Advertentie 

Algemeen; ex-tropische storm – Helene – heeft vandaag via de Britse Eilanden bereikt, de invloed op het weer in de Alpen is echter gering. Wel stroomt tijdelijk weer wat vochtigere lucht binnen waardoor de atmosfeer minder stabiel van opbouw wordt. Woensdag weer stijgende luchtdruk en warm. Vrijdag zaterdag van het noordwesten uit koufront met inzettende weersverslechtering.

Nog even nazomeren, vrijdag eerste koufront en markante afkoeling

Gisteren konden we weer genieten van heerlijk nazomer weer en met veel zon steeg het kwik weer tot hoogzomerse 25 tot 30 graden. In Het Zwitserse Wallis werd het in het dal zelfs 31+ graden. Oostenrijk moest het doen met 28+ graden. Voor deze tijd van het jaar uitzonderlijk warm, dit gaat echter veranderen!

Zonnige zuidelijke Walliser Alpen met Monte Rosa massief en deels ook nog de Matterhorn. Foto Trijntje van den Berg
Les Lacs du Carroley et des Pierres Blanches à la @LaPlagne, Via Les Balcons @Les_Balcons
Lac de Moiry. Wallis Foto Stefanie Jaggi‎

Zoals al eerder aangekondigd via ons weerberichten en sociale media krijgen we vrijdag te maken met een inzettende weersverslechtering en markante afkoeling. Vrijdag volgt op een hoogtetrog en koufront een eerste portie veel koudere en lucht.

GFS 850 hPa voor zaterdagochtend, de (veel) koudere lucht is tot over de noordelijke Alpen uitgestroomd 

Na een tijdelijke weersverbetering van west naar oost op zaterdag op zondag op passage van een tussenhoog – volgt maandag een volgende hoogtetrog met koufront en nieuwe afkoeling.

Opvallende de afgelopen dagen ook de enormen onzekerheid tussen met name het Amerikaanse GFS model en het Europese ECMWF model. Vooral de twee hoofdruns (OPERS) lagen mijlen ver van elkaar. Terwijl de GFS OPER als ook de CONTROL onderin de bandbreedte van de ensemble oplossingen vertoefde (koude oplossing) zagen we die bij het ECMWF model juist bovenin de ensemble oplossingen vertoeven (warme oplossing). Daartussen in dan de diverse andere ensemble leden. (zie hieronder). De veel koudere oplossingen die het GFS berekende werden met name veroorzaakt door een afsnoerend hoogtelaag richting midden Europa en de Alpen medio volgende week!

ECMWF ensembles 16 sept. met de OPER (geel) bovenin de bandbreedte van de ensemble oplossingen
En die van het GFS met de OPER (geel) juist onderin

Inmiddels zijn de verschillen wat afgenomen maar er bestaat nog steeds veel onzekerheid over de ontwikkelingen vanaf vrijdag. Vooral het GFS tendeert naar de koudere oplossingen.

Het meest waarschijnlijk scenario is dat we vrijdag -zaterdag met een eerste weersverslechtering als ook afkoeling te maken gaan krijgen. Op passage van een koufront van een koufront krijgen we te maken met (buiige) neerslag en veel wind en de temperaturen kelderen in alle hoogtes een graad of 10 tot 12.

GFS T80 hPa voor zaterdagochtend met de veel koudere lucht al tot over de noordelijke Alpen

Minder slecht en koud wordt het aan de beschutte Alpenzuidkant alwaar ook de Nordföhn voor enige opwarming en afdrogen zal gaan zorgen. In het weekend tijdelijk verbetering en weer wat warmer op een overtrekkend tussenhoog. De noordkant houdt echter de invloed van de Nordstau en algemeen de mindere condities!

Zondag zien we boven de Britse Eilanden een venijnige storm depressie op de kaarten verschijnen (Ex TS Florence) en juist dit systeem bezorgd de weermodellen nog wat “Kopfzerbrechen”.

GFS met een venijnig laag zondag boven de Britse Eilanden. Aan de zuidoost flank wordt dan eerst nog warme lucht aangevoerd (Föhn)

Het ziet er echter naar uit dat het meelopende koufront in de loop van de zondag dan wel maandag de Alpen binnentrekt en voor een volgende afkoeling gaat zorgen met nog lagere temperaturen. Maandag en dinsdag bevinden we ons dan in de polaire lucht en op 1500 meter hoogte gaan de temperaturen aan de noordkant dalen tot 0 tot -2 graden!

Dat heeft ook gevolgen voor de sneeuwvalgrens die dan tot 1200 a 800 meter gaat dalen, bij aanhoudende Stau neerslag (Nordstau) kan het zelfs tot nog lager sneeuwen. Veel hangt dan echter weer af van de navolgende luchtdrukstijgingen.

Vooral de noordkant krijgt maandag en vooral dinsdag te maken met veel koudere poalire lucht. Op 850 hPa daalt het kwik tot 0 a -2 graden!!
GFS 850 hPa prikpunt Garmisch
En de vorstgrens

Na dinsdag zou met een volgende inkomend hoog de atmosfeer weer tot rust moeten gaan komen als ook weer gaan opwarmen. Inmiddels heeft ook het GFS het veel koudere scenario met hoogtelaag boven de Alpen weer verlaten respectievelijk wordt dit systeem nu veel oostelijker berekend (Balkan)

GFS 500 hPa voor woensdag met nieuwe hogedruk en opwarming. Het hoogtelaag leeft zich dan uit boven de Balkan (zeer slechte condities aldaar)
GFS ensembles oostelijke Alpennoordkant

Eerst nog even nazomeren
Voor het zover is kunnen we echter nog even genieten van een paar dagen nazomerweer. Weliswaar wordt tijdelijk ook wat vochtiger lucht aangevoerd waardoor de buien (onweers)kansen wat stijgen.

Woensdag en donderdag volgt echter weer hogedruk en drogere lucht en met een zuid tot zuidwestelijke stroming kan het kwik dan nogmaals tot 23 a 28 graden en lokaal zelfs 30 graden oplopen. Vrijdag dan opkomend koufront met aantrekkend wind, neerslag en Temperatursturz, prefrontaal met fohn vooral naar het oosten toe nogmaals warm. Meer daarover in details als ook de langere termijn in een volgende weerbericht.

Volg het weer in de Alpen ook via deze webcams met zoekfunctie land, plaats

Tot zover voor vandaag. Meer weer en foto’s vind je op Facebook  Instagram en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl. Vanuit een praktisch onbewolkt  Termen in Oberwallis een fijne dag gewenst en graag weer tot een volgende keer. Ciao

Een eigen “stekkie” in  Zwitserland !?

Via Alpenweerman komt u bij de mooiste en exclusieve koop en huurwoningen in Zwitserland (Wallis) vlak bij o.a. de bekende skigebieden van Saas Fee, Zermatt, Aletsch Arena.

Checking out new property for the real estate marketing

Villars-sur-Ollon

Nieuw in onze portefueille – In het familie-resort Villars-sur-Ollon in het hart van de Alpes Vaudoises, een uniek gelegen zeer stijlvol en ruim luxe duplex appartement op 2 etages hoog boven het Rhonedal en met een fenomenaal uitzicht richting de Dents-du-Midi en Mont Blanc-massief)!

Een aparte bijdrage over dit unieke stukje Zwitserse Alpen en dit unieke plekje zie onze aparte bijdrage zie – HIER – .

Zie ook Winter- en zomerkuuroord Villars-sur-Ollon in de Zwitserse gemeente Ollon!

Skolido.nl – Real Estate en vakantie woningen

Via de site van Skolido.nl bieden wij deze en doorlopende andere (nieuwe) objecten in Zwitserland en speciaal in Wallis aan en brengen u in contact met onze eigen “Alpenweerman makelaar” Daniel Ottersbach.

Daniel spreekt meerdere talen en zal u tijdens het gehele proces van dienst zal zijn. Of u nu informatie wilt over de omgeving, de Zwitserse wetgeving, klimaat, en onderkomen. Wij hebben diverse specialisten ter plaatse om u te ondersteunen in het kopen of huren van een woning in Wallis of Zwitserland.

Interesse? Kijk dan eens op Skolido of neem contact op met
Johann Geers: info@alpenweerman.nl

Join Alpenweerman community:
Alpenweerman.nl is volop groeiende en heeft steeds meer lezers voor de dagelijkse weerpraatjes voor zowel de Alpen als voor de Lage Landen. Verder verschijnen er met regelmaat ook andere zeer interessante artikelen. Bovendien zijn we eerder dit jaar uitgeroepen tot de snelste stijger en staan we op een hele mooie 6e plaats voor ‘meest effectieve en toonaangevende Nederlandse wintersportwebsite’s 2018′.

Mocht je interesse hebben om binnen het Alpenweerman platform te participeren of om ons team te komen versterken (Alpenweer, Benelux-weer, IT, marketing, bloggen, vloggen, sociale media) neem dan contact met ons op via info@alpenweerman.nl 

Wil je sponsor of partner worden van ‘The fastest rising star at the sky’, dan kan ook geheel vrijblijvend contact met ons worden opgenomen via het genoemde mailadres en vraag dan naar de mogelijkheden.

Wij kunnen de volgende diensten leveren:
Weerbericht op maat! Maak je niet druk om het weer, dat doen wij voor u!

  • Trainingen voor bedrijven, scholen, verenigingen, sponsoren etc..
  • Cursussen tbv weerkunde, meteo, weerstations etc..
  • Kennissessies op locatie (ook in het buitenland)
  • Seminars en Webinars
  • NIEUW Excl. compleet verzorgde “Ski Safari ‘s” Wallis (Aletsch / Zermatt – Cervinia)
  • Wereldwijde weathercard service
  • Ook in de Alpenlanden kan het op locatie geregeld worden.

Wilt u meer informatie of wilt u weten wat wij voor uw kunnen betekenen?
Neem dan contact op met: info@alpenweerman.nl / remco@alpenweerman.nl

(Visited 338 times, 1 visits today)

 

Advertentie

Val Thorens

Beste skioord 2023: Val Thorens

Val Thorens is zojuist voor de 8e keer uitgeroepen tot beste skigebied ter wereld. Val Thorens ligt op een hoogte van 2.300 m en is daarmee het hoogst gelegen skioord van Europa. Als eerste geopend (in november) en als laatste gesloten (in mei), biedt het skiërs een enorm speelterrein voor een onvergetelijke vakantie. Lees meer

Advertentie

SnowWorld

Wintersport in SnowWorld

Skigebied SnowWorld is hét Nederlandse skigebied met vijf skidorpen. De skiliften draaien tot ’s avonds laat en er valt voor jong en oud veel te beleven. Skiën, snowboarden, klimmen en après-skiën. Skigebied SnowWorld biedt de ultieme wintersportervaring bij jou in de buurt. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier