Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Algemeen;  zomer hoog – Yvonne – is met zijn kern boven de Oostzee aangekomen en blijft voor de Alpen tot en met donderdag het weer bepalende druksysteem. Donderdag wordt in de westelijke Alpen het hoogtepunt van hittegolf bereikt. Vrijdag neemt de invloed van het hoog geleidelijk af en uitgaande van een laag boven west Europa gaat dan vochtigere lucht binnenstromen waardoor de onweerskansen gaan toenemen en de warmte getemperd zal gaan worden. Minder extreem warm (heet) wordt het in de oostelijke Alpen, hier zal de afkoeling echter minder te beteken hebben.

Spaanse pluim, gaan hitte records sneuvelen?!

Grote delen van west, zuid en midden Europa hadden gisteren met extreme warmte te maken en steeg het kwik met volop zon naar 38 tot 42 graden (Frankrijk). Ook  in de Alpen en speciaal de westelijke Alpen was het zweten met maxima die tot bijna 36 graden opliepen.

Grote delen van west en centraal Europa gisteren badend in de zon

Ook in de bergen is het uitzonderlijk warm met een vorstgrens die tussen de 4700 en 4900 meter lag en zelfs het weerstation op Kleine Matterhorn (3850m) in Oberwallis (Zermat) meldde bijna 10 graden in de plus.

Zo kan het natuurlijk ook. Verfrissende afkoeling en drankjes in een watertrog in Mittelberg Kleinwalsertal. Via Twitter Hans ter Braak

Nog heter onder Spaanse pluim
De ergste hitte moet echter nog komen en deze staat voor donderdag op het weermenu onder het hitte regime van een klassieke “Spaanse pluim“. Mogelijk dat dan ook in Duitsland en de Benelux hitte records worden verbroken. Daarvoor moeten echter wel alle puzzel stukje goed vallen. In hoeverre Sahara zand hogerop in de atmosfeer en ook hogere (cirrus) bewolking eventuele hitte records zal gaan frustreren is nog niet geheel duidelijk.

GFS T850 hPa voor donderdag met een klassieke zgn Spanish Plume situatie

Dat geldt ook voor de Alpen waar het kwik in de westelijke Alpen donderdag zijn hoogste waardes zal gaan halen. Op het 850 hPa niveau worden dan temperaturen tot 24 a 25 graden verwacht! Onder gunstige omstandigheden kan het dan in de lagere delen en dalen 39°C worden en wie weet wordt ergens de 40 graden grens aangetikt!

GFS T850 hPa meer in detail voor donderdagmiddag

Het absolute warmte record voor Zwitserland werd overigens op 11 augustus 2003 geregistreerd. Destijds steeg het kwik in Grono (Graubünden, 283m) tot 41.5°C.  Voor Oostenrijk werd dit gevestigd op 8 augustus 2013 met 40.5°C in Bad Deutsch-Altenburg.

Volg het weer in de Alpen ook via deze webcams  met zoekfunctie land, plaats

Vandaag kan het kwik  met volop zon weer  wat winst  gaan pakken en datzelfde geldt zoals gezegd voor de donderdag. Ook in de bergen is het dan uitzonderlijk warm met een nulgraden grens die in de westelijke Alpen rond de 4900 meter komt te liggen. Mogelijk dat vandaag zelfs de 5000 meter grens wordt aangetikt, dit is sinds het begin van de metingen (ballon) slechts 1 keer eerder voorgekomen! Niet verwonderlijk overigens met een 500 hPa vlak dat op bijna 6000 meter komt te liggen en met ook op die hoogte slecht 6 graden in de min!

500 hPa geopotentiale hoogte vandaag op circa 5935 meter en een temperatuur van slechts min 6 grden

De aangevoerde lucht is nog steeds vrij droog. Wel neemt de kans op een lokaal warmte onweder neemt geleidelijk wat verder toe. Dat geldt speciaal voor de zuidkant van de (westelijke) Alpen.

Vooral de zuidkant van de Alpen moet morgenmiddag -avond ook met een lokaal warmte onweder rekening houden

Dat het met deze temperaturen hard gaat met het smelten van de sneeuw en gletsjers moge duidelijk zijn. Ter illustratie, de trotse 7 meter winter sneeuw die 2 maanden geleden nog op het meetveld  bij de Säntis lag is sinds eergisteren niets meer over.

Avond stemming Säntis gisteravond, enkel in de beschutte delen ligt nog wat sneeuw.

Ook in het verdere verloop beloven het voor de Alpengletsjers en permafrost barre tijden te worden. Weliswaar gaat het kwik vooral in de westelijke Alpen tijdelijk een stuk omlaag, het blijft echter ook dan nog warm tot zeer warm zomerweer. Minder afkoeling krijgen de oostelijke Alpen, maar ja, daar is het immers ook ietwat minder extreem warm.

GFS T850 hPa voor zondag. In het weekend wordt de extreme warmte vooral in de westelijke Alpen getemperd

Vooral vrijdag en met name  op zaterdag kan een koufront neerslag van betekenis gaan geven. Maandag keert de warmte / hitte dan gewoon weer terug en wordt het met veel zon overal gewoon weer zeer warm tot heet!

Markante afkoeling op 850 hPa westelijke (Franse) Alpen
En minder voor de oostelijke Alpen (alwaar het ook duidelijk minder warm / heet is

Hoe het allemaal verder gaat met het warme zomerweer en of er dan toch warmte records gaan sneuvelen gaan we de komende dagen vervolgen. Sowieso zullen we donderdag de thermische hoogstandjes in Nederland op de voet gaan volgen onder andere vanuit Voorthuizen (Gld) tijdens het Alpenweerman-team treffen! Voor nu een fijne dag en sterkte allemaal met de hitte

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  Instagram en/of Twitter. Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Alpenweerman Team zoekt versterking

Meer info in verband met “vertrek” Rico en Lars zie HIER 

(Visited 722 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier