Algemeen: een uitloper van hoog – Sonja – met kern boven het noorden van Scandinavie en een apart hoog – Rosalie – vandaag met kern boven de Balearen zorgen dit weekend voor mooi en weer zachter weer in de Alpen. Volgende week zullen storingen (hoogtelaag) periodiek opnieuw voor onbestendig en kouder weer gaan gaan zorgen.

Gisteren beleefden we in grote delen van de Alpen vanaf 400 tot 700 meter hoogte een onvervalste Spätwintertag. Het was koud en guur en steeds weer viel er aanhoudend en ook nog intensief sneeuw. De sneeuwvalgrens lag deels rond de 400 meter en vanaf  700 meter was het sneeuw bedekt.  Tot 700 meter viel 20 tot 30cm, tussen 1000 en 1500 meter 30 tot 40 cm en daarboven 40 tot 50 cm aan verse sneeuw. Beneden de 700 tot 400 vielen enkele tot 10 cm van het witte spul.

Sneeuw en vorst gisteren ook in de Franse Alpen. Via Tignes‏ @TignesOfficiel
In de Migros in het lager gelegen Zwitserse Rüschlikon kon je tulpen met sneeuw kopen! Foto Daniel Gerstgrasser‏ @danivumalvier
En ook in grote delen van Oostenrijk gewoon weer een dik pak sneeuw. Foto gletsjer Kaprun via Karin Broerse

Voor ein april is deze sneeuw met name in de lagere delen best uitzonderlijk en we moeten zelfs 50 tot 80 jaar terug gaan in de tijd voor zo late sneeuw. In de bergen vanaf circa 800 tot 1000 meter is sneeuw in april en ook nog mei of zelfs begin juni niet uitzonderlijk en komt eigenlijk elk jaar voor. In het hooggebergte kan het overigens ook in de zomermaanden sneeuwen.

Inmiddels is de frontale zone al weer doorgeschoven naar oost Europa en ex Genualaag -Tarek – ligt inmiddels alweer boven de Baltische Staten. Gisteren begon in de middag en avond onder invloed van een tussenhoog van het westen uit de atmosfeer al flink “af te drogen” en vannacht werd het onder een heldere hemel en met wegvallende wind in de nog aanwezige polaire lucht flink koud.Op veel plaatsen vroor of vriest het nu nog licht en deels ook nog matig of streng (Glattalp kanton Schwyz -13 graden.

Het tussenhoog trekt dot weekend via de Alpen naar het oosten en daarmee draait de stroming geleidelijk naar de zuidhoek en gaat er in alle hoogtes steeds zachtere lucht binnenstromen. Met de zon gaat het kwik dan flink in de lift. Vandaag is de stroming eerst nog meer continentaal (oosthoek) en wordt nog wat koudere lucht aangevoerd en is het met 12 tot 16 graden wel gedaan. De vorstgeens stijgt naar circa 1800 meter. Op 2000 meter vriest het nog – 4 tot 0 graden. We zullen het vandaag dus echt van de voorjaarszon moeten hebben, voordeel is ook dat de wind nauwelijks nog een rol speelt. Morgen dan in de zachtere lucht een heel stuk aangenamer en stijgt het kwik tot 12 a 17 graden, lokaal is dan ook weer 20 graden haalbaar (Wallis)

Radarbeeld 09h30. Via WetterOnline.de
Ook in het Kleinwalsertal schijnt de zon weer en met de verse sneeuw lijkt het wel “Hochwinter”. Foto Mittelberg 1300m via Twitter Hans ter braak‏ @hansterbraak

Maandag gaat het dan weer mis, uitgaande van een Atlantische depressie(s) en hoogtetrog zien we begin volgende week een portie koude lucht afkoppelen (cut-off) welke als hoogtelaag langzaam naar de Alpen zal trekken. Lagedruk (hoogtelaag) en daarmee samenhangende storingen zullen periodiek voor onbestendig en weer koeler weer gaan zorgen. Maandag gaat een eerste koufront van west naar oost alweer voor meer bewolking en neerslag zorgen, sneeuw valt dan geleidelijk weer tot 1400 a 1000 meter.

Een volgende portie koude lucht (groen) is alweer onderweg naar de Alpen. ECMWF maandag 1 mei

Kijken we nog even naar de langere termijn dan verandert er grosso modo niet veel. Hogedruk lig voor de Alpen ongunstig (noordelijke) en de invloed van depressie en storingen blijft steeds aanwezig. Wel zullen de temperaturen geleidelijk wat ophoog gaan, van zomerse temperaturen kunnen we voorlopig echter alleen maar dromen.

Volgende week gaat een vervelend hoogtelaagje het weer onbestendig en vrij koud gestalten

Inmiddels is het sneeuwdek hier in Termen van 30 naar 10cm gereduceerd en naar verwachting zal het dit weekend compleet gesmolten zijn. Het is nog fris met – 3 graden maar weldra zal net als ook elders zon boven de bergen uitkomen en kan het opwarmen in ieder geval tijdelijk gaan beginnen! Fijne dag en graag weer tot morgen, ciao.

(Visited 125 times, 1 visits today)

 

Val d'Aosta

Wintersport in Valle d’Aosta

Het bergdecor van Valle d’Aosta in Noord-Italië is adembenemend. Het dal wordt omringd door de hoogste toppen, door de Mont Blanc, de Monte Cervino, de Monte Rosa. Skiën tot 3000 meter en zelfs hoger betekent sneeuwzekerheid tot eind april. Lees hier de reistips en reisverhalen. Lees meer

Ortovox

Ortovox: duurzame veiligheid in de bergen

Ortovox produceert volledig klimaatneutraal de allerbeste buitensportkleding en bijbehorende accessoires, ook voor wintersport. Wat in 1980 begon met een revolutionaire lawinepieper heeft dit jaar geleid tot ontwikkeling van een hightech airbagsysteem. Dat natuurlijk naast de kleding en gear die comfortabel, stijlvol zijn en altijd gericht op veiligheid.


Wil je meer weten over Ortovox, bijvoorbeeld over de klimaatneutrale collectie, de Safety Academy met lawinetrainingen of natuurlijk de kleding, klik dan hieronder. In Nederland koop je Ortovox bij TwinSeasons. Lees meer

BBI Travel

Voordelige rondreizen door Noorwegen

BBI Travel biedt rondreizen door Noorwegen aan, waarbij je kunt kiezen uit routes door diverse regio’s. Alle rondreizen hebben gemeen dat de fraaist te rijden trajecten en de meest interessante bezienswaardigheden onderdeel zijn van de reis.
De bergpensions, fjordenpensions en gemoedelijke hotels liggen in een prachtige omgeving met ongerept natuurschoon of in levendige plaatsen. Bekijk hier het scherpe aanbod van BBI Travel. Lees meer