klik hier voor de voordeelaanbiedingen


 

Algemeen; aan de oostflank van hoog – Keywan – met kern tussen IJsland en Schotland stroomt vanuit het noorden tot noordoosten veel koudere polaire lucht over west Europa en de Alpen uit en gaat er ook weer sneeuw vallen tot in de lagere delen en dalen. Vanaf maandag neemt de hogedruk weer toe en wordt het overal weer droog en gaan ook de temperaturen dagelijks weer winst pakken. Op de wat langere termijn mogelijk vleugje zomer!

Laatste winters plaagstootje

Gisteren konden we onder invloed van (zwakke) hogedruk profiteren van een vrij zonnige en vooral ook zachte lentedag.

De besneeuwde Alpen gisteren gezien vanuit de ruimte- Bron NASA Worldview

Met name in de westelijke Alpen trokken ook wat wolken(velden) over die de zon af en toe frustreerden. In de dalen en het Alpenlaag en Alpen voorland steeg het kwik tot 18 a 20 graden en lokaal in Tessin en het Wallis ook nog wat meer.

Aletsch Arena met de Grote Aletsch gletsjer gistermiddag

Ofschoon de afgelopen nacht de zomertijd is ingegaan heeft de atmosfeer daar nog geen oren naar. Een koufront trekt vandaag over de Alpen met een naar noordoost draaiende hoogtestroming gaat  veel koudere polaire lucht over de Alpen uitstromen.

Op het grensgebieden strijdtoneel van de koudere luchtmassa’s vanuit het noorden en de zachtere luchtmassa’s in het zuiden gaat dan neerslag vallen waarbij de sneeuwvalgrens tot de avond geleidelijk van 1300 naar 1000 tot 600 met daalt. In de nacht op maandag kan het met temperaturen op 1500 meter van -5 tot -10 (noordoosten)  tot in het Alpen laagland sneeuwen.

Niet verwonderlijk dat de winter nog een keertje toeslaat met polaire luchtmassa’s brongebied Groenland

Gegenstromlkage Neerslag / sneeuw
Ofschoon er door de nabijheid van de hogedruk geen al te grote neerslaghoeveelheden worden verwacht kan er tot en met maandagavond door een inzettende “Gegenstromlage” en opglijdingsprocessen toch het nodige aan neerslag en ook sneeuw gaan vallen.

GFS Theta-E kaarten. Zachte luchtmassa’s uit het zuidoosten glijden tegen de veel koudere luchtmassa’s uit het noordoost op (Gegenstromlage)

Het zwaartepunt van de neerslag / sneeuw zal langs de zuidelijke Alpenhoofdkam komen te liggen. Hier kan 10 tot 40 cm sneeuw gaan vallen en hogerop bij gunstige Stau ook nog meer. Hieronder de sneeuwverwachting (accumulatie) van het Franse Arpege model tot maandag middag

Sneeuw eind maart of begin april tot in de dalen is overigens in de Alpen niets bijzonders en dikwijls valt er in april en soms ook nog mei tot in de lagere delen nog een dik pak sneeuw. Zelfs begin juni is tot hoogtes van circa 1000 meter een dik pak sneeuw nog mogelijk. Hieronder nog een paar beelden van 4 april vorig jaar hier in Termen (1020m) toe de winter ook nog even op bezoek kwam met een dik pak sneeuw!

Naast te neerslag gaat ook de koude noordoostenwind een thema worden en het voor het gevoel nog een heel stuk kouder maken. Dat geldt met name in de westerse Zwitserse Alpen (noordkant) en rond het meer van Genève waar de Bise tot stormkracht kan aantrekken

Hogedruk en vooral op de wat langere termijn weer zachter
Met de start van de nieuw week verplaatst de kern van het Atlantische hoog zich wat naar het westen waarbij een uitloper van het hoog het weerbeeld in grote delen van west en centraal Europa zal bepalen.

GFS voor dinsdag 31 maart met de uitloper van hogedruk tot over de Alpen

Omdat er een einde komt aan de aanvoer van de zeer koude lucht uit het noordoosten kan de atmosfeer met ondersteuning van de april zon in alle hoogtes dagelijks gaan opwarmen. Dit geldt vooral voor de tweede elft van de week. In de nacht kan het onder een heldere hemel door de sterke uitstraling flink afkoelen met lichte en lokaal ook matige nachtvorst.

Volg het weer in de Alpen / Kleinwalsertal ook via deze webcams  met zoekfunctie land, plaat

In het weekend en de nieuwe week verplaatst het zwaartepunt van de hogedruk zich via de Alpen naar oost en zuid Europa. Met een meer zuid tot zuidwestelijke hoogtestroming gaat dan steeds zachtere (warmere) lucht vanuit zuid Europa naar het noorden uitstromen. Met veel zon en de zachte lucht gaat het kwik verder omhoog en kunnen we ons gaan opmaken voor “Summer feelings”.

Natuurlijk moeten we me deze nog langere termijn nog even een slag om de arm houden. Na-winterse perikelen lijken hoe dan ook niet meer aan de orde.

Tot zover vanuit een toenemend bewolkt Termen in Oberwallis. Fijne zondag en blijft gezond! Ciao

Meer over het corona virus in relatie ook tot het weer;
Zie onze blog  ->
 Corona – kunnen warm weer en zonneschijn de ziekteverwekker stoppen?

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  Instagram en/of Twitter. Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Alpenweerman Team zoekt versterking

(Visited 562 times, 1 visits today)

 

Val d'Aosta

Wintersport in Valle d’Aosta

Het bergdecor van Valle d’Aosta in Noord-Italië is adembenemend. Het dal wordt omringd door de hoogste toppen, door de Mont Blanc, de Monte Cervino, de Monte Rosa. Skiën tot 3000 meter en zelfs hoger betekent sneeuwzekerheid tot eind april. Lees hier de reistips en reisverhalen. Lees meer

Ortovox

Ortovox: duurzame veiligheid in de bergen

Ortovox produceert volledig klimaatneutraal de allerbeste buitensportkleding en bijbehorende accessoires, ook voor wintersport. Wat in 1980 begon met een revolutionaire lawinepieper heeft dit jaar geleid tot ontwikkeling van een hightech airbagsysteem. Dat natuurlijk naast de kleding en gear die comfortabel, stijlvol zijn en altijd gericht op veiligheid.


Wil je meer weten over Ortovox, bijvoorbeeld over de klimaatneutrale collectie, de Safety Academy met lawinetrainingen of natuurlijk de kleding, klik dan hieronder. In Nederland koop je Ortovox bij TwinSeasons. Lees meer

BBI Travel

Voordelige rondreizen door Noorwegen

BBI Travel biedt rondreizen door Noorwegen aan, waarbij je kunt kiezen uit routes door diverse regio’s. Alle rondreizen hebben gemeen dat de fraaist te rijden trajecten en de meest interessante bezienswaardigheden onderdeel zijn van de reis.
De bergpensions, fjordenpensions en gemoedelijke hotels liggen in een prachtige omgeving met ongerept natuurschoon of in levendige plaatsen. Bekijk hier het scherpe aanbod van BBI Travel. Lees meer