Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Algemeen; onder invloed van  hoog – Arnolf – , vandaag met kern boven oost Europa hebben we te maken met rustig en vooral in de bergen zeer zacht herfstweer. In het weekend verplaatst het zwaartepunt van de hogedruk naar Scandinavie en wordt  de weg vrij gemaakt voor steeds koudere polaire luchtmassa’s.

Eerst nog zeer zacht, in het weekend dalende temperaturen

Achter een (zwak) koufront is sinds gisteren de luchtdruk weer aan het stijgen en met  verder in kracht toenemende hogedruk is er definitief een einde gekomen aan de Südstau en Südföhn stroming. De komende dagen gaat hoog – Arnolf – voor rustig en vooral in de bergen zonnig en zeer zacht herfstweer zorgen.

Hogedruk in deze tijd van het jaar staat echter lang niet altijd garant voor zon. Onder een in kracht toenemende (subsidentie) inversie binnen de hogedruk (dalende luchtbeweging) en met weinig stroming gaat in de onderste atmosfeer de lucht afkoelen en krijgen we te maken met mist en of Hochnebel. Voor de meteoroloog is het dan altijd weer een uitdaging om een juiste weer prognose op te stellen.

Model sounding Thun in het Berneroberland. Mooi is de inversie te zien op circa 950 hPa (650 meter) met daarboven de stijgende temperatuur (knik dikke rode lijn). De blauwe lijn is het dauwpunt. Algemeen geldt hoe dichter de rode en blauwe lijn bij elkaar hoe vochtiger de lucht Tussen bv 650 hPa en 500 hPa ( 3 tot 5 km) is de lucht dus zeer droog. Op 950 hPa zeer vochtig. Perfect bergweer dus!

In de bergen volop zon en zeer mild
Vandaag zal de bovengrens van de Hochnebel (inversie) zich tussen de 800 en 1000 meter bevinden. Onder de grijze deken is het vochtig en kil en komt het kwik niet boven de 8 a 10 graden uit. Wanneer de Hochnebel of mist oplost en de zon nog een aantal uren kan schijnen kan het kwik tot  12 a 15 graden stijgen. De verwachting is dat de Hochnebel aan de Alpennoordkant slechts met moeite of zelfs helemaal niet zal oplossen.

Hochnebel boven Dornbirn Karren 976m met blik Bodensee
Blik vanaf de Säntis (2500m) met in de verte de uitgebreide mist boven de lagere delen en dalen

Boven de inversie en Hochnebel schijnt de zon volop en is het zeer zacht. Op 1500 meter hoogte stijgt het kwik naar een graad of 8 en op 2000 meter naar een graad of 8 8 tot 1 graden. Diegenen die de vorstgrens opzoeken vinden die zo vanaf 3500 meter.

In de bergen schijnt vandaag en ook de komende paar dagen de zon volop. Beeld Freiwandeck 2755m met blik richting de Grossglockner

Algemeen lagere temperaturen zien we vandaag nog in de oostelijke regionen door de instroom van wat koudere lucht onder invloed van een afsnoerend hoogtelaagje richting oost Europa. Op 1500 meter is het een graad of 2, op 2000 meter een graad of 2 en de vorstgrens daalt vandaag tijdelijk van 3200 naar 2200 tot 2000 meter.

Volg het weer in de Alpen ook via deze webcams  met zoekfunctie land, plaats

Voor de rest van de week verandert er nog maar bar weinig aan dit weerbeeld van mist en Hochnebel in het Alpenlaagland en Alpen dalen en volop zon en zeer milde temperaturen in de bergen.

Radarbeeld Alpen 07h40. Grijs de mist en Hochnebel
Hochnebel Rigi

Winterse setting in de maak
Interessant gaat het dan vanaf vrijdag en in het weekend worden wanneer het hoogte met zijn zwaartepunt (kerndruk maar liefst 1045 hPa) boven Scandinavie komt te liggen. In samenspel met een afgesnoerde bel koude lucht (hoogtelaag, koudeput) welke aan de zuidflank van het hoog richting de Alpen trekt gaat dan steeds koudere lucht naar het westen toe uitstromen. Vooral in de bergen gaat de temperatuur dan flink onderuit en is het met thermische verwennerij gedaan!

ECMWF 500 hPa Een eerste portie koudere lucht stroomt vanaf vrijdag de Alpen binnen
Op 1500 meter hjoogte komt de 0 graden isotherm binnen schuiven (groen)

De meest koude polaire lucht gaat echter vanaf maandag onder invloed van een volgende koudeput welke aan de oostflank van het hoog komt afzakken, over de Alpen uitstromen. Op 1500 meter hoogte (T850 hPa) zien we dan de -5 graden isotherm binnen schuiven en het kwik op deze hoogte dalen tot -4 a -7 graden dalen. GFS laat het hoogtelaag overigens ietwat noordelijk doortrekken met daardoor in het zuiden en westen wat minderr lage temperaturen. Hieronder de kaarten voor 500 hPa en 850 hPa voor maandag op dinsdag (ooh00)

De koude polaire luchtmassa’s zijn van origine droog en veel neerslag wordt dan ook niet verwacht. Toch is het nog even afwachten wat de hoogtelaagjes precies gaan doen. Vooral de koude boven luchten kunnen makkelijk winterse buien gaan triggeren waarbij er in de bergen tot in de lagere delen sneeuw gaat vallen. In eerste instantie zal de voorkeur voor sneeuw in de oostelijke delen komen te liggen. Tot en met donderdag dan ook wat stijgende sneeuwkansen voor de westelijke en zuidelijke regionen (GFS).

Vooral woensdag in het westen en oosten kans op wat meer neerslag / sneeuw.

Op dit moment is het echter nog onduidelijk of dit en waar dit zal gaan gebeuren. Het is dus zaak om nauwlettend het gedrag en de koers van de koudeputjes te vervolgen.

Ook voor wat betreft de verdere ontwikkelingen van het blokkade hoog (omega blokkade) wordt het hoogtelaag van belang. Zoals wel vaker zien we ook nu dat het hoogtelaag de poten van de Omega blokkade als het ware opruimt waardoor het geheel “onstabiel” gaat worden. De verwachting is echter dat het hoog zijn balans zal weten te houden en daarmee ook zij  noordelijke positie.

Verder is het afwachten wat het hoogtelaag als ook de lage druk boven de Middellandse zee gaat doen (aanvoer van zachtere lucht vanuit het zuidoosten?). Daarover de komende dagen dan meer.

Tot zover voor vandaag vanuit een onbewolkt Termen in Oberwallis. Een fijne dag gewenst en graag tot een volgende keer! Ciao

Aletsch Arena Mossfluh. Meer Webcams vanuit Oberwallis vind je via Meteo-Oberwallis

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  Instagram en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Alpenweerman.nl is volop groeiende en heeft steeds meer lezers voor de dagelijkse weerpraatjes voor zowel de Alpen als voor de Lage Landen. Verder verschijnen er met regelmaat ook andere zeer interessante artikelen. Bovendien zijn we eerder dit jaar uitgeroepen tot de snelste stijger en staan we op een hele mooie 6e plaats voor ‘meest effectieve en toonaangevende Nederlandse wintersportwebsite’s 2018′.

Mocht je interesse hebben om binnen het Alpenweerman platform te participeren of om ons team te komen versterken (Alpenweer, Benelux-weer, IT, marketing, bloggen, vloggen, sociale media) neem dan contact met ons op via info@alpenweerman.nl 

Wil je sponsor of partner worden van ‘The fastest rising star at the sky’, dan kan ook geheel vrijblijvend contact met ons worden opgenomen via het genoemde mailadres en vraag dan naar de mogelijkheden.

Wij kunnen de volgende diensten leveren:
Weerbericht op maat! Maak je niet druk om het weer, dat doen wij voor u!

  • Eens wat anders!  Excl. compleet verzorgde Ski Safari ‘s” Wallis (Aletsch / Zermatt – Cervinia).
  • Trainingen voor bedrijven, scholen, verenigingen, sponsoren etc..
  • Cursussen tbv weerkunde, meteo, weerstations etc..
  • Kennissessies op locatie (ook in het buitenland)
  • Seminars en Webinars
  • NIEUW Excl. compleet verzorgde “Ski Safari ‘s” Wallis (Aletsch / Zermatt – Cervinia)
  • Wereldwijde weathercard service
  • Ook in de Alpenlanden kan het op locatie geregeld worden.

Wilt u meer informatie of wilt u weten wat wij voor uw kunnen betekenen?
Neem dan contact op met: info@alpenweerman.nl / remco@alpenweerman.nl

(Visited 800 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Sony camera's

Leg elk moment vast

Of je nu op wintersport gaat, door de bergen gaat wandelen of gaat genieten van een luxe vakantie aan zee, Sony biedt voor elke reis foto- en videografie producten om jouw unieke ervaringen vast te leggen en de content naar een hoger niveau te tillen. Zo is de nieuwe Sony A7C II samen met de FE 16-25mm F2.8 G en FE 24-50mm F2.8 G lens bijvoorbeeld een perfecte lichte en compacte kit als je maar weinig bagage mee kan nemen. Ontdek meer