Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Algemeen: de invloed van hogedruk neemt af en geleidelijk krijgen we met een vlakkere drukverdeling te maken waarbij vanuit het zuidwesten zeer warme en in fases ook vochtigere lucht wordt aangevoerd. Tot het einde van de maand verandert er niet veel aan het (zeer) warme zomerweer, enkel de noordkant krijgt volgende week met een meer westelijke stroming met wat minder hete condities te maken.

Zeer warm in de middag -avond kans op onweersbuien

Gisteren hadden we op uitgebreide schaal  weer te maken met zeer warm zomer waarbij op uitgebreide schaal het kwik weer tot tropische hoogtes steeg. Tegelijkertijd kregen we ook te maken met een toenemend vlakke drukverdeling waarbij vanuit het westen toenemend ook vochtigere lucht begon binnen te stromen.

Vochtige en zeer warme lucht onder een vlakke drukverdeling zijn een ideale voedingsbodem voor onstabiliteit en ook gisteren was dat het geval. In de ochtend zagen we al onweerasctiviteiten boven zuid Frankrijk en rond de middag trok een onweersstoring de westelijke Alpen en Jura binnen.

Hoezo hondenweer? Foto via Twitter J’adore la Montagne‏ @MontagneJadore Photocredit Jedi_the_samoyed Pparadiski
Zomerse Alpen via Savoie Mont Blanc‏ @SavoieMontBlanc
Schilderachtig plaatje vanuit Graubünden – Alp Flix, #Surses, Photocredit Luca Raggi‏ @LukeRays

In de middag en avond trok het geheel verder tot over het westen van Oostenrijk. Lokaal ontstonden er pittige onweersbuien met hagel, plensregens en ook (zeer) zware windstoten van meer dan 100 km/h!

Onweerstoring rond het middaguur
in de avond (21h00) gevorderd tot over de Oostenrijkse Alpen

Voor de onweersstoring uit werd het  zoals gezegd zeer warm met maxima die tot 30 a 33 graden opliepen. De vorstgrens lag algemeen zo rond de 4000 meter.

Wildspitze Pitztal (3440m )Ötztaler Alpen – N-Tirol. Foto via Jeroen Verhelst – Toeristinhetoetztal.nl

Ook vandaag en het weekend verandert er grosso modo niet veel aan het (zeer) warme zomerweer. Boven Frankrijk “broeit het op dit moment alweer en ook in de oostelijke Alpen zit nog wat onweersactiviteit. Elders start de dag weer met volop zon  en de middagtemperaturen lopen weer vlot op naar 27 tot 33 graden, lokaal in het oosten en zuidoosten kan het kwik in het weekend tot 35 graden warm worden. Ook in de bergen is het uitgesproken zacht (warm), op 2000 meest tussen de 16 en 20 graden en een vorstgrens die rond en later weer boven de 4000 meter zal liggen.

Radarbeeld 08h45. Via Wetteronline.de

In de middag en avond dan stees weer het spelletje van de dagelijkse gang met lokale regen en onweersbuien waarbij ook weer hagel en zware windstoten kunnen voorkomen-

Estofex met de onweerskansen voor de Alpen (gele gebied) van vrijdag tot zaterdag

Maandag kunnen er op wat uitgebreidere schaal regen en onweersbuien tot ontwikkeling komen (koufrontje) en vooral aan de noordkant koelt het dan ook wat af. Daarna gaat het echter weer crescendo met de temperaturen en kunnen we ons weer gaan opmaken op hoog-zomerse toestanden met op uitgebreide schaal tropische temperaturen en natuurlijk ook weer de kans op een regen of onweersbui!

Vanaf het einde van de week zien we dat de diverse oplossingen steeds verder uiteen beginnen te lopen.  Deze onzekerheid wordt bepaald door een nieuw hoog met kern ten westen van de Britse eilanden en een Atlantisch hoogtelaag.

Enerzijds wordt er aan de oostflank van het hoog koudere lucht naar het zuiden getransporteerd via en route die mogelijk voor de oostelijke Alpen zal betreffen, anderzijds gaat het warme lucht aan de oostflank van het hoogtelaag naar het noorden stromen en dit zal juist meer over de westelijke Alpen gaan plaatsvinden.  Kijk ook maar eens naar de GFS ensembles hieronder voor de westelijke en oostelijke Alpen.


Hoe het één en ander in detail gaat verlopen en of met de maand september dan ook de herfst de in beeld komt gaan we de komende dagen vervolgen. Voorlopig eerst nog genieten en zweten in de warme lucht en vooral ook van veel zon. Overigens nog steeds goed insmeren  want de UV -index in de bergen ligt met de zon erbij ook nu nog tussen de  7 tot 10.

Tot zover voor vandaag, fijne dag gewenst vanuit een weer opgeklaard Termen in Oberwallis. Ciao


Webcams- meer beelden uit de Alpen en Oberwallis zie – Meteo-Oberwallis – en onze link – Alpenwebcams

Voor reis -verkeer- informatie van en naar de Alpen zie onze pagina op de site – HIER

Join Alpenweerman community:

JOIN US, wordt sponsor of partner van Alpenweerman.nl.  Neem geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl.

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS.

(Visited 539 times, 1 visits today)

Klik hier voor bijzonder mooie rondreizen door Noorwegen


 

 

 

BBI Travel

Voordelige rondreizen door Noorwegen

BBI Travel biedt rondreizen door Noorwegen aan, waarbij je kunt kiezen uit routes door diverse regio’s. Alle rondreizen hebben gemeen dat de fraaist te rijden trajecten en de meest interessante bezienswaardigheden onderdeel zijn van de reis.
De bergpensions, fjordenpensions en gemoedelijke hotels liggen in een prachtige omgeving met ongerept natuurschoon of in levendige plaatsen. Bekijk hier het scherpe aanbod van BBI Travel. Lees meer

Innsbruck zomer

Beleef de variatie in Innsbruck

Pure levensvreugde voor een onvergetelijke vakantie: tussen cultuur en natuur, hoogtes en dieptes, tradities en trends – geen andere regio combineert extreme tegenstellingen op zo’n charmante wijze als Innsbruck. Hier kun je je vanuit het hart van de hoofdstad van Tirol binnen slechts 20 minuten in luchtige hoogtes op de Nordkette begeven. Lees meer

Isere

Eindeloos wandelen en fietsen in Isère

Isère ligt in het zuidelijke deel van de Franse Alpen en bestaat voor een groot deel uit hooggebergte. Kenmerkend zijn de indrukwekkende bergtoppen, ruige natuur, gletsjers, valleien en bossen. Je kunt er eindeloos wandelen, mountainbiken, klimmen en genieten van de rust.

In het departement liggen verschillende bergmassieven, waaronder de Écrins, de Belledonne, de Vercors en de Chartreuse, allemaal onderdeel uitmakend van de Alpen. De hoofdstad Grenoble is een bezoek ook zeker waard.

Lees meer