Advertentie 

Algemeen: de invloed van hogedruk neemt af en geleidelijk krijgen we met een vlakkere drukverdeling te maken waarbij vanuit het zuidwesten zeer warme en in fases ook vochtigere lucht wordt aangevoerd. Tot het einde van de maand verandert er niet veel aan het (zeer) warme zomerweer, enkel de noordkant krijgt volgende week met een meer westelijke stroming met wat minder hete condities te maken.

Zeer warm in de middag -avond kans op onweersbuien

Gisteren hadden we op uitgebreide schaal  weer te maken met zeer warm zomer waarbij op uitgebreide schaal het kwik weer tot tropische hoogtes steeg. Tegelijkertijd kregen we ook te maken met een toenemend vlakke drukverdeling waarbij vanuit het westen toenemend ook vochtigere lucht begon binnen te stromen.

Vochtige en zeer warme lucht onder een vlakke drukverdeling zijn een ideale voedingsbodem voor onstabiliteit en ook gisteren was dat het geval. In de ochtend zagen we al onweerasctiviteiten boven zuid Frankrijk en rond de middag trok een onweersstoring de westelijke Alpen en Jura binnen.

Hoezo hondenweer? Foto via Twitter J’adore la Montagne‏ @MontagneJadore Photocredit Jedi_the_samoyed Pparadiski
Zomerse Alpen via Savoie Mont Blanc‏ @SavoieMontBlanc
Schilderachtig plaatje vanuit Graubünden – Alp Flix, #Surses, Photocredit Luca Raggi‏ @LukeRays

In de middag en avond trok het geheel verder tot over het westen van Oostenrijk. Lokaal ontstonden er pittige onweersbuien met hagel, plensregens en ook (zeer) zware windstoten van meer dan 100 km/h!

Onweerstoring rond het middaguur
in de avond (21h00) gevorderd tot over de Oostenrijkse Alpen

Voor de onweersstoring uit werd het  zoals gezegd zeer warm met maxima die tot 30 a 33 graden opliepen. De vorstgrens lag algemeen zo rond de 4000 meter.

Wildspitze Pitztal (3440m )Ötztaler Alpen – N-Tirol. Foto via Jeroen Verhelst – Toeristinhetoetztal.nl

Ook vandaag en het weekend verandert er grosso modo niet veel aan het (zeer) warme zomerweer. Boven Frankrijk “broeit het op dit moment alweer en ook in de oostelijke Alpen zit nog wat onweersactiviteit. Elders start de dag weer met volop zon  en de middagtemperaturen lopen weer vlot op naar 27 tot 33 graden, lokaal in het oosten en zuidoosten kan het kwik in het weekend tot 35 graden warm worden. Ook in de bergen is het uitgesproken zacht (warm), op 2000 meest tussen de 16 en 20 graden en een vorstgrens die rond en later weer boven de 4000 meter zal liggen.

Radarbeeld 08h45. Via Wetteronline.de

In de middag en avond dan stees weer het spelletje van de dagelijkse gang met lokale regen en onweersbuien waarbij ook weer hagel en zware windstoten kunnen voorkomen-

Estofex met de onweerskansen voor de Alpen (gele gebied) van vrijdag tot zaterdag

Maandag kunnen er op wat uitgebreidere schaal regen en onweersbuien tot ontwikkeling komen (koufrontje) en vooral aan de noordkant koelt het dan ook wat af. Daarna gaat het echter weer crescendo met de temperaturen en kunnen we ons weer gaan opmaken op hoog-zomerse toestanden met op uitgebreide schaal tropische temperaturen en natuurlijk ook weer de kans op een regen of onweersbui!

Vanaf het einde van de week zien we dat de diverse oplossingen steeds verder uiteen beginnen te lopen.  Deze onzekerheid wordt bepaald door een nieuw hoog met kern ten westen van de Britse eilanden en een Atlantisch hoogtelaag.

Enerzijds wordt er aan de oostflank van het hoog koudere lucht naar het zuiden getransporteerd via en route die mogelijk voor de oostelijke Alpen zal betreffen, anderzijds gaat het warme lucht aan de oostflank van het hoogtelaag naar het noorden stromen en dit zal juist meer over de westelijke Alpen gaan plaatsvinden.  Kijk ook maar eens naar de GFS ensembles hieronder voor de westelijke en oostelijke Alpen.


Hoe het één en ander in detail gaat verlopen en of met de maand september dan ook de herfst de in beeld komt gaan we de komende dagen vervolgen. Voorlopig eerst nog genieten en zweten in de warme lucht en vooral ook van veel zon. Overigens nog steeds goed insmeren  want de UV -index in de bergen ligt met de zon erbij ook nu nog tussen de  7 tot 10.

Tot zover voor vandaag, fijne dag gewenst vanuit een weer opgeklaard Termen in Oberwallis. Ciao


Webcams- meer beelden uit de Alpen en Oberwallis zie – Meteo-Oberwallis – en onze link – Alpenwebcams

Voor reis -verkeer- informatie van en naar de Alpen zie onze pagina op de site – HIER

Join Alpenweerman community:

JOIN US, wordt sponsor of partner van Alpenweerman.nl.  Neem geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl.

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS.

(Visited 583 times, 1 visits today)

 

Advertentie

Val Thorens

Beste skioord 2023: Val Thorens

Val Thorens is zojuist voor de 8e keer uitgeroepen tot beste skigebied ter wereld. Val Thorens ligt op een hoogte van 2.300 m en is daarmee het hoogst gelegen skioord van Europa. Als eerste geopend (in november) en als laatste gesloten (in mei), biedt het skiërs een enorm speelterrein voor een onvergetelijke vakantie. Lees meer

Advertentie

SnowWorld

Wintersport in SnowWorld

Skigebied SnowWorld is hét Nederlandse skigebied met vijf skidorpen. De skiliften draaien tot ’s avonds laat en er valt voor jong en oud veel te beleven. Skiën, snowboarden, klimmen en après-skiën. Skigebied SnowWorld biedt de ultieme wintersportervaring bij jou in de buurt. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier