Reisinformatie naar wintersportbestemming

Na een koude en fraaie start van de vrijdag gaat een opkomend occlusie front in de loop van de vrijdagmiddag en avond en in de nacht van vrijdag op zaterdag van het westen uit sneeuw geven. Bij aanvang van de neerslag kan het in de koudere lucht nog tot in de lagere delen van de Benelux, Frankrijk, Duitsland en de Alpenlanden sneeuwen. Geleidelijk stijgt de sneeuwvalgrens in de avond en nacht naar 800 a 1000 meter. Inner-alpine en aan de zuidkant sneeuwt het verder tot in de dalen.

Opkomende frontale neerslag vrijdagmiddag en zaterdag ochtend! Lokaal gaat veel neerslag, deels als sneeuw vallen.

Zaterdag gaat de neerslag zich op het tweede (warmte)front intensiveren en met in kracht toenemende zuidwestelijke en de aanvoer van zachtere lucht stijgt de sneeuwvalgrens in de loop van de ochtend en begin van de middag dan snel naar 1600 tot 2000 meter. Algemeen kouder en lager sneeuwvalgrens in de zuidoostelijke Alpen en deels ook nog inner-alpin.

In de Alpen gaat zaterdag in de loop van de dag de sneeuw in regen over, het kan dan tot 1800 a 2200 meter gaan regenen aan de noordkant van de Alpenhoofdkam

Vanaf vrijdagmiddag tot zaterdagmiddag moet rekening worden gehouden met overlast door sneeuwval en tijdelijk ook ijsregen of zelfs ijzel (lagere delen). Met name op het tweede front gaat in de ochtend veel neerslag vallen die een aantal uren als sneeuw naar beneden komt.

Vrijdag en zaterdagochtend overlast door sneeuwval in grote delen van Duitsland de Ardennen , Duitse Middelgebergtes en Alpen!

Vooral zaterdagochtend moet er in de Alpen en Duitse Middelgebergtes dan ook rekening worden gehouden met vertraging door sneeuw, Schnee-matsch maar ook door intensieve regenval en smeltwater!

Sneezw cumulatief tot zaterdagavond
en voor de Alpen

In de hogere delen en dalen moet tevens rekening worden gehouden door sterke sneeuw vervrachting door de stormachtige westen wind. Op kleinere passen en doorgaande wegen zal (tijdelijk) een Schneekettenobligatorium gelden! (sneeuwkettingen verplicht). Goede winterbanden en winter uitrusting is sowieso in de winter een “must” of zelfs verplicht wanneer je in de Alpen onderweg bent!

In de loop van de zaterdmiddag en avond zal de overlast weer afnemen, het wordt van het westen uit geleidelijk droog respectievelijk de neerslag intensiviteit neemt af.

Goede verkeer en weer informatie is te vinden op de site van Kachelmann met oa “Autobahn weer”

Zondag zacht,droog en zonnig, nieuwe sneeuwval staat voor maandag en dinsdag en verder op in de week op het weermenu.

Wij wensen alle reizigers van en naar de wintersport gebieden een goede en veilige reis en houd in ieder geval goed de weersverwachtingen en de (reionale) verkeersinformatie in de gaten.

Meer info wintersport reisverkeer vind je  – HIER

(Visited 2.252 times, 1 visits today)
Advertentie

7 Reactie op “Alpen – Update / Reis informatie wintersport”

 • Jaco
  28 december 2017 at 16:11

  Dank je voor de info Johann. Wij vertrekken morgen en zullen in zuid Duitsland overnachten. Als ik het zo lees kunnen we zaterdagmorgen het laatste stuk naar noord Tirol, Mittersill, rekening houden met zwaardere omstandigheden.

 • nico
  28 december 2017 at 16:40

  hallo johann
  zal het ook regen of sneeuw vallen in obergurgl want dit gebied ligt in het oostenlijke alpen / inner alpen ?
  en hoeveel ?
  groeten
  nico

  • Johann
   28 december 2017 at 17:01

   In Obergurgl (1938m) gaat alle neerslag in vaste vorm vallen. Vrijdag in de loop van de avond gaat het beginnen en het zal tot de vroege zondagochtend sneeuwen. Temp. stijgend tot rond het vriespunt. Zondag tot 3 a 4 graden maar dan droog! Volgende week dan elke dag verse sneeuw(buien) en verder aangroeiend sneeuwdek. In totaal gaat er 20 tot 30 cm vallen (MOS) de ervaring met dit soort fronten is dat het best nog eens veel meer kan gaan worden!

 • nico
  28 december 2017 at 19:20

  hallo Johann
  bedankt voor de mooie uitleg
  groeten
  nico

 • Van De Maele Stephan
  29 december 2017 at 14:05

  Dag Johan,

  Ik vertrek maandagnacht naar Hopfen nabij Füssen..
  Welk weer mag ik verwachten?
  Groetjes Stephan

 • Johann
  29 december 2017 at 14:50

  Ik neem aan de nacht van zondag op maandag (maandag nacht)? Zoals het er nu uitziet en ook zeer waarschijnlijk is reis je dan precies tussen 2 fronten in. Het eerste koufront is jou dan al vooruit en het volgende komt maandag avond. Onderweg dan mogelijk nog wat regen (buitjes) bij een temp van 3 tot 6 graden. Al met al dus redelijk goed reisweer en geen overlast door sneeuw of gladheid die dag.

  • Van De Maele Stephan
   29 december 2017 at 17:12

   Bedankt, Johann.
   Ik hou van sneeuw maar liefst niet als ik moet rijden..
   Bedankt voor de info.
   Groetjes Stephan👍

Comments are closed.

 

Advertentie

Val Thorens

Beste skioord 2023: Val Thorens

Val Thorens is zojuist voor de 8e keer uitgeroepen tot beste skigebied ter wereld. Val Thorens ligt op een hoogte van 2.300 m en is daarmee het hoogst gelegen skioord van Europa. Als eerste geopend (in november) en als laatste gesloten (in mei), biedt het skiërs een enorm speelterrein voor een onvergetelijke vakantie. Lees meer

Advertentie

Andorra

Atypical Andorra

Als je wilt dat je winter anders is dan anders, kom dan ontdekken dat je in de sneeuw van Andorra niet alleen kunt skiën. Andorra heeft maar liefst 300km aan skipistes, verdeeld over skigebieden. Maar er is meer. Veel meer! Lees hier alles over wintersporten in Atypical Andorra. Lees meer

Advertentie

SalzburgerLand

Win een skivakantie naar SalzburgerLand 

Je merkt het overal in SalzburgerLand: de locals en de wintersporter zijn simpelweg verliefd op de winter. Een skivakantie, daar houden we allemaal van toch? Maar het wordt natuurlijk nog veel leuker als die vakantie ook nog eens gratis is! Doe hier mee aan de prijsvraag en maak kans op een van de 7 wintersportreizen. Elke reis is voor 2 personen. 7 nachten in een 2-persoonskamer in een hotel, inclusief halfpension. Plus twee skipassen voor 6 dagen. Doe mee!