Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Algemeen;  een koufront behorende bij depressie – Peter – trekt vandaag over de Alpen. Achter het koufront zet zich geleidelijk weer hogedruk door waardoor het weerbeeld vanaf donderdag overal weer verbetert. In het weekend en begin volgende week onder de vleugels van oost Europese hogedruk meest zonnig en vooral in de bergen zeer zacht herfstweer.

Markante opwarming richting en in het weekend

Deze dagen verblijf ik in Saas-Fee (1800m) in Oberwallis en gisteren stond de jaarlijkse excursie met klas 5 Havo en 6 VWO op het programma. Zondag kelderden de temperaturen hier in het hooggebergte op 3500 meter tot -15 graden. Precies op tijd stroomde er samenhangend met een warmtefront  gisteren met een naar zuidwest draaiende stroming weer markant warmere lucht binnen waardoor het kwik overdag tot + 5 graden opliep.

de Alpen gisteren vanuit de ruimte gezien. Vooral de noordkant heeft te maken met veel bewolking

Met een opkomende Südföhn werd de lucht gaandeweg de dag steeds verder afgedroogd (subsidentie) en dus ook nog eens extra opgewarmd. (adiabatische compressie). Mede hierdoor konden we gisteren in het hooggebergte aan de voet van de Allalin op 3500 tot 3600 meter weer genieten van fenomenale uitzichten.

Blik vanaf de Mittelallalin richting het zuiden over Italië met heel fraai in de verte en aan de horizon de Hochnebel boven de Povlakte
Blik richting het draairestaurant van de Mittelallalin (3500m)

Een verse laag poedersneeuw wat in de nacht van zondag op maandag viel als ook een stevige wandeling in de middag maakte het uitstapje compleet. Later zullen we in een apart bericht nog terugkomen op deze geslaagde excursie met mooie foto’s en ook film materiaal.

Aan de voet van de Fee gletser richting Saas-Fee

Elders in de (noordelijke) Alpen was er meer bewolking en had de zon het een stuk moeilijker. Dit had te maken met een warmtefront welke met vochtigere lucht vooral de Alpennoordkant schampte. De zuidelijke en deels ook de inner-alpine regionen (Wallis) hadden hier nauwelijks last van.

Voor wat het weerbericht houd ik het vandaag kort! Veel is er in het weermodellen land niet veranderd en  mede ook door andere activiteiten verwijs graag naar het weerbericht van afgelopen zondag.

Vandaag woensdag krijgen we te maken met een overtrekkende koufront en neerslag. Vooral de Alpennoordkant zal te maken gaan krijgen met de invloed ervan. In de loop van de dag wordt de bewolking steeds dikker en er gaat neerslag vallen die zich vooral in de middag ook gaat intensiveren.

De westenwind trekt steeds verder aan de temperaturen gaan geleidelijk een dalende trend inzetten. Aanvankelijk sneeuwt het nog boven de 2500 meter, met het  binnen stromen van de koelere lucht daalt de sneeuwvalgrens tot de avond naar 1800 tot 1600 meter aan de Alpennoordkant.

GFS sneeuwvalgrens Alpen morgenavond

De inner-alpine gebieden (Wallis) en speciaal de Alpenzuidkant profiteren van de beschermende werking van de Alpenhoofdkam. Ook hier gaat de bewolking echter toenemen gevolgd door enige tijd wat (lichte) neerslag.

Radarbeeld Alpen 08h30. Bron WetterOnline.de

Donderdag kan er met voorkeur voor de oostelijke Alpennoordkant nog wat neerslag vallen, boven de 1800 a 2200 meter sneeuw. Elders is het droog en valt er geen of nauwelijks nog neerslag en vanuit het westen gaat de zon op steeds meer plaatsen doorbreken. De temperaturen gaan van west naar oost geleidelijk weer eens stijgende lijn inzetten.

In het hooggebergte kan tot donderdagmiddag 10 tot 20 cm en lokaal hogerop tot 30 cm sneeuw gaan vallen

Vrijdag onder de invloed van oost Europese hogedruk verder doorzettende weersverbetering en overgang naar rustig, zonnig en vooral zeer zacht herfstweer. Met name in de bergen gaat het markant opwarmen met een vorstgrens die naar 3800 tot 4000 meter gaat oplopen.

GFS 500 hPa voor zondag

Voor deze tijd van het jaar zijn dat voor in de bergen extreem hoge temperaturen. Echter ook in de lagere delen zal het komende weekend weinig meer aan de naderende winter doen denken. Met middag temperaturen van 20 tot 25 graden, volop zon en een opkomende föhn tendens grüsst der Goldener Oktober.

Vanuit Saas-Fee in Oberwallis een heel fijne dag gewenst, blijft volgen, vertel het verder en hoe dan  ook, ” der nächste winter, der kommt bestimmt”!  Ciao

Blik op Saas-Fee

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  Instagram en/of Twitter. Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

ALPENWEERMAN KALENDER 2020

Komende winter 2019/2020 zal Alpenweerman weer een nieuwe jaarkalender uitgeven. Dit keer zijn er 2 edities. Een Alpen kalender en een Benelux kalender. Ook hebben we dit jaar een stemsysteem in het leven geroepen zodat jullie, onze lezers en volgers, kunnen stemmen welke foto’s er in de kalender komen te staan.

De kalender voor 2020 zal flink vernieuwd zijn. Zo hebben wij diverse aanbevelingen gekregen van onze lezers welke wij graag ten harte nemen.

Om te kunnen stemmen dient u wel geregistreerd te zijn op Alpenweerman.nl. Registeren of inloggen kunt u hier: https://www.alpenweerman.nl/registreer-inloggen/

U kunt u mooiste foto sturen naar kalender@alpenweerman.nl

Alpenweerman Team zoekt versterking

Meer info in verband met “vertrek” Rico en Lars zie HIER 

(Visited 426 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier