Advertentie 

Algemeen: een uitloper van hoog – Sonja – met kern boven het noorden van Scandinavie en een apart hoog – Rosalie – vandaag met kern boven de Balearen zorgen dit weekend voor mooi en weer zachter weer in de Alpen. Volgende week zullen storingen (hoogtelaag) periodiek opnieuw voor onbestendig en kouder weer gaan gaan zorgen.

Gisteren beleefden we in grote delen van de Alpen vanaf 400 tot 700 meter hoogte een onvervalste Spätwintertag. Het was koud en guur en steeds weer viel er aanhoudend en ook nog intensief sneeuw. De sneeuwvalgrens lag deels rond de 400 meter en vanaf  700 meter was het sneeuw bedekt.  Tot 700 meter viel 20 tot 30cm, tussen 1000 en 1500 meter 30 tot 40 cm en daarboven 40 tot 50 cm aan verse sneeuw. Beneden de 700 tot 400 vielen enkele tot 10 cm van het witte spul.

Sneeuw en vorst gisteren ook in de Franse Alpen. Via Tignes‏ @TignesOfficiel
In de Migros in het lager gelegen Zwitserse Rüschlikon kon je tulpen met sneeuw kopen! Foto Daniel Gerstgrasser‏ @danivumalvier
En ook in grote delen van Oostenrijk gewoon weer een dik pak sneeuw. Foto gletsjer Kaprun via Karin Broerse

Voor ein april is deze sneeuw met name in de lagere delen best uitzonderlijk en we moeten zelfs 50 tot 80 jaar terug gaan in de tijd voor zo late sneeuw. In de bergen vanaf circa 800 tot 1000 meter is sneeuw in april en ook nog mei of zelfs begin juni niet uitzonderlijk en komt eigenlijk elk jaar voor. In het hooggebergte kan het overigens ook in de zomermaanden sneeuwen.

Inmiddels is de frontale zone al weer doorgeschoven naar oost Europa en ex Genualaag -Tarek – ligt inmiddels alweer boven de Baltische Staten. Gisteren begon in de middag en avond onder invloed van een tussenhoog van het westen uit de atmosfeer al flink “af te drogen” en vannacht werd het onder een heldere hemel en met wegvallende wind in de nog aanwezige polaire lucht flink koud.Op veel plaatsen vroor of vriest het nu nog licht en deels ook nog matig of streng (Glattalp kanton Schwyz -13 graden.

Het tussenhoog trekt dot weekend via de Alpen naar het oosten en daarmee draait de stroming geleidelijk naar de zuidhoek en gaat er in alle hoogtes steeds zachtere lucht binnenstromen. Met de zon gaat het kwik dan flink in de lift. Vandaag is de stroming eerst nog meer continentaal (oosthoek) en wordt nog wat koudere lucht aangevoerd en is het met 12 tot 16 graden wel gedaan. De vorstgeens stijgt naar circa 1800 meter. Op 2000 meter vriest het nog – 4 tot 0 graden. We zullen het vandaag dus echt van de voorjaarszon moeten hebben, voordeel is ook dat de wind nauwelijks nog een rol speelt. Morgen dan in de zachtere lucht een heel stuk aangenamer en stijgt het kwik tot 12 a 17 graden, lokaal is dan ook weer 20 graden haalbaar (Wallis)

Radarbeeld 09h30. Via WetterOnline.de
Ook in het Kleinwalsertal schijnt de zon weer en met de verse sneeuw lijkt het wel “Hochwinter”. Foto Mittelberg 1300m via Twitter Hans ter braak‏ @hansterbraak

Maandag gaat het dan weer mis, uitgaande van een Atlantische depressie(s) en hoogtetrog zien we begin volgende week een portie koude lucht afkoppelen (cut-off) welke als hoogtelaag langzaam naar de Alpen zal trekken. Lagedruk (hoogtelaag) en daarmee samenhangende storingen zullen periodiek voor onbestendig en weer koeler weer gaan zorgen. Maandag gaat een eerste koufront van west naar oost alweer voor meer bewolking en neerslag zorgen, sneeuw valt dan geleidelijk weer tot 1400 a 1000 meter.

Een volgende portie koude lucht (groen) is alweer onderweg naar de Alpen. ECMWF maandag 1 mei

Kijken we nog even naar de langere termijn dan verandert er grosso modo niet veel. Hogedruk lig voor de Alpen ongunstig (noordelijke) en de invloed van depressie en storingen blijft steeds aanwezig. Wel zullen de temperaturen geleidelijk wat ophoog gaan, van zomerse temperaturen kunnen we voorlopig echter alleen maar dromen.

Volgende week gaat een vervelend hoogtelaagje het weer onbestendig en vrij koud gestalten

Inmiddels is het sneeuwdek hier in Termen van 30 naar 10cm gereduceerd en naar verwachting zal het dit weekend compleet gesmolten zijn. Het is nog fris met – 3 graden maar weldra zal net als ook elders zon boven de bergen uitkomen en kan het opwarmen in ieder geval tijdelijk gaan beginnen! Fijne dag en graag weer tot morgen, ciao.

(Visited 129 times, 1 visits today)

 

Advertentie

Val Thorens

Beste skioord 2023: Val Thorens

Val Thorens is zojuist voor de 8e keer uitgeroepen tot beste skigebied ter wereld. Val Thorens ligt op een hoogte van 2.300 m en is daarmee het hoogst gelegen skioord van Europa. Als eerste geopend (in november) en als laatste gesloten (in mei), biedt het skiërs een enorm speelterrein voor een onvergetelijke vakantie. Lees meer

Advertentie

SnowWorld

Wintersport in SnowWorld

Skigebied SnowWorld is hét Nederlandse skigebied met vijf skidorpen. De skiliften draaien tot ’s avonds laat en er valt voor jong en oud veel te beleven. Skiën, snowboarden, klimmen en après-skiën. Skigebied SnowWorld biedt de ultieme wintersportervaring bij jou in de buurt. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier