWF T850 hPa voor woensdag. Warme lucht (warmtefront / sector) nadert dan alweer de westelijke Alpen

In de loop van de donderdag is het dan weer de beurt aan het navolgende koufront en de koudere lucht. In de loop van de vrijdag volgt dan alweer een volgende warmtefront behorend bij een volgende depressie. Of via de achterdeur van deze depressie de koudere lucht wat verder kan doorstoten en we wat dieper in de maritiem polaire luchtmassa’s komen te liggen is nog onduidelijk

Als het aan het ECMWF model ligt dan zou dit moeten lukken, het GFS laat vanmorgen en ook gisteren al de westelijke hoogtestroming (zonaal) wat noordelijker liggen en is daarmee ook een stuk zachter.

ECMWF voor zondag 00h00 met de koudere lucht waarbij de -5 graden T850 isotherm komt weer tot over de Alpen verloopt

Positieve NAO-AO / Anti winterse setting
Het scenario met een sterk zonaal karakter met lagedruk boven de noordelijke Atlantische Oceaan en hogedruk boven de Azoren lijkt meer en meer door te gaan zetten. We zien dit ook terug in de zogenaamde NAO en AO prognoses die sterk positief zijn.

Ook vanuit de hogere atmosfeer behoeven we de komende tijd geen steun te verwachten. De stratosferische polar-vortex lijkt het ook steeds meer naar zijn zin te krijgen en op volle toeren te gaan draaien. Een beeld wat ook weer geheel past bij deze ontwikkelingen (NAO-AO)

Sterk toenemende zonale wind in de hogere stratosfeer. Voor een negatieve NAO en AO zien we deze juist liever richting negatieve waardes gaan

Mocht dit inderdaad zo gaan evolueren (en ik acht de kans daarop groot) dan kunnen we de komende tijd standvastig winterweer in west Europa wel schudden. Daarvoor in de plaats krijgen we te maken met onbestendig Westwindwetter met veel wind en periodiek neerslag. Een beeld wat ook weer goed aansluit met de langere termijn verwachting die zoals we al eerder lieten zien uitgaan van vrij zacht winterweer.  Kijk ook maar eens naar de 46 daagse prognose van het ECMWF hieronder gevisualiseerd door Jörg Kachelmann via Twitter!

Voor winterweer met vorst en sneeuw tot in de dalen dus geen goede ontwikkelingen. Voor de Alpen sneeuw technisch echter prima. De storingen zullen steeds weer neerslag gaan produceren met vooral hogerop in de West en Nordweststau gebieden veel Neuschnee. De lagere delen en dalen zullen het tijdens de warmere fases echter ook met regen en dooi moeten doen.

Tot zover vanmorgen vanuit de weerkamer in Termen. Buiten is het 2.8 graden en onbewolkt. Fijne dag, blijf volgen en als je nog een heel mooie Alpen of Benelux kalender zoekt met schitterende ingezonden weerfoto’s en voorzien van weer weetjes en datjes bestel die dan gauw via de website! Cia

Alpenweerman Team zoekt versterking

Geïnteresseerd ? – meer info  HIER 

Lawinegevaar, klik op kaart of link en zoek per land / locatie voor info lawinegevaar

Lees ook de winterverwachting!

Net als voorgaande jaren is er weer een winterverwachting gemaakt voor Europa, met nadruk op de Alpen en Benelux. Lees hier wat je de komende winter kan verwachten en discussieer vooral mee op het forum!

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  Instagram en/of Twitter. Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

(Visited 1.134 times, 1 visits today)
Advertentie

9 Reactie op “Alpen – Van Kaiserwetter naar Westwindwetter”

 • Verschaeve Frederic
  5 december 2019 at 10:42

  Hallo Johan,

  sinds medio oktober volg ik je weerberichten terug en die zijn zoals altijd heel informatief voor een leek als mezelf.
  Je spreekt vooral van de noord en noordwestelijke Alpengebieden in je laatste berichten, zie je nog iets gebeuren in de Dolomieten regio? Die gaan waarschijnlijk wel hier en daar een overgrijpende sneeuwbui krijgen gedurende de wisselvallige periode of blijft het eerder droog?

  Groetjes
  Frederic

  • Johann
   5 december 2019 at 10:52

   Zonaal (west) gaat vooral in de NW en W Staugebieden neerslag (sneeuw) opleveren. De zuidkant is meer of minder afgeschermd voor de invloed van Atl depressies met hun storingen en neerslag. Daarnaast krijgen we bij tijd en wijlen ook te maken met een meer NW component waardoor de zuidkant periodiek te maken krijgt met de afdrogende werking van de Nordföhn. Veel neerslag of sneeuw hoeven we dan ook niet te verwachten. Mogelijk dat de koudere luchtmassa’s boven de Middelandse Zee nog wat lagedruk kunnen gaan triggeren, dit zou dan evt wel weer gunstig kunnen “uitpakken” . Ik hou het voorlopig dus maar even op “eerder droog”. Groetjes Johann

 • Casper van der Poll
  5 december 2019 at 11:05

  Beste Johann, een funeste voorspelling voor winters weer omstreeks de jaarwisseling in de franse jura dus helaas, of is het niet zo zeker als de lange termijn voorspellingen doen overkomen? groeten Casper

  • Johann
   5 december 2019 at 11:22

   Niets is zeker vwb het weer en al helemaal niet in de Alpen en Jura. Wintertechnisch natuurlijk geen fraaie ontwikkelingen en ook die te zachte lange termijn verwachtingen doen weinig goeds vermoeden vwb de winter. Toch moeten we niet wanhopen en wie weet gaat de atmosfeer ons toch nog verrassen ….. Sowieso zou ik vwb de feestdagen nog niet wanhopen en wie weet evolueren we juist dan naar een koudere setting. Laten we het vervroegde “Weinachtstauwetter” en de IIsland depressie(s) dus nu maar even lekker uitrazen 😉

   • Casper
    5 december 2019 at 11:32

    Ah Johann dank voor de wijze woorden, ik kan altijd genieten van jullie weerpraatjes en filmpjes. misschien toch ook eens de jura in de winter aandoen, prachtige natuur en ideaal terrein voor de duursporters onder ons :), vriendelijke groeten en een fijne dag.

    • Johann
     5 december 2019 at 11:43

     Idd Casper. Ook de Jura is een prachtig en uniek gebied met zelfs een “eigen” Kälteloch in het Zwitserse deel met in de winter soms extreem lage temperaturen. La Brévine „Sibirien der Schweiz“ maar liefst tot -42 graden bibberen . Moet daar idd toch ook eens een bezoekje gaan afleggen!

     • Casper van der Poll
      5 december 2019 at 12:06

      men noemt la brevine in de franse regionen inderdaad petit siberi, vorig jaar is het geloof ik ook langsgekomen in een van jullie weerberichten met een redelijk vroege -35 in het winterseizoen.

     • Casper van der Poll
      5 december 2019 at 12:09

      overigens om de hoek waar mijn vakantieoord zich bevindt, ikzelf vertoef al sinds mijn geboorte rond kerst en o/n altijd en les fourgs. wel het dak van de jura genoemd, hoewel enkele dorpen zuidelijker volgens mij nog wat hoger gelegen zijn.

 • Casper van der Poll
  5 december 2019 at 12:09

  overigens om de hoek waar mijn vakantieoord zich bevindt, ikzelf vertoef al sinds mijn geboorte rond kerst en o/n altijd en les fourgs. wel het dak van de jura genoemd, hoewel enkele dorpen zuidelijker volgens mij nog wat hoger gelegen zijn.

Comments are closed.

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier