Advertentie 

Algemeen; een markant laag – Pirmin – ligt vandaag met kern boven centraal Europa waarbij aan de oostflank zachtere lucht vanuit het zuiden wordt aangevoerd en aan de westflank koudere lucht aan het noorden. De oostelijk Alpen hebben vandaag nog te maken met de zachte en vochtige lucht met Stau in het zuiden en föhn in het noorden. Morgen wordt vanuit het noorden weer koudere lucht aangevoerd en kan het vooral in de Nordstau nog sneeuwen. In het zuiden knapt het op en gaat de zon schijnen

Morgen van noorden uit weer kouder tijdelijk Nordstau sneeuwval

Gisteren sneeuwde het onder invloed van laag Pirmin vooral in de westelijke en in de Stau van de zuidelijke Alpen en viel er lokaal 10 tot 30 cm en lokaal 30 tot 60 cm aan Neuschnee. Door de zuidwestelijk stroming had de noordkant en de inner-alpine gebieden ook langere tijd met de föhn te maken waardoor er weinig tot geen neerslag viel. In de föhngebieden aan de Zwitserse noordkant steeg het kwik lokaal tot 11 a 12 graden. Ook in het inner-alpine Wallis viel weinig sneeuw en in de dalen bleef het meest droog.

Hieronder een foto impressie vanuit de Franse Alpen – Vars (Hautes-Alpes) die gisteren de volle lading kregen.

Nonstop sneeuwval gisteren in Vars – VARS la Forêt Blanche

En ook het nodige witte spul langs de zuidkant waar het tot in Locarno sneeuwde. Lokaal viel er her 20 a 30 cm sneeuw en deels ook nog meer

Sterzing Süd Tirol  Twitter Dieter Peterlin‏ @DieterPeterlin 

Sneeuw op het station in Locarno. Foto Andreas Hostettler /Meteo Schweiz Wetterblog

In de middag en avond trok het zwaartepunt van de neerslag verder langs de centrale zuidelijke Alpen naar het oosten en begon het in de westelijke Alpen alweer op te klaren.

Vandaag zien we depressie met twee aparte kernen (Golf van Lion en Polen) boven midden Europa ronddraaien en hebben vooral de oostelijke zuidelijk Alpen te maken met Stau neerslag.

Omdat de lucht vrij zacht is valt in de lagere delen de neerslag in vloeibare vorm. Vanaf circa 1500 a 1700 meter mag men tot middernacht. In de westelijke Alpen schijnt vooral in de ochtend de zon of is het opgeklaard. In de middag kan vanuit het zuidwesten ook hier weer wat sneeuw gaan vallen. Sneeuwvalgrens circa 800 meter en geleidelijk weer dalend tot in de dalen.

Tot morgenochtend kan er nogmaals zo’n 10 tot 30 cm aan sneeuw gaan vallen met zwaartepunt in de Stau van de oostelijke Alpenzuidkant en de zuidwestelijke Alpen.  Lokaal hier hogerop is 40 tot 50 cm mogelijk. In het inner alpine Wallis (Föhn) en de Italiaanse westelijke Alpen valt weinig tot geen sneeuw.

Arpege sneeuwval cumulatief tot morgenochtend

Tijdelijke Nordstau
In de loop van de zondag trekt het laag met zijn zwaartepunt verder naar midden Italië en van west naar oost draait de hoogtestroming dan naar het noorden tot noordoosten. De föhn is dan weer passé Er wordt dan weer koudere lucht aangevoerd die vooral in de Stau van de Alpenhoofdkam sneeuw gaat geven.

De sneeuwvalgrens daalt van 1600 a 1000 meter (oost / west) weer tot in de lagere delen en dalen. Het zuiden gaat dan van een opstekende Nordföhn profiteren, het is droog en de zon krijgt steeds mer ruimte. In de Nordstau gebieden kan zondag tot maandagochtend 20 tot 30 cm sneeuw gaan vallen en lokaal hogerop ook 30 tot 45 cm.

Met de verse sneeuw is het lawinegevaar deels weer gestegen tot code oranje (aanzienlijk) en rood (groot). Zie ook kaarten per land regio onderaan het weerbericht

Hogedruk
Begin volgende week trekt laag Pirmin verder naar het zuidoosten en krijgen we te maken met een uitloper van hogedruk en een apart filiaaltje precies boven de Alpen. Er komt dan weer een einde aan de koude noordoostelijke stroming en vanuit het westen en zuidwesten gaat dan vooral op  hoogte weer minder koude lucht binnen stromen.

ECMWF 850 hPa voor woensdag 00h00

Woensdag zou, nog een beetje afhankelijk van de liggen van de hoogte-as vooral in de oostelijke Alpen de koudere lucht (- 5 graden isotherm op 850 hpPa) weer terrein kunnen gaan winnen. Al met al mogen we de eerste helft van de week droog en vrij zonnig winterweer verwachten met daarbij prima wintersport en sneeuw condities.

Volg het weer in de Alpen ook via deze webcams  met zoekfunctie land, plaats

Donderdag en vrijdag krijgen we vanuit het westen te maken met een zwak koufront en vervolgens warmtefront en kan er vooral in de noordelijke Alpen wat neerslag gaan vallen. Sneeuwvalgrens tussen de 1000 en 1500 meter. In het weekend komen we aan de voorzijde van een markante depressie boven de noordelijke Atlantische Oceaan te liggen en en wordt minder koude maar ook vrij droge lucht aangevoerd. Het zou onder invloed van zwakke hogedruk dan droog en vrij zonnig moeten gaan verlopen.

ECMWF voor zaterdag 00h00

Maandag volgt dan een hoogtetrog met weer meer bewolking en neerslag, sneeuwvalgrens dan weer dalende tot circa 1000 meter.

In het verdere verloop krijgen we dan te maken met nieuwe hogedruk. Onzeker is nog waar precies het zwaartepunt zal komen te liggen. Het GFS berekent het zwaartepunt in het zuiden en we komen dan aan de noordkant van de hoogte-as in een zachte(re) zuidwestelijke hoogtestroming te liggen.

Het ECMWF berekent het zwaartepunt veel noordelijke en oostelijker met de hoogte-as over of zelfs ten noorden van de Alpen. Met een meer continentale stroming zal het dan een stuk kouder zijn. Beide oplossingen garanderen echter rustig en zonnig wintersportweer met in de bergen veel zon.

Hoe het één en ander zich precies gaat ontwikkelen gaan we de komende dagen vervolgen  Tot zover voor deze zaterdagochtend. Actueel in Oberwallis Rosswald mooi opgeklaard met een temperatuur van – 3 graden op 1800 meter. Ciao

LAWINE gevaar regionaal groot (code rood) 

Lawinegevaar, klik op kaart voor – land / regio 

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  Instagram en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Alpenweerman forum online.

Alpenweerman bestaat alweer meer dan 4 jaar. Iedere dag krijgen wij vragen binnen van onze bezoekers. Via Facebook, Twitter en Instagram. Wij hebben daarom een forum in het leven geroepen om hier te praten en discussies te voeren over het weer in de Alpen en de Benelux, de weerkaarten, achtergrondartikelen, sneeuw, storm en alles wat daarmee samenhangt.

Heb jijzelf een vraag over het weer of wat daarmee gemoeid gaat of gewoon lekker mee kletsen en discussiëren? Ook daarvoor kun je nu op ons forum terecht.

Join us nu en praat mee.
https://www.alpenweerman.nl/community/

Mocht je interesse hebben om binnen het Alpenweerman platform te participeren of om ons team te komen versterken  (Alpenweer, Benelux-weer, IT, marketing, bloggen, vloggen, sociale media. forum) neem dan contact met ons op via info@alpenweerman.nl 

(Visited 462 times, 1 visits today)

 

Advertentie

Val Thorens

Beste skioord 2023: Val Thorens

Val Thorens is zojuist voor de 8e keer uitgeroepen tot beste skigebied ter wereld. Val Thorens ligt op een hoogte van 2.300 m en is daarmee het hoogst gelegen skioord van Europa. Als eerste geopend (in november) en als laatste gesloten (in mei), biedt het skiërs een enorm speelterrein voor een onvergetelijke vakantie. Lees meer

Advertentie

SnowWorld

Wintersport in SnowWorld

Skigebied SnowWorld is hét Nederlandse skigebied met vijf skidorpen. De skiliften draaien tot ’s avonds laat en er valt voor jong en oud veel te beleven. Skiën, snowboarden, klimmen en après-skiën. Skigebied SnowWorld biedt de ultieme wintersportervaring bij jou in de buurt. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier