Algemeen: Een krachtig hogedrukgebied ligt boven de Alpen. Dit brengt prachtig weer met zich mee en een stabiele weersituatie. De lucht is droog en de temperaturen zijn mild. In de dalen is de luchtvochtigheid wel iets hoger deze tijd van het jaar en kan er in de ochtend nog wat nevel hangen.

Hogedruk domineert de Alpen, komende dagen milde temperaturen en heldere lucht.

Gisteren was een prachtige dag in de Alpen met veel zon en blauwe luchten. Ook komende dagen gaat de temperatuur nog iets verder oplopen en kunnen we nog blijven spreken van een Goldener Oktober. Ook al lijkt het in de Alpen rustig, op de weerkaarten zijn zeer opmerkelijke dingen te zien die nog niet eerder zijn waargenomen in Europa.

Een heel bijzondere satellietfoto met orkaan Ophellia die op dit moment boven de Atlantische Oceaan ligt. Een groot deel van Midden-Europa is wolkenloos. Ook de Alpen liggen in de volle zon. Ten zuiden van de Alpen is te zien dat er wel wat smog hangt boven Italië. (bron: NASA Worldview)

Mooi herfstplaatje bij de Matterhorn. Vandaag zal de bewolking verder afnemen en het zicht toenemen. (via FB, Matterhorn)

Prachtig plaatje in Leogang met mooie vergezichten. In de ochtenden kan er nog wel wat nevel hangen in de dalen (via FB, Leogang).

Vandaag is de weersverwachting uitstekend. De luchtvochtigheid is nog iets lager dan gisteren waardoor er prachtige vergezichten zijn. Het is onafgebroken zonnig, weinig wind en het is warm. In sommige laaglanden is het vroeg in de ochtend nog wel wat mist of nevel, wat voor het weer in de bergen niet veel invloed zal hebben.

Weerkaart voor vandaag, een krachtig hoog -Tanja- boven de Alpen die depressies buiten de deur houdt. (bron, DWD).

Bijzonder hoge temperaturen voor deze tijd van het jaar. Op de weerkaart is te zien dat het in een groot deel van Europa te warm is op maandag en zal vergelijkbaar zijn met de dinsdag (temp afwijking ECMWF, via Wetterzentrale).

Uitzonderlijk hoge temperaturen zien we op dit moment in een groot deel van Europa. Een sterke rug voert warme lucht aan vanuit het zuidwesten. De temperaturen op 850hPa (ongeveer 1500m) zullen een paar dagen zelfs meer dan 10 ° C warmer dan gemiddeld zijn. In dalen kunnen ook zeer warme dagen verwacht worden met namiddagse temperaturen plaatselijk boven 25 ° C.

Ook op maandag en dinsdag blijft het hogedrukgebied domineren en blijven de weersomstandigheden perfect. Er kunnen nog enkele sluierwolken zijn, daarbij is de wind in het noordoosten soms nog zwak tot matig aanwezig. Verder is het weer een paar graden warmer dan gisteren. Het zicht is op deze dagen het beste en hebben we te maken met een heldere lucht.

Op vrijdag zien we dat een lagedrukgebied dichterbij de Alpen komt te liggen. Met de aanvoer van koudere lucht op de scheidslijn van warme lucht kan er meer wisselvalligheid verwacht worden.

Vooruitzichten
Tot woensdag blijft het ongewijzigd zonnig stabiel herfstweer. Daarna draait de luchtstroming naar het zuidwesten. Met de aanvoer vanuit het zuidwesten wordt het aan de noordkant van de Alpen föhnig. De vooruitzichten zijn nog wel onzeker en heeft ook de maken met het verdere verloop van orkaan Ophellia. Op dit moment lijkt het dat in de loop van donderdag op vrijdag de wisselvalligheid gaat toenemen. Richting volgend weekend gaan de temperaturen weer omlaag en kan er weer meer neerslag verwacht worden. De weg ligt weer open voor depressies die de Alpen kunnen bereiken. Voor nu geniet nog even van een aantal prachtige ‘gouden herfstdagen’.

Benieuwd wat voor weer we komende winter kunnen verwachten? Lees hier de winterverwachting 2017-2018.

(Visited 288 times, 1 visits today)

 

Val d'Aosta

Wintersport in Valle d’Aosta

Het bergdecor van Valle d’Aosta in Noord-Italië is adembenemend. Het dal wordt omringd door de hoogste toppen, door de Mont Blanc, de Monte Cervino, de Monte Rosa. Skiën tot 3000 meter en zelfs hoger betekent sneeuwzekerheid tot eind april. Lees hier de reistips en reisverhalen. Lees meer

Ortovox

Ortovox: duurzame veiligheid in de bergen

Ortovox produceert volledig klimaatneutraal de allerbeste buitensportkleding en bijbehorende accessoires, ook voor wintersport. Wat in 1980 begon met een revolutionaire lawinepieper heeft dit jaar geleid tot ontwikkeling van een hightech airbagsysteem. Dat natuurlijk naast de kleding en gear die comfortabel, stijlvol zijn en altijd gericht op veiligheid.


Wil je meer weten over Ortovox, bijvoorbeeld over de klimaatneutrale collectie, de Safety Academy met lawinetrainingen of natuurlijk de kleding, klik dan hieronder. In Nederland koop je Ortovox bij TwinSeasons. Lees meer

BBI Travel

Voordelige rondreizen door Noorwegen

BBI Travel biedt rondreizen door Noorwegen aan, waarbij je kunt kiezen uit routes door diverse regio’s. Alle rondreizen hebben gemeen dat de fraaist te rijden trajecten en de meest interessante bezienswaardigheden onderdeel zijn van de reis.
De bergpensions, fjordenpensions en gemoedelijke hotels liggen in een prachtige omgeving met ongerept natuurschoon of in levendige plaatsen. Bekijk hier het scherpe aanbod van BBI Travel. Lees meer