Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Algemeen: Afgelopen nacht en deze ochtend hebben de Alpen te maken met een zwakke storing vanuit het noorden. In de loop van de dag wordt het weer langzaam vriendelijker. In het zuiden en westen van de Alpen verloopt de dag droog met veel zon. Komend weekend zal door het inschuiven van een nieuw tussenhoog de zon veel te zien zijn. Ook lopen de temperaturen langzaam op.

Gisteren hadden de Alpen te maken met een tussenhoog waardoor het met de relatief koude lucht en vers gevallen sneeuw perfect wintersport weer was. Het was in een woord gewoon genieten van dit Kaiserwetter. Hier wat plaatjes van gisteren om jaloers op te worden.

Mittelberg in het Kleinwalsertal door Hans ter Braak
Schlegeis-see aan het einde van het Zillertal
Ook hier bij de hoogste berg van Oostenrijk, de Grossglockner (3798m) was er geen wolkje aan de lucht. De Pasterze gletsjer is bedekt onder een dikke laag sneeuw.
Op de satelliet beelden van gisteren zijn de prachtig besneeuwde Alpen goed te zien. Ook zien we de bewolking vanuit het noordwesten al naderen die op dit moment voor wat minder weer zorgt in de noord Alpen.

Gisteren trok aan het eind van de dag vanuit het noorden een zwakke storing de Alpen binnen die weer voor wat verse sneeuw heeft gezorgd. Deze ochtend sneeuwt het lokaal nog wat door maar al snel klaart het ook in de noordelijke Alpen meer en meer op en zal de zon zich weer laten zien.

Radarbeeld van 9.30u van de Alpenmet nog bewolking en wat sneeuwbuitjes aan de noordkant van de Alpen

De bewolking met lichte sneeuwval zal zich het langst ophouden in het uiterste (noord)oosten van de Alpen. Hier kan er dan ook nog wat meer wind staan. Veel sneeuw wordt er niet verwacht in het noorden en is het met 5-10 cm verse sneeuw meest wel gedaan. In de west- en zuid- Alpen zal het vandaag droog blijven en zal de zon uitbundig schijnen. Het is koud voor de tijd van het jaar met een nul-gradengrens van oost naar west tussen de 800 en 1500m hoogte.

Zaterdag belooft een prachtige wintersportdag te worden met echt Kaiserwetter met uitzondering van de Italiaanse Alpen. Hier is met een zwakke zuidelijke aanvoerrichting veel bewolking aanwezig en kan er wat sneeuw vallen met een sneeuwvalgrens van rond de 1000-1200m. In de rest van het Alpengebied is het gewoon prachtig zonnig weer met mooie vergezichten en weinig wind. Daarnaast is het ook minder koud dan de dagen ervoor. Op en top genieten dus!

Zaterdag hebben de Alpen te maken met een zwakke zuidelijke aanvoer waardoor er in de Italiaanse Alpen meer bewolking aanwezig is en hier en daar wat sneeuw kan vallen. In de rest van de Alpen is het rustig weer en laat de zon van zich horen.

Zondag mag een groot deel van de Alpen nog genieten van het zonnige weer en dan in het bijzonder de oostelijke Alpen. Alleen in het zuidoosten kan nog wat meer bewolking aanwezig zijn. In de loop van de dag ontstaan er in de noordwestelijke Alpen wel wat stapelwolken waarbij er richting de avond hier en daar een kleine bui kan ontstaan. Veel neerslag zal dit echter niet zijn.

Maandag naderd er dan vanuit het noordwesten een koufront waardoor de temperaturen weer wat naar beneden gaan. In de noordelijke Alpen krijgen we dan ook te maken met bewolkt en nat weer waarbij de sneeuwvalgrens rond de 1200-1500m zal uitkomen. Ook de dagen daarna blijven de Alpen te maken krijgen met storingsinvloeden vanaf de oceaan. Dinsdagavond trekt er vanuit het westen weer een nieuw frontensysteem de Alpen binnen wat waarschijnlijk tot vrijdag z’n invloed zal doen gelden met regen en sneeuwval. Waar de sneeuwvalgrens zich precies gaat ophouden is nog wat onzeker. De Alpen bevinden zich precies op de grens van de koudere lucht in het noorden en de warmere lucht in het zuiden. Het wordt dus nog spannend. Deze onzekerheid is ook goed terug te zien in de onderstaande ensemble verwachting van het ECMWF.

De Alpen bevinden zich midden volgende week op de grens van warmere lucht in het zuiden en koudere lucht in het noorden.
De Ensemble verwachting met de temperatuur op zo’n 1500m hoogte met als prikpunt de centrale noordkant van de Alpen

Richting het volgend weekend lijkt het met een zuidwestelijke stroming in elk geval dan wel weer warmer te worden met bewolking en neerslag. Of en hoe dit allemaal zal gaan verlopen houden we allemaal voor jullie in de gaten. Voor nu een hele fijne dag en dit weekend neemt Johann het stokje weer over voor wat betreft het Alpenweer.

Webcams

Meer beelden uit de Alpen en Oberwallis zie – Meteo-Oberwallis – en onze link – Alpenwebcams (de website en webcams van Meteo-Oberwallis zijn door een server probleem tijdelijk niet toegankelijk)

Exclusief en uniek!  compleet verzorgde Ski safari’s met eigen Zwitserse Ski leraar

Alpenweerman; wij leveren de volgende diensten:

  • Weerbericht op maat
  • Trainingen voor bedrijven, scholen, verenigingen, sponsoren etc..
  • Cursussen tbv weerkunde, meteo, weerstations etc..
  • Kennissessies op locatie (ook in het buitenland)
  • Seminars en Webinars
  • NIEUW Excl. compleet verzorgde Ski Safari ‘s” Wallis (Aletsch / Zermatt – Cervinia)
  • Wereldwijde weathercard service
  • Ook in de Alpenlanden op locatie kan geregeld worden.

Wilt u meer informatie of wilt u weten wat wij voor uw kunnen betekenen?
Neem dan contact op met
info@alpenweerman.nl / info remco@alpenweerman.nl

(Visited 426 times, 1 visits today)

Klik hier voor bijzonder mooie rondreizen door Noorwegen


 

 

 

BBI Travel

Voordelige rondreizen door Noorwegen

BBI Travel biedt rondreizen door Noorwegen aan, waarbij je kunt kiezen uit routes door diverse regio’s. Alle rondreizen hebben gemeen dat de fraaist te rijden trajecten en de meest interessante bezienswaardigheden onderdeel zijn van de reis.
De bergpensions, fjordenpensions en gemoedelijke hotels liggen in een prachtige omgeving met ongerept natuurschoon of in levendige plaatsen. Bekijk hier het scherpe aanbod van BBI Travel. Lees meer

Innsbruck zomer

Beleef de variatie in Innsbruck

Pure levensvreugde voor een onvergetelijke vakantie: tussen cultuur en natuur, hoogtes en dieptes, tradities en trends – geen andere regio combineert extreme tegenstellingen op zo’n charmante wijze als Innsbruck. Hier kun je je vanuit het hart van de hoofdstad van Tirol binnen slechts 20 minuten in luchtige hoogtes op de Nordkette begeven. Lees meer

Isere

Eindeloos wandelen en fietsen in Isère

Isère ligt in het zuidelijke deel van de Franse Alpen en bestaat voor een groot deel uit hooggebergte. Kenmerkend zijn de indrukwekkende bergtoppen, ruige natuur, gletsjers, valleien en bossen. Je kunt er eindeloos wandelen, mountainbiken, klimmen en genieten van de rust.

In het departement liggen verschillende bergmassieven, waaronder de Écrins, de Belledonne, de Vercors en de Chartreuse, allemaal onderdeel uitmakend van de Alpen. De hoofdstad Grenoble is een bezoek ook zeker waard.

Lees meer