Advertentie 

Vandaag en morgen worden bijzonder warm in de Alpen. In het weekend stroomt iets koudere lucht over de bergen uit door passage van een koufront en kan er ook wat neerslag vallen. Maar is het genoeg om de matige sneeuwcondities in de rest van de voorjaarsvakantie te verbeteren? Nieuwe kansen op winterweer worden hopelijk eind volgende week verzilverd.

Het is meer voorjaar dan winter in de Alpen. Zoals hier op deze foto, zweten in de lounge in de brandende zon op 15 februari. Termen, Zwitserland. Foto via Johanns (Alpen)weer op X,

Even meer voorjaar dan wintersport

Vandaag en morgen blijft het droog en zal de zon zich regelmatig laten zien door de sluierbewolking heen, neem de zonnebrand dus zeker mee. Hogerop de berg is zonkracht 4 mogelijk. De condities op de pistes zullen helaas slecht zijn. Na al het zachte weer dat we de afgelopen dagen al hebben gehad is de sneeuwkwaliteit matig. In de ochtend zullen de meeste pistes nog wel wat harder zijn, maar zeker overdag zal de sneeuw zacht en papperig worden. Pas gezien de matige sneeuwkwaliteit en de vakantiedrukte goed je snelheid aan op de condities van de piste.

Zeer hoge temperaturen voor de tijd van het jaar op 1500 meter. Lokaal tot 12 graden aan toe! Bron WXCharts.com / ICON.

Een zuidelijke stroming voert warme lucht aan vanuit het westen van Afrika. In de lucht komt zelfs wat Sahara zand mee op hoogte. Op 1500 meter hoogte kan de temperatuur oplopen tot meer dan 10 graden. De vorstgrens gaat zelfs stijgen tot boven de 3000 meter. Aan de noordkant van de Alpen steekt een föhnwind de kop op die de temperaturen in de dalen kan opstuwen naar 15 tot 17 graden. Met deze waarden zitten we zo’n 12 tot 14 graden boven normaal voor halverwege februari. We kunnen onder deze omstandigheden eerder spreken van lente in plaats van wintersport.

Koufront brengt een vooral regen

In de nacht van vrijdag naar zaterdag komt vanuit het noordwesten iets minder zachte lucht richting de Alpen door passage van een koufront. Nou ja koufront, iets minder warme lucht kunnen we beter zeggen. Want koud gaat het niet echt worden. Ook valt er wat neerslag aan de noordkant. Eerst ligt de sneeuwvalgrens nog boven 2000 meter maar omdat de lucht zoals gezegd minder zacht is daalt deze geleidelijk naar een hoogte tussen 1800 en 2000 meter. Veel meer dan een paar centimeter verwachten we niet, veel plaatsen gaan helaas vooral regen zien door de hoge sneeuwvalgrens. De meeste neerslag is overigens voor Oostenrijk.

Zaterdag gaat het in de middag vanuit het noorden weer droog worden ook in Oostenrijk en ook zondag blijft het dan droog. Met een temperatuur van gemiddeld een graad of 5 op 1500 meter is het iets koeler, maar blijft het te warm en zal de sneeuwconditie vooral in de middag slecht zijn. De meeste zon is dit weekend voor de Franse en Italiaanse Alpen.

Volgende week nieuwe kansen op winterweer?

Echt volop winterweer zit helaas niet in de weerkaarten. Wel raken we de ergste warmte kwijt en gaat het wat wisselvalliger worden. Zowel de noordkant als de zuidkant van de Alpen lijken in ieder geval sneeuw te kunnen verwachten. Op maandag komt er een volgend koufront vanuit het noordwesten en dan krijgen de noordkant van de Alpen en vooral Frankrijk en Zwitserland sneeuw. Voor hoeveelheden is het nog wat aan de vroege kant, daar komen we zeker op terug in de volgende berichten.

Op maandag vooral sneeuw(buien) in de Franse en Zwitserse Alpen. Maar ook elders kan een bui vallen. De temperatuur gaat gelukkig weer iets verder naar beneden. Bron: WXCharts.com /ECMWF.

Woensdag en donderdag lijken dan weer 2 droge en zachtere dagen te worden. Vrijdag zien we dan een lagedrukgebied vanuit Frankijk onder de Alpen door trekken: sneeuw vooral voor de zuidkant van de Alpen. Maar ook elders kan het sneeuwen. Maar we hebben het over volgende week vrijdag, ruim een week vooruit. Dus de onzekerheid is ontzettend groot. Maar het geeft wel aan dat er kansen zijn dat er wat verse sneeuw gaat vallen. Met deze lenteachtige omstandigheden moeten we ons maar vasthouden aan de mogelijkheden die de weerkaarten bieden.

Volgende week vrijdag mogelijk flinke sneeuw met het accent op de zuidkant van de Alpen. Nog ver weg, laten we hopen dat het in de weerkaarten blijft zitten. Bron: WXCharts.com / ECMWF.

Voor iedereen in de bergen of die er naar toe gaat, fijne vakantie! En blijf ons volgen voor de laatste weer updates!

Hoofdfoto: Kasteel Mittersill, De Kitzbüheler Alpen

(Visited 5.162 times, 1 visits today)

 

Advertentie

Val Thorens

Beste skioord 2023: Val Thorens

Val Thorens is zojuist voor de 8e keer uitgeroepen tot beste skigebied ter wereld. Val Thorens ligt op een hoogte van 2.300 m en is daarmee het hoogst gelegen skioord van Europa. Als eerste geopend (in november) en als laatste gesloten (in mei), biedt het skiërs een enorm speelterrein voor een onvergetelijke vakantie. Lees meer

Advertentie

SnowWorld

Wintersport in SnowWorld

Skigebied SnowWorld is hét Nederlandse skigebied met vijf skidorpen. De skiliften draaien tot ’s avonds laat en er valt voor jong en oud veel te beleven. Skiën, snowboarden, klimmen en après-skiën. Skigebied SnowWorld biedt de ultieme wintersportervaring bij jou in de buurt. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier