Algemeen: Een aanhoudende westelijke aanvoer zorgt voor wisselvallig weer in de Alpen. De komende dagen verlopen behoorlijk turbulent en in de bergen staat veel wind. Meerdere fronten trekken over en zorgen voor neerslag waarbij de sneeuwvalgrens eerst nog vrij hoog ligt. Na het weekend stroomt koudere lucht richting de Alpen. De neerslag neemt af en de zon laat zich dan weer vaker zien dankzij de invloed van een hogedrukgebied.

Maart: zacht en regionaal nat

De maand maart sluiten we af met turbulent weer. Als terugblikken naar de rest van de maand dan verliep deze zacht en regionaal soms nat. Aan de noordkant van de Alpen viel veel neerslag terwijl aan de zuidkant van Alpen juist relatief droog bleef.

Zacht en neerslagarm winterhalfjaar

Het winterhalfjaar eindigt ook in maart. Op lagere hoogten was het samen met het winterhalfjaar 2006-2007 het zachtste winterhalfjaar sinds het begin van de metingen. In Zwitserland en ook in Oostenrijk lag de temperatuur het winterhalfjaar 1,7 graden Celsius boven het gemiddelde van 1991-2020 (bronnen: Meteoschweiz en Geosphere).  

De gemiddelde totale neerslag bereikte 87% ten opzichte van het gemiddelde in Zwitserland. In de lager gelegen delen aan de noordkant van de Alpen was het slechts 91% van het gemiddelde en aan de zuidkant van de Alpen daarentegen was het slechts 68%. In het oosten van Oostenrijk viel zelfs 80% minder neerslag dan gemiddelde (bronnen: Meteoschweiz en Geosphere).  

Links: Een sterke westelijke aanvoer brengt de komende dagen meerdere storingen naar de Alpen dat zorgt voor veel wisselvalligheid. In de bergen staat er veel wind. Afbeelding rechts: Op veel plekken is het vandaag slecht zicht in de bergen en staat er een stevige westenwind zoals hier op de Zugspitze (bron: foto-webcam.eu)

Vrijdag: stevige westenwind, regen en sneeuwbuien

Op vrijdag trekken verspreid (regen)buien met lokaal ook onweer over de west- en noordkant van de Alpen. De sneeuwvalgrens ligt boven de 1800 meter waardoor de meeste neerslag als regen zal vallen. Hogerop in de bergen valt er ook sneeuw en waait er een stevige westenwind. 

Later in de middag nemen de buien geleidelijk af en kan de zon zich nog even laten zien. In de Zuid-Alpen is het vaker droog en is er meer ruimte voor de zon. Het is vrij zacht met temperaturen die kunnen oplopen tot 20 graden dankzij de Föhn hier.

Vanavond en vannacht blijft het wisselvallig en gaat de sneeuwvalgrens verder omlaag. Deze komt dan rond de 1500 meter te liggen en lokaal 1200 meter. De wind blijft krachtig vanuit het westen.

Links: De sneeuwvalgrens varieert de komende dagen sterk. Op vrijdag ligt deze tussen de 1500 en 1900 meter. Later in het weekend gaat deze weer omlaag en is sneeuwval onder de 1200 meter ook mogelijk. Rechts: Vrijdag tot en met zondag valt er weer wat sneeuw hogerop in de bergen. De meeste sneeuw valt in de Franse Alpen en in het Vorarlberg in Oostenrijk. In totaal kan de hoeveelheid oplopen tot ruim 30 centimeter, maar kan door warme fases met regen uiteindelijk op iets minder gaan uitkomen.

Zaterdag: stormachtig

De zaterdag verloopt ook met veel wind en kan het stormachtig gaan worden. De bewolking overheerst en met name in de west- en noordwestelijke Alpen valt er neerslag. De meeste neerslag zal als regen vallen, maar in de bergen vallen enkele centimeters sneeuw. Het blijft nog vrij zacht en de vorstgrens ligt rond de 2000 meter, maar sneeuw onder de 1500 meter is goed mogelijk. Met name in de Franse Alpen en in Zwitserland wordt de meeste neerslag verwacht. In de Zuid-Alpen juist vaker droog en is er meer ruimte voor de zon.

Zondag: kouder en veel wind

Op zondag doet de temperatuur een stapje terug en blijft het wisselvallig. Er valt opnieuw neerslag en dit keer is het vooral in Oostenrijk. De sneeuwvalgrens ligt rond de 1200 meter en kan in de nacht naar maandag onder de 1000 meter komen te liggen. Grote sneeuwhoeveelheden worden niet verwacht, maar in het Vorarlberg is 10 tot 20 centimeter goed mogelijk. In de Zuid-Alpen laat de zon zich vaker zien in het blijft het overwegend droog.

Koudere luchtmassa’s bereiken begin volgende week de Alpen. Met name de oostelijke Alpen krijgen te maken met lagere temperaturen. Door de sterke dagelijkse gang deze tijd van het jaar kan de temperatuur overdag wel weer flink oplopen.

Vooruitzicht: koud en vaker zonnig

Maandag wordt het nog iets kouder en vriest het in de ochtend. Aan de noordkant van de Alpen blijft het overwegend bewolkt en op lagere hoogtes valt wat sneeuw en regen. In de rest van de Alpen is het overwegend droog en af ​​en toe zonnig. 

De dagen erna neemt de invloed van een hogedruk gebied toe en laat de zon zich overal in de Alpen steeds vaker zien. Vooral de dinsdag en woensdag lijken de betere dagen te worden. Vooral de oostkant van de Alpen houdt langer te maken met koudere luchtmassa’s en bovendien staat er een stevige noordwestenwind. Later in de week neemt de wisselvalligheid toe en gaat de temperatuur geleidelijk weer wat omhoog. 

LEES OOK:

(Visited 2.369 times, 1 visits today)

 

Val d'Aosta

Wintersport in Valle d’Aosta

Het bergdecor van Valle d’Aosta in Noord-Italië is adembenemend. Het dal wordt omringd door de hoogste toppen, door de Mont Blanc, de Monte Cervino, de Monte Rosa. Skiën tot 3000 meter en zelfs hoger betekent sneeuwzekerheid tot eind april. Lees hier de reistips en reisverhalen. Lees meer

Ortovox

Ortovox: duurzame veiligheid in de bergen

Ortovox produceert volledig klimaatneutraal de allerbeste buitensportkleding en bijbehorende accessoires, ook voor wintersport. Wat in 1980 begon met een revolutionaire lawinepieper heeft dit jaar geleid tot ontwikkeling van een hightech airbagsysteem. Dat natuurlijk naast de kleding en gear die comfortabel, stijlvol zijn en altijd gericht op veiligheid.


Wil je meer weten over Ortovox, bijvoorbeeld over de klimaatneutrale collectie, de Safety Academy met lawinetrainingen of natuurlijk de kleding, klik dan hieronder. In Nederland koop je Ortovox bij TwinSeasons. Lees meer

BBI Travel

Voordelige rondreizen door Noorwegen

BBI Travel biedt rondreizen door Noorwegen aan, waarbij je kunt kiezen uit routes door diverse regio’s. Alle rondreizen hebben gemeen dat de fraaist te rijden trajecten en de meest interessante bezienswaardigheden onderdeel zijn van de reis.
De bergpensions, fjordenpensions en gemoedelijke hotels liggen in een prachtige omgeving met ongerept natuurschoon of in levendige plaatsen. Bekijk hier het scherpe aanbod van BBI Travel. Lees meer