Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Reisinformatie naar wintersportbestemming

Na een koude en fraaie start van de vrijdag gaat een opkomend occlusie front in de loop van de vrijdagmiddag en avond en in de nacht van vrijdag op zaterdag van het westen uit sneeuw geven. Bij aanvang van de neerslag kan het in de koudere lucht nog tot in de lagere delen van de Benelux, Frankrijk, Duitsland en de Alpenlanden sneeuwen. Geleidelijk stijgt de sneeuwvalgrens in de avond en nacht naar 800 a 1000 meter. Inner-alpine en aan de zuidkant sneeuwt het verder tot in de dalen.

Opkomende frontale neerslag vrijdagmiddag en zaterdag ochtend! Lokaal gaat veel neerslag, deels als sneeuw vallen.

Zaterdag gaat de neerslag zich op het tweede (warmte)front intensiveren en met in kracht toenemende zuidwestelijke en de aanvoer van zachtere lucht stijgt de sneeuwvalgrens in de loop van de ochtend en begin van de middag dan snel naar 1600 tot 2000 meter. Algemeen kouder en lager sneeuwvalgrens in de zuidoostelijke Alpen en deels ook nog inner-alpin.

In de Alpen gaat zaterdag in de loop van de dag de sneeuw in regen over, het kan dan tot 1800 a 2200 meter gaan regenen aan de noordkant van de Alpenhoofdkam

Vanaf vrijdagmiddag tot zaterdagmiddag moet rekening worden gehouden met overlast door sneeuwval en tijdelijk ook ijsregen of zelfs ijzel (lagere delen). Met name op het tweede front gaat in de ochtend veel neerslag vallen die een aantal uren als sneeuw naar beneden komt.

Vrijdag en zaterdagochtend overlast door sneeuwval in grote delen van Duitsland de Ardennen , Duitse Middelgebergtes en Alpen!

Vooral zaterdagochtend moet er in de Alpen en Duitse Middelgebergtes dan ook rekening worden gehouden met vertraging door sneeuw, Schnee-matsch maar ook door intensieve regenval en smeltwater!

Sneezw cumulatief tot zaterdagavond
en voor de Alpen

In de hogere delen en dalen moet tevens rekening worden gehouden door sterke sneeuw vervrachting door de stormachtige westen wind. Op kleinere passen en doorgaande wegen zal (tijdelijk) een Schneekettenobligatorium gelden! (sneeuwkettingen verplicht). Goede winterbanden en winter uitrusting is sowieso in de winter een “must” of zelfs verplicht wanneer je in de Alpen onderweg bent!

In de loop van de zaterdmiddag en avond zal de overlast weer afnemen, het wordt van het westen uit geleidelijk droog respectievelijk de neerslag intensiviteit neemt af.

Goede verkeer en weer informatie is te vinden op de site van Kachelmann met oa “Autobahn weer”

Zondag zacht,droog en zonnig, nieuwe sneeuwval staat voor maandag en dinsdag en verder op in de week op het weermenu.

Wij wensen alle reizigers van en naar de wintersport gebieden een goede en veilige reis en houd in ieder geval goed de weersverwachtingen en de (reionale) verkeersinformatie in de gaten.

Meer info wintersport reisverkeer vind je  – HIER

(Visited 2.265 times, 1 visits today)
Advertentie

7 Reactie op “Alpen – Update / Reis informatie wintersport”

 • Jaco
  28 december 2017 at 16:11

  Dank je voor de info Johann. Wij vertrekken morgen en zullen in zuid Duitsland overnachten. Als ik het zo lees kunnen we zaterdagmorgen het laatste stuk naar noord Tirol, Mittersill, rekening houden met zwaardere omstandigheden.

 • nico
  28 december 2017 at 16:40

  hallo johann
  zal het ook regen of sneeuw vallen in obergurgl want dit gebied ligt in het oostenlijke alpen / inner alpen ?
  en hoeveel ?
  groeten
  nico

  • Johann
   28 december 2017 at 17:01

   In Obergurgl (1938m) gaat alle neerslag in vaste vorm vallen. Vrijdag in de loop van de avond gaat het beginnen en het zal tot de vroege zondagochtend sneeuwen. Temp. stijgend tot rond het vriespunt. Zondag tot 3 a 4 graden maar dan droog! Volgende week dan elke dag verse sneeuw(buien) en verder aangroeiend sneeuwdek. In totaal gaat er 20 tot 30 cm vallen (MOS) de ervaring met dit soort fronten is dat het best nog eens veel meer kan gaan worden!

 • nico
  28 december 2017 at 19:20

  hallo Johann
  bedankt voor de mooie uitleg
  groeten
  nico

 • Van De Maele Stephan
  29 december 2017 at 14:05

  Dag Johan,

  Ik vertrek maandagnacht naar Hopfen nabij Füssen..
  Welk weer mag ik verwachten?
  Groetjes Stephan

 • Johann
  29 december 2017 at 14:50

  Ik neem aan de nacht van zondag op maandag (maandag nacht)? Zoals het er nu uitziet en ook zeer waarschijnlijk is reis je dan precies tussen 2 fronten in. Het eerste koufront is jou dan al vooruit en het volgende komt maandag avond. Onderweg dan mogelijk nog wat regen (buitjes) bij een temp van 3 tot 6 graden. Al met al dus redelijk goed reisweer en geen overlast door sneeuw of gladheid die dag.

  • Van De Maele Stephan
   29 december 2017 at 17:12

   Bedankt, Johann.
   Ik hou van sneeuw maar liefst niet als ik moet rijden..
   Bedankt voor de info.
   Groetjes Stephan👍

Comments are closed.

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier