Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Algemeen;  maandag bevinden de Alpen zich meest nog onder invloed van hogedruk.. Het zuidoosten heeft tijdelijk nog te maken met wat vochtigere luchtmassa’s. Samenhangend met een stormdepressie – Evi – met kern bij IJsland bereikt een occluderend frontensysteem dinsdag de Alpen en wordt opnieuw een turbulent weerfase ingeleid waarbij in de Nordweststau gebieden veel neerslag (sneeuw) gaat vallen.

Het afgelopen weekend konden we in het overgrote deel van de Alpen genieten van rustig en overwegend zonnig winterweer. De oostelijke en zuidoostelijke Alpen hadden te maken met meer bewolking waaruit ook wat lichte sneeuw neer dwarrelde. Hieronder een împressie vanuit Oberwallis.

Grimsel Oberwallis
Gletscheralp Oberwallis Photocredit Sarah David Rieder Kalbermatten
Saas-Ballen Oberwallis Photocredit Patrick Henzen

Einde van een mooie wintersportdag in de Aletsch. Foto Daniel Ottersbach (AWM)Verder dan nog het alom vertrouwde spelletje van Hochnebel en mist in de noordelijke Alpen door de aanvoer vanuit het oosten van wat vochtigere en koudere lucht in de onderste atmosfeer.

Hochnebel Leogang – Asitz 1900m (Salzburg)

Ook vandaag maandag hebben we na een koude start met op dit moment op uitgebreide schaal nog strenge tot zeer strenge vorst (-15 tot -22 graden), nogmaals te maken met rustig winterweer en vooral naar het oosten toe zal de zon nog goed vertegenwoordigd zijn. Verder ook weer de Hochnebel en mist als ook overtrekkende (hogere) wolken. In de zuidoostelijke Alpen maakt de bewolking geleidelijk plaats voor de zon en ook de aan de lichte sneeuwval komt een einde.

Föhn
In de loop van de dag gaat de wind in de westelijke Alpen van west naar oost geleidelijk aantrekken en met toenemende drukverschillen tussen de zuid en noordkant komt de Südföhn erin. Met een drukoverschot tot 10hPa zal de Föhn tot ver in de dalen van de westelijk noordelijke Alpen (föhn gebieden) door grijpen en in de bergen en de föhn gebieden neemt de wind toe tot stormachtig en in de berg tot storm! De Föhn zal dinsdag ook de oostelijke Alpen in haar greep krijgen maar minder krachtig worden ((drukverschil hier tot 5 a 6 hPa oplopend) In de loop van de middag en avond neemt de bewolking vanuit het westen toe.

Weerkaart DWD voor vandaag 12h00

Qua temperaturen verandert er vandaag nog niet veel en afhankelijk van Föhn, Hochnebel en zon varieert het kwik tussen – 4 en 4 en met föhn tot 8 graden. Op 2000 meter varieert het kwik tussen de – 8 en -4 graden en op 3000 meter tussen – 8 en -15. Het nulgraden niveau stijgt in de loop van de dag naar 1200 tot 1500 meter en in het westen tot 1700 meter. In het oosten nulgraden niveau 700 tot 1000 meter. (hoogste waardes gelden voor de westelijke en noordwestelijke Alpen.

Zonsopgang en Alpenglühen Cervino Plan Maison

De aantrekkende wind en opkomend föhn zijn een voorbode voor een weersverslechtering welke dinsdag van west naar oost door een eerste occluderende storing wordt ingeleid. In de loop van de dinsdag gaat van west naar oost en na föhneinde een eerste occlusie front voor neerslag zorgen.

GFS maandagavond 21h00

Reeds in de nacht op dinsdag gaat het in de westelijke Alpen sneeuwen en overdag breidt de sneeuwval zich tot over de westelijke oostelijke Alpen uit. Het langst droog blijft het in de zuidoostelijke Alpen. Met het instromen van wat zachtere lucht stijgt de sneeuwvalgrens naar 800 tot tot 1300 meter en lokaal is er tijdelijk ook gevaar op ijzel! In de beschutte inner-alpine dalen (Wallis) en aan de zuidkant sneeuwt het langdurig of zelfs de gehele tijd tot in de dalen (600 meter)

GFS T850 hPa dinsdag 12h00 met de zachtere lucht

In de loop van de namiddag en avond volgt vanuit het noordwesten weer koudere lucht en daalt de sneeuwvalgrens weer naar 1000 tot 700 meter. Ook de woensdag gaat onbestendig verlopen met sneeuwbuien en in de Stau van de Alpen ook aanhoudend sneeuwval. Sneeuwvalgrens verder dalend tot in de lagere delen en dalen. (500 meter)

Onstuimig en veel neerslag
In het verdere verloop van de week gaan volgende storingen steeds weer voor neerslag zorgen. We blijven een beetje in het grens (overgangs) gebied van polaire jet en frontale zone met in het zuiden de  zachtere en ten noorden daarvan de kouder luchtmassa’ waarbij dan weer wat zachtere (dinsdag en donderdag) en dan weer koudere lucht (woensdag en vrijdag) over de Alpen uitstroomt. Pre-frontaal komt donderdag dan ook de Südföhn er tijdelijk weer in op nadering van een volgend actief koufront op vrijdag

Jetstream voor woensdag 12h00

Tijdens en instroom van de wat zachtere lucht kan het kwik aan de Alpennoordkant tijdelijk tot 1000 a 1200 meter stijgen, in het zuiden en inner-alpin lagere sneeuwvalgrens! Naast dit alles wordt het ook nog eens (zeer)turbulent, de west tot noordwesten wind is hard tot stormachtig. In de bergen stormt het en heersen over het slechte wintersportcondities en het zal nog een hele kunst worden om de betere momenten uit te kiezen (donderdag)

Veel neerslag / sneeuw
Met de continue aanvoer van vochtige maritiem polaire luchtmassa gaat er vooral in de Nordweststau gebieden weer het nodige aan neerslag vallen. Tot het einde van de week berekenen de weermodellen neerslaghoeveelheden die oplopen tot 40 a 130 mm en lokaal met optimale Stau ook nog meer!

Sneeuw cumulatief adhv model Arpege tot vrijdag ochtend
En cumulatief adhv ECMWF (Bergfex /ZAMG)

Kaiserwetter 
Begin volgende week krijgen we te maken met stijgende luchtdruk onder invloed van een van west naar oost inschuivend hoog boven de Middellandse Zee. Daarmee zoekt de hoogtestroming met het vorderen van de week geleidelijk de zuidwest hoek op en gaan de temperaturen vooral in de bergen weer in de lift. De wintersporters mogen zich dan gaan verheugen op optimale wintersport condities en van de sneeuw die er in overmaat ligt. Mede ook door de lage dauwpunten en nog vrij lage stand van de januari zon zullen de sneeuw en piste condities prima zijn en blijven!

Volgende week dan weer Kaiserwetter en genieten van de verse sneeuw en aangename temperaturen en vooral veel zon

Meer informatie met betrekking tot diverse Staugebieden zie – HIER

Weekend koud winterweer

In de loop van de nacht van vrijdag op zaterdag stroomt er met een koufront dan weer veel koudere lucht over de Alpen uit. Voor het koufront uit zoals al gezegd eerst dan even weer föhning. Zaterdag gaat er met een straffe noordwestelijke hoogtestroming vooral in de Nordweststau van de Alpen aanhoudend sneeuwvallen waarbij het tot in de dalen en het Alpenlaag en voorland zal sneeuwen.

Doordat vooral op grotere hoogte zeer koude polaire lucht wordt aangevoerd krijgt de neerslag veelal ook een buiig karakter! Deze is toenemend ook droger waardoor de neerslagintensiteit er richting de zondag en vooral op zondag weer uit zal gaan. Het langst sneeuwt het in de Nordstau.

Zondag zou nog wel eens een heel mooie maar ook koude winterdag kunnen gaan worden met in de nacht van zaterdag op zondag en in de ochtend zeer lage temperaturen en bitterkoud. Dit geldt speciaal daar waar het langere tijd goed opklaart en de oost tot noordoosten wind wegvalt (beschutte hoger gelegen dalen).

Het is verder nog even afwachten wat een sneeuwstoring gaat doen die in de loop van de zondagmiddag via zuid Frankrijk richting de Alpen trekt. Waarschijnlijk wordt het laagje ten zuiden van de Alpen afgebogen. Mocht het wat noordelijke gaan koersen (nu nog zeer onzeker) dan gaat er zondagmiddag en -of maandagnacht weer sneeuw vallen.

Kaiserwetter
Begin volgende week krijgen we te maken met stijgende luchtdruk onder invloed van een van west naar oost inschuivend hoog boven de Middellandse Zee. Daarmee zoekt de hoogtestroming met het vorderen van de week geleidelijk de zuidwest hoek op en gaan de temperaturen weer in de lift. De wintersporters mogen zich dan gaan verheugen op optimale wintersport condities en van de sneeuw die er in overmaat ligt. Mede ook door de lage dauwpunten en nog vrij lage stand van de januari zon zullen de sneeuw en piste condities prima zijn en blijven.

De grote vraag is dan hoelang houden we dit mooie weer vast. De aandacht gaat uit naar een zich boven de Atlantisch Oceaan ontwikkelende depressie. Met het verder wegtrekken van het Middellandse Zee hoog zoekt de stroming geleidelijk de zuidwest tot zuidhoek op en neemt de kans op een Südföhn / Südstau stroming weer toe. Andere optie is dat we weer evolueren naar een meer zonaal (westelijk) stromingspatroon. Koudere oplossingen zijn ook vandaag in de minderheid.

GFS ensembles centrale Alpennoordkant

Afijn, eerst maar eens door deze turbulente week heen bijten en wat dan komt wat dan leeft. Voorlopig genoeg te doen de komende dagen en wij zullen berichten vanuit de weerkamer en wellicht morgen of overmorgen live vanuit de sneeuw. Op dit moment is het in Termen onbewolkt en vriest het 4.3 graden. Fijne dag en blijf volgen! Ciao

Lawinegevaar

De verse sneeuw en het sneeuwdek heeft zicht inmiddels aardig goed kunnen zetten en de opbouw van het sneeuwdek is vandaag “gunstig”.  Algemeen geldt een code geel (2 / matig) De kans op  Gleitschneelawinen blijft in alle regionen aanwezig!

De Simplon is weer vrij voor alle verkeer, het lawine gevaar in het gebied blijft hier deels nog precair ( Gleitschneelawinen) foto van Patrick Henzen

Blijf wanneer je niet bekend bent met de plaatselijke omstandigheden en terrein dus op de gemarkeerde pistes en volg de (lokale) aanwijzingen.

Lawine informatie Europa / Land. Klik kaart voor gewenste bestemming

Voor reis -verkeer- informatie van en naar de Alpen zie onze pagina op de site – HIER –

 Join Alpenweerman community:

JOIN US, wordt sponsor of partner van Alpenweerman.nl.  Neem geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl.

(Visited 2.289 times, 1 visits today)
Advertentie

13 Reactie op “Alpen – Turbulente week, veel sneeuw in Nordweststau”

 • krismampaey1966
  15 januari 2018 at 10:26

  De voorpret komt stilaan tot een extase. Ik teken voor het Kaiserwetter volgende week in Saalbach.
  Gfs geeft aan dat het kan regenen op dinsdag 23/1 Het is de warme uitbijter dus we gaan er van uit dat dit straks weer anders zal zijn. Spannend is het alleszins.
  Grt Kris

  • Johann
   15 januari 2018 at 10:44

   Eerst maar eens deze week de revue laten passeren Kris. Wordt turbulent en nat / wit. Ik teken overigens ook voor de hogedruk volgende week! En die sneeuwvalgrens voor 23-01…lekker vergeten, nog veel te ver weg

 • Wim Danhof
  15 januari 2018 at 10:42

  Gefeliciteerd met je site update Johann. leuk, al die prachtige foto’s door de beschrijvingen heen. Ziet er allemaal weer tiptop uit! Groeten Wim

 • Johann
  15 januari 2018 at 10:47

  Dank je Wim voor de feed-back. De “opschoning” was uit verschillende oogpunten hard nodig en we zijn nog steeds bezig om het geheel te optimaliseren / aan te passen.

 • rene
  15 januari 2018 at 10:52

  Goedemorgen Johann,

  Allereerst mijn complimenten voor je site!

  Ik heb een vraag, klopt het dat met een nordwesstau Konigsleiten sneeuwval krijgt? Dit ligt toch in de Noordelijke/oostelijke alpen?

  • Johann
   15 januari 2018 at 11:05

   Königsleiten (1591m) idd oostelijke Alpen maar ook inner-alpin. Dus niet de volle laag van de NW Stau maar gaat zeker ook het nodige aan sneeuw pakken wanneer onder druk van de jet de vochtige luchtmassa’s tot inner-alpin doordrukken. De wind is dan altijd een thema, de ervaring leert dat juist bij de NW stroming en koufronten de wind veel neerslag wegneemt. “Warmte”fronten zijn voor de inner-alpine gebieden per definitie gunstiger voor (veel) neerslag (minder wind).

 • rene
  15 januari 2018 at 11:08

  Dank je wel voor je snelle reactie en heldere uitleg.

 • Marjan
  15 januari 2018 at 14:47

  Mooie site, Johann. Heldere uitleg en prachtige foto’s, we lezen je berichten altijd met veel belangstelling!
  Groet, Marjan

  • Remco Mienis
   15 januari 2018 at 17:07

   Dank voor je mooie woorden Marjan!
   Altijd leuk om te lezen dat de weerberichten helder en duidelijk zijn.

   Groet,

   Remco

 • Hans Stegers
  15 januari 2018 at 15:19

  Zelfs deze paraglider, die ook veel andere meteo-technische sites bezoekt zoals bv AustroControl, bekijkt regelmatig je website. Gewoon GEWELDIG! Een aanrader, we maken zelfs reclame.
  Gr. Hans Stegers, Goirle

  • Remco Mienis
   15 januari 2018 at 17:06

   Dag Hans,
   dank voor het compliment! We zijn er iedere dag hard mee bezig om het zo goed en duidelijk mogelijk neer te zetten en dat de site zo goed mogelijk functioneert.

   Dit soort berichten worden wij vrolijk van 😀

   Groet,

   Remco

  • Johann
   15 januari 2018 at 18:46

   Thx Hans. Altijd weer motiverend deze feedback. TOP

 • Fred
  15 januari 2018 at 23:02

  Het ziet er weer spannend uit. Ben benieuwd hoeveel sneeuw er gaat vallen. Over twee weken in Tirol.

  Grt Fred

Comments are closed.

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier